8x bekende scams in Zuidoost-Azië waarvoor je moet oppassen

Je kunt het bijna niet voorkomen: opgelicht worden tijdens je reis door Zuidoost-Azië. Dat is ook niet zo erg want meestal gaat het maar om enkele euro’s. Toch komt het ook wel eens voor dat het om behoorlijke bedragen gaat. Er zijn veel scams die ze al jaren lang gebruiken en die je dus kunt herkennen wanneer je wordt opgelicht. Om je goed voor te bereiden op je reis naar Zuidoost-Azië hebben wij hier een selectie gemaakt van de acht meest gebruikte scams.

#1 Tuktuk’s

Laten we beginnen met de meest voorkomende scam. Sommige tuktuk drivers gebruiken verschillende trucjes om net even wat meer te verdienen. Spreek ten eerste áltijd van te voren een prijs af. Doe je dit niet dan kan het zijn dat je uiteindelijk een idioot hoog bedrag moet betalen. Daarnaast komt het veel voor dat ze je onderweg even een winkel willen laten zien. Dit zijn vaak winkels waar ze maatpakken verkopen, zilver verkopen of excursies aanbieden. De tuktuk driver krijgt voor elke toerist die hij daar afzet een beetje benzine en de winkels gebruiken soms harde verkooptechnieken. Dan als laatste; geloof het nooit wanneer een tuktuk driver je zegt dat de tempel waar je heen wilt dicht is of dat het hotel waar je heen wilt vol is. Dit is vrijwel nooit waar. Ze willen je dan naar een andere plek brengen waar zij weer wat geld of benzine krijgen voor het brengen van klanten.

#2 Delhi belly

Dit is ver weg de meest gemene en vervelende scam van allemaal. Je gaat ergens eten en halverwege je maaltijd voel je je helemaal niet goed. Buikkrampen, zweten en je denkt meteen dat je de alom bekende ‘Delhi belly’ te pakken hebt. De serveerster is erg behulpzaam, pakt wat water en vraagt of het gaat. Natuurlijk gaat het niet goed en zij brengt je snel naar de dichtstbijzijnde dokterspost. Daar wordt je goed geholpen en na een paar uur voel je je weer kiplekker. Maar dan krijg je de rekening en moet je een belachelijk bedrag betalen voor de medicijnen en hulp. Wat je in deze situatie moet doen is lastig maar mocht je niet lekker worden dan zoek in ieder geval zelf een dokter op!

#3 Het kaartspel

Deze scam kom je vooral tegen in Vietnam. Je leert een leraar kennen die je vraagt om hij hem thuis te komen eten. Leuk voorstel, dus je gaat met hem mee. Daar vertelt hij je over hoe goed hij is in blackjack en voor je het weet heeft hij je het spel uitgelegd en leert hij je de code waardoor je bijna altijd wint. Later die avond ben je zo fanatiek en ga je met hem mee op pad om snel wat geld te verdienen. Hij leent je wat geld en je maakt al snel winst. Vervolgens ga je je eigen geld gebruiken maar voor je het weet werkt die speciale code niet meer en begin je te verliezen. Sommige mensen leggen zelfs hun pinpas op tafel als garantie en kunnen vervolgens een behoorlijk bedrag gaan pinnen. Kortom, klinkt het te mooi om waar te zijn dan is dat vaak ook zo.

#4 Rijk worden door edelstenen

Deze vind je echt overal in Zuidoost-Azië en het betreft vaak mannen uit India die jou rijk willen maken. Het is erg simpel maar blijkbaar blijven mensen er intrappen. Zij verkopen edelstenen die erg goedkoop zijn want ja, alles is goedkoop in Azië. Deze stenen zou je in Nederland makkelijk voor het dubbele kunnen verkopen! Je ziet de briefjes van 50 al in je portemonnee zitten. Vlug koop je wat van die edelstenen maar wanneer je thuiskomt blijkt dat ze toch hetzelfde waard zijn of als je helemaal pech hebt zijn ze gewoon nep en heb je gewoon heel duur glas gekocht.

#5 Waarzeggers

Waarzeggers roepen vaak ”I will tell you how old you will be” of iets in die richting. Deze mannen en vrouwen met hun magische krachten zijn moeilijk te weerstaan. Voordat je het weet zeg je ”oké, vertel verder!”. Je volgt ze naar hun hokje/kantoor waar de magie zal beginnen. Vaak start het met het opschrijven van drie wensen en de naam van je moeder. Daarna verscheur je dit stuk papier en gooi je het weg. Ondertussen hebben zij het allang verwisseld en op een wonderbaarlijke manier kunnen ze jou nu de naam van je moeder vertellen. Wauw, dit is geweldig denk je en je wilt meer weten. Dat kost je dan wel even 25 euro, maar ach wat maakt het uit, deze kans krijg je immers maar één keer…

#6 Scooter of jet-ski huren

Een scooter  huren is een echte aanrader want zo heb je de ultieme vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Toch moet je wel goed opletten. Maak van te voren foto’s van de scooter waar de eigenaar bij is. Doe je dit niet dan kan het zijn dat hij later zegt dat jij die kras of deuk hebt gemaakt en je wederom een flinke smak geld moet betalen.

#7 Pingpong show

Ten eerste kunnen wij je echt afraden naar een pingpong show te gaan. Het klinkt allemaal best interessant en je kunt bijna niet geloven dat zoiets echt bestaat. Geloof mij, het bestaat maar het is niet zo leuk als je denkt! Naast dat het vaak een tegenvaller is, wordt er gezegd dat je alleen de drankjes hoeft te betalen. Als je vervolgens wilt vertrekken, krijg je de rekening van alles wat je hebt gezien. Wij waren na 10 minuten al weg maar mochten wel 30 euro p.p afrekenen. Niet betalen is geen optie gezien ze direct mensen erbij halen die je enorm intimideren.