De ultieme reisroute voor Midden-Amerika + tips

Wanneer je gaat reizen of backpacken in Midden-Amerika dan starten de voorbereidingen vaak met het maken van een reisroute. Een reisroute voor Midden-Amerika samenstellen kan best een lastige klus zijn. Want ja, hoeveel weken heb je nodig per land? En reis je van noord naar zuid of andersom? Oh en hoe kan je dat het beste doen met de vliegtickets: boek je een enkeltje of toch een retourtje? Daarnaast wil je natuurlijk weten welke plekken leuk zijn en wat je daar allemaal kan doen. Al met al komt er stiekem dus heel wat kijken bij het maken van een reisroute voor Midden-Amerika. Zeker wanneer je een aantal maanden wil gaan reizen of backpacken. Wij bezochten Panama, Costa Rica, Nicaragua, Mexico en Guatemala en delen hier onze tips en reisroutes met jou om het een stukje makkelijker te maken.

Voor al deze landen hebben we losse reisroutes gemaakt die je met elkaar kan verbinden. Vervolgens hebben we voor bijna alle populaire plekken mini reisgidsen geschreven met tips voor leuke activiteiten en bezienswaardigheden maar ook waar je lekker kunt eten of welke hotels/hostels gezellig zijn. Zo kan je jouw reis tot in de puntjes voorbereiden zonder dat je het hele internet af te moeten speuren!

Hoe vlieg je goedkoop naar Midden-Amerika? (en terug)

Een reisroute maken start met het bedenken van een begin en eindpunt. En dat is dan weer erg afhankelijk van de vliegtickets. Een retourtje naar één van de hoofdsteden als Panama Stad, Guatemala Stad of San Jose kost je gemiddeld zo’n €450 tot €700. Alleen is een retourtje niet zo handig wanneer je voor een aantal maanden gaat reizen en bijvoorbeeld start in Panama en eindigt ergens in Guatemala of Mexico. Twee enkeltjes is ook niet slim want helaas zijn die een heel stuk duurder dan de helft van een retourtje. Voor een enkele reis naar Panama betaal je al snel €350 terwijl een retourtje €490 kost. Daarom raden we je aan om op Cheaptickets.nl gebruik te maken van de functie ‘meerdere bestemmingen’. Met deze functie kan je een retourticket scoren waarbij je bijvoorbeeld heen vliegt op Panama Stad en terug vanaf Guatemala Stad. Omdat je dan dus niet twee enkele tickets koopt, ben je een stuk goedkoper uit. Voor deze route betaalde wij minder dan €650. Het helpt om verschillende combinaties van hoofdsteden te proberen en zo te zoeken naar de goedkoopste vliegtickets en bestemmingen van dat moment.

Hoeveel maanden heb je nodig in Midden-Amerika?

Dit is altijd lastig in te schatten want iedereen reist op een ander tempo. Als je kijkt naar bijvoorbeeld de afstand van Guatemala Stad naar Panama Stad dan is dat maar 1800 km. Dat is ongeveer net zo ver als van Amsterdam naar Madrid! Heel groot zijn de afstanden in Midden-Amerika gelukkig dus niet en dat maakt het reizen een stuk makkelijker. Wanneer je alle highlights in een land wil zien en overal een dag of 3-4 blijft hangen dan heb je per land zo’n 3 weken nodig. Wil je onderweg vrijwilligerswerk doen of een cursus Spaans volgen dan moet je die weken daar natuurlijk bovenop tellen.

Stel de ultieme reisroute samen met onze reisroutes

Voor alle landen die wij hebben bezocht in Midden-Amerika hebben we een reisroute gemaakt. Honduras en El Salvador hebben we overgeslagen en Belize bezoeken we hopelijk snel nog. Voor nu hebben we dus reisroutes voor Nicaragua, Panama, Costa Rica, Mexico en Guatemala. Door te klikken op de rode landen, kom je uit bij deze routes met informatie per bestemming. Deze routes samen vormen een reisroute van Panama Stad tot Guatemala Stad met uitzondering van Honduras en El Salvador. Wanneer je deze routes volgt kom je langs de meest mooie plekken van Midden-Amerika. Van regenwouden tot verlaten stranden en van bruisende steden tot schattige gekleurde dorpjes!

Meer tips voor Midden-Amerika: