Heb jij er weleens over nagedacht om voor een korte of langere tijd vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen? Vrijwilligerswerk is de perfecte manier om een land en de cultuur goed te leren kennen. Er zijn wel een boel dingen wat je uit moet zoeken voordat je vrijwilligerswerk gaat doen. Welke organisatie past bij jou, hoeveel kost het om hier vrijwilligerswerk te doen en welk land spreekt je het meest aan? Dit zijn allemaal dingen waar je goed over na moet gaan denken wanneer je in het buitenland wil gaan werken als vrijwilliger.
Wat voor vrijwilligerswerk kun je doen?
- Sociale projecten
Bij sociale projecten ga je vooral werken met mensen in het land. Je gaat dan bijvoorbeeld Engelse les geven aan kinderen in China of spelactiviteiten organiseren voor jonge asielzoekers in Duitsland. Je bent dus altijd in de weer met mensen. - Natuurprojecten
Vrijwilligerswerk voor natuurprojecten is ontzettend breed. Je richt je veelal op natuurbehoud, ecologisch werk en dieren. Denk bijvoorbeeld aan vervuilde rivieroevers schoonmaken in India, schildpadden tellen in Mexico of in een opvangcentrum voor wilde dieren. - Bouw- en renovatie projecten
Werk je graag met je handen of vind je het leuk om iets te bouwen of te renoveren? Ga dan een leuk bouw- of renovatie project doen en help mensen aan bijvoorbeeld een nieuw klaslokaal of clubhuis! Het leuke van deze projecten is dat je dagelijks de groei en verandering ziet waar jij aan meegewerkt hebt. - Cultuurprojecten
Als laatste optie heb je de cultuurprojecten. Cultuur is natuurlijk een breed begrip dus er zijn ook veel verschillende projecten waar je aan kunt deelnemen. Zo kun je meedraaien tijdens een muziekfestival in Estland of een kunsttentoonstelling helpen organiseren in Tunesië.
Waar kan je heen?
Als je dit letterlijk neemt is het antwoord makkelijk, dan kan je bijna overal ter wereld werken. Nou moet je natuurlijk wel van te voren even goed nadenken over waar jij wilt gaan werken. Ben je liever niet te ver van huis dan kun je voor een land als Spanje of Italië kiezen. Wil je de uitdaging aangaan en in een compleet ander land gaan werken? Kijk dan eens naar landen in Azië, Afrika of Midden- en Zuid-Amerika. Wil je niet gelijk in het diepe springen maar wel werken buiten Europa? Dan zijn landen zoals Canada, Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland misschien wel een goede optie.
Wat zijn de kosten?
Om vrijwilligerswerk te mogen doen moet je vaak ook wat betalen. Er zijn veel verschillende organisaties en dus ook veel verschillende prijzen. Waarom kost het geld? In het land waar je aan de slag gaat moet er worden gezorgd voor begeleiding, vervoer en verblijf en hier zitten natuurlijk kosten aan verbonden. Hoeveel dit is ligt er maar net aan wat voor werk je gaat doen en waar het is. De kosten voor een paar weken vrijwilligerswerk kunnen variëren van €200 tot €2000 afhankelijk van het project. Zo zijn er bijvoorbeeld projecten waarbij je leert duiken en je koraal gaat schoonmaken. Hiervoor krijg je een cursus die erg duur kan zijn. Buiten de kosten die je aan de organisatie betaalt, zijn er ook nog andere kosten waar je rekening mee moet houden zoals een vliegticket, vaccinaties en een goede reisverzekering. Vergelijk dus goed de prijzen en kijk ook altijd of het eten bij de prijs is inbegrepen.
Welke organisaties zijn er?
Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende organisaties waar je uit kunt kiezen. Het is belangrijk goed na te gaan denken over wat jij wilt en daarna een passende organisatie te zoeken. Hieronder staan een aantal goede organisaties met verschillende projecten.
Vrijwillig Wereldwijd heeft allerlei verschillende soorten projecten in zowel Azië, Afrika als Zuid-Amerika. Zo kun je je bijvoorbeeld inschrijven voor een sociaal project maar ook voor sport of bouw projecten. Je kunt bij hen ook terecht voor je buitenlandse stage.
IBO-Nederland organiseert werkvakanties binnen en buiten Europa, waarbij je als vrijwilliger een mooie combinatie tussen praktisch idealisme en culturele uitwisseling meemaakt. Je kunt onder andere helpen bij het bouwen van klaslokalen, weeshuizen, opvangcentra of een tehuis voor gehandicapte kinderen. Oh, en je hoeft hiervoor geen bouwvakker te zijn.
DARE2GO is voornamelijk actief in het onderwijs in ontwikkelingslanden. Je gaat met DARE2GO tien weken lang vrijwilligerswerk doen en ga je aan de slag in het onderwijs of ondersteun je een project met dagelijkse activiteiten.
Projects Abroad heeft verschillende vrijwilligerswerkprojecten over de hele wereld en heeft heel veel keuze in verschillende soorten vrijwilligerswerk. Je kan via deze organisatie ook stage lopen en afstuderen in het buitenland.
SIW is een zendorganisatie voor jonge vrijwilligers naar Europa en ontwikkelingslanden, onder andere voor EVS projecten van het Youth in Action programma. Daarnaast organiseert SIW internationale uitwisselingsprojecten voor jongeren.
Gratis vrijwilligerswerk doen?
Wil je geen geld betalen voor vrijwilligerswerk? Kijk dan eens op WorkAway.info. Hier vind je duizenden projecten waar je je voor kan aanmelden. Bij bijna alle projecten krijg je in ruil voor het vrijwilligerswerk een bed en een aantal maaltijden per dag. De diversiteit is enorm van werken in een hostel tot werken op een boerderij.
Voorbereiding
Overal op voorbereid? Project gekozen, vliegticket gekocht en goed gespaard? Bereid je dan wel nog even goed voor op het land waar je gaat werken. Lees op het internet over de cultuur en normen en waarden over het land. Zo is het in sommige landen niet gepast om in een korte broek te lopen of om als vrouw naast een boeddhistische monnik te gaan zitten. Leer gelijk ook even wat woordjes in de taal zoals goedemorgen, dankjewel en hoe gaat het. Nu ben je echt klaar om aan je avontuur te beginnen!