Zo kom je bij het viewpoint op de Treasury bij Petra

Het meest bekende bouwwerk van Petra is natuurlijk de Treasury. Een magische plek die sinds 2007 op het lijstje staat als één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Op Instagram zagen we telkens mooie foto’s verschijnen van een viewpoint met uitzicht op de Treasury. Na het zien van deze foto’s zijn we meteen op zoek gegaan naar hoe je hier komt. Wat bleek, er zijn verschillende viewpoints en meerdere routes om hier te komen. De route die wij hebben genomen is fantastisch mooi en zelfs al hoef je niet perse naar het viewpoint, is het toch een aanrader om hier te gaan wandelen!

De verschillende Treasury viewpoints en routes

Er zijn drie viewpoints om uit te kiezen en om te begrijpen waar deze zijn, is het handig om eerst te weten hoe het gebied eruit ziet bij de Treasury. De Treasury is omringd door hoge rotsen maar recht er tegenover vind je een doorgang in de rotsen. Deze smalle kloof genaamd de Siq is het pad waardoor je binnen komt wandelen wanneer je Petra gaat bezoeken. De twee mooiste viewpoints bevinden zich op de top van deze kloof. De ene aan de linkerkant en de ander aan de rechterkant van de kloof. Je kan niet van het ene viewpoint naar het andere lopen omdat de Siq deze van elkaar scheidt. Als laatste heb je nog een derde viewpoint en dit is meteen de makkelijkste om te beklimmen. Deze is veel minder hoog en daardoor ook minder mooi. Als je met je rug naar de Treasury staat, zie je recht voor je aan de linkerkant van de Siq een trap in de rotsen. Volg deze naar boven en je staat in een paar minuten bij het viewpoint.

De shortcut

De hoogste twee viewpoints zijn dus de mooiste en qua uitzicht zijn ze vrijwel identiek. Beide routes zijn ongeveer 40 minuten tot een uur lopen over een geweldig mooi pad door de bergen. Wij raden je aan om te kiezen voor het linker viewpoint omdat je vanaf hier makkelijk andere paden kan volgen naar meer mooie plekken. Om hier te komen heb je twee opties. Je kan de shortcut nemen waarmee je in 15 minuten boven bent maar deze route is minder mooi, gevaarlijker en daarbij moet je een gids betalen om hier naar boven te gaan. Er staan bij de Treasury veel ‘gidsen’ die je zullen aanspreken om via deze route naar boven te gaan. Ze vragen hier soms de meest idiote bedragen voor. De shortcut zie je aan je linkerzijde wanneer je met je gezicht naar de Treasury staat.

De mooiste en gratis route naar het viewpoint op de Treasury

Na de Treasury volg je de hoofdroute voor een paar minuten totdat je aan je linkerzijde een bord ziet staan waarop staat ‘High Place of Sacrifice Trail’. Hieronder zie je een foto van dit bord. Hier moet je met de trappen naar boven. Kom je aan je linkerzijde het theater tegen dan ben je te ver doorgelopen en heb je het bord gemist. Vanaf het bord is het een duidelijk pad naar boven. Op een gegeven moment komt er een soort kruising. Hier moet je rechtdoor en daarna links wat rosten beklimmen. Wanneer je op het hoogste punt bent, moet je de route in de app maps.me volgen en op zoek gaan naar een pad dat naar beneden loopt. Wij zijn hier helemaal fout gelopen en te ver naar rechts gelopen. De stippellijn in maps.me geeft redelijk precies aan waar de juiste route is dus daar moet je op vertrouwen om de afdaling te vinden. Na de afdaling is het nog een stukje omhoog en dan naar links. Daar zie je een klein cafeetje bij het viewpoint. Je moet 1 JD betalen om binnen te mogen en de foto te nemen maar je krijgt hiervoor wel een lekker kopje thee. Daarna kan je via de shortcut naar beneden of terug via dezelfde route en vervolgens een andere afslag pakken naar bijvoorbeeld de Garden Temple of de High Place of Sacrifice.

Let op: Het kan zijn dat je een muurtje tegenkomt. Hier moet je om/overheen en kan je doen door wat te klimmen en de rotsen te gebruiken waarop je veel grip hebt. Sommige mensen vinden dit te lastig/gevaarlijk door de hoogte. Mocht je niet goed kunnen klimmen of verwachten dit spannend te vinden dan kan je beter de shortcut nemen die we eerder beschreven.

Extra tips voor Petra

Lees ook ons artikel met 15 onmisbare tips voor een bezoek aan Petra om zoveel mogelijk uit je bezoek aan Petra te halen.