Tweedaagse planning & route voor Petra in Jordanië

Petra is gigantisch en er is zo ontzettend veel moois te zien. Je kan heel Petra in één dag zien. Alleen ben je dan zeker zo’n 11 uur aan het wandelen en waarschijnlijk helemaal gesloopt wanneer je terug in je hotel aankomt. Ons advies is dan ook om twee dagen voor Petra uit te trekken en het lekker rustig aan te doen. Als je de dag vroeg start, ben je zo ook voor de echte hitte weer terug. Mocht je twee dagen de tijd hebben dan zou je bijvoorbeeld onderstaande tweedaagse planning kunnen volgen.

Tip: gebruik de app maps.me om offline te navigeren. Pin vooraf alle plekken die je gaat bezoeken en stel steeds weer de navigatie in zodat je de juiste afslagen neemt. We beschrijven hier niet in detail hoe je moet lopen omdat er erg veel paden en afslagen zijn en dit alleen maar verwarrend is.

Dag 1 in Petra (blauwe route)

Na de hoofdingang is het een klein stukje lopen naar de ingang van de Siq. De Siq is een 1,2 kilometer lange kloof van maar een paar meter breed. Een spectaculaire ingang die uiteindelijk uitkomt bij de Treasury. Dit is het bekende bouwwerk dat je op elke foto ziet. Na de Treasury volg je de route richting het theater maar net daarvoor zie je aan je linkerzijde een trap met een bordje waarop staat High Place of Sacrifice trail. Dit is een ontzettend mooie wandeling en een redelijke klim maar met de beste uitzichten van Petra. Hier volg je de route naar het viewpoint die we in dit artikel beter beschreven hebben. Het viewpoint is een hele gave plek waar je kan genieten van een spectaculair uitzicht op de Treasury onder het genot van een echt Jordanees kopje thee. Vervolgens loop je dezelfde route weer een stukje terug maar pak je de afslag naar de Garden Temple. Vervolg de route en sla uiteindelijk rechtsaf om de weg te vervolgen naar de hoofdroute. Via de Royal Tombs en het theater loop je weer terug naar de hoofdingang.

Aantal uur: ongeveer 6 uur

Bezienswaardigheden: De Siq, de Treasury, High Place of Sacrifice trail, Viewpoint op de Treasury, Garden Temple, het theater en de Royal Tombs.

Dag 2 in Petra (oranje route)

Vanaf de ingang gezien ligt de Monastery het verste weg van alle bezienswaardigheden. Het is ongeveer 6,5 kilometer / 1,5 uur lopen vanaf de ingang en je hebt een klim van zo’n 850 traptreden te overwinnen. Je kan helemaal door Petra lopen maar dan moet je dezelfde weg weer terug en dat is zonde want dan zie je niets nieuws meer. Een betere optie is om via de ‘backdoor’ te gaan oftewel de achteringang. Hierbij start je via een andere ingang en maak je een schitterende wandeling naar de Monastery. Zo hoef je geen 850 traptreden te beklimmen en zie je meer van de mooie omgeving van Petra.

Het startpunt is Little Petra en vervoer hierheen is inbegrepen bij je ticket voor Petra. Bij de reguliere ingang van Petra staan busjes die je hierheen brengen. Wanneer je nog niet langs Little Petra bent geweest, is het leuk om er even rond te kijken. Er zijn verschillende bouwwerken te vinden en er is een leuk viewpoint. Vervolgens is het 1,5 tot 2 uur lopen naar de Monastery waarbij de route goed staat aangegeven. Na de backdoor trail en de Monastery loop je via de Great Tempel weer terug via de hoofdroute naar de hoofdingang.

Bezienswaardigheden: Back door trail, de Monastery, Great Temple

Aantal uur: ongeveer 5 uur

Extra tips voor Petra

Lees ook ons artikel met 15 onmisbare tips voor een bezoek aan Petra om zoveel mogelijk uit je bezoek aan Petra te halen.

Onze favoriete adresjes in Wadi Musa

Een van de beste betaalbare hotels in Wadi Musa is Nomads Hotel. Vanaf het grote dakterras heb je een waanzinnig uitzicht en dit is een heerlijke plek om te ontspannen nadat je Petra hebt bezocht. Je verblijft in een moderne kamer en er is een leuke gezamenlijke ruimte met een voetbal- en airhockey tafel. De locatie is perfect want het ligt op slechts 10 minuutjes lopen vanaf de ingang van Petra. Ook Petra Wooden House is een fijne plek om te verblijven voor een goede prijs. Natuurlijk kan je ook vanaf dit hotel genieten van een gaaf uitzicht over Wadi Musa en omgeving. De eigenaar Mahmoud is ontzettend gastvrij en doet er alles aan om je verblijf zo fijn mogelijk te maken. Heb je een ruimer budget en zoek je een bijzondere accommodatie? Infinity Lodge is een prachtig hotel. Je verblijft in een sfeervolle kamer inclusief een balkon met een fantastisch uitzicht. Je kunt er heerlijk eten in het gezellige restaurant en het is slechts een paar minuten rijden naar de parkeerplaats bij de ingang van Petra.