Wadi Ghuweir Trail: de mooiste hike in Jordanië

Jordanië is een echte outdoor bestemming en er zijn tientallen geweldig mooie trails te lopen door woestijnen, bergen en canyons. Wij gingen op zoek naar een minder bekende trail en vonden ergens verstopt op een hele oude website een artikel over de Wadi Ghuweir Trail. Dit zou één van de allermooiste wandelingen in Jordanië moeten zijn die nog niet ontdekt is door het grote publiek. De foto’s waren oud en slecht van kwaliteit maar het zag er veel belovend uit. We besloten de som op de proef te nemen en achteraf was de Wadi Ghuweir Trail misschien wel het hoogtepunt van onze reis.

Wat maakt de Wadi Ghuweir Trail zo uniek?

De Wadi Ghuweir Trail is een tropisch paradijs. Je volgt een stroom water langs het constant veranderende landschap. Zo loop je door een smalle kloof met gigantische rode muren die zijn uitgesleten door het water dat hier al eeuwen lang doorheen stroomt. De wanden van de kloof zijn elke paar meter weer een andere tint rood of oranje en hier en daar moet je over wat grote rotsen klimmen. Halverwege kom je bij de hangende tuinen vol met varens, palmbomen en verschillende mossen die uit de muren en inhammen van de canyon groeien. Op sommige plekken stroomt er water door de muren van de canyons en kan je drinken uit de bronnen. Je kijkt er je ogen uit en wil elke vijf minuten even stoppen om een foto te maken of te genieten van de indrukwekkende natuur.

Hoe moeilijk is de Wadi Ghuweir Trail?

De Wadi Ghuweir Trail is zo’n 17 kilometer lang en loopt dwars door de kloof van een bergachtig gebied. Het is geen hele moeilijke wandeling maar er komt hier en daar wel wat klim en klauterwerk bij kijken. Wat dat klim en klauterwerk precies zal zijn, is ieder jaar weer anders. In de winter stroomt er water door de kloof en dat zorgt voor veranderingen in het landschap. Grote rotsen die zich hebben opgehoopt vormen leuke uitdagingen tijdens het wandelen. De gehele wandeling duurt zo’n 6 uur maar het grootste gedeelte loop je in de schaduw. Ervaring heb je niet nodig maar je moet soms een klein beetje lef hebben en natuurlijk is het fijn als je fit bent. Wij gaan het liefst altijd zonder gids maar voor deze hike is een gids toch echt een aanrader omdat je niet weet wat te tegen gaat komen. De gids kent de makkelijkste weg en hij je kan helpen op moeilijke stukken. Ook heeft hij een touw bij zich en kan hij je ondersteunen bij het klimmen als dat nodig is. 

Wat zijn de kosten?

Hoewel de entree gratis is, is het helaas toch geen goedkope trail. Dat komt omdat de infrastructuur in dit berggebied erg beperkt is en het begin en eindpunt heel ver uit elkaar liggen qua wegen. Je loopt maar 17 kilometer maar om van het eindpunt terug te komen bij het startpunt moet je twee uur rijden. Je hebt dus privé vervoer nodig en dat is niet goedkoop in Jordanië. Daarbij is de gids ook redelijk prijzig. In totaal zit je op 170 JD, ongeveer €210. Dit is niet per persoon maar per groep van maximaal 4 personen. Je hoeft vooraf niets te boeken en kan het vervoer en de gids de dag ervoor in je hotel regelen. Verderop schrijven we over de ideale uitvalsbasis voor deze hike.

Paklijst Wadi Ghuweir Trail

 • Waterschoenen of extra paar schoenen (zeker in het voorjaar nodig)
 • Twee liter water per persoon
 • Goede schoenen met grip
 • Rugzak
 • Lunch en snacks
 • Fooi voor de gids en chauffeur
 • Laagjes kleding en eventueel poncho
 • Zonnebrand
 • Camera
 • Zonnebril
 • Blaren pleisters

Wat is de beste reistijd?

Loop de Wadi Ghuweir Trail niet tussen november en en maart. In deze periode kan je verrast worden door overstromingen. Kilometers verderop kan het plots gaan regenen en dat water loopt vervolgens in de smalle canyon. Zo ontstaat er een stroomversnelling en ieder jaar overlijden er hierdoor in de winter mensen op deze trail. Loop de Wadi Ghuweir Trail dus alleen in de periode van april t/m oktober. Het voor- en najaar zijn ideaal omdat het dan minder warm is maar ook in de zomer is het goed te doen doordat je hier en daar kan afkoelen in het water en vroeger vertrekt.

De beste uitvalsbasis voor de Wadi Ghuweir Trail?

Je kan de Wadi Ghuweir Trail het beste ondernemen vanuit Dana maar het blijkt ook vanaf Wadi Musa mogelijk te zijn. Wadi Musa is het dorpje bij Petra. Wat ons betreft kan je het beste voor Dana kiezen omdat je hier verblijft op een waanzinnige locatie. Dana is een bergdorpje en de uitvalsbasis voor een aantal mooie trails waaronder de Wadi Ghuweir Trail. Hier wonen veel goede gidsen en alles is gericht op wandelaars. Je kan hier makkelijk de dag van te voren je gids en het vervoer regelen. Heel veel goede hotels heb je niet in Dana en daarom is het slim om zo vroeg mogelijk te boeken.

Wij verbleven in het unieke Wadi Dana Eco Camp. Hier slaap je in een bedoeïenen tent of een kamer en beide hebben uitzicht over een enorme vallei. Het eten is er heerlijk en de zonsondergang te gek. Zeker een aanrader dus! Wanneer je via deze link boekt, kan je nog tot één dag van te voren gratis annuleren. Is deze accommodatie je net wat te duur of is het volgeboekt? Dan zijn Al Nawatef Eco Camp en Dana Sunset Eco Camp ook hele fijne accommodaties.