Zuidoost-Azië is al jaren helemaal hot. Dat is natuurlijk niet zo gek want het heeft de perfecte combinatie van lekker eten, mooie natuur, interessante cultuur, goede feestjes en het is daarbij ook nog een spotgoedkoop en veilig. Perfect dus om na je studie lekker een paar maanden op avontuur te gaan. In principe kunt je een ticket kopen en gaan maar wil je er zoveel mogelijk uithalen dan heb je wellicht iets aan deze tips!

Checklist wereldreis

#1 Plan je reis in de juiste seizoenen

Voor de meeste landen in Zuidoost-Azië is zowel het droge als het regenseizoen een prima tijd om te reizen. In het droge seizoen is het wat minder warm en heb je wat vaker zon, in het regenseizoen heb je vaak in de avond even een heftige bui maar is alles wel een stuk groener. Toch zijn er ook bepaalde seizoenen waarin je sommige landen beter kunt vermijden. Zo heb je een orkaanseizoen in de Filippijnen en is het in de maanden april en mei bloedheet in Cambodja. Zoek dus even op wanneer de beste reistijden zijn en probeer je reis daarin te plannen.

angkor wat sunrise

#2 Reis buiten de gebaande paden

Er is niets mis met reizen binnen de gebaande paden. Op die manier zie je namelijk vaak de mooiste plekjes van een land. Het is natuurlijk niet voor niets zo dat de meeste mensen deze plekken bezoeken. Toch is het bijna altijd een super leuke ervaring om eens helemaal van dat pad af te gaan en iets nieuws te gaan ontdekken. Op die manier zal je heel wat unieke momenten beleven! Zo gaat iedereen tegenwoordig naar Koh Rong in Cambodja, wat ook echt een must is, maar Cambodja heeft nog zo’n 40 eilanden waarvan de meeste nog erg puur en onontdekt. Er valt nog zoveel te ontdekken in Zuidoost-Azië!

backpacken

#3 Eet bij straatkraampjes

Wanneer je bij de GGD komt om je vaccinaties te halen dan zullen ze je altijd de tip geven om niet te eten bij straatkraampjes en lokale markten. Knik dan vooral ja en doe het lekker toch. Het eten van een goed kraampje is namelijk super lekker en erg goedkoop. Kijk gewoon of het er druk is bij dat kraampje en of het vlees net gebakken is. Drink na het eten altijd een cola. Dit blijkt de kans op voedselvergiftiging sterk te verminderen.

steetfood thailand

#4 Connect met de locals

Vaak als je voor korte tijd door Zuidoost-Azië reist, wil je zoveel mogelijk zien en doen. Natuurlijk krijg je te maken met locals maar de meerderheid van de tijd breng je dan door met andere reizigers. Toch is juist dit contact met de locals iets wat je reis bijzonder maakt. Je leert van hun manier van leven en denken. Neem dus ook tijd om in te gaan op verzoeken van locals om bijvoorbeeld bij hun thuis te blijven eten of om mee de zee op te gaan met lokale vissers. Daarnaast kun je bij verschillende reisorganisaties ook een homestay boeken.

inle lake fisherman

#5 Stippel niet heel je route uit

Dit is serieus een uitdaging. Hier in Nederland willen we altijd alles plannen maar de beste tip die we je kunnen geven is om dit zoveel mogelijk los te laten. Ja je ziet op het internet van alles wat je niet wil missen en natuurlijk wil je een beetje een route uitstippelen maar maak er geen race van! Laat ruimte over voor verassingen en zoek niet alvast foto’s en video’s op van iedere bestemming. Het zou toch veel leuker zijn als je niet wist wat je moest verwachten van een bepaalde plek?

tips

#6 Verdiep je in de culturen

Dit is iets wat veel meer, vooral jonge reizigers, zouden moeten doen. Ten eerste voor jezelf omdat dit je reis een stuk interessanter maakt, maar vooral uit respect voor de locals. Zo is het in minder toeristische gebieden echt niet normaal dat je in een heel kort broekje en een topje rond gaat lopen. Hier in Nederland is dat misschien heel normaal maar voor de mensen daar loop je er serieus bij als een prostituee. Dat wil je zelf waarschijnlijk ook niet.

zuidoost azië

#7 Neem de tijd!

Plan je reis dus globaal en zorg dat er ruimte is voor dingen die op je pad komen. Tijdens je reis zal je van andere reizigers verhalen horen over plekken die je niet mag missen of je leert leuke mensen kennen met wie je verder wil reizen. Als je ruimte in je planning hebt dan kan je deze tips volgen of een stukje met die toffe mensen mee reizen. Met een complete planning in je hoofd is het toch moeilijk om dat los te laten en doe je vaak toch wat er in je hoofd zit. Neem soms gewoon een week de tijd voor een bepaalde plek. Op die manier leer je een plek en de mensen echt kennen.

inle lake myanmar

#8 Vlieg buiten de maanden juli, augustus en december

Deze maanden zijn het echte hoogseizoen omdat de meeste mensen dan vakantie hebben. De prijzen van de vliegtickets liggen dan ook vaak een stuk hoger. Buiten de maanden juli, augustus en december kun je vaak een retourtje vinden voor rond de 500 euro bijvoorbeeld bij Vliegtickets.nl. Dus als je de keuze hebt, dan is het slim om in een andere maand te vliegen!

#9 Check onze tips voor de leukste hostels

Wij reizen elk jaar enkele maanden door Zuidoost-Azië en weten ondertussen precies de leukste hostels te vinden. Slapen in een tof hostel zorgt ervoor dat je binnen een paar minuten nieuwe vrienden hebt en er is altijd wel wat te beleven. Daarom maakte wij voor bijna alle landen in Zuidoost-Azië een lijst met onze favoriete hostels. Zie de pagina’s hieronder:

De leukste hostels in Cambodja

De leukste hostels in Vietnam

De leukste hostels in de Filipijnen

De leukste hostels in Myanmar

De leukste hostels in Bangkok

De leukste hostels op Bali