Reizen in Jordanië: 10 dingen die je vooraf moet weten

Jordanië is een fantastische reisbestemming voor wie er echt even helemaal uit wil maar niet direct drie weken weg kan of wil. Het is namelijk maar 4,5 uur vliegen vanaf Amsterdam en Jordanië heeft ongeveer twee keer het formaat van Nederland. Bij aankomst sta je gelijk in een compleet andere wereld. De landschappen, cultuur en het heerlijke eten zullen je allemaal positief verrassen. Dat alles bij elkaar maakt Jordanië een perfecte bestemming voor een korte maar avontuurlijke reis. Voordat je gelijk in het vliegtuig springt, hebben wij eerst nog een paar handige tips en weetjes voor je. Daarmee zal je zoveel mogelijk uit je reis halen en kom je hopelijk niet voor vervelende verrassingen te staan. Dit zijn 10 dingen die je moet weten voordat je een reis door Jordanië gaat maken.

#1 Reizen in Jordanië is veilig

Wanneer je denkt aan Jordanië, zal je jezelf misschien afvragen of het wel een veilige reisbestemming is. Dat komt vooral door de onrust in de buurlanden maar gelukkig kunnen we je vertellen dat er in Jordanië vrijwel niets aan de hand is. De veiligheidssituatie van Jordanië is compleet anders dan dat van een aantal buurlanden. Hier zijn geen oorlogen en ze doen er alles aan om geweld en terrorisme buiten de landgrenzen te houden. Het is er al jaren stabiel en ook van vluchtelingen of bedelaars zal je weinig merken.

#2 Bespaar geld met de Jordan Pass

Ga je naar Jordanië en ben je van plan om Petra te bezoeken? Dan is het aanschaffen van de Jordan Pass een must do. Met de Jordan Pass krijg je toegang tot 40 attracties en daarbij hoef je niets te betalen voor je visum. De kosten voor je visum en de entree prijs voor Petra zijn bij elkaar al meer dan de prijs voor de Jordan Pass dus hiermee bespaar je altijd een boel geld. Andere populaire plekken waar je gratis naar binnen mag met de Jordan Pass zijn bijvoorbeeld Jerash en Wadi Rum. Meer weten? Lees hier alle info over de Jordan Pass.

#3 Probeer de ramadan te vermijden 

Tijdens de ramadan zijn trekpleisters vroeger dicht, is het drukker op de wegen en zijn bijna alle restaurants gesloten. Ook kan het moeilijk zijn om een gids te vinden voor bepaalde wandelingen. Kortom, geen ideale periode om een reis te maken door Jordanië en daarom is het slim om hier rekening mee te houden bij het plannen van je reis.

#4 Kleed je gepast

In Jordanië is 95% van de bevolking islamitisch. Je ziet er bijna geen vrouwen zonder hoofddoek en als toerist is het daarom belangrijk om je hierop aan te passen. Nee, je hoeft echt geen hoofddoek te dragen in Jordanië maar het is als vrouw wel gepast om je benen en schouders te bedekken.

#5 Het is zeker niet altijd warm in Jordanië

Bij Jordanië denk je vast aan uitgestrekte woestijnlandschappen, kamelen en hoge temperaturen maar vergis je niet want het is er zeker niet het hele jaar door warm. De beste reistijd voor Jordanië is in het voorjaar van april tot en met juni en het najaar van september tot en met november. De zomermaanden zijn ook goed maar kunnen wel erg warm zijn. De wintermaanden van december tot maart zijn minder ideaal omdat je dan meer kans op regen hebt en het ook behoorlijk koud kan zijn. Daarbij verschillen de temperaturen ook enorm per bestemming. In de bergen kan het erg koud zijn in de avond terwijl het bij de kust in Aqaba bloed heet is. Ga je in het voor- of najaar, neem dan voor zowel koude als warme dagen kleding mee. Het voorjaar is onze favoriete periode omdat het hele land dan in bloei staat en de temperaturen nog goed uit te houden zijn.

Tip: Wil je onze tips delen met internationale reizigers? Bekijk dan al onze tips voor Jordanië in het Engels.

#6 Sommige bezienswaardigheden sluiten in de winter

Tussen november en april sluiten sommige bezienswaardigheden door de regenval. Voorbeelden hiervan zijn Wadi Mujib en de Wadi Ghuweir Trail. Dit omdat er door de regen in de omgeving ineens veel water in de wadi kan lopen en je hierdoor verrast kan worden door overstromingen. Op 1 april gaan deze bezienswaardigheden normaal gesproken weer open maar het blijft afhankelijk van het weer of ze echt toegankelijk zijn. Zelfs midden april kan je pech hebben doordat iets gesloten is door regen die eerder in de omgeving is gevallen.

#7 Neem goede schoenen mee op reis

Ga je een reis maken door Jordanië dan ga je waarschijnlijk veel wandelen. Er zijn prachtige wandelingen te maken door bergachtige gebieden, wadi’s, woestijnen en natuurlijk rond Petra. Goede schoenen komen dus erg van pas.

#8 Trek twee dagen uit voor Petra

Petra is gigantisch! Op de foto’s zie je vaak alleen dezelfde locaties maar er is nog zoveel meer te ontdekken. Om de mooiste plekken te bezoeken en er ook echt van te genieten, is het aan te raden om minimaal twee dagen uit te trekken voor Petra. In theorie kan je ook het hele rondje in één dag lopen maar dan ga je er waarschijnlijk minder van genieten omdat je dan zo’n 10 uur aan het lopen bent. Kies daarom voor een bezoek van twee dagen en sta lekker vroeg op zodat je in de middag, wanneer de temperaturen snel stijgen, lekker terug naar je hotel kan om bij te komen. Je loopt zo per dag ongeveer 5 tot 6 uur en hebt meer tijd en energie om te genieten. Wil je zoveel mogelijk uit je bezoek halen? Lees dan onze tips voor een bezoek aan Petra.

#9 Een huurauto is ideaal in Jordanië

Het openbaar vervoer in Jordanië is beperkt en daarom is een huurauto de meest makkelijke en fijnste manier om er rond te reizen. Je ziet dan ook bijna iedereen met een eigen huurauto in Jordanië. De wegen zijn goed onderhouden en buiten de hoofdstad Amman is het meestal erg rustig op de weg. Natuurlijk is autorijden in Jordanië net even wat anders dan in Nederland maar je hoeft er zeker geen hele ervaren chauffeur voor te zijn. Lees vooraf wel even onze tips voor het huren en rijden van een auto in Jordanië.

#10 Je hebt maar een dag of 11 nodig voor Jordanië

Jordanië is dus helemaal niet zo groot en dat is erg fijn want zo hoef je nooit heel lang te reizen. Je hebt daardoor ook maar een dag of 11 nodig om de mooiste plekken te bezoeken. Wij zijn twee keer in Jordanië geweest en hebben met al deze ervaringen de ultieme reisroute voor Jordanië gecreëerd. Deze route neemt je mee langs de meest mooie en bijzondere plekken die Jordanië te bieden heeft!