Alles over backpacken door Myanmar

Myanmar, misschien wel het meest pure land van Zuidoost-Azië, wordt steeds populairder onder backpackers en andere reizigers. Het land weet niet wat zich overkomt de laatste jaren en is stiekem nog niet klaar voor het grote publiek dat niet lang meer op zich zal laat wachten. Backpacken door Myanmar is dan ook niet te vergelijken met backpacken door andere landen in de regio. Dat het een ontzettend bijzondere ervaring is, daar kun je in ieder geval zeker van zijn!

backpacken myanmar

Kosten & budget backpacken Myanmar

Dit is iets wat natuurlijk ieder jaar erg zal veranderen maar op dit moment is Myanmar niet het goedkoopste land voor backpackers. Dit komt vooral omdat er nog bijna geen goedkope hostels zijn en als ze er wel zijn dan zitten ze bijna allemaal vol. Hoewel het een beetje tegen de ‘backpackers regels’ ingaat kan het dus handig zijn om van te voren je hostels te boeken om zo geld te besparen. (Verderop in dit artikel kan je een link vinden naar onze guesthouse aanraders.) Daarbij moet je entree betalen wanneer je sommige gebieden gaat bezoeken zoals Bagan of Inle lake. Hier wat gemiddelde kosten op een rijtje:

– Entree sommige steden 10 tot 20 USD
– Simpele tweepersoons kamer zonder airco 20 tot 30 USD
– Eten in een simpel restaurantje 5 USD
– Busticket Mandalay – Bagan 10 USD

Je zult als backpacker per dag gemiddeld 40 euro per persoon kwijt zijn. Onderhandelen of afdingen kan in Myanmar maar is bij veel dingen niet gebruikelijk of in ieder geval erg moeilijk!

kosten backpackenveiligheid myanmar

Andere geldzaken

Let op dat je gloednieuwe dollarbiljetten meebrengt naar Myanmar. Heb je dollars met een vouw of scheurtje dan heb je pech. Niemand wil ze aannemen. Pinnen is tegenwoordig mogelijk op een aantal plekken maar lang niet altijd werken deze ATM’s. Bij de banken kun je je dollars wisselen voor kyat, de lokale munteenheid. Voor grote dollar biljetten krijg je meer kyat dan voor kleine biljetten. De wisselkoers wil nog wel eens wisselen maar reken op ongeveer 1.000 kyat voor 1 Dollar en kyat spreek je uit als tsjat. Lekker makkelijk dus! Let wel op want met een ING pinpas kun je niets in Myanmar.

Veiligheid backpacken Myanmar

Hier kunnen we heel kort over schrijven: Myanmar is erg veilig. Natuurlijk zijn er bepaalde gebieden waar je beter niet kunt komen door de lokale onrust maar als je het nieuws goed in de gaten houdt en niet al te veel van de gebaande paden gaat dan is er niets om je zorgen over te maken.

IMG_4731IMG_4756IMG_4178

Accommodatie

Er zijn genoeg dure hotels te vinden in Myanmar maar low budget accommodatie vinden is een grotere uitdaging. Er zijn helaas ook weinig gezellige plekken waar je veel andere reizigers zult leren kennen. Dorm zijn er nog bijna niet dus vaak heb je een simpele kamer in een klein guesthouse. Als je als backpacker alleen naar Myanmar gaat dan is het dus iets minder makkelijk om andere reizigers te leren kennen. Over het algemeen zijn de reizigers ook wat ouder in Myanmar dan in landen als Cambodja of Laos. Doordat er weinig hostels zijn heb je vaak wel een redelijk kamer met eigen douche wat natuurlijk ook een voordeel is! Het kan wel enorm fijn zijn om je eerste hotel nachten vast te boeken zodat je niet meer op zoek hoeft.

Vervoer

In elk hotel/guesthouse kun je jouw bustickets regelen. Wanneer je op tijd je bustickets koopt, zit je vaak in de grote en vrij luxe bussen. Koop je een ticket de dag van te voren dan kan het zijn dat de bus vol zit en dat je met een minivan gaat. Mocht je met de trein willen reizen dan is dit ook mogelijk en een unieke ervaring. Kaartjes koop je op het station.

IMG_4800

IMG_4422

IMG_4658

Van Thailand naar Myanmar over land

Backpackers die van Thailand naar Myanmar willen reizen overland kunnen sinds kort gebruikmaken van de grensovergangen bij Tachileik, Myawaddy, Kawthaung, Mae Sai, Mae Sot en Ranong in Thailand. De regels veranderen wel steeds dus zoek voor je reis even de meest actuele informatie op.

Reis info

Beste reistijd: November t/m februari. (Het koelt in de avond wel stevig af)
Visum: Benodigd
Goedkoopste vliegticket aanbieders: Cheaptickets.nl
Leuke hotel en hostel deals: 
Booking.com