Zo bespaar je makkelijk €4000 om vaker te reizen

Veel mensen dromen van reizen maar als je ze vraagt waarom ze niet gewoon gaan, krijg je negen van de tien keer te horen hetzelfde argument te horen. ”Het lijkt mij geweldig maar ik heb er het geld niet voor.” Wat ze eigenlijk zeggen is; Het lijkt mij geweldig maar ik geef mijn geld liever aan andere dingen uit. Met een normaal inkomen en de juiste motivatie kan iedereen reizen. Wellicht niet een half jaar maar toch zeker wel een paar weken per jaar. Je zal wat dingen moeten opofferen maar daar staan dan wel fantastische ervaringen tegenover op een exotische bestemming!

Gili trawangan coral beach

Starbucks & Snacks

Zeker mensen die veel met het openbaar vervoer reizen, drinken bijna dagelijks een kop koffie bij de Starbucks of een ander koffietentje. De gemiddelde prijs van een kop koffie is al snel zo’n 2 euro. 2 euro x 5 dagen in de week x 52 weken= 520 euro per jaar. Daar heb je al bijna een vliegticket naar Amerika, Afrika of Azië. Drink je koffie gewoon op je werk of thuis. Oké, deze is vast niet zo lekker als bij de Starbucks maar dan neem je vanaf nu alleen op vrijdag een koffie bij de Starbucks ter compensatie.

Dan koop je vast regelmatig een broodje, koek of andere snack als je onderweg bent. Als je gaat bijhouden hoe vaak je dit doet, dan zul je ervan opkijken hoeveel geld je hieraan uitgeeft. Smeer voortaan in de ochtend je brood voor de dag en bespaar al heel snel 15 tot 25 euro in de week. Natuurlijk moet je jezelf af en toe trakteren op wat lekkers maar als je dit nu eens de helft minder doet dan kan je jezelf trakteren op een paar weken 3x per dag uiteten! 15 euro per week x 52 weken= weer 780 euro.

IMG_1704

Minder auto rijden

Hier kun je echt veel op besparen. Denk ten eerste eens goed na of je wel echt een auto nodig hebt. Tuurlijk is het handig maar het kost al snel 250 euro per maand als je alle kosten bij elkaar optelt. Dat is dus 3000 per jaar, een complete reis voor twee personen! Maar goed, we gaan er even vanuit dat je hem echt nodig hebt. Dan nog zijn er vast ook korte afstanden die je op de fiets zou kunnen doen. Al bespaar je maar 10 euro benzine per week dan heb je aan het einde van het jaar toch alweer 520 euro in the pocket. Daar kun je die maand op reis mooi je vervoer van betalen en wellicht wat gave excursies van ondernemen.

filipijnen bezienswaardigheden

Stoppen met roken

Rook je niet? Dan bespaar je al 1560 euro per jaar vergelijken met mensen die wel roken. Rook je wel? Stoppen dan! Natuurlijk weet je al dat het veel kost en stoppen is ook moeilijk maar al zou je alleen deze bespaar tip toepassen dan kun je al een maand naar Thailand van het geld dat je bespaart! Gemiddeld rookt iemand 5 pakjes per week en een pakje sigaretten is al snel 6 euro. 5 pakjes x 6 euro= 30 euro per week x 52 weken= 1560 euro.

Telefoon kosten

Een abonnement met de nieuwste iPhone of Samsung kost als snel 40 euro per maand. Als je de volgende keer nou eens niet het nieuwste toestel neemt en nog een jaar die ‘oude’ telefoon gebruikt, die het vaak nog prima doet, dan kan je een sim-only abonnement nemen van ongeveer 20 euro per maand. Dat is weer 20 euro per maand die je kunt besparen en dus 240 euro per jaar.

jodhpur city view

Kleding & Schoenen

Deze geldt vooral voor de vrouwelijke reizigers onder ons. Hoeveel kleding en schoenen koop je per jaar die je na een paar keer dragen nooit meer gebruikt? Een bedrag noemen is lastig maar waarschijnlijk kan je, als je voortaan twee keer nadenkt, als snel een paar honderd euro per jaar besparen. 400 euro per jaar zou makkelijk moeten lukken, om er maar even een getal aan te hangen.

Nee, geen hele verrassende dingen waarmee je geld kunt besparen maar vooral de vaste lasten die bij bij veel mensen een stuk omlaag zouden kunnen, waardoor bijna iedereen (als je het maar hard genoeg wil) op reis kan! Als je dit allemaal zou doen dan bespaar je zo’n 4000 euro. Stel je doet de helft omdat je misschien niet rookt of geen auto hebt dan heb je nog steeds genoeg geld over voor een maandje reizen door Azië!

Lees verder over hoe je goedkoop vliegtickets kunt boeken.