Het openbaar vervoer is niet geweldig geregeld in Jordanië en daarom is een huurauto ideaal. Niet alleen is het de makkelijkste manier van reizen in Jordanië, je rijdt ook nog eens door de meest mooie landschappen. Je komt regelmatig kamelen, ezels, schapen en geiten tegen op de weg en je rijdt door authentieke dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Een huurauto geeft je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wil en die vrijheid maakt je reis extra leuk. In dit artikel lees je onze ervaringen en tips voor het huren en rijden van een auto in Jordanië.

Is autorijden in Jordanië veilig?

Ja, autorijden in Jordanië is zeker veilig. Het enige wat een beetje spannend kan zijn is het rijden in Amman en net buiten Amman. Hier is het wat drukker op de weg en is het verkeer wat chaotischer dan wij in Nederland gewend zijn. Niets om je zorgen over te maken maar het zal misschien even wennen zijn. Blijf vooral lekker kalm en voordat je het weet ben je de drukte uit. De wegen buiten Amman zijn allemaal erg rustig en de mensen rijden er meestal ook heel netjes. Op de grotere wegen zie je best veel politie controles in Jordanië. Wij zijn tijdens onze reis van tien dagen een stuk of acht keer aangehouden voor een controle. Na een vriendelijk praatje mochten we altijd zonder problemen verder rijden.

Verkeersregels in Jordanië

Eigenlijk komen de verkeersregels van Jordanië veel overeen met die van Nederland alleen houden Jordaniërs zich niet altijd even goed aan die regels. Voorbeeld: auto’s op een rotonde hebben voorrang maar auto’s die de rotonde op rijden duwen (wel rustig) hun auto ertussen. Er wordt ook veel getoeterd. Dit is puur om te laten weten dat iemand gaat passeren of dat het stoplicht groen is. Wij raden je aan om je wat aan te passen op het rijgedrag van de locals. Mensen houden zich wel goed aan de snelheid in Jordanië omdat er redelijk veel snelheidscontroles zijn. In Amman zijn veel wegen éénrichtingsverkeer. Kijk daarom goed naar de borden en volg je navigatie om te zien waar je wel en niet in mag rijden.

Hoe zijn de wegen in Jordanië?

De wegen in Jordanië zijn over het algemeen erg goed. De wegen zijn breed, goed geasfalteerd en erg rustig qua verkeer. Er zijn drie grote wegen die van het noorden tot het zuiden van Jordanië lopen; de Kings Highway, Highway 15 en Highway 65. Wij raden je aan om naar het zuiden via de Kings Highway te rijden. De Kings Highway neemt je mee door de bergen van Jordanië langs de meest gave landschappen en kleinere steden en dorpen. Hier proef je het lokale leven en hoewel je via deze weg langer onderweg bent, is het wel een stuk interessanter dan de Highway 15. Highway 15 is namelijk een lange rechte weg waar je constant door kan rijden met 110 km per uur. Je rijdt zo in een mum van tijd naar het zuiden van Jordanië maar erg leuk of mooi is het niet. We raden het je daarom ook af om via Highway 15 te rijden. Dan heb je nog Highway 65. Deze weg grenst aan de Dode Zee en de woestijn. Dit is een mooie weg om van het zuiden terug naar het noorden te rijden via de Dode Zee.

Tip: Let goed op drempels want deze kunnen dezelfde kleur als de weg zijn waardoor je ze makkelijk over het hoofd ziet.

Navigatie met een huurauto

Als je een auto huurt, kan je er vaak voor kiezen om er een navigatie bij te huren. Dit is wat ons betreft niet nodig omdat je prima via je telefoon offline kan navigeren. Je kan dit op twee verschillende manieren doen: via Google Maps of de app Maps.me. Als je kiest voor Google Maps moet je van te voren de route alvast downloaden zodat je deze offline kan gebruiken. Als je kiest voor de app Maps.me moet je de kaart van Jordanië downloaden en dan kan je altijd offline navigeren in heel Jordanië. Let wel goed op want deze apps pakken altijd de snelste weg. Omdat er drie verschillende grote wegen zijn in Jordanië moet je goed kijken of hij je via de goede weg navigeert die je wil rijden. Het zou zonde zijn als je hierdoor de verkeerde route neemt en de Kings Highway overslaat.

Wat kost een auto huren in Jordanië?

Je kan al een auto huren in Jordanië vanaf €34 per dag inclusief volledige verzekering. De prijzen hangen natuurlijk sterk af van wat voor auto je boekt en voor welke periode. Wij boeken onze huurauto altijd via Rentalcars.com. Hier kan je namelijk alle aanbieders en verschillende auto’s met elkaar vergelijken en vaak tot 48 uur van te voren gratis je boeking annuleren of wijzigen. Alle voorwaarden staan heel duidelijk aangegeven waardoor je niet bang hoeft te zijn voor addertjes onder het gras. Daarnaast hebben ze een Nederlandse klantenservice voor het geval er onderweg problemen zijn. Wel zo handig!

Verzekering voor je huurauto

Bij het boeken van je huurauto bij Rentalcars.com kun je ervoor kiezen om de ‘Volledige verzekering’ erbij te boeken. Deze volledige verzekering dekt eventuele schade aan de auto bij een ongeluk maar ook krassen, pechhulp kosten en het eigen risico dat je normaal hebt. Zo heb je achteraf zeker geen hoge kosten wanneer er iets mis gaat. Je eigen autoverzekering geldt namelijk niet op een gehuurde auto. Deze verzekering is niet verplicht maar wij vinden dit zelf altijd erg fijn omdat je je zo nergens zorgen over hoeft te maken tijdens je reis.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de volledige verzekering is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt.