Tips voor een auto huren in Panama

Een auto huren in Panama is absoluut een aanrader want dit land is perfect voor een roadrip. De afstanden zijn niet te groot, het verkeer is rustig en je rijdt door prachtige landschappen. Wanneer je een auto huurt, bespaar je jezelf de moeite van het overstappen op meerdere lokale bussen en ben je veel flexibeler om te gaan en staan waar je wilt. Een auto huren geeft je het ultieme gevoel van vrijheid en Panama is een super fijn land om met de huurauto te verkennen. In dit artikel lees je mijn ervaring en tips voor het huren en rijden van een auto in Panama.

Voor welk deel van je reis door Panama is een huurauto fijn?

We raden je aan om slechts een gedeelte van je reis door Panama een auto te huren. Je kunt in Panama overal komen met het openbaar vervoer maar sommige plekken zijn toch wel wat lastiger te bereiken. Zo kan het voorkomen dat je soms wel drie tot vijf keer moet overstappen om ergens te komen. Dit maakt het reizen naar deze plekken best intensief. Met een huurauto heb je de ultieme vrijheid en ben je niet afhankelijk van het openbaar vervoer of taxi’s. Wanneer