10 Manieren om te werken tijdens het reizen

Wie droomt er nu niet van gratis reizen? Heerlijk genieten van een zonsondergang op een tropisch eiland in de wetenschap dat het je niets kost. Kan dat? Ja, dat kan zeker! Al is gratis misschien niet helemaal de juiste term maar het hoeft je geen geld te kosten. Er zijn heel veel verschillende manieren om te werken tijdens het reizen en zo ‘gratis’ veel van de wereld te zien. Wij vertellen je de tien beste manieren! Daarnaast kun je ook eens op Workaway.info kijken. Op deze site bieden mensen een allerlei soorten werk aan in ruil voor kost en inwoning.

#1 Ga Engelse les geven

In veel landen zit men te springen om mensen die Engelse les kunnen geven. Een voorwaarde is wel dat je het Engels goed beheerst. Kijk eens in Zuid-Amerika of Azië en benader scholen om te vragen of ze nog mensen zoeken. Zo verdien je én een leuk zakcentje én bevind je je in een prachtige omgeving. Mocht je het echt professioneel willen aanpakken en een redelijk salaris willen verdienen dan kun je van te voren een TELF cursus doen. Dit is een internationale erkende cursus om Engelse les te geven.

#2 Word receptionist in een hostel

In hostels zijn ze regelmatig op zoek naar mensen die een paar uur per dag achter de balie willen werken of willen schoonmaken. In ruil hiervoor kun je natuurlijk geld vragen, maar denk ook eens aan een gratis overnachting? Soms kun je met twee of drie uurtjes werk per dag al goed uit de voeten. Ook achter een bar is een goede optie of bij strandbestemmingen als propper.

#3 Regel een werkvisum

Een aantal landen bieden werkvisa aan voor buitenlanders. Zo kun je bijvoorbeeld in Australië, als je tussen de 18 en de 30 bent, een werkvisum krijgen voor een aantal maanden. Dan kun je werken in bijvoorbeeld een wijngaard of kun je fruit gaan plukken. Je bent lekker in de buitenlucht en verdient een zakcentje om weer verder te reizen. Dit wordt veel gedaan door backpackers! Je kunt een werkvisum makkelijk regelen via Visum2go.nl.

 #4 Oppassen op een huis

Sommige mensen vinden het niet prettig om hun huis voor langere tijd te achter te laten. Zoek op internet naar mensen die op zoek zijn naar een ‘oppasser‘ voor hun huis voor bepaalde tijd. Je verdient hier meestal geen geld mee, maar je bent wel in een andere omgeving en je hebt dus verder geen verblijfskosten!

#5 Word een digital nomad

Een digital nomad is iemand die met zijn laptop overal ter wereld kan werken en dus niet gebonden is aan één locatie. Er zijn talloze banen te noemen waarbij de digital nomad lifestyle mogelijk is. Denk aan grafisch vormgevers, bloggers, coaches, copywriters. Als je online je geld kunt verdienen dan heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wil, zolang er maar een goede wifi verbinding te vinden is.

#6 Achter de bar werken

Dit is één van de leukste dingen die je kunt doen als je nog jong bent, niet gebonden bent en een paar maanden vrij kunt zijn. In de zomermaanden is men in de grotere badplaatsen namelijk altijd op zoek naar proppers, barkeepers en serveersters. Houd er wel rekening mee dat je niet altijd veel van het land zal zien omdat je veel in de avonduren en in de nacht aan het werk bent. Maar als je nog jong bent, kan je prima een paar nachten doortrekken toch?

#7 Op een cruiseschip werken

Het werken op een cruiseschip is eigenlijk één van de leukste baantjes ter wereld. Wie wil er nu niet heerlijk in de buitenlucht aan het werk zijn, midden op de oceaan waar je elke paar dagen een andere bestemming bezoekt. En als je een beetje handig plant met je rooster dan kun je veel verschillende plekken zien in een korte tijd. Heel leuk!

#8 Word een WWOOF-er

Maar weinig mensen denken aan deze optie als het gaat om gratis reizen. WWOOF staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms, oftewel: een aantal uur per dag werken op een boerderij tegen kost en inwoning. Je slaapt en eet dus gratis bij de mensen thuis, in ruil voor een aantal uurtjes werk. In je vrije uren kun je er lekker op uit en genieten van de omgeving. Ideaal!

#9 Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kan je wereldwijd doen maar het is het hardste nodig in derdewereldlanden. Deze landen zijn vaak prachtig en worden ten onrechte niet op de lijst van ‘meest indrukwekkende bestemmingen’ geplaatst. Door hier vrijwilligerswerk te doen help je een handje mee aan de ontwikkeling van een land én je bekijkt het land eens van een heel andere kant. Bij veel projecten zorgen ze voor je verblijf en maaltijden. Werk het liefst bij lokale organisaties en niet via grote Nederlandse organisaties die enorme bedragen vragen voor deze projecten.

#10 Neem een baan als au pair

Geld verdienen en een land leren kennen. Dat kan ook als au pair! Spreek je de taal goed van het land waar je gaat reizen? Overweeg dan zeker om au pair te worden. Meestal verdien je hier een leuk zakcentje mee en je hebt natuurlijk gratis kost en inwoning. Let wel op dat je van te voren goede afspraken maakt, zodat je ook nog vrije tijd hebt om er op uit te trekken.

Lees hier over de verschillende opties om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen.