MUST DO: Beklim de Acatenango vulkaan in Guatemala

De vulkaan Acatenango beklimmen is iets wat je niet mag overslaan in Guatemala. Acatenango is met een hoogte van 3976 meter de 3e hoogste vulkaan van Guatemala. De tweedaagse hike brengt je langs 3 microklimaten waardoor je elke paar uur in een totaal andere omgeving staat. Daarbij heb je vanuit Acatenango uitzicht op de omliggende vulkanen Agua, Fuego en Pacaya en juist dat maakt dit een van de mooiste hikes in Midden-Amerika. Fuego is erg actief en met een beetje geluk zie je bijna elk uur een indrukwekkend uitbarsting waarbij rook, as en stenen in de lucht worden gespoten. Kortom, dit is iets wat je gezien moet hebben en tegelijkertijd is het een toffe fysieke uitdaging om de top te beklimmen! Hier vind je een beschrijving van de hike, tips en een paklijst voor Acatenango.

Dag 1: 6 uur hiken naar het basecamp

Rond 08:30 uur vertrek je vanuit Antigua naar het dorpje La Soledad dat aan de voet van Acatenango ligt. Daar start de hike van ongeveer 5 uur naar het basecamp. Het eerste uurtje is meteen het zwaarste uurtje van de eerste dag. Het stoffige pad van grind brengt je langs de maisvelden en het begin van het cloud forest. Je loopt naar boven over los grind en zand waardoor je bij elke stap weer een stukje terug zakt. Als je slim bent dan loop je voorop want daardoor heb je geen last van al het stof. Hierna volgt nog een klein stukje traplopen tot de ingang van het National Park Acatenango.

Na een korte break vervolg je de hike door een fantastisch mooi cloud forest. Alles is groen en de bomen zitten vol mos en andere planten. Het pad brengt je al zigzaggend in zo’n 2 uur naar de plek waar je gaat lunchen. Zodra je uit het cloud forest bent, kan je genieten van geweldige uitzichten over de weide omgeving.

Het laatste stuk van ongeveer 1,5 uur is vlakker en de gidsen noemen het daarom ook wel ’the fun part’ Je loopt langs hoge dennenbomen waarvan alleen de stam nog staat. Door een brand zijn al deze bomen dood en kaal maar gelukkig groeien er alweer wat kleine bomen tussen deze oude stammen.

Eenmaal aangekomen bij het basecamp, zetten de gidsen en portiers de tenten in elkaar en kan je genieten van een kopje warme koffie of thee. Wanneer het helder is heb je een fantastische zonsondergang met zicht op de vulkanen Agua, Fuego en Pacaya. Zodra de zon onder is, krijg je een lekkere maaltijd en is het wachten op een uitbarsting van Fuego. Bij helder weer zie je rode wolken en lava uit de krater spuiten. Daarna wil je waarschijnlijk al snel de tent in want meestal staat er een sterke wind die ervoor zorgt dat het ijskoud is. Met al je kleren aan, kruip je in je slaapzak en probeer je om wat te slapen want de volgende dag start de klim naar de summit al vroeg.

Dag 2: 1 uur naar de summit en 3 uur terug naar beneden

Om 4 uur in de nacht sta je op en na een kopje koffie en een snee bananenbrood, begin je aan de klim naar de summit van Acatenango. Vergeet zeker niet je muts, handschoenen en een hoofdlampje want het is pikkedonker en steenkoud. Het is maar 1 uurtje tot 1,5 uur klimmen maar dit is ook meteen het zwaarste deel van de hele hike. Je loopt op grind langs de rand van de vulkaan naar boven zonder dat je de top kan zien. Hoe hoger je komt, hoe minder bomen er groeien en hoe minder zuurstof er is. Stap voor stap loop je in een rijtje naar boven en wanneer je achter je kijkt zie je niet meer dan een treintje aan hoofdlampjes en een schitterende sterrenhemel. Eenmaal op de top, kan je genieten van één van de mooiste zonsopkomsten die ooit gezien hebt. Behalve wanneer je slecht weer hebt zoals wij, dan zie je helemaal niets. Gelukkig heb je een kans van 90% dat je goed weer hebt. Wij hadden dus alleen maar mist maar gelukkig trok dat weg toen we terug waren bij het basecamp. Het uitzicht met het ochtendlicht was waanzinnig maar natuurlijk is het maar half zo mooi als vanaf de top, tijdens zonsopkomst.

