Praktische tips voor backpacken in Midden-Amerika

Ga je backpacken in Midden-Amerika? Dan heb je vast een boel vragen over hoe het zit met de veiligheid, vervoer, kosten, visums en de beste reisroutes. De laatste jaren is Midden-Amerika in populariteit gestegen en steeds meer backpackers gaan dit deel van de wereld verkennen. Er hangt dan ook op veel plekken in Midden-Amerika een heerlijk sfeertje en er zijn veel hostels waar je heel makkelijk andere reizigers leert kennen. In dit artikel vind je alle informatie over backpacken in Midden-Amerika met veel handige tips en weetjes. Zo begin je goed voorbereid aan je backpack trip naar Midden-Amerika!

Veiligheid in Midden-Amerika

Laten we beginnen met het onderwerp ‘veiligheid’ want Midden-Amerika heeft soms het imago van een onveilige regio. Zeker als je de Rijksoverheid moet geloven, is het niet een regio waar je graag wil rondreizen of backpacken. Gelukkig valt dit in werkelijkheid reuze mee en hebben wij ons geen moment onveilig gevoeld tijdens onze reizen. Ja, je moet goed op je spullen letten en niet je tas ergens laten slingeren en je moet natuurlijk altijd en overal je gezonde verstand gebruiken. Er bestaat altijd de kans dat er iets vervelends kan gebeuren, maar over het algemeen is de kans niet groot. Wel is het beter om de meeste hoofdsteden in Midden-Amerika te vermijden omdat deze vaak minder veilig zijn. Wil je meer lezen over de veiligheid in Midden-Amerika? Check dan dit uitgebreide artikel over veiligheid in Midden-Amerika.

Reizen met het openbaar vervoer in Midden-Amerika

In heel Midden-Amerika rijden de beroemde chickenbussen. Dit zijn afgedankte schoolbussen uit de Verenigde Staten die vaak een leuk kleurtje hebben gekregen. Reizen met de chickenbussen is spotgoedkoop maar alles behalve comfortabel. Als je geluk hebt, heb je een zitplek maar die moet je waarschijnlijk wel delen met twee of drie andere volwassenen terwijl die bank bedoeld is voor twee schoolkinderen. Al met al is het wel een leuke ervaring, en voor korte afstanden ideaal. Voor de lange afstanden zijn er luxere bussen of minivans waarvoor je tickets kan regelen in je hostel of vooraf online kan boeken wanneer je zeker wilt zijn van een plekje in een fijne bus.

Tip: In al onze blogs over bestemmingen in Midden-Amerika staat beschreven hoe je het beste naar die bestemming reist vanuit andere plekken.

Visums in Midden-Amerika

Nederlanders en Belgen krijgen voor ieder land in Midden-Amerika een visa on arrival. Dat wil zeggen dat je bij binnenkomst in het land een visum krijgt. Je hoeft dus vooraf niets te regelen. Wel kunnen ze bij de grensovergang vragen naar een uitreisticket. Je moet dan een vliegticket laten zien waarmee je bewijst dat je het land weer gaat verlaten binnen de gestelde periode van het visum. Grote kans dat je zo’n vliegticket niet hebt wanneer je van plan bent om met de bus het land te verlaten. In dat geval is het slim om een nep doorreis ticket te maken. Veel reizigers maken een nep doorreis ticket en om het makkelijk voor je te maken, delen wij hoe je een nep doorreis ticket maakt. Hier hebben de laatste jaren al duizenden Nederlanders gebruik van gemaakt, en we hebben nog nooit negatieve feedback gekregen. Het gebruik van een nep doorreis ticket is wel altijd op eigen risico. Hieronder vind je voor hoeveel dagen je een visa per land krijgt. Dit kan natuurlijk altijd veranderen dus check het nog even goed als ze de stempel in je paspoort hebben gezet. Daarbij is het vereist dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is na binnenkomst in het land.

Panama: 180 dagen
Costa Rica: 90 dagen
Nicaragua: 90 dagen
Guatemala: 90 dagen 

Honduras: 90 dagen
El Salvador: 90 dagen
Belize: 30 dagen
Mexico: 180 dagen

Taal in Midden-Amerika

In alle landen in Midden-Amerika is de officiële taal Spaans, met uitzondering van Belize waar ze Engels spreken. Spreek je geen Spaans en ben je van plan om voor een langere tijd te backpacken in Midden-Amerika? Dan is het leuk om vooraf of tijdens je reis een cursus Spaans te volgen. Vooral Guatemala is een populaire bestemming om goedkoop een cursus Spaans te volgen. Heb je geen tijd of zin om Spaans te leren? Geen zorgen, je hoeft niet per se Spaans te kunnen spreken. Het maakt simpelweg het backpacken wel wat leuker wanneer je een kort gesprekje kan voeren met die vriendelijke taxichauffeur. Wij spraken geen woord Spaans toen we aan onze reis begonnen en kwamen er met Google Translate, Engels en gebarentaal meestal wel uit. Het zorgde in ieder geval voor veel grappige en licht ongemakkelijke momenten.

