Backpacken in Midden-Amerika: Dit moet je weten

Ga je backpacken in Midden-Amerika? Dan heb je vast een boel vragen over hoe het zit met de veiligheid, vervoer, kosten, visums en reisroutes. In dit artikel vind je alle informatie over backpacken in Midden-Amerika plus een aantal handige tips. Wij maakte een reis van 3,5 maand door Midden-Amerika waarbij we van Panama naar Guatemala hebben gebackpackt via Costa Rica en Nicaragua. Een te gekke reis vol cultuur, natuur en avontuur. Later bezochten we Mexico en gingen we nog eens terug naar Costa Rica. Backpacken door Midden-Amerika is over het algemeen heel veilig, goedkoop en vooral ontzettend tof. Midden-Amerika is minder populair dan Zuidoost-Azië en daardoor valt er nog genoeg te ontdekken. Hier hoef je de mooiste plekjes nog niet te delen met honderden andere backpackers. Wel zijn er genoeg backpackers in Midden-Amerika om te zorgen voor leuke feestjes en avonturen!

Veiligheid in Midden-Amerika

Laten we beginnen met het onderwerp ‘veiligheid in Midden-Amerika’ want Midden-Amerika heeft het imago van een onveilige regio. Zeker als je de Rijksoverheid moet geloven, is het niet een plek waar je graag wil rondreizen of backpacken. Gelukkig valt dit in werkelijkheid reuze mee en hebben wij ons geen moment onveilig gevoeld. Ja, je moet goed op je spullen letten en niet je tas ergens laten slingeren maar het is niet zo dat je overal op je hoede moet zijn. Je zal tijdens het reizen er snel achter komen hoe behulpzaam, vriendelijk en gastvrij de bevolking is. Probeer wel zoveel mogelijk de hoofdsteden te vermijden. Wil je meer tips en informatie over de veiligheid in Midden-Amerika? Check dan dit uitgebreide artikel over veiligheid in Midden-Amerika.

Reizen met het openbaar vervoer

In heel Midden-Amerika rijden de beroemde chickenbussen. Dit zijn afgedankte schoolbussen uit de Verenigde Staten die ze een leuk kleurtje hebben gegeven. De chickenbussen zijn spotgoedkoop maar alles behalve comfortabel. Als je geluk hebt, heb je een zitplek maar die moet je waarschijnlijk wel delen met twee of drie andere volwassenen terwijl die bank bedoeld is voor twee schoolkinderen. Een leuke ervaring is het wel en voor de korte afstanden is het ideaal. Laat je dus niet afschrikken! Wij hebben enorm genoten van deze ritjes. Voor de lange afstanden zijn er luxere bussen of minivans waarvoor je tickets kan regelen in je hostel of bij een reisbureau. In de steden rijden genoeg tuktuks en taxi’s die je soms deelt met andere mensen. In de hoofdsteden werkt Uber heel goed en lekker goedkoop.

Visums in Midden-Amerika

Nederlanders en Belgen krijgen voor ieder land in Midden-Amerika een visa on arrival. Dat wil zeggen dat je bij binnenkomst in het land een visum krijgt. Je hoeft dus vooraf niets te regelen. Wel kunnen ze bij de grensovergang vragen naar een uitreisticket. Dit is een vliegticket waarmee je bewijst dat je het land weer gaat verlaten binnen de gestelde periode van het visum. Grote kans dat je zo’n vliegticket niet hebt wanneer je van plan bent om met de bus het land te verlaten. In dat geval is het is slim om dan een nepticket te maken. Vooral bij de grensovergang tussen Panama en Costa Rica kunnen ze vragen om een uitreisticket te laten zien. Veel reizigers maken een nep doorreis ticket en om het makkelijk voor je te maken, delen wij hoe je een nep doorreis ticket maakt. Hieronder vind je voor hoeveel dagen je een visa krijgt per land. Dit kan natuurlijk altijd veranderen dus check het nog even goed als ze de stempel in je paspoort hebben gezet. Daarbij is het vereist dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is na binnenkomst in het land.

Panama: 180 dagen
Costa Rica: 90 dagen
Nicaragua: 90 dagen
Guatemala: 90 dagen 

Honduras: 90 dagen
El Salvador: 90 dagen
Belize: 30 dagen
Mexico: 90 dagen

Taal in Midden-Amerika

In alle landen van Midden-Amerika is de officiële taal Spaans, met uitzondering van Belize waar ze Engels spreken. Als je van plan bent om voor een langere tijd te backpacken in Midden-Amerika dan is het leuk om een cursus Spaans te volgen. Vooral Guatemala is een populaire bestemming om goedkoop Spaans te leren. Heb je geen tijd of zin om Spaans te leren dan kom je er ook wel uit maar het backpacken is gewoon een stukje leuker wanneer je een klein gesprekje kan voeren met die vriendelijke taxichauffeur. Wij spraken geen woord Spaans toen we aan onze reis begonnen en kwamen er met Google Translate, Engels en gebarentaal meestal wel uit. Het zorgde in ieder geval voor veel grappige en ongemakkelijke momenten.

