Tips voor een bezoek aan Wadi Rum in Jordanië

De Wadi Rum woestijn in Jordanië is één van de mooiste woestijnen ter wereld. In tegenstelling tot veel andere woestijnen is Wadi Rum veel meer dan alleen een zandwoestijn. Door het ruige landschap met grote rotsformaties van zandsteen waan je jezelf echt op een andere planeet. Wadi Rum heeft niet voor niets de bijnaam ‘The Valley of the Moon’. Net zoals in Petra hebben ook hier Nabateërs gewoond. Er zijn daar nu nog wat rotstekeningen, inscripties en ruïnes van te zien. Tegenwoordig leven er nog steeds enkele bedoeïenen in Wadi Rum. Spring in een jeep en verken de woestijn om vervolgens te overnachten in een traditionele bedoeïenen tent midden in de woestijn. Hier lees je al onze tips voor een te gekke tijd in Wadi Rum.

Doe een 4×4 jeep tour

Je kan Wadi Rum op meerdere manieren verkennen maar de beste manier is met een 4×4 jeep tour. Zo kan je veel verschillende plekken bezoeken op één dag. Je kan ervoor kiezen om mee te gaan met een groepstour of je boekt een privé tour. Natuurlijk kost een privé tour je wel altijd meer geld. Bij elke stop heb je genoeg tijd om foto’s te nemen en te genieten van al het moois. Een tour hoef je niet vooraf te boeken. Je kan bij aankomst in je kamp of in Wadi Rum Village de verschillende mogelijkheden bekijken.

Zo zit het met parkeren bij Wadi Rum

Wanneer je met een huurauto rondreist in Jordanië, moet je deze in Wadi Rum Village parkeren als je Wadi Rum bezoekt. De parkeerplaats bevindt zich helemaal aan het begin aan de rechterkant naast Wadi Rum Rest House. Vanaf daar word je opgehaald door iemand van je bedoeïenenkamp die je vooraf geboekt hebt en ga je met diegene verder de woestijn in. Er staan altijd een boel locals op de parkeerplaats die je kunnen helpen om even naar je hotel te bellen zodat ze weten dat jij er bent.

Bereid je voor op hitte en kou

Met uitzondering van de zomermaanden wordt het in de nacht vaak erg koud. De temperaturen kunnen in de winter zelfs dalen tot rond het vriespunt. In het voor- en najaar is het ook nog erg fris in de nacht, denk aan ongeveer 10 graden terwijl het overdag gemiddeld 28 graden is. De zomermaanden zijn het heetst. Overdag kunnen temperaturen oplopen tot maar liefst 40 graden of hoger en in de nacht koelt het af tot een graad of 17. Doe daarom laagjes aan en neem een vest mee in de jeep wanneer je ook de zonsondergang gaat bekijken. Ook in Wadi Rum raden we je aan om je gepast te kleden. Kleed je als vrouw bedekt, ook al is het erg warm.

Sterren kijken in de nacht

Wadi Rum is niet alleen prachtig overdag. Als de nacht valt en het is helder, komt er een magische sterrenhemel te voorschijn. Zeker wanneer het geen volle maan is, staan er duizenden lichtpuntjes aan de hemel en zie je regelmatig een vallende ster. Loop een eindje weg van je kamp zodat je geen last hebt van de lampen. Ga niet meteen na zonsondergang de sterrenhemel bekijken maar juist wanneer het al een paar uur donker is. Met een beetje geluk zal je dan de melkweg kunnen zien. Dit maakt je bezoek aan Wadi Rum helemaal af!

Neem genoeg cash mee

Er is geen pinautomaat in Wadi Rum Village dus het is handig om vooraf even te pinnen. Zorg dat je genoeg geld bij je hebt voor de tour door Wadi Rum en de overige dingen zoals fooi en diner. Tours kosten gemiddeld tussen 55 JD tot 75 JD voor een full day tour.

De mooiste accommodaties in Wadi Rum

Je kan eigenlijk niet Wadi Rum verlaten zonder dat je er één of twee nachtjes geslapen hebt. Overnachten in Wadi Rum doe je namelijk op de traditionele manier: in een bedoeïenen tentenkamp. Er zijn ontzettend veel verschillende kampen in Wadi Rum. Ze lijken allemaal op elkaar maar zijn soms toch totaal verschillend door de locaties en service. Doordat het aanbod enorm is in Wadi Rum, zie je soms door de bomen het bos niet meer.

Op een prachtige locatie, middenin de woestijn ligt Wadi Rum Bedouin Camp en dit is één van de beste accommodaties in Wadi Rum. Dit kamp wordt gerund door een super gastvrije familie die je verblijf in Wadi Rum onvergetelijk maken. Je slaapt in een prachtige tent die voorzien is van airconditioning, verwarming, een heerlijk bed en een terras. Vanuit de tent kan je genieten van een fenomenaal uitzicht. Ook bij Wadi Rum Dream Camp kan je rekenen op een fantastisch verblijf. Je wordt wakker, slaat de gordijnen open en kijkt uit over gigantische bergen. Dat is nog eens wakker worden! Bij Wadi Rum Magic Nature Camp kom je voor een authentieke belevenis in de Wadi Rum woestijn. Ook hier overnacht je op een waanzinnige locatie en wordt je uiterst gastvrij ontvangen. In de avond wordt een gezellig kampvuur aangestoken en vergeet niet om de heldere sterrenhemel te bekijken.