Ga je backpacken in Midden-Amerika? Dan heb je vast een boel vragen over hoe het zit met de veiligheid, vervoer, kosten, visums en reisroutes. In dit artikel vind je alle informatie over backpacken in Midden-Amerika plus een aantal handige tips. Wij maakte een reis van 3,5 maand door Midden-Amerika waarbij we van Panama naar Guatemala hebben gebackpackt via Costa Rica en Nicaragua. Een te gekke reis vol cultuur, natuur en avontuur. Backpacken door Midden-Amerika is over het algemeen heel veilig, goedkoop en vooral ontzettend tof. Midden-Amerika is minder populair dan bijvoorbeeld Zuidoost-Azië en daardoor valt nog genoeg te ontdekken. Hier hoef je de mooiste plekjes nog niet te delen met honderden andere backpackers. Wel zijn er genoeg backpackers in Midden-Amerika om te zorgen voor leuke feestjes en avonturen!

Veiligheid in Midden-Amerika

Laten we beginnen met het onderwerp ‘veiligheid in Midden-Amerika’ want Midden-Amerika heeft het imago van een onveilige regio en zeker als je de rijksoverheid moet geloven, is het niet een plek waar je graag wil rondreizen of backpacken. Gelukkig valt dit in werkelijkheid reuze mee en wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Ja, je moet iets beter op je spullen letten en niet je tas ergens laten slingeren maar het is niet zo dat je overal op je hoede moet zijn. De mensen zijn erg behulpzaam, vriendelijk en gastvrij en zolang je de hoofdsteden probeert te mijden, zal je je niet snel onveilig voelen. Wil je meer tips en informatie over de veiligheid in Midden-Amerika? Check dan dit uitgebreide artikel over veiligheid in Midden-Amerika.

Reizen met het openbaar vervoer

In heel Midden-Amerika rijden de beroemde chickenbussen. Dit zijn afgedankte schoolbussen vanuit de Verenigde Staten die ze een leuk kleurtje hebben gegeven. De chickenbussen zijn spotgoedkoop en zijn alles behalve comfortabel. Als je geluk hebt, heb je een zitplek maar die moet je waarschijnlijk wel delen met twee of drie andere volwassenen terwijl die bank bedoeld is voor twee schoolkinderen. Een leuke ervaring is het wel en voor de korte afstanden is het ideaal. Laat je dus niet afschrikken! Wij hebben enorm genoten van deze ritjes. Voor de lange afstanden zijn er luxere bussen of minivans waarvoor je tickets kan regelen in je hostel of bij een reisbureau. In de steden rijden genoeg tuktuks en taxi’s die je soms deelt met andere mensen. In de hoofdsteden werkt Uber heel goed en ben je vaak super goedkoop uit.

Visums in Midden-Amerika

Nederlanders en Belgen krijgen voor ieder land in Midden-Amerika een Visa on arrival. Dat wil zeggen dat je bij binnenkomst in het land een visum krijgt. Je hoeft dus vooraf niets te regelen. Wel kunnen ze bij de grensovergang vragen naar een uitreisticket. Dit is een vliegticket waarmee je kan bewijzen dat je het land weer gaat verlaten binnen de gestelde periode van het visum. Grote kans dat je zo’n vliegticket niet hebt wanneer je van plan bent om met de bus het land te verlaten. In dat geval is het is slim om dan een nepticket te maken. Vooral bij de grensovergang tussen Panama en Costa Rica kunnen ze vragen om een uitreisticket te laten zien. Backpackers maken daarom altijd zelf een nepticket en om het makkelijk voor je te maken, lees je hier precies hoe je dat doet. Hieronder vind je voor hoeveel dagen je een visa krijgt per land. Dit kan natuurlijk altijd veranderen dus check het nog even goed als ze de stempel in je paspoort hebben gezet. Daarbij is het vereist dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is na binnenkomst in het land.

Panama: 180 dagen
Costa Rica: 90 dagen
Nicaragua: 90 dagen
Guatemala: 90 dagen 

Honduras: 90 dagen
El Salvador: 90 dagen
Belize: 30 dagen
Mexico: 90 dagen

Taal in Midden-Amerika

In alle landen van Midden-Amerika is de officiële taal Spaans, met uitzondering van Belize, daar spreken ze Engels. Verder kunnen de meeste lokale mensen in Midden-Amerika kunnen weinig tot geen Engels. Dus ben je van plan om lang te backpacken in Midden- en of Zuid-Amerika dan kan het dus geen kwaad om een cursus Spaans te volgen. Vooral Guatemala is een populaire bestemming om goedkoop Spaans te leren. Heb je geen tijd of zin om Spaans te leren dan kom je er ook wel uit maar het backpacken is gewoon een stukje makkelijker wanneer je duidelijk kan maken wat je wil. Wij spraken geen woord Spaans en kwamen er met Google Translate, Engels en gebarentaal meestal wel uit. Het zorgde in ieder geval voor veel grappige en ongemakkelijke momenten.

