Tikal is een must see in Guatemala. In het regenwoud, op twee uur rijden vanaf de grens met Belize vind je hier tientallen Maya tempels en ruïnes. Sommige klein en vervallen en sommige gigantisch groot en mooi gerestaureerd. Op een plek als Tikal zou je verwachten dat het er krioelt van de toeristen maar het tegenovergestelde is waar. Tijdens ons bezoek aan Tikal kwamen we slechts een stuk of 20 andere reizigers tegen en dat maakt Tikal extra bijzonder. Een aantal van de grootste tempels mag je beklimmen en vanaf daar heb je uitzicht over heel Tikal en de uitgestrekte jungle van Guatemala. Terwijl de zon ondergaat, hoor je de apen brullen en zo nu en dan vliegen er groepjes papegaaien voorbij. Dit is een ervaring die je niet snel zal vergeten. Voordat je Tikal bezoekt hebben we een aantal handige tips voor je om zo het meeste uit je tijd in Tikal te halen.

#1 Kies voor de zonsopkomst of zonsondergang

Dikke kans dat je Tikal maar één keer in je leven bezoekt en dan kan je het maar beter goed doen toch? De meest populaire tour naar Tikal is de zonsopkomst tour. Wanneer je deze tour doet vanuit Flores moet je alleen wel om half 3 in de nacht vertrekken. Daarom kozen wij voor de zonsondergang en dat was fantastisch! Natuurlijk moet je wel een beetje geluk hebben met het weer. Wil je je kansen vergroten dan kan je ook in Tikal verblijven. Wanneer je een ticket koopt voor entree na 15:00, dan mag je met datzelfde ticket de dag erna ook Tikal bezoeken. Zo kan je zowel de zonsondergang als de zonsopkomst in Tikal meemaken. Check dit wel altijd even goed want soms veranderen ze de regels.

#2 Kies je voor de zonsopkomst? Betaal dan de entree de dag ervoor bij de bank

Mocht je kiezen voor de zonsopkomst dan is het heel belangrijk dat je de dag ervoor al je kaartje hebt gekocht. Dit kan je doen bij de entree van Tikal maar wanneer je in Flores verblijft, is dit ook mogelijk bij de bank. Vergeet je dit, dan mis je de zonsopkomst want de bank bij Tikal gaat pas na de zonsopkomst open.

#3 Wat je mee moet nemen naar Tikal

In Tikal kan je geen eten of drinken kopen. Neem dus genoeg water mee en als je van plan bent om lang te blijven dan kunnen een paar snacks vast ook goed van pas komen. De meeste tijd loop je in de schaduw maar het kan toch handig zijn om ook wat zonnebrand mee te nemen. Ga je voor de zonsopkomst of zonsondergang? Vergeet dan niet een zaklamp mee te nemen!

#4 De geheime plek voor de zonsondergang

Ga je de zonsondergang bekijken en sta je op tempel 4 dan is het alleen toegestaan om de helft van de tempel te betreden. Deze kant is helemaal gerenoveerd. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht maar helaas zie je vanaf deze kan niet de zon verdwijnen in de jungle. Heb je een beetje lef dan klim je aan de zijkant langs het hek naar de andere kant. Deze kant is nog niet gerenoveerd en daardoor in onze ogen een stuk mooier. Daarbij heb je vanaf hier de meest waanzinnige zonsondergang. Wanneer je met je rug naar de tempel staat, is het het aan de linkerkant het makkelijkste om naar de kant voor de zonsondergang te klimmen.

#5 Koop een bewaker om en bespaar €13 p.p.

Deze tip is voor de backpackers met een klein budget. Normaal betaal je naast de entree nog eens €13 wanneer je de zonsondergang of zonsopkomst wil zien. Maar je kan de zonsondergang ook goedkoper regelen. Je kan namelijk om iets voor 17:00 tempel 4 betreden en de bewaker 20 quetzal betalen. Hij knijpt dan een oogje dicht en je kan boven genieten van de zonsondergang zonder die extra €13 te betalen. Ga je vanuit Flores dan is het ook mogelijk maar dan hebt je wat meer kans dat de gids moeilijk gaat doen. Wij hadden geluk want de halve groep had geen tickets en de gids regelde voor ons het omkopen van de bewaker. Het blijft altijd wel een beetje een gokje maar heel veel mensen doen het op deze manier.

#6 Ga je zonder gids naar Tikal? Gebruik dan deze app

Wil je Tikal verkennen zonder gids dan is het heel handig om de app maps.me te downloaden. Hiermee kan je de kaart van Guatemala downloaden en offline gebruiken. Tikal is enorm groot en het is niet moeilijk om hier te verdwalen. Met deze app kan je makkelijk navigeren en je snelste wandelroute tussen de tempels vinden. Je kan ook een kaart kopen maar hiervoor betaal je wel 20 quetzal.

Wat kost een bezoek aan Tikal?

Retour vervoer vanaf Flores: 70 quetzal / 9 euro
Een gids: 30 quetzal / 4 euro
Entree: 150 quetzal / 19 euro
Extra entree voor zonsopkomst of zonsondergang: 100 quetzal / 13 euro
Totaal: 350 quetzal / 45 euro

Extra tip: Boek vanuit Flores altijd retour vervoer, ook wanneer je een nacht blijft slapen in Tikal. Wanneer je dit los boekt dan betaal je namelijk altijd veel te veel.

Verblijven in Tikal of Flores?

Verreweg de meeste mensen bezoeken Tikal vanuit Flores. Flores is een enorm leuke plek en vanaf hier is het slechts 1 uurtje rijden naar Tikal. In Flores kan je vind je veel reisbureaus vinden die trips naar Tikal aanbieden. Niet allemaal zijn ze even eerlijk of betrouwbaar en daarom raden wij je Rhino Kan aan. De eigenaar Oscar is een vriendelijke man die je kan helpen met trips naar Tikal of vervoer naar andere plekken. Ook is het mogelijk om in Tikal te verblijven in een hotel of in een tent op de camping. Het fijne hiervan is dat je dan zowel de zonsondergang als de zonsopkomst kan bekijken. Hieronder vind je onze tips voor hostels en hotels in zowel Flores als Tikal en lees ook vooral onze mini reisgids voor Flores.

Check hier onze favoriete adresjes in Flores en Tikal.