Zwemmen in de Dode Zee in Jordanië: dit moet je vooraf weten

De Dode Zee is één van de meest bijzondere natuurverschijnselen in het Midden-Oosten. Ongeveer 1,5 miljoen geleden was de Dode Zee en omstreken nog volledig door de oceaan bedekt. Door het gevolg van een aardbeving werd de Jordaanvallei gevormd en ontstonden er meren in lager gelegen gebieden. Door het extreem warme en droge klimaat verdampt het grootste deel van het aangevoerde water waardoor zout en andere mineralen achterblijven. Hierdoor is de Dode Zee ontstaan en met 420 meter onder het zeeniveau is dit de laagst gelegen plek op aarde. Het heeft de naam ‘Dode Zee’ gekregen omdat er geen vissen of andere dieren in het water leven. Dat komt natuurlijk door het zoutgehalte van 33%. Helemaal bijzonder is dat je hierdoor zonder moeite blijft drijven op het water.

11 Tips voor een bezoek aan de Dode Zee

Wanneer je een reis gaat maken door Jordanië, kan een bezoek aan de Dode Zee niet ontbreken. Drijven in de Dode Zee is een unieke ervaring en dat moet je een keer meegemaakt hebben. Er zijn wel een paar do’s en don’ts die je moet weten voordat je het water ingaat. Hieronder lees je al onze tips voor een bezoek aan de Dode Zee.

#1 Scheer je twee dagen niet

De Dode Zee is 10 keer zouter dan de oceaan. Je kan je dus wel voorstellen dat het ontzettend prikt wanneer je een wondje hebt of net je benen hebt geschoren. Scheer je daarom minimaal twee dagen van te voren niet en doe je best om in de dagen ervoor geen wondjes op te lopen.

#2 Trek een oude bikini of zwembroek aan

De kans is groot dat je bikini of zwembroek is verkleurd of dat de rek uit de elastiek is wanneer je in de Dode Zee hebt gelegen. Zorg er daarom voor dat je oude zwemkleding aantrekt. Het kan ook fijn zijn om waterschoenen of sandalen te dragen. Er liggen namelijk veel glibberige stenen in het water waardoor je makkelijk uit kan glijden. Houd er rekening mee dat ook deze verpest kunnen worden door het zoute water.

#3 Doe al je sieraden af en zorg dat je haar niet nat wordt

Ook je sieraden en je haren vinden het extreem zoute water van de Dode Zee niet erg leuk. Je sieraden kunnen gelijk verkleuren en het droogt je haar enorm uit.

#4  Laat je rustig op je rug vallen

Het is slim om op een specifieke manier de Dode Zee in te gaan. Wanneer je te lomp het water in gaat of springt, is de kans groot dat je spetters in je ogen en mond krijgt. Het zoute water kan je vergelijken met zuur in je ogen. Als je het zoute water in je mond krijgt, kom je er snel achter dat dit onwijs vies is. Lik maar een keer je aan je vinger als je in het water ligt, dan begrijp je gelijk wat we bedoelen. Loop daarom een stukje het water in en laat je vervolgens rustig op je rug vallen. Je hoeft verder niets te doen want je blijft simpelweg drijven op het water.

#5 Smeer je in met de mineraalrijke modder uit de Dode Zee

De modder uit de Dode Zee bevat 26 soorten mineralen en heeft een diep reinigende werking. Je zult merken dat je huid hierna ontzettend fijn en zacht aanvoelt. De modder helpt onder andere erg goed tegen acne, eczeem en psoriasis maar ook bij bijvoorbeeld spierpijn en reumatische aandoeningen. Bij de privéstranden van de resorts staat altijd een grote pot met modder waar je jezelf gratis mee kan insmeren. Laat de modder na het insmeren even opdrogen in de zon en ga vervolgens de Dode Zee in om het er weer af te halen.

#6 Blijf niet langer dan 15 minuten in de Dode Zee en drink voldoende

Omdat het water zo ontzettend zout is, droogt je lichaam en je huid heel snel uit. Daarom is het belangrijk om niet langer dan 15 minuten aan eensluidend in het water te dobberen en naderhand voldoende water te drinken. Als je een droge huid hebt na het douchen, doet je lichaam insmeren met bodylotion wonderen.

#7 Spoel je direct af met zoet water

Kom je uit de Dode Zee, spoel je dan altijd meteen goed af met zoet water. Bij de resorts staan douches. Ga je ergens anders de Dode Zee in waar geen douche is? Neem dan flessen zoet water meer.

#8 Ga op zoek naar de zoutkristallen tijdens zonsondergang

Op een half uurtje rijden vanaf de resorts kom je uit bij een erg mooi stukje Dode Zee. In de branding vind je hier veel grote stukken zoutkristallen en een witte laag zout op de grond. Het water is hier erg helder en het is fantastisch om vanaf hier de zonsondergang te bekijken. Hier vind je de exacte locatie van deze plek.

#9 Traditioneel Jordanees eten bij Beit Sweimeh

Bij de Dode Zee vind je naast veel resorts ook een heel leuk lokaal restaurant waar je heerlijk kunt eten. Beit Sweimeh is een restaurant dat wordt ondersteund door Unicef en waar lokale vrouwen hun kookkunsten kunnen laten zien. Dit initiatief is ontstaan om meer werkgelegenheid te creëren voor jonge vrouwen uit de regio. Met dit goede doel in je achterhoofd is het nog leuker om hier een hapje te gaan eten. Bestel zeker meerdere gerechten en geniet van de smaken van de Jordanese keuken.

#10 Verblijf in een resort aan de Dode Zee

Normaal gesproken zijn wij niet zo van de grote resorts maar als je de Dode Zee in Jordanië wilt bezoeken, heb je niet heel veel alternatieven. De Dode Zee is namelijk grotendeels omringd door rotsen en er zijn maar een paar plekken waar je de Dode Zee in kan. Er zijn een aantal resorts die direct aan de Dode Zee liggen en dit is dan ook de ideale manier om de Dode Zee goed te ervaren. Wij sliepen in Mövenpick en dit 5 sterren resort heeft een privéstrand waar je gemakkelijk de Dode Zee in kan lopen. Naast dat de locatie top is, zijn er meerdere grote zwembaden met geweldig uitzicht over de Dode Zee en is het ontbijt en diner buffet onwijs lekker.

Een alternatief voor een resort is om de Dode Zee te bezoeken via een ‘Public Beach’. Wij zijn hier zelf niet geweest maar hebben veel verhalen gelezen dat het er erg vies is, duur is voor wat je krijgt en je je hier als vrouw in bikini niet altijd op je gemak voelt.

#11 Vanaf de Dode Zee direct naar het vliegveld

Overnachten in een resort is misschien wat aan de dure kant maar je hoeft hier maar één nacht te verblijven (hoewel twee nachten ook geen straf is). Dit kan je het beste aan het einde van je reis doen want de resorts bij de Dode Zee liggen maar op 45 minuten rijden van het vliegveld. Zo hoef je dus niet terug naar Amman maar kan je na je verblijf aan de Dode Zee direct door naar het vliegveld. Daarbij is het natuurlijk ook best lekker om je reis af te sluiten met wat luxe.

Alle resorts aan de Dode Zee op een rijtje:

Kempinski Hotel Ishtar
Dead Sea Spa Hotel
Hilton
Crowne Plaza
Mövenpick Resort
Marriot Resort
Salt Sea Apartments