Bezoek Dana en ga van de gebaande paden in Jordanië

In Jordanië bezoekt vrijwel iedereen dezelfde populaire bestemmingen zoals Jerash, Wadi Rum en Petra. Dit zijn allemaal geweldig mooie plekken maar het kan ook heel gaaf zijn om juist een minder bekende bestemming te bezoeken en van de gebaande paden te gaan. Dana is een upcoming bestemming die nog door relatief weinig mensen wordt bezocht. Dat terwijl de omgeving minimaal zo mooi is. Plan dus wat extra dagen in voor je reis door Jordanië en bezoek Dana voor een toffe hike door de ruige natuur.

Wandelen in de omgeving van Dana

Dana is een piepklein dorpje gelegen in de bergen. Je bezoekt Dana niet perse voor het dorp maar vooral voor de mooie wandelroutes in de omgeving. Vanuit Dana kan je korte en lange wandelingen maken die allemaal weer iets anders te bieden hebben. De Wadi Dana Trail en Wadi Ghuweir Trail zijn aanraders.

Wadi Dana Trail 

De meest populaire wandeling is de Wadi Dana Trail. Deze trail neemt je mee langs adembenemende uitzichten van de vallei. De wandeling start in Dana en eindigt bij Feynan. Het grootste deel van de wandeling loop je bergafwaarts maar toch is het slim om vroeg te starten want je loopt bijna de gehele wandeling in de zon. Vooraf regel je in je hotel alvast het vervoer terug naar Dana. Doordat auto’s ver moeten omrijden moet je rekenen op een terugreis van zo’n 1,5 tot 2 uur. De Wadi Dana Trail kan je makkelijk zonder gids ondernemen. Het pad is duidelijk aangegeven en je kan de app maps.me gebruiken mocht je twijfelen of je wel goed loopt.

Afstand: 14 km
Aantal uur lopen: 4 tot 5
Gids nodig: Nee

Wadi Ghuweir Trail

Hoewel de Wadi Dana Trail super mooi is, is de Wadi Ghuweir Trail nog een stukje mooier. Daarbij moeten we wel meteen zeggen dat deze wandeling ook wat pittiger is en dat je hierbij wel een gids nodig hebt. De Wadi Ghuweir Trail is een tropisch paradijs. Je volgt een stroom water langs het constant veranderende landschap. Zo loop je door een smalle kloof met gigantische rode muren die zijn uitgesleten door het water dat hier al eeuwen lang doorheen stroomt. De wanden van de kloof zijn elke paar meter weer een andere tint rood of oranje en hier en daar moet je over wat grote rosten klimmen. Halverwege kom je bij de hangende tuinen vol met varens, palmbomen en verschillende mossen die uit de muren en inhammen van de canyon groeien.

Lees ook ons uitgebreide artikel over de Wadi Ghuweir Trail.

Afstand: 17 km
Aantal uur lopen: 5 tot 7
Gids nodig: Ja

Beste reistijd voor Dana

Je kan Dana het beste bezoeken van april tot november. In de winter zijn sommige hikes namelijk gesloten door de kans op overstromingen en daarbij kan het behoorlijk koud zijn. Het voorjaar is de beste periode omdat alles dan in bloei staat en de temperaturen het fijnste zijn voor het wandelen.

Bijzonder overnachten: Wadi Dana Eco Camp

Net buiten het dorp ligt het Wadi Dana Eco Camp. Bij deze bijzondere accommodatie kan je kiezen tussen een traditionele bedoeïenen tent of een kamer. Beide hebben een fantastisch uitzicht over de Wadi Dana vallei. Na de zonsondergang staat er een heerlijk buffet klaar met allerlei lekkere lokale gerechten. Hier ben je echt even helemaal weg van alles! Door de bijzondere locatie is de prijs wel wat aan de hoge kant voor wat je krijg maar helaas zijn alle mooie accommodaties in Dana zo duur.

Alternatief: Is Wadi Dana Eco Camp al volgeboekt of heb je een iets kleiner budget? Dan zijn Al Nawatef Eco Camp en Dana Sunset Eco Camp ook hele fijne accommodaties.

Tips voor je verblijf bij Wadi Dana Eco Camp

Wadi Dana Eco Camp is geen standaard hotel en er zijn een aantal dingen waar je even rekening mee moet houden voordat je gaat.

Neem genoeg cash mee

In Dana is geen pinautomaat. Neem daarom genoeg cash mee voor vervoer, gidsen, eten en je accommodatie. Wat de kosten zijn voor vervoer en een gids lees je in ons artikel over de Wadi Guwheir Trail. De kosten voor maaltijden lees je verderop.

Pakeer je auto bij Dana Hotel in het dorp

Met je eigen huurauto kan je niet bij het Wadi Dana Eco Camp komen omdat de weg vanuit Dana naar het kamp niet geasfalteerd is. Je kan je huurauto gratis parkeren bij Dana Hotel in het dorp. Als je hier zegt dat je verblijft bij het Wadi Dana Eco Camp, geven zij door dat je er bent en zal iemand van Wadi Dana Eco Camp je komen ophalen.

Diner en lunch

Ontbijt is inbegrepen bij je verblijf maar het avondeten niet. Hiervoor betaal 10 JD per persoon en je kan bij het inchecken laten weten of je mee wil eten. Dit is wel zo handig omdat je anders terug moet naar het dorp. Daarbij is het eten ontzettend lekker! Wil je ook een lunchpakketje mee voor tijdens je wandeling? Geef dit dan de dag ervoor door zodat ze dit in de ochtend hebben klaarliggen voor je. Een lunchpakket kost 5 JD.

Verschillen tussen een tent of kamer

De kamers zijn iets duurder per nacht dan de tenten. Beide hebben hetzelfde mooie uitzicht maar de voorzieningen zijn iets anders. De tenten zijn basic maar prima en je maakt gebruik van gedeelde douches en toiletten. De kamers zijn wat groter en hebben een eigen badkamer. Wij hebben in beide geslapen en vonden de kamer het extra geld wel waard. De tent is prima maar was best donker en een eigen badkamer vonden wij fijn.

Boek minimaal twee nachten (en zo vroeg mogelijk)

Wil je een van de bovenstaande wandelingen maken dan ben je daar de hele dag mee kwijt. De wandeling duurt tussen de 4 en 7 uur en de terugreis met de auto naar Dana kost je nog eens 2 uur. Het is daarom fijn om minimaal twee nachten te boeken zodat je na de wandeling niet meer naar je volgende bestemming hoeft te rijden. Wadi Dana Eco Camp is erg populair en daarom is het slim om je verblijf zo vroeg mogelijk te boeken. Wanneer je hier boekt kan je tot één dag van te voren gratis annuleren.