10 Tips om als vrouw door India te reizen

India komt vaak negatief in het nieuws en veel mensen denken dat het een onveilige reisbestemming is. Hierdoor kiezen veel reizigers, met name vrouwen, ervoor om niet naar India te gaan. Toch is India een geweldige reisbestemming voor zowel mannen als vrouwen door de bijzondere culturen en unieke bezienswaardigheden. Dit enorme land heeft een totaal andere cultuur dan de westerse wereld en daarom is het slim om je van te voren hierin te verdiepen. Zo weet je wat je kan verwachten en hoe je hier het beste mee om kan gaan. Wanneer je je goed voorbereidt, valt het allemaal reuze mee om als vrouw door India te reizen. Wij hebben een reis gemaakt door zowel het zuiden als het noorden van India en hebben 10 tips voor jou op een rijtje gezet.

#1 Verdiep je in de cultuur

De Indiase cultuur is soms erg moeilijk te begrijpen voor een westerling want alles, maar dan ook echt alles, gaat anders in India. Om niet in vervelende situaties terecht te komen is het erg handig om de belangrijkste ‘gedragsregels’ te kennen. Zo zal je bijvoorbeeld merken dat je als vrouw vaak zal worden aangestaard door mannen. Wanneer jij terugkijkt voor meer dan een paar seconden, kunnen mannen dit oppakken als dat je interesse in ze hebt.

#2 Een leugentje om bestwil kan geen kwaad

Het is slim om te doen alsof je al jaren in India komt en je alle trucjes al kent. Vaak vragen bijvoorbeeld taxi chauffeurs hoe vaak je al in India geweest bent. Wanneer je zegt dat dit je eerste keer is en gisteren bent aangekomen, ben je een stuk makkelijker op te lichten. Zeg daarom altijd dat dit je tweede of derde bezoek aan India is.

#3 Wees zelfverzekerd en assertief

Als reiziger op zich is het al erg belangrijk om stevig in je schoenen te staan maar het is nog iets belangrijker wanneer je als vrouw door India gaat reizen. Je zal meer worden benaderd en er komt vaak iemand op je af om een praatje te maken. Als je dit niet ziet zitten is de beste manier om dit allemaal te negeren en in eerste instantie vriendelijk te bedanken. Als ze achter je aan blijven lopen, ben dan vooral erg duidelijk dat je geen interesse hebt. Een beetje lomp zijn, kan soms geen kwaad in India.

#4 Do as the locals do

In bijna heel India lopen de vrouwen in traditionele kleding. Uitzonderingen hierop zijn de grotere steden en toeristische badplaatsen. Het is niet gebruikelijk om als vrouw je benen en schouders te laten zien in India. Draag een rok of lange broek en een t-shirt of een sjaal over je schouders om minder op te vallen. Vooral sjaals zijn erg handig om mee te nemen of te kopen. In India kun je overal traditionele kleding kopen voor heel weinig geld maar ook je eigen bedekkende kleding voldoet prima. Ben je op een bestemming als Goa, een plek waar al tientallen jaren toeristen komen, dan is dit een ander verhaal. Hier is het vrij geaccepteerd om wat minder kleding te dragen. Neem vooral een voorbeeld aan de lokale vrouwen.

#5 Sluit jezelf soms op in je kamer

In India wonen zo’n 1,3 miljard mensen. Wanneer je over straat loopt op een drukke plek, kan het erg intens zijn. Overal zijn geluiden, mensen, koeien en soms word je er helemaal gek van. Om je reis leuk te houden is het slim om jezelf soms op te sluiten in je kamer en je even helemaal af te sluiten van het drukke India. Neem lekker de tijd voor jezelf, Skype met vrienden en familie en kijk je favoriete serie op Netflix.

#6 Zorg dat je overdag aankomt op nieuwe bestemmingen

Je bent het meest kwetsbaar voor oplichters wanneer je ‘s avonds laat aankomt op een bus- of treinstation. Je staat daar dan met je backpack in het donker, in een vreemde stad, je weet niet waar je naar toe moet en er komen altijd mensen op je af die je naar je hotel willen brengen. Omdat er minder mensen op straat zijn in de avond, is de kans groter dat je zal worden opgelicht of afgezet. Plan je reis daarom zo dat je overdag aankomt op je bestemming. Kan het niet anders en kom je in de avond aan, zorg dan dat je alvast een accommodatie geboekt hebt en weet waar je moet zijn. Soms kan je ook vragen of iemand van je accommodaties je kan ophalen van het bus- of treinstation.

#7 Koop een lokale simkaart

In India zijn meer telefoons dan dat er wc’s zijn. Het voelt en is als vrouw veiliger wanneer jij er ook een op zak hebt en je altijd iemand kan bellen als er wat is. Het is daarom slim om een lokale simkaart te kopen met daarop wat internet en eventueel beltegoed. Download de app Maps.me of download de offline kaart van India in Google Maps. Taxi chauffeurs zijn niet altijd de meest betrouwbare mensen en met deze app kun jij meekijken of hij de juiste weg rijdt. Ook fijn als je bent verdwaalt in een grote, drukke stad. Sla de belangrijkste telefoonnummer op zoals die van de Nederlandse ambassade en het alarmnummer.

#8 Gebruik Tripadvisor

Check altijd welke restaurants goed zijn op Tripadvisor voordat je ergens gaat eten. Zo verklein je de kans op een Delhi Belly (voedselvergiftiging) wanneer je gaat eten bij restaurants die hoog scoren op Tripadvisor. Ziek worden in India is namelijk echt geen pretje.

#9 Draag een ring

Ook al heb je niet eens een relatie, een ring dragen zorgt ervoor dat mannen redelijk op afstand zullen blijven. Ze zullen je namelijk vaak vragen of je getrouwd bent en wanneer jij ‘ja’ zegt en ook nog eens een ring om je vinger hebt, zullen ze minder met je flirten of aanspreken.

#10 Google de scams

In India komen veel verschillende scams voor. Sommige van deze scams zijn deze erg simpel en hiermee troggelen ze hooguit een euro van je af. Er zijn ook hele vervelende scams waardoor je veel geld kwijt bent of ziek kan worden. Op het internet staan honderden artikelen over de meest voorkomende scams. Het is slim om er in ieder geval een paar te lezen zodat je er niet intrapt wanneer het je overkomt.