Couchsurfen: is dat veilig?

Er zijn bij couchsurfing actieve hosts in meer dan 100.000 steden, verspreid over de hele wereld. Dus zelfs op je gekste reisbestemming is er een grote kans dat er voor jou een bed of bank beschikbaar is! Naast een dak boven je hoofd en een (meestal) hele comfortabele slaapplek, leer je nieuwe mensen kennen. Jouw host heeft waarschijnlijk dezelfde passie voor reizen als jij. Jullie zullen elkaar dan vaak ook de oren van de kop kletsen. Daarnaast kent je host de omgeving op zijn duimpje. Je ziet daardoor plekken en dingen die de normale toerist nooit ontdekt zou hebben. Misschien komen er nu echter allemaal rampscenario’s in je op want bij een vreemdeling slapen, is dat wel verstandig?

Is het wel veilig? Ja!

De oprichters van www.couchsurfing.org hebben daarvoor een slim systeem bedacht. Gebruikers van couchsurfing hebben een profiel met persoonlijke informatie, ideeën, filosofieën, en natuurlijk reisplannen en ervaringen. Ook staat er informatie over de couch bij en of deze momenteel wel beschikbaar is. Maar een van de belangrijkste onderdelen van het profiel zijn de referenties. Wanneer iemand bij jou geslapen heeft of jij bij iemand anders dan laten beide partijen een berichtje achter op het profiel van de ander. Daarin staat hoe de persoon je heeft ervaren, wat jullie gedaan hebben of bijvoorbeeld leuke of grappige eigenschappen of bijzonderheden van de ander. Ook wanneer iemand een stukje met je heeft samen gereisd, kan je een referentie schrijven en/of ontvangen. Het is altijd leuk om te lezen wat anderen over je schrijven, maar nog handiger is het natuurlijk voor andere mensen die een goed beeld willen krijgen van jou als couchsurfer. Lees dus eerst even wat andere mensen van die persoon vonden. Zo voel ik me altijd veilig en ik heb nog nooit negatieve ervaringen gehad.

Verwelkom zelf couchsurfers

Je kunt ook besluiten dat je iets aan het systeem wilt teruggeven en je het leuk vindt om reizigers onderdak te bieden. Het is echter nooit verplicht. Wie weet heb jij een chagrijnige huisbaas die het niet toestaat als er kleurrijke reizigers bij je over de vloer komen. Sommige mensen hosten alleen maar, andere mensen surfen alleen maar. Maar om het systeem draaiende te houden is het goed als er een evenwicht blijft. Ik vind het altijd heel leuk als er mensen bij mij komen slapen. Ik geniet echt van de verhalen die ze vertellen. Iedereen heeft zoveel dingen gezien, meegemaakt en beleefd! Ik voel mezelf ook altijd een beetje alsof ik op reis ben in mijn eigen omgeving. Die mensen kijken namelijk door hele andere ogen naar dat gebouw waar jij elke dag langs fietst op weg naar je werk. Je gaat je eigen stad echt meer waarderen! Daarnaast leer je bijvoorbeeld leuke recepten als jullie samen gaan koken.

Couchsurfen in je eigen stad

Als ik even niet op reis kan of even niet de mogelijkheid heb te hosten, ga ik vaak naar couchsurf evenementen. Actieve couchsurfers organiseren bijvoorbeeld een maandelijkse of zelfs wekelijkse bijeenkomst in een kroeg of cafe de stad. Ook zijn er soms picknicks, barbecues, cocktailparty’s, kookbijeenkomsten, salsa cursussen, sport activiteiten, kunstzinnige bijeenkomsten, je kunt het zo gek niet bedenken. Voor iedereen is er wel iets leuks. Couchsurfing draait dus niet alleen om een gratis slaapplek. Het is een levendige community van enthousiaste reizigers die elkaar helpen en inspireren.