Wat mag je zeker niet vergeten?

Bij Midden-Amerika denk je waarschijnlijk aan mooie stranden, koloniale steden en ruige jungle. Hou er ook rekening mee dat er veel vulkanen en bergen zijn waar het een stukje frisser kan zijn. Wat je ook zéker mee gaat maken tijdens het backpacken is dat de airco in de bus op -10 graden staat. Een lange broek en lekker dik vest zijn dus geen overbodige luxe. Onderstaande spullen mag je in ieder geval niet vergeten en check voor vertrek ook zeker nog even onze complete paklijst voor backpacken.

Hoofdlampje
In Midden Amerika zijn ontzettend veel vulkanen. De kans is groot dat je er minimaal één gaat beklimmen en dat je daarbij een hoofdlampje nodig hebt. Ook bijvoorbeeld op Ometepe kan het handig zijn omdat er niet altijd elektriciteit is in de avond.

Wereldstekker
In alle landen hebben ze Noord-Amerikaanse stopcontacten. Wereldstekkers zijn daarom essentieel om je telefoon en camera op te laden.

Dry bag
Waarschijnlijk ga je veel stranden bezoeken als je door Midden-Amerika reist. Een dry bag is erg handig als je bijvoorbeeld een boottour gaat maken, gaat kajakken of gewoon een dagje naar het strand gaat.

Kosten backpacken Midden-Amerika

Backpacken in Midden-Amerika is over het algemeen lekker goedkoop. Niet zo goedkoop als Zuidoost-Azië maar een stuk goedkoper dan de meeste landen in Zuid-Amerika. Costa Rica is daarentegen wel weer een stuk duurder en Nicaragua is weer spotgoedkoop. Gemiddeld moet je rekenen op een dagbudget van ongeveer 45 euro. Wil je specifiekere getallen zien per land? Lees dan verder over de kosten voor backpacken in Panama, Costa Rica, Nicaragua, Mexico of Guatemala. Hieronder vind je tips om je portemonnee zo dik mogelijk te houden.

Bespaar op water
In veel hostels kan je gratis je waterfles vullen. Is dit niet het geval, koop dan een zo groot mogelijke fles water en vul je waterfles hiermee.

Reis met de chickenbussen
Zeker de kortere afstanden, ritjes minder dan 3 uur, zijn goed te doen in chickenbussen.

Maak je eigen eten klaar
Al maak je alleen je eigen ontbijt en lunch klaar dan scheelt dat al enorm veel geld. Koop een pak cruesli met yoghurt of eieren met brood en je zal veel geld besparen.

Vlieg zo min mogelijk
Reizen met het vliegtuig kost je vaak een godsvermogen in Midden-Amerika dus pak daarom lekker de bus.

Scoor streetfood
Ook al heb je niet veel streetfood in Midden-Amerika, als het er wel is, moet je hier zeker eten. Het is lekker goedkoop en de taco’s smaken erg goed.

Dollars & lokale valuta

Bij alle geldautomaten in Midden-Amerika heb je de keuze om dollars of de lokale valuta te pinnen en in bijna alle restaurants en hotels kun je betalen met de dollar. Het is handig om altijd een backup bij te hebben van bijvoorbeeld 50 dollar. Dat kan bijvoorbeeld ideaal zijn aan de grens wanneer je nog geen lokaal geld hebt en wel je visum moet betalen. Verder is het slim om altijd de lokale valuta te pinnen bij de geldautomaat.  Je krijgt namelijk een slechte wisselkoers wanneer je betaald met de dollar. Wij pinde altijd bij de BAC pinautomaten. Deze kan in alle landen in Midden-Amerika vinden en hier kan je grotere bedragen in één keer  opnemen.

Reisroute voor Midden-Amerika

Als je voor een langere tijd gaat backpacken door Midden-Amerika dan kan het best lastig zijn om uit te zoeken welke plekken nou de moeite waard zijn om te bezoeken. Wij zijn in de laatste jaren drie keer in Midden-Amerika geweest en we hebben voor elk land een toffe reisroute gemaakt om je te helpen met je planning. We hebben de plekken die wat tegenvallen weggelaten en alle plekken die tof waren erin verwerkt. Wil je weten hoe deze routes eruit zien en meer tips lezen voor het samenstellen van een reisroute in Midden-Amerika? Check dan dit artikel met reisroutes voor Midden-Amerika.