Onze planeet is altijd in verandering. Landschappen veranderen door vulkaanuitbarstingen, overstromingen of een aardverschuiving en zelfs de continenten zoals wij ze nu kennen, lagen ooit op hele andere plekken. Helaas gaan de veranderingen de afgelopen 100 jaar ontzettend snel en dat komt door ons, de mens. Daarbij zorgen we er vaak ook direct zelf voor dat plekken veranderen door het landschap anders in te richten of op dieren te jagen. Sommige prachtige reisbestemmingen zullen daardoor nooit meer hetzelfde zijn… Wil je jouw volgende reis iets zien wat er later misschien niet meer zal zijn? Bezoek dan een van de volgende bijzondere plekken!
IJsland
IJsland is het land van vuur en ijs maar de prachtige gletsjers zijn door de opwarming van de aarde steeds sneller aan het smelten. Sterker nog, de eerste gletsjer is al verdwenen op IJsland. Zo’n 100 jaar geleden werd de vulkaan Ok nog bedekt door een enorme gletsjer genaamd de Okjökull. De ijslaag was op sommige plekken wel 50 meter dik en besloeg 15 vierkante kilometer. Op dit moment is daar nog minder dan één vierkante kilometer van over en de ijsdikte is nog geen 15 meter op het dikste stuk. Daarmee is het formeel geen gletsjer meer. Wil je de bijzondere landschappen van IJsland in al haar glorie zien en wandelen over een van de gletsjers? Dan kun je dus maar beter zo snel mogelijk die kant op.
Lees al onze tips voor een reis door IJsland
Het Krugerpark in Zuid-Afrika
Door de groeiende welvaart van landen als China en Vietnam is het stropen van neushoorns en andere dieren big business in Zuid-Afrika en veel andere landen in de regio. Dit is natuurlijk illegaal maar door de grootschalige corruptie lijkt het een verloren zaak. In China en Vietnam geloven ze dat de hoorn van de neushoorn genezende krachten heeft en hierdoor is de hoorn zo’n €75.000 waard. Zo zou het helpen tegen koorts, reuma en jicht. Ook de klauwen van leeuwen zouden medicinale krachten hebben. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat dit allemaal puur bijgeloof is maar de vraag blijft stijgen. Tegenwoordig worden er dagelijks 3 neushoorns gedood in Zuid-Afrika. De neushoorn is het meest bekende voorbeeld maar dit verhaal geldt voor vele wilde dieren in Afrika. Als dit zo doorgaat dan zullen deze prachtige dieren uitsterven en valt er niets meer te zien tijdens je safari door het Krugerpark.
Lees al onze tips voor een reis door Zuid-Afrika
Tip: Wil je meer weten over het verhaal van de neushoorn? Kijk dan eens de eerste aflevering van The Traffickers op Netflix.
De Dode Zee in Jordanië of Israël
De Dode Zee is het laagste punt op aarde en het waterspiegel ligt wel 424 meter onder het zeeniveau. Helaas daalt de waterspiegel in rap tempo en is het maar de vraag of de Dode Zee niet zal veranderen in een zoutvlakte. Ieder jaar daalt de waterspiegel één tot anderhalve meter. Dit komt voornamelijk doordat Syriërs, Israëlieten, Jordaniërs en Libanezen water uit de rivier de Jordaan halen, waardoor nog maar weinig water de Dode Zee bereikt. Ook is het zo dat ze in Israël en Jordanië het water filteren om zo waardevolle mineralen uit de Dode Zee te halen. Hierdoor krimpt de Dode Zee nog sneller. Heb je altijd al eens willen drijven op het zoute water van de Dode Zee? Wacht dan niet te lang.
Lees al onze tips voor een reis door Jordanië
Het Great Barrier Reef in Australië
Ook de koraalriffen hebben het zwaar en daardoor zal het grootste rif, het Great Barrier Reef er waarschijnlijk niet altijd meer zijn. De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat de zee opwarmt en omdat de oceanen veel broeikassen absorberen stijgt de zuurgraad van het water. Dit is beide fataal voor vele soorten koraal. Ook zijn er steeds heftigere orkanen, is het water steeds meer vervuild en dan hebben we nog niet eens gesproken over overbevissing… Zelfs als het ons lukt om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, verliezen we waarschijnlijk zo’n 90 procent van al het koraal wereldwijd. Het 2.300 kilometer lange Great Barrier Reef heeft in de afgelopen dertig jaar al meer dan de helft van het koraal verloren.
De Malediven
Een van de meest paradijselijke plekken op aarde is natuurlijk de Malediven. Ben je van plan om ooit op huwelijksreis naar deze eilandengroep te plannen? Maak dan maar haast want de 1200 eilanden behoren tot het laagst gelegen land ter wereld. De meeste eilanden bevinden zich minder dan één meter boven zeeniveau! Door de snelle stijging van de zeespiegel, zullen deze eilanden dus binnen niet al te lange tijd geheel onderwater liggen.
Zo kan je jouw steentje bijdragen
Laten we er niet omheen draaien: duurzaamheid en reizen staan vaak haaks op elkaar. Het is vrijwel onmogelijk om geen voetafdruk achter te laten wanneer je op reis gaat. Wél kan je die ecologische voetafdruk kleiner maken door duurzame keuzes te maken op reis. Meer hierover lees je in ons artikel met 10 tips om eenvoudig duurzamer te reizen. Wil je daarnaast nog meer doen om de aarde te beschermen? Denk er dan eens over om het WWF of Greenpeace te steunen. Met meer steun, kunnen zij nog een groter verschil maken en beschermen we samen onze planeet.