Wat kost reizen in Guatemala?

Wat zijn de kosten voor backpacken of gewoon rondreizen in Guatemala en aan wat voor budget moet ik denken? Dat vraagt waarschijnlijk elke reiziger zich af tijdens het voorbereiden van een reis naar Guatemala. Wij konden geen hele recente artikelen vinden die antwoord gaven op deze vraag dus vandaar dat we dit nu met je gaan delen. Guatemala is niet bijzonder goedkoop maar ook niet bijzonder duur wanneer je het vergelijkt met andere landen in Midden-Amerika. Het niet heel moeilijk om lowbudget door Guatemala te reizen. Het is natuurlijk niet zo goedkoop als Zuidoost-Azië maar zolang je niet te gek doet, kan je de kosten laag houden en voor weinig geld een te gekke tijd hebben in Guatemala.

Pinnen in Guatemala

In Guatemala betaal je met de quetzal en 10 quetzal is ongeveer €1,30. Overal in Guatemala kan je pinautomaten vinden en vooral de pinautomaten van de BAC Bank werken bijna altijd voor buitenlanders. Vergeet alleen niet om voor vertrek je pinpas te activeren voor wereldwijd gebruik. Over het algemeen betaal je overal met cash en bij de meeste pinautomaten kan je maximaal 2000 quetzal opnemen wat gelijk staat aan €260.

Kosten voor vervoer in Guatemala

In tegenstelling tot de meeste landen in Midden-Amerika, zijn de afstanden soms behoorlijk groot tussen de bestemmingen in Guatemala. Dat zorgt ervoor dat je hier ook wat hogere kosten hebt voor vervoer. Waarschijnlijk zal je een keer of 4 een langere afstand moeten afleggen van 6 uur of langer. Voor korte ritjes van ongeveer 2 uur moet je rekenen op €10 wanneer je reist met een minivan met airco. In de chickenbus betaal je voor 2 uur zo’n €3. Langere ritten in luxere bussen kosten vaak rond de €15 tot €30. Dit zijn dan ritjes van 6 uur of langer in fijne bussen met airco en hele luxe stoelen.

Kosten voor eten en drinken in Guatemala

De kosten voor eten en drinken zullen voor iedereen verschillen. Je kan in Guatemala een goedkope maaltijd scoren bij een kraampje op straat voor €3. Vaak krijg je dan wat rijst of bonen met een stukje vlees. Wil je in een restaurant eten dan betaal je al snel €2 meer maar dat kan ook hard oplopen. Let wel altijd even op want bij veel restaurants betaal je nog 10% service charge bovenop de prijs die op de menu kaart staat.

Kosten voor excursies en activiteiten

In Guatemala zal je niet zo’n gigantisch aanbod in tours en excursies vinden zoals je dat soms in andere landen ziet. De meeste hopspots kan je makkelijk zelf bezoeken met het openbaar vervoer en zonder gids. De excursies die wij hebben gedaan waren die naar Tikal voor €45 en het beklimmen van de vulkaan Acatenango voor €110. Acatenago kan je ook goedkoper regelen maar wij hadden hele goede reviews gelezen over deze aanbieder dus besloten om voor kwaliteit te gaan. Verder hebben we alles zelf bezocht en gezien.

Kosten voor hostels en hotels

Wanneer je je reis echt lowbudget wil houden kan je al in een dorm/slaapzaal slapen voor €5 per nacht. Zoek je een simpele tweepersoonskamer dan kan je die vaak al vinden vanaf €10. Wil je in de wat leuke hostels slapen waar je net wat gezellige gezamenlijke ruimtes hebt en meer voorzieningen dan betaal je wel een stukje meer. Om een idee te krijgen van deze prijzen kan je ons artikel bekijken over de leukste hostels van Guatemala. Daar vind je vanaf prijzen voor zowel dorms als kamers.

Gemiddeld dagbudget in Guatemala

Wanneer je slaapt in hostels en niet bij al te dure restaurants gaat eten dan kan je in Guatemala makkelijk rondkomen voor ongeveer €35 per persoon. Goedkoper kan ook maar dan ben je waarschijnlijk wel veel op je geld aan het letten. Wil je het wat luxer reizen dan ben je vooral extra geld kwijt aan hotels. Afhankelijk van hoe luxe je wil slapen, zal de gemiddelde reizigers zo’n €40 tot €60 kwijt zijn wanneer je in luxere hotels slaapt. Ga je dus 3 weken door backpacken Guatemala dan moet je rekenen op zo’n €800 of zo’n €1400 als gemiddelde reiziger. Al met al is Guatemala dus een hele geschikte bestemming voor elk type reiziger.