MUST DO: Zeilen langs de paradijselijke San Blas eilanden in Panama

De San Blas eilanden in Panama vormen een uniek archipel zoals je die nergens anders op aarde kan vinden. Het is één van de weinige plekken die grotendeels nog zo onaangeraakt zijn door de mens. De San Blas eilanden vallen onder het Kuna Yala gebied dat in handen is van de Kuna Indianen. Zij hebben hun eigen regels en wetten die los staan van de wetgeving in Panama. Om die reden vind je op de eilanden geen resorts of hotels en varen er ook geen grote boten. Hooguit vind je er wat basic houten hutjes. In totaal zijn er 357 eilanden waarvan er slechts 40 permanent bewoond zijn. Je zou dus in theorie bijna een jaar lang, elke dag een ander eiland kunnen bezoeken. Dat klinkt niet slecht toch? 

De meeste van de San Blas eilanden zijn piepklein, staan vol met palmbomen en zijn omringd door een hagelwit strand en een helder blauwe zee. Nou kan je de San Blas eilanden bezoeken met allerlei tours maar de beste manier om deze eilanden te ervaren is toch echt per zeilboot. Zo kom je op de mooiste tropische eilanden waar niemand anders komt en dat zorgt voor een unieke ervaring!

Eilandhoppen met Mike en zijn zeilboot

De San Blas eilanden bezoeken is niet goedkoop maar het is elke dollar waard. Zeilen door de San Blas is normaal erg prijzig maar als je het wat goedkoper wil aanpakken dan hebben wij een tip voor je. Via-via kwamen we in contact met Mike, een enthousiaste en super gastvrije zeiler die op zijn 16e Rusland heeft verlaten om vervolgens nooit meer terug te keren. Hij heeft een schitterende zeilboot van 12 meter en vaart daarmee al meer dan 7 jaar bij de San Blas. Hij is ooit begonnen met het aanbieden van volledig verzorgde zeiltrips maar daar had hij al snel genoeg van. Nu vind hij het leuk om reizigers te ontvangen die wat avontuurlijker zijn ingesteld en zelf ook willen bijdragen aan de trip door te helpen met koken en af en toe een afwasje te doen. Mocht je het leuk vinden dan kan je ook helpen met het zeilen. Op deze manier kan hij de prijzen relatief laag houden en zorg je samen voor een onvergetelijk zeilavontuur bij de San Blas eilanden.

Hoe ziet zo’n zeiltocht met Mike eruit?

In overleg met Mike kan je zelf bepalen hoeveel dagen je wil gaan zeilen. Wij kozen voor 4 dagen en we kunnen je ook zeker aanraden om minimaal voor 4 dagen te kiezen. Heb je meer tijd en budget dan kan je ook veel langer blijven. Elke dag vaar in enkele uren naar een andere groep eilanden. Daar gooi je het anker uit en vervolgens kan je gaan snorkelen, in de kajak springen om de eilanden te gaan verkennen of gewoon lekker op de boot hangen. Je komt op alleen maar plekken waar de tours niet komen en waar slechts een klein aantal zeilboten liggen. Zo heb je deze tropische eilanden helemaal voor jezelf. Alle eilanden zijn uniek en er zitten grote verschillen in. De een is groot en vol gegroeid met tropische planten en op de ander staan slechts een paar palmbomen. Wanneer je honger hebt, maak je een salade met verse kreeft en wanneer je zin hebt om te zwemmen, spring je in het azuurblauwe water. Dit is ultieme vrijheid op een van de mooiste plekken op aarde!

Hoe kom je op de San Blas eilanden?

Vanaf Panama Stad wordt je opgehaald met een jeep om naar de San Blas te rijden. Onderweg stop je bij de supermarkt en doe je inkopen voor de komende dagen. Mike stuurt je een boodschappenlijstje met alles wat nodig is om de komende dagen te koken en je kan nog snacks halen voor jezelf. Hierna vervolg je de reis naar het Kuna Yala gebied waar je bij de grens nog een paspoort controle hebt. Na de controle start een behoorlijk heftig ritje van zo’n 2 uur door een waanzinnig mooie jungle. Het zijn een paar honderd slingerbochten dus een reispilletje nemen is een goed idee. Eenmaal aangekomen bij de kust, ligt er een bootje op je te wachten dat je naar de zeilboot van Mike zal brengen. In totaal duurt de reis ongeveer 5 uur.

Beste reistijd San Blas eilanden

Je kan de San Blas eilanden het hele jaar door bezoeken en er zijn simpelweg twee verschillende seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Nu klinkt het regenseizoen vast verschrikkelijk omdat je misschien zou denken dat het dan non-stop zal regenen, maar gelukkig is dat niet zo. Je hebt wel wat vaker een bui en wat meer kans op bewolking maar het kan net zo goed dagen lang droog zijn. Het regenseizoen is van juni tot december en het droge seizoen van januari tot tot mei. Je zou dus kunnen zeggen dat de beste reistijd van januari tot mei is maar laat je niet afschrikken door het regenseizoen want het weer bij de San Blas kan elk uur anders zijn. Wij bezochten de San Blas begin januari en hadden een mix van korte buien, blauwe luchten en af en toe dichte bewolking en zoals je op de foto’s kan zien was het over het algemeen heerlijk weer.

Meer informatie

Een van de redenen waarom dit paradijs nog niet overladen is met toerisme, is omdat een groot deel van de eilanden niet heel makkelijk bereikbaar zijn. De andere reden is dat het niet goedkoop is. De tours zijn redelijk betaalbaar maar dan zit je vaak op een eiland met een grote groep toeristen. Wil je echt de afgelegen eilanden bezoeken dan is zeilen de enige optie. Qua kosten moet je denken aan een bedrag van $150 per persoon per dag. Daarbij komt $120 voor het vervoer naar en van de eilanden en een paar tientjes voor het eten. Niet goedkoop dus maar dan heb je wel echt iets unieks. Wil je meer informatie over de mogelijkheden, de boot of mogelijke datums dan kan je het beste contact opnemen met Mike. Zijn email kan je vinden op zijn website. Wanneer je Mike mailt en laat weten dat je via ons komt, weet hij dat je interesse hebt in het goedkopere zeilavontuur waarbij je zelf ook wat helpt op de boot.

UPDATE: De Kuna veranderen regelmatig de regels voor toerisme rond de San Blas eilanden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je het Kuna gebied op het vasteland niet mag betreden in bepaalde periodes en je vanaf een ander gebied naar de zeilboot moet varen met een motorboot. Mike is altijd op de hoogte van de laatste veranderingen en kan je precies vertellen hoe je op dat moment bij zijn zeilboot zal kunnen komen.