Laten we er niet omheen draaien: duurzaamheid en reizen staan vaak haaks op elkaar. Het is vrijwel onmogelijk om geen voetafdruk achter te laten wanneer je op reis gaat. Wél kan je die ecologische voetafdruk kleiner maken door duurzame keuzes te maken op reis. Duurzaam reizen houdt in dat je rekening houdt met het milieu, het welzijn van de bevolking en dat je respect hebt voor natuur en cultuur. Met kleine keuzes en aanpassingen kan je soms een groot verschil maken. In dit artikel geven we 10 tips die iedereen makkelijk toe kan passen tijdens het reizen.
#1 Koop nooit wat van kinderen
In veel ontwikkelingslanden worden kinderen ingezet om op straat spullen te verkopen of om te bedelen. Dit gebeurt simpelweg omdat reizigers kinderen sneller zielig vinden en moeilijker ‘nee’ kunnen zeggen tegen een schattig koppie dan tegen een volwassen man of vrouw. Kinderen horen natuurlijk niet te bedelen of spullen te verkopen en de enige manier om dit tegen te gaan is door nooit iets te kopen of geld te geven aan een kind. Als iedereen dit zou doen dan zouden deze kinderen weer kunnen spelen en naar school gaan. Wees natuurlijk wel altijd aardig als je iets afwijst, zelfs wanneer het kind meeloopt of zeurt. Dat kind staat er immers niet uit eigen wil.
#2 Respecteer de regels van de onderwaterwereld
- De nummer één regel wanneer je gaat snorkelen of duiken: raak niks aan onder water! Het koraal gaat dood als je het aanraakt en er is al heel veel koraal dood gegaan de laatste tientallen jaren dus laten we er zuinig op zijn. Raak ook geen dieren aan zoals walvishaaien of schildpadden. Het grootste deel van het zeeleven heeft een hele dunne en kwetsbare huid en als wij daar met onze handen aanzitten, beschadigen we dit of maken we ze ziek.
- Helaas zien we tijdens onze reizen nog steeds af en toe dat mensen een zeester uit het water halen om daar een foto mee te maken. Wanneer je een zeester vastpakt en hem uit de zee haalt, zal het water direct uit zijn maag stromen. De bek van de zeester zit namelijk aan de onderkant en zijn maag zit daarbovenop. Wanneer je hem vervolgens terug in de zee legt, zit er een luchtbel in zijn maag en zal hij heel veel pijn hebben. Zie je dat iemand een zeester vast heeft, leg de zeester dan eerst enkele minuten op zijn kop terug in het water zodat zijn maag weer vol met water kan lopen. Alleen op deze manier zal de luchtbel die in zijn maag gevormd heeft, door de bek naar buiten kunnen. Is de zeester te lang boven het water dan zal hij sterven.
- Naast dat je niets moet aanraken, kan je de onderwaterwereld ook helpen door zonnebrand te gebruiken zonder oxybenzone. Als dit er wel in zit dan gaat ook hier het koraal van dood.
- Laat ook de mooie schelpen die je op het strand hebt gevonden liggen. Dit zijn namelijk de huizen van heremietkreeften die zij steeds wisselen naarmate ze groter worden. Wanneer zij geen geschikte schelp kunnen vinden, zullen ze snel worden opgegeten.
#3 Probeer een vlucht te boeken zonder overstap
Het is algemeen bekend: vliegen is slecht voor het milieu. Om je CO2-uitstoot enigszins te beperken, kan je een vlucht boeken zonder overstap. Het landen en opstijgen kost namelijk veel brandstof en daarbij dus extra CO2-uitstoot. Daarnaast moet je voor die tussenstop vaak een stukje omvliegen. Zonde dus wanneer je ook rechtstreeks naar je eindbestemming kan vliegen. Oh, en voor iedereen die business class vliegt: kies de volgende keer voor economy class. Wanneer je business class vliegt, neem je veel meer ruimte in het vliegtuig in en dat betekent dat je in verhouding veel meer CO2 uitstoot dan iemand in economy class.
#4 Geef het goede voorbeeld en ruim afval op
Ga je een dagje naar het strand of een hike maken door de natuur? Neem dan eens een extra tas mee en raap het zwerfafval op dat je onderweg tegenkomt. Als we dit allemaal zo nu en dan doen dan maken we de wereld een stukje schoner. Ook geef je op deze manier een goed voorbeeld aan de lokale bevolking. In veel landen begrijpen mensen nog niet dat je niet zomaar alles overal neer kan gooien en wellicht dat je ze hiermee aan het denken zet. We moeten ze natuurlijk niet de les komen lezen, maar een goed voorbeeld geven is al erg effectief.
#5 Steun de lokale bevolking
Je steunt de lokale bevolking enorm wanneer je ervoor kiest om in guesthouses of kleinschalige hotels te verblijven. Dit doe je ook wanneer je bij lokale restaurants gaat eten of bij een kraampje op straat wat eten koopt. Op deze manier komt het geld direct bij de bevolking terecht en het is ook nog eens veel leuker dan grote internationale hotelketens of restaurants.