Wat mag je zeker niet vergeten?

Bij Midden-Amerika denk je waarschijnlijk aan mooie stranden, koloniale steden en ruige jungle. Maar bedenk je ook dat er veel vulkanen en bergen zijn waar het een stukje frisser kan zijn. Ook staat de airco in de bussen vaak op de hoogste stand. Een lange broek en lekker dik vest zijn dus geen overbodige luxe. Onderstaande spullen mag je in ieder geval niet vergeten en check voor vertrek ook zeker nog even onze complete paklijst voor backpacken.

Lonely Planet Midden-Amerika
Hoewel je eigenlijk alle info en tips online kan vinden, kan het toch leuk zijn om soms in de bus wat te lezen over je volgende bestemming. De Lonely Planet Midden-Amerika is daarom een must have.

Hoofdlampje
In Midden Amerika zijn ontzettend veel vulkanen. De kans is groot dat je er minimaal één gaat beklimmen en dat je daarbij een hoofdlampje nodig hebt. Ook bijvoorbeeld op Ometepe kan het handig zijn omdat er niet op elke plek elektriciteit is.

Cable lock
Handig voor op het strand en je de zee in wilt! Maak het een dief iets minder makkelijk en maak je tas vast aan de boom met een cable lock. Werkt ook goed in de bus als je even je ogen wil sluiten.

Wereldstekker
In alle landen hebben ze Noord-Amerikaanse stopcontacten. Wereldstekkers zijn daarom essentieel om je telefoon, camera en iPad of laptop op te laden.

Dry bag
Waarschijnlijk ga je veel stranden bezoeken als je door Midden-Amerika reist. Een dry bag is erg handig als je bijvoorbeeld een boottour gaat maken, gaat kajakken of gewoon een dagje naar het strand gaat.

Kosten backpacken Midden-Amerika

Backpacken in Midden-Amerika is over het algemeen lekker goedkoop. Niet zo goedkoop als Zuidoost-Azië maar een stuk goedkoper dan de meeste landen in Zuid-Amerika. Costa Rica is wat aan de duurdere kant en Nicaragua is weer spotgoedkoop. Gemiddeld moet je rekenen op een dagbudget van ongeveer 35 euro. Wil je specifiekere getallen zien per land? Lees dan verder over de kosten voor backpacken in Panama, Costa Rica, Nicaragua, Mexico of Guatemala. Hieronder vind je tips om je portemonnee zo dik mogelijk te houden.

Bespaar op water
In veel hostels kan je gratis je waterfles vullen. Is dit niet het geval, koop dan een zo groot mogelijke fles water en vul je kleinere flesjes hiermee. De kleinere flesjes in de winkel zijn behoorlijk duur.

Reis met de chickenbussen
Zeker de kortere afstanden, ritjes minder dan 3 uur, zijn goed te doen in chickenbussen.

Maak je eigen eten klaar
Al maak je alleen je eigen ontbijt en lunch klaar dan scheelt dat al enorm veel geld. Koop een pak cruesli met yoghurt of eieren met brood en je zal veel geld besparen.

Vlieg zo min mogelijk
Reizen met het vliegtuig kost je vaak een godsvermogen in Midden-Amerika dus pak daarom lekker de bus.

Scoor streetfood
Ook al heb je niet veel streetfood in Midden-Amerika, als het er wel is, moet je hier zeker eten. Het is goedkoop en de taco’s smaken erg goed.

Dollars & lokale valuta

Bij alle geldautomaten in Midden-Amerika heb je de keuze om dollars of de lokale valuta te pinnen en in bijna alle restaurants en hotels kun je betalen met de dollar. Het is handig om altijd een backup bij te hebben van bijvoorbeeld 50 dollar. Dat kan bijvoorbeeld ideaal zijn aan de grens, als je nog geen lokaal geld hebt en wel je visum moet betalen. Verder is het slim om altijd de lokale valuta te pinnen omdat wanneer je betaald met de dollar, je een slechte wisselkoers krijgt. De BAC pinautomaten kan je vinden door heel Midden-Amerika en werken perfect omdat je daar grotere bedragen in één keer kan opnemen.

Reisroute voor Midden-Amerika

Als je voor een langere tijd gaat backpacken door Midden-Amerika dan kan het best lastig zijn om uit te zoeken welke plekken nou de moeite waard zijn om te bezoeken. Wij hebben in 3,5 maand 4 landen bezocht en hebben voor elk land een toffe reisroute gemaakt om je te helpen met je planning. Hierna hebben we, wat ons betreft, de perfecte routes kunnen uitstippelen voor Midden-Amerika. We hebben de plekken die wat tegenvallen weggelaten en alle highlights erin verwerkt. Nu hebben we reisroutes voor Panama, Costa Rica, Nicaragua en Guatemala. Later in 2017 gaan we daar Mexico en Belize nog aan toevoegen. Wil je weten hoe deze routes eruit zien en meer tips lezen voor het samenstellen van een reisroute in Midden-Amerika? Check dan dit artikel.