Het plan is gemaakt, de wereldreis of lange backpack trip gaat er nu echt van komen. Maar wat komt er allemaal bij kijken als je voor een lange tijd op reis gaat? Een handige checklist!

Locatie

Waar wil je heen? Wat wil je zien? Wat wil je alvast boeken? Is er een bepaalde streek die je in gedachten hebt of wil je gewoon weg en maakt de bestemming niet zoveel uit? De belangrijkste tip: praat met andere mensen. Luister naar hun verhalen om te kijken of het land of continent je trekt. Er zijn uiteraard ook honderden blogs te vinden van voorgaande reizigers, leuk om te lezen en om inspiratie op te doen. Pin je vooral niet teveel vast op een plan, laat je leiden door je reis. De meest gebruikte reisgids onder backpackers is de Lonely Planet. Verkrijgbaar per land of per continent/regio en duidelijk opgebouwd.

Checklist wereldreis

Vliegticket

Het is handig om een wereldticket te komen als je meerdere continenten gaat bezoeken. Houd er trouwens ook rekening mee dat je vaak maar een visum hebt voor 3 maanden en je moet kunnen aantonen dat je het land weer gaat verlaten. Het is dus handig een (nep) doorreis-ticket te hebben als je geen wereldticket koopt.

Budget

Luxe of budget backpacken, het kan alle twee. Het enige belangrijke is dat je genoeg geld hebt om de dingen te doen die je wilt doen. De ene backpacker vindt het geen probleem een maand op noodles en brood met pindakaas te leven, terwijl de andere backpacker wil skydiven, duiken en elke dag uit wil gaan. Je moet ongeveer rekenen op de volgende kosten:

Regio Budget p.p. per dag (Vlieg)reis
 Australië , Nieuw Zeeland € 45 – 65 – 80 € 900 – 1500
 Verenigde Staten € 50 – 65 – 80 € 500 – 1000
 Zuid Amerika € 30 – 40 – 55 € 600 – 1200
 Azië € 25 – 35 – 50 € 500 – 1000
 West – Europa € 45 – 65 – 80 € 100 – 500
 Oost – Europa € 30 – 45 – 60 € 100 – 500

Backpack

Het is het waard te investeren in een goede backpack, het is tenslotte je kast en beste vriend voor je gehele reis. Lees je in en laat je goed informeren in een ervaren winkel. Vooral als je lange treks gaat maken is het belangrijk dat je backpack goed past en lekker zit. Gebruik altijd de clips als je je backpack gebruikt om de rits te besparen. Zorg daarnaast dat je ook een regenhoes hebt voor je backpack en een flightbag.

Pai canyon

Verzekering

Als aanvulling op je basisverzekering heb je een reisverzekering nodig, voor reizen langer dan 60 dagen zelfs een ‘lang op reis’ verzekering. Was er een paar jaar geleden alleen de Globetrotter, inmiddels biedt vrijwel elke verzekeringsmaatschappij ook een lang op reis verzekering aan. Je kunt ook kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Al ben je dan vaak maximaal 180 dagen aan een stuk verzekerd. Het is de moeite waard om de goedkoopste reisverzekeringen te vergelijken, maar lees de voorwaarden aandachtig door. Wil je extreme sporten uitvoeren, verzeker je daar dan voor. Kijk ook goed of geen limiet op opsporingskosten zitten, want dit loopt al gauw in de papieren.

Vaccinaties

Helaas bestaat de kans op een vervelende infectie in het buitenland, vaccinaties kunnen dit helpen voorkomen. Als je verzekerd bent voor vaccinaties wordt vaak een deel en soms zelfs alles vergoed. Op Reisprik kun je per land zien welke vaccinaties optioneel, aanbevolen of noodzakelijk zijn. Het is daarnaast ook een van de goedkopere vaccinatie-voorzieners. Sommige vaccinaties moet je lang van tevoren al krijgen, kijk op tijd zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Medicijnen

Gebruik je thuis medicijnen? Dan heb je die tijdens je wereldreis ook vast nodig. Laat je apotheek en dokter weten dat je voor een lange tijd op reis gaat. Stel dit niet uit tot het laatste moment, want de apothekers hebben niet altijd genoeg voorraad. Houd er ook rekening mee dat je voor sommige medicijnen een verklaring van je dokter nodig hebt.

Koh Rong pier

Visum

Check altijd goed welke visums je moet hebben! Een goed visumbureau is Visumcentrale.nl. Zij regelen je visum waardoor je zelf niet naar de ambassade hoeft. Omdat zij afspraken hebben met de ambassades gaat het vaak ook een stuk sneller dan wanneer je het zelf allemaal moet regelen.

Abonnementen stopzetten

Telefoon: bij veel maatschappijen kun je een pauze inlassen en je abonnement een bepaald aantal maanden stopzetten. Kan je het niet vinden, bel dan even op, wellicht wil je telefoonmaatschappij wel een deal met je sluiten. Sportschool: hup, hup, nog snel in shape en dan opzeggen dat abonnement! Tijdschriften/krant: zeg ze op of geef een adreswijziging door zodat een van je vriend(in)en ze kan lezen.

Bankzaken

Ben je tevreden met je huidige bank en de mogelijkheden die het biedt in het buitenland? Kijk naar de kosten voor pinnen en het gebruik van je creditcard. Je kunt een hoop geld besparen door je hier vantevoren goed in te verdiepen. Betaal je per transactie of een percentage van het totaalbedrag? Nederlandse pinpassen werken met Maestro, maar dit wordt niet overal gebruikt, op de website van Maestro kun je elke pinautomaat die het accepteert localizeren. In sommige landen is het beter een VISA card te hebben omdat deze wijder geaccepteerd worden. Kijk ook naar de geldigheid van je pinpas en creditcard zodat je niet ineens zonder pas komt te zitten.

koh rong

Iemand machtigen

Geen reis zonder geld, dus niets zo gemakkelijk als even een telefoontje plegen naar moeders om wat extra geld van je spaarrekening naar je lopende rekening over te maken. Ook als bijvoorbeeld je pinpas wordt gestolen in het buitenland is het handig als iemand thuis uit jouw naam zaken kan regelen.

Zorgtoeslag aanvragen

Geen inkomen betekent zorgtoeslag. Snel aanvragen dus!

Agenda checken

Je bent een x aantal maanden van huis, maar vergeet je geen belangrijke afspraken? Een tandarts bezoek of misschien een bruiloft of verjaardag waar je graag nog een persoonlijk cadeautje voor wilt maken?

In shape

Misschien dat je hier niet bij stil hebt gestaan, maar je staat zelden zo vaak op de foto als tijdens een reis. Zit je lekkerder in je vel als je een paar kilo’s slanker bent? Maak er dan werk van en duik die sportschool in (maar zeg je abonnement op tijd weer op!).

leela beach koh phangan

Inpakken

Wat neem je allemaal mee op wereldreis? Maak stapeltjes van je kleding en neem vervolgens maar de helft mee. Je hebt veel minder nodig dan je denkt en wellicht wil je nog iets kunnen kopen in de plaats van bestemming. Hier vind je meer inpaktips en hier een complete inpaklijst.

Afscheidsfeestje!

Je gaat op wereldreis en dus is er alle reden voor een feestje. Wil je hier liever niet teveel geld aan uitgeven, vraag je vrienden dan zelf iets mee te nemen in plaats van een cadeautje voor je reis. Geniet en lach!

Heel veel plezier met de voorbereidingen van jouw reis. Maak je vooral niet te druk en geniet van je laatste dagen/weken/maanden in Nederland. Enjoy!