#6 Reis waar mogelijk met de trein
Dit is helaas vaak niet te doen voor verre bestemmingen maar wanneer je een citytrip gaat maken in Europa is het vele malen beter om de trein te pakken in plaats van het vliegtuig. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het kost je soms iets meer tijd maar het helpt enorm om je ecologische voetafdruk kleiner te houden.
#7 Sla attracties en tours met dieren over
Het kan bijna niet anders of je hebt in de laatste jaren weleens een artikel of video voorbij zien komen met de boodschap dat tours of activiteiten met dieren ontzettend slecht zijn. Door al die media aandacht zijn al veel dieren gered maar nog steeds zijn er mensen die in Thailand een ritje op een olifant maken. Daarom mag en kan dit punt niet ontbreken in dit lijstje. Vrijwel alle toeristische attracties met dieren zijn slecht. Zo worden de olifanten mishandeld zodat een toerist op zijn rug kan zitten, wordt de tijger waarmee je een selfie mag maken gedrogeerd en ook de dansende apen zijn doodongelukkig. Naast alle verschrikkelijke dingen die de mensen deze dieren aandoen, horen deze dieren in het wild en zeker niet aan een ketting of in een kooi. Ga hier daarom nooit naartoe zodat je dit niet financieel steunt.
#8 Maak er een sport van om zo min mogelijk plastic te gebruiken op reis
Iedereen weet ondertussen dat plastic een heel groot probleem is. Laten we daarom proberen om zo min mogelijk plastic te gebruiken tijdens het reizen. Ook hier geef je weer het goede voorbeeld aan de lokale bevolking.
- Neem een herbruikbare tas mee op reis voor boodschappen. In veel landen doet een medewerker van de supermarkt je gekochte spullen in plastic tasjes. Vaak zelfs in een stuk of 4 tasjes voor 8 producten. Neem daarom een eigen herbruikbare tas mee en vraag of hij de spullen daarin wilt doen.
- Zeg altijd ‘nee’ tegen een plastic rietje. Gelukkig zie je dat ze op steeds meer plekken plastic rietjes vervangen door bamboe- of metalen rietjes maar krijg je nou toch een plastic rietje, neem deze dan niet aan en leg eventueel uit waarom niet. Je kan ook zelf een bamboe of metalen rietje mee op reis nemen.
- Gebruik niet de kleine tubes shampoo, conditioner en bodylotion die op je hotel kamer staan. Hetzelfde geldt voor de kleine gratis flesjes water in je hotel.
- Nog steeds (tot onze grote ergernis) worden er gratis oordopjes en oogmaskers uitgedeeld in het vliegtuig. Als je even bedenkt hoeveel vluchten er per dag gaan, zijn dit bizar veel wegwerp oordopjes en slaapmaskers. Neem daarom je eigen oordopjes en slaapmasker mee.
- Elke minuut worden er wereldwijd een miljoen plastic flessen gekocht. Één miljoen! Een waterfles mag daarom echt niet ontbreken op je paklijst. In steeds meer hostels en hotels kan je je eigen fles vullen. Vaak is dit gratis of tegen een klein bedrag. Zo bespaar je ontzettend veel plastic flessen. Daarbij blijft je water ook nog eens lekker lang koud. Onze favoriet is de Mizu V8 waterfles. Deze is wat prijzig maar je kan er je hele leven mee doen want de kwaliteit is super goed. De LifeStraw drinkfles gaat nóg iets verder. Hier zit namelijk een filter in die de bacteriën enuit het water haalt. Je kan hiermee dus het kraanwater drinken in landen waar het kraanwater van slechte kwaliteit is of water uit beekjes tijdens het hiken en kamperen.
#9 Verblijf bij ecolodges
Bij een ecolodge kan je ervan uitgaan dat ze hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Zo helpen ze om de natuur om hen heen te beschermen, werken ze samen met de lokale gemeenschap en hebben ze veel aandacht voor onder andere afvalvermindering en waterbesparing. Let wel goed op voordat je een ecolodge boekt want niet alle ecolodges zijn zo eco. ‘Eco’ klinkt namelijk erg fancy waardoor sommige normale lodges en hotels zichzelf ook ‘ecolodge’ noemen terwijl ze helemaal niet zoveel bezig zijn met duurzaamheid. Check daarom vooraf altijd goed de reviews.
#10 Trek voordat je vertrekt thuis alle stekkers uit het stopcontact
Dit is een hele simpele tip om toe te passen en hiermee bespaar je zelf ook nog een beetje geld. Trek voordat je op reis gaat alle stekkers uit de stopcontacten. Zeker bij apparaten zoals de televisie, magnetron en computer is dit effectief omdat ze dan helemaal uit staan en niet op stand-by.