Als je vertelt dat het je geweldig lijkt om in je eentje een reis te maken dan verklaren de meeste mensen je voor gek. Ze denken dan dat je van plan ben om eenzaam door een gevaarlijk land te gaan zwerven. Nu vinden veel mensen alles buiten Europa al snel ‘gevaarlijk,’ puur omdat ze het niet kennen. Daarnaast wil alleen op reis gaan niet zeggen dat je ook daadwerkelijk alleen bent. Samen met jou reizen er namelijk overal ter wereld nog veel meer mensen ‘alleen’. Natuurlijk is het spannend maar het heeft ook vele voordelen! Om je te overtuigen hier vijf redenen om minimaal één keer in je leven alleen op reis te gaan.

Coron naar El nido boot

#1 Nieuwe mensen leren kennen

Of je samen of alleen reist heeft grote invloed op hoe je reis eruitziet. Op de een of andere manier krijg je veel sneller contact met andere reizigers wanneer je alleen bent en sta je er meer open om je plannen te veranderen. Je merkt dat bijvoorbeeld ook wanneer je soms even een middagje alleen door een stad loopt. Je hebt meer gesprekjes met locals en andere reizigers en neemt meer tijd voor mensen dan wanneer je met een ander op pad bent. Ook wordt je door veel mensen uitgenodigd om samen iets te gaan eten of ergens naartoe te gaan. Je zult weinig momenten hebben waarop je alleen bent en vaak samen reizen met anderen.

Wadi rum

#2 Absolute vrijheid

Deze is natuurlijk enorm belangrijk. Het mag dan misschien wat egoïstisch zijn maar wie vind het nou niet lekker om precies te doen wat hij of zij zelf wil. Geef toe, dat klinkt toch goed? Op reis hoef je al geen rekening te houden met je werk of je huishouden en als je alleen reist hoef je ook nog eens geen rekening te houden met wat een ander wil doen. Zelf kiezen waar je gaat eten, wat je wil zien en vooral hoe je wilt reizen!

bali rice fields ubud

#3 Leef helemaal in het nu

Een vreemd land zonder mensen die je kent en zonder dingen die moeten. Of je nu alleen reist of samen, op reis leef je altijd al 10x meer in het nu dan dat we dat thuis doen. Alleen reizen zorgt ervoor dat je nog net wat meer in het nu leeft en dat heeft natuurlijk ook met die absolute vrijheid te maken. Al heb je ’s morgens misschien nog helemaal geen plannen, je zal je niet snel vervelen. Laat je volledig leiden door wat er op je pad komt en elke dag zal totaal anders zijn, vol onverwachte dingen. Go with the flow!

alleen op reis

#4 Stap uit je comfort zone

Op reis moet je wel uit je comfort zone stappen en al helemaal als je alleen op reis bent. Je comfort zone is beperkt en als je het land wil proeven, zul je daaruit moeten stappen. Mensen gaan je uitnodigen om bij hun te komen eten of soms zelfs te slapen. Je reist samen met andere reizigers waarmee je soms wel elf uur in een bus of trein zit. Het zal moeilijk zijn om dan alleen maar over koetjes en kalfjes te praten. Je zult jezelf meer blootgeven dan dat je gewend bent en waarschijnlijk maakt dat je alleen maar zelfverzekerder. Doe vooral zoveel mogelijk nieuwe dingen!

Jordanië

#5 Leer jezelf beter kennen

Ondanks dat je weinig alleen bent, ben je wel op jezelf aangewezen. Je leert je grenzen beter kennen en zal ze soms verleggen. Je hebt alle tijd om naar jezelf te kijken en even afstand te nemen van je leven thuis. Hierdoor kijk je misschien wel heel anders naar bepaalde situaties. Je hoeft hiervoor niet perse naar India of Bali zoals in Eat Pray Love trouwens. Elke land is goed, zolang je maar niet de hele dag met je telefoon bezig bent.