Wat mag je zeker niet vergeten als je gaat backpacken in Midden-Amerika?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat backpacken in Midden-Amerika. Onderstaande spullen mag je in ieder geval niet vergeten en check voor vertrek ook zeker nog even onze complete paklijst voor backpacken.

Warme kleding
Het is niet overal in Midden-Amerika even warm dus pak zeker ook een lange broek en een dikke trui in je backpack. Wat je ook zéker mee gaat maken tijdens het backpacken is dat de airco in de bus op -10 graden staat. Een lange broek, een lekker dik vest en dikke sokken zijn dus geen overbodige luxe.

Hoofdlampje
In Midden Amerika zijn ontzettend veel vulkanen. De kans is groot dat je er minimaal één gaat beklimmen en dan heb je een hoofdlampje nodig.

Wereldstekker
In alle landen hebben ze Noord-Amerikaanse stopcontacten. Wereldstekkers zijn daarom essentieel om je telefoon en camera op te laden.

Drybag
Een drybag is erg handig wanneer je een boottour gaat maken, gaat kajakken of gewoon een dagje naar het strand gaat.

Kosten voor backpacken Midden-Amerika

Backpacken in Midden-Amerika is over het algemeen lekker goedkoop. Niet zo goedkoop als Zuidoost-Azië maar een stuk goedkoper dan de meeste landen in Zuid-Amerika. Er zijn echter veel verschillen tussen landen in Midden-Amerika wat betreft de kosten. Zo is Costa Rica vrij duur en Nicaragua is weer spotgoedkoop. Wil je over de kosten per land lezen? Lees dan alles over de kosten voor backpacken in Panama, Costa Rica, Nicaragua, Mexico of Guatemala. Hieronder vind je een paar tips om je portemonnee zo dik mogelijk te houden.

Bespaar op water
In veel hostels kan je gratis je waterfles vullen. Is dit niet het geval, koop dan een zo groot mogelijke fles water en vul je eigen waterfles hiermee.

Reis met de chickenbussen
Zeker de kortere afstanden, ritjes van minder dan 3 uur, zijn goed te doen in chickenbussen.

Maak je eigen eten klaar
Als je drie keer per dag buiten de deur gaat eten, zal je aan het einde van je backpack trip behoorlijk wat kosten gemaakt hebben. Daarom is het slim om ook af en toe je eigen eten klaar te maken. Al maak je alleen je eigen ontbijt klaar in je hostel dan scheelt dat al enorm veel geld. Koop een pak cruesli met yoghurt of eieren met brood bij de supermarkt en je zal veel geld besparen.

Vlieg zo min mogelijk
Reizen met het vliegtuig is vaak ontzettend duur in Midden-Amerika dus pak daarom de bus.

Dollars & lokale valuta

Je kan vrijwel overal in Midden-Amerika betalen met de lokale valuta en de Amerikaanse dollar. Het is handig om altijd een backup bij je te hebben van bijvoorbeeld 50 dollar. Dat kan in sommige gevallen van pas komen, bijvoorbeeld aan de grens wanneer je nog geen lokaal geld hebt gepind en wel je visum moet betalen.

Het is aan te raden verder alles te betalen in lokale valuta in plaats van de Amerikaanse dollar. Je krijgt namelijk een slechte wisselkoers wanneer je betaald met de dollar. Wij pinde tijdens onze reis altijd bij de BAC pinautomaten. Deze vind je in alle landen in Midden-Amerika en hier kan je grotere bedragen in één keer opnemen. Je betaalt namelijk een commissie per transactie.

Reisroute voor Midden-Amerika

Als je voor een langere tijd gaat backpacken door Midden-Amerika dan kan het best lastig zijn om uit te zoeken welke plekken nou de moeite waard zijn om te bezoeken. Wij zijn in de laatste jaren vaak in Midden-Amerika geweest en we hebben voor bijna ieder land een reisroute gemaakt. We hebben de plekken die wat tegenvallen weggelaten en alle bestemmingen die leuk waren toegevoegd. Wil je weten hoe deze routes eruit zien en meer tips lezen voor het samenstellen van een reisroute in Midden-Amerika? Check dan dit artikel met reisroutes voor Midden-Amerika.