Alleen op reis? 5x goede redenen om alleen te gaan!

Als je vertelt dat het je geweldig lijkt om in je eentje een reis te maken dan zijn er altijd mensen die je voor gek verklaren. Ze denken dan dat je van plan ben om eenzaam door een gevaarlijk land te gaan zwerven. Nu vinden sommige mensen alles buiten Europa al snel ‘gevaarlijk,’ puur omdat ze het niet kennen. Daarnaast wil alleen op reis gaan niet zeggen dat je ook daadwerkelijk alleen bent. Samen met jou reizen er namelijk overal ter wereld nog veel meer mensen ‘alleen’. Natuurlijk is het spannend maar het heeft ook veel voordelen. Om je te overtuigen geven wij je in dit artikel vijf redenen om minimaal één keer in je leven alleen op reis te gaan.

#1 Nieuwe mensen leren kennen

Of je samen of alleen reist, heeft grote invloed op hoe je reis eruitziet. Op de een of andere manier krijg je juist veel sneller contact met andere reizigers wanneer je alleen bent en sta je er meer open om je plannen te veranderen. Als je in een hostel of cafeetje in je eentje aan de bar gaat zitten, is de kans groot dat er snel iemand naast je komt zitten om gezellig een praatje te maken. Je zult weinig momenten hebben waarop je alleen bent en vaak samen reizen met anderen.

#2 Absolute vrijheid

Deze is natuurlijk enorm belangrijk. Het mag dan misschien wat egoïstisch zijn maar wie vindt het nou niet lekker om precies te doen wat hij of zij zelf wil. Geef toe, dat klinkt toch goed? Op reis hoef je al geen rekening te houden met je werk of je huishouden en als je alleen reist, hoef je ook nog eens geen rekening te houden met iemand anders. Zelf kiezen waar je gaat eten, wat je wilt zien en vooral hoe je wilt reizen!

#3 Leef helemaal in het nu

Een vreemd land zonder mensen die je kent en zonder dingen die moeten. Of je nu alleen reist of samen, op reis leef je altijd al 10x meer in het nu dan dat we dat thuis doen. Alleen reizen zorgt ervoor dat je nog net wat meer in het nu leeft en dat heeft natuurlijk ook met die absolute vrijheid te maken. Je wordt in de ochtend wakker zonder een idee te hebben van hoe de dag eruit komt te zien. Juist die dagen die je verrassen zijn het leukste! Laat je volledig leiden door wat er op je pad komt en elke dag zal totaal anders zijn, vol onverwachte dingen. Go with the flow!

#4 Stap uit je comfortzone

Op reis moet je wel uit je comfortzone stappen en al helemaal wanneer je alleen op reis bent. Zeg eens ‘ja’ op de vraag of je mee gaat bungeejumpen of ga de uitdaging aan en neem je eerste surfles. Doe vooral zoveel mogelijk nieuwe dingen!

#5 Leer jezelf beter kennen

Ondanks dat je meestal weinig alleen bent, ben je wel op jezelf aangewezen. Je leert je grenzen beter kennen en zal ze soms moeten verleggen. Je hebt alle tijd om naar jezelf te kijken en even afstand te nemen van je leven thuis. Hierdoor kijk je misschien wel heel anders naar bepaalde situaties. Je hoeft hiervoor trouwens niet perse naar India of Bali zoals in de film Eat Pray Love.