Terug lopen of rennen naar het basecamp gaat super vlug. Door het losse grind kan je een soort van naar beneden schaatsen of rennen als je zin hebt. Bij het basecamp staat het ontbijt voor je klaar en daarna is het nog zo’n 2 uur terug wandelen naar het dorp aan de voet van de Acatenango.

Paklijst voor beklimmen Acatenango

Wanneer je Acatenango gaat beklimmen, moet je je goed voorbereiden. Niet per fysiek maar wel qua spullen en kleding. In de nacht kan het vriezen en daarom zijn veel laagjes kleding echt een must. Deze kan je meenemen vanuit Nederland maar wanneer je een lange reis maakt en dit niet allemaal wil meenemen, kan je de kleding ook op de markt in Antigua kopen. Daar verkopen ze tweedehands kleding en schoenen voor weinig geld. Wij hebben dit ook gedaan en hadden voor €50 p.p. kleding en wandelschoenen. Achteraf gezien was het fijner geweest om onze eigen kleding en schoenen mee te nemen omdat het toch niet allemaal zo goed was als de spullen die we thuis hadden liggen. Maar goed, het voordeel is natuurlijk wel dat je het niet allemaal mee hoeft te nemen. Trek ook niet je mooiste kleren aan want je zit na de hike helemaal onder het stof. Neem in ieder geval de volgende spullen mee uit deze paklijst mee wanneer je Acatenango gaat beklimmen.

Update: tegenwoordig is het ook mogelijk om in Antigua warme kleding en zaken als handschoenen te huren.

Wat kost zo’n tweedaagse hike?

Er zijn vele verschillende aanbieders en ook de prijzen verschillen enorm. Zo kan je de tweedaagse Acatenango tour al boeken vanaf €20. Echter ga je dan met een groep van soms wel 30 mensen met slechts 1 gids die geen Engels spreekt. Je krijgt geen fatsoenlijk eten en slaap je in slechte slaapzakken en tentjes. Ook is de entree van het National Park niet inbegrepen en als er iets fout gaat of je wil terug, ben je op jezelf aangewezen. Meer betalen is in het geval van deze hike dus zeker aan te raden. Wij gingen met Old Town Outfitters en dat beviel erg goed. We waren met een kleine groep van 10 mensen met 2 gidsen die goed Engels spraken en de lekkerste maaltijden klaarmaakten. Daarbij sliepen we in goede tentjes en kregen we warme slaapzakken van The North Face. Ja deze tour is een stuk prijziger (€110) maar daar ga je zeker geen spijt van krijgen. Veiligheid en comfort zijn heel wat waard op bijna 4000 meter hoogte.

Met of zonder porter?

Dan heb je nog de keuze tussen een porter of zelf een volle backpack dragen. Een porter kost €20 per dag en kan voor twee personen de tent + slaapzakken + water dragen. De hike is stiekem best zwaar en was voor ons genoeg uitdaging zonder dat we daarbij nog een volle backpack met spullen moesten dragen.

Uitvalsbasis voor de Acatenango vulkaan

Antigua is de perfecte uitvalsbasis voor het beklimmen van Acatenango. Het ligt op 1 uurtje rijden vanaf de vulkaan en het is een fijne stad om een paar dagen te verblijven voor en na de klim. Hieronder vind je 2 tips voor een fijn hostel en hotel en hier vind je nog veel meer tips voor Antigua.

Onze favoriete adresjes in Antigua

Verblijf je graag in een fijn hotel dan is Hotel Las Farolas een hele goede keuze in Antigua. Het ligt op 500 meter lopen vanaf Parque Central en veel restaurants en bezienswaardigheden zijn op loopafstand. Het  heeft een prachtige binnentuin waar je een oase van rust ervaart. Nog een pluspunt: er is een heerlijk uitgebreid ontbijt in de prijs inbegrepen. Ook Cacao Boutique Hotel is een feestje om te verblijven. Dit kleinschalige hotel voelt erg knus en persoonlijk aan. Je kan hier zeker wat inspiratie opdoen voor je eigen interieur want dit hotel is prachtig ingericht! Verblijf je graag in een gezellig hostel dan is Ojala de beste keuze in Antigua. Er hangt een heel relaxt sfeertje en het is een fijne plek om reizigers te leren kennen. Het hostel is super gezellig aangekleed en overal vind je veel leuke zithoekjes. Kies voor een tweepersoonskamer of een dorm met veel privacy. Het is twee blokken lopen naar Parque Central dus de locatie is perfect.