4 Handige tips voor een bezoek aan Tikal in Guatemala

Tikal is een must see in Guatemala. In het regenwoud, op twee uur rijden vanaf de grens met Belize vind je hier tientallen Maya tempels en ruïnes. Sommige klein en vervallen en sommige gigantisch groot en mooi gerestaureerd. Op een plek als Tikal zou je verwachten dat het er krioelt van de toeristen maar het tegenovergestelde is waar. Tijdens ons bezoek aan Tikal kwamen we slechts een stuk of 20 andere reizigers tegen en dat maakt Tikal extra bijzonder. Een aantal van de grootste tempels mag je beklimmen en vanaf daar heb je uitzicht over heel Tikal en de uitgestrekte jungle van Guatemala. Terwijl de zon ondergaat, hoor je de apen brullen en zo nu en dan vliegen er groepjes papegaaien voorbij. Dit is een ervaring die je niet snel zal vergeten. Voordat je Tikal bezoekt hebben we een aantal handige tips voor je om zo het meeste uit je tijd in Tikal te halen.

#1 Kies voor de zonsopkomst of zonsondergang

Dikke kans dat je Tikal maar één keer in je leven bezoekt en dan kan je het maar beter goed doen toch? De meest populaire tour naar Tikal is de zonsopkomst tour. Wanneer je deze tour doet vanuit Flores moet je alleen wel om half 3 in de nacht vertrekken. Daarom kozen wij voor de zonsondergang en dat was fantastisch! Natuurlijk moet je wel een beetje geluk hebben met het weer. Wil je je kansen vergroten dan kan je ook in Tikal verblijven. Wanneer je een ticket koopt voor entree na 15:00, dan mag je met datzelfde ticket de dag erna ook Tikal bezoeken. Zo kan je zowel de zonsondergang als de zonsopkomst in Tikal meemaken. Check dit wel altijd even goed want soms veranderen ze de regels.

#2 Kies je voor de zonsopkomst? Betaal dan de entree de dag ervoor bij de bank

Mocht je kiezen voor de zonsopkomst dan is het heel belangrijk dat je de dag ervoor al je kaartje hebt gekocht. Dit kan je doen bij de entree van Tikal maar wanneer je in Flores verblijft, is dit ook mogelijk bij de bank. Vergeet je dit, dan mis je de zonsopkomst want de bank bij Tikal gaat pas na de zonsopkomst open.

#3 Wat je mee moet nemen naar Tikal

In Tikal kan je geen eten of drinken kopen. Neem dus genoeg water mee en als je van plan bent om lang te blijven dan kunnen een paar snacks vast ook goed van pas komen. De meeste tijd loop je in de schaduw maar het kan toch handig zijn om ook wat zonnebrand mee te nemen. Ga je voor de zonsopkomst of zonsondergang? Vergeet dan niet een zaklamp mee te nemen!

#4 Ga je zonder gids naar Tikal? Gebruik dan deze app

Wil je Tikal verkennen zonder gids dan is het heel handig om de app maps.me te downloaden. Hiermee kan je de kaart van Guatemala downloaden en offline gebruiken. Tikal is enorm groot en het is niet moeilijk om hier te verdwalen. Met deze app kan je makkelijk navigeren en je snelste wandelroute tussen de tempels vinden.

Extra tip: Boek vanuit Flores altijd retour vervoer, ook wanneer je een nacht blijft slapen in Tikal. Wanneer je dit los boekt dan betaal je namelijk altijd veel te veel.

Verblijven in Tikal of Flores?

Je kunt Tikal bezoeken vanuit Flores. Flores is een hele leuke plek en vanaf hier is het slechts 1 uurtje rijden naar Tikal. In Flores kan je vind je veel reisbureaus vinden die trips naar Tikal aanbieden. Wil je Tikal op zijn mooist ervaren? Boek dan één of twee nachtjes dichtbij Tikal, sta lekker vroeg op en je hebt de tempels helemaal voor jezelf! Jungle Lodge Tikal Hostal is een mooie lodge vlak voor de ingang van Tikal. Het hotel heeft een fijn zwembad dus na je bezoek aan Tikal kan je hier lekker relaxen en nagenieten van je dag. Ook Hotel Tikal Inn ligt vlak voor de ingang van Tikal. Je verblijft in een leuke bungalow met een lekker bed en een fijne douche. Je wordt wakker met jungle geluiden, er is een groot zwembad en het personeel zorgt voor een fijne sfeer.