Het openbaar vervoer is niet geweldig geregeld in Jordanië en daarom is een huurauto ideaal. Niet alleen is het de makkelijkste manier van reizen in Jordanië, je rijdt ook nog eens door de meest mooie landschappen. Je komt regelmatig kamelen, ezels, schapen en geiten tegen op de weg en je rijdt door authentieke dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Een huurauto geeft je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wil en die vrijheid maakt je reis extra leuk. In dit artikel lees je onze ervaringen en tips voor het huren en rijden van een auto in Jordanië.

Is autorijden in Jordanië veilig?

Ja, autorijden in Jordanië is zeker veilig. Het enige wat een beetje spannend kan zijn is het rijden in Amman en net buiten Amman. Hier is het wat drukker op de weg en is het verkeer wat chaotischer dan wij in Nederland gewend zijn. Niets om je zorgen over te maken maar het zal misschien even wennen zijn. Blijf vooral lekker kalm en voordat je het weet ben je de drukte uit. De wegen buiten Amman zijn allemaal erg rustig en de mensen rijden er meestal ook heel netjes. Op de grotere wegen zie je best veel politie controles in Jordanië. Wij zijn tijdens onze reis van tien dagen een stuk of acht keer aangehouden voor een controle. Na een vriendelijk praatje mochten we altijd zonder problemen verder rijden.

Verkeersregels in Jordanië

Eigenlijk komen de verkeersregels van Jordanië veel overeen met die van Nederland alleen houden Jordaniërs zich niet altijd even goed aan die regels. Voorbeeld: auto’s op een rotonde hebben voorrang maar auto’s die de rotonde op rijden duwen (wel rustig) hun auto ertussen. Er wordt ook veel getoeterd. Dit is puur om te laten weten dat iemand gaat passeren of dat het stoplicht groen is. Wij raden je aan om je wat aan te passen op het rijgedrag van de locals. Mensen houden zich wel goed aan de snelheid in Jordanië omdat er redelijk veel snelheidscontroles zijn. In Amman zijn veel wegen éénrichtingsverkeer. Kijk daarom goed naar de borden en volg je navigatie om te zien waar je wel en niet in mag rijden.

Hoe zijn de wegen in Jordanië?

De wegen in Jordanië zijn over het algemeen erg goed. De wegen zijn breed, goed geasfalteerd en erg rustig qua verkeer. Er zijn drie grote wegen die van het noorden tot het zuiden van Jordanië lopen; de Kings Highway, Highway 15 en Highway 65. Wij raden je aan om naar het zuiden via de Kings Highway te rijden. De Kings Highway neemt je mee door de bergen van Jordanië langs de meest gave landschappen en kleinere steden en dorpen. Hier proef je het lokale leven en hoewel je via deze weg langer onderweg bent, is het wel een stuk interessanter dan de Highway 15. Highway 15 is namelijk een lange rechte weg waar je constant door kan rijden met 110 km per uur. Je rijdt zo in een mum van tijd naar het zuiden van Jordanië maar erg leuk of mooi is het niet. We raden het je daarom ook af om via Highway 15 te rijden. Dan heb je nog Highway 65. Deze weg grenst aan de Dode Zee en de woestijn. Dit is een mooie weg om van het zuiden terug naar het noorden te rijden via de Dode Zee.

Tip: Let goed op drempels want deze kunnen dezelfde kleur als de weg zijn waardoor je ze makkelijk over het hoofd ziet.

Navigatie met een huurauto

Het is slim om thuis alvast de kaart van Jordanië te downloaden in Google Maps zodat je altijd offline kan navigeren op reis. Zoek je een tankstations, supermarkt, of restaurants dan kan je deze allemaal offline vinden. Ook is het handig als je de vooraf geboekte hotels en eventueel de bezienswaardigheden alvast pint in Google Maps. Zo maak je het jezelf een stukje makkelijker!

Wat kost een auto huren in Jordanië?

Je kan al een auto huren in Jordanië vanaf €34 per dag inclusief volledige verzekering. De prijzen hangen natuurlijk sterk af van wat voor auto je boekt en voor welke periode. Zelf boeken wij altijd een auto via Sunnycars.nl en dat kunnen we je ook sterk aanraden voor Jordanië. Met een huurauto heb je altijd kans op schade en problemen onderweg en daarom is het slim om bij een betrouwbare partij te boeken. Bij Sunnycars is bij de prijs altijd een volledige verzekering inbegrepen, kan je je boeking gratis wijzigen en staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. Ook hebben ze een 24/7 noodnummer waar je bij problemen in het Nederlands hulp krijgt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over addertjes onder het gras en als er iets mis gaat op reis dan wordt altijd alles vergoed en geregeld. Soms betaal je hier net een paar tientjes meer dan bij andere partijen maar je hoeft je dan ook nergens meer zorgen over te maken. Dit is het wat ons betreft helemaal waard, zeker op de wat avontuurlijkere bestemmingen.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de inbegrepen verzekering van Sunnycars is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt, zelfs het eigen risico is gedekt.

Corona update: om de corona crisis te overleven, hebben autoverhuurders een groot deel van hun auto’s moeten verkopen. Nu de vraag ineens hard toeneemt is de verwachting dat daardoor de prijzen voor de komende tijd extreem omhoog zullen schieten. Je kan je huurauto dus het beste zo vroeg mogelijk boeken zodat de prijs nog relatief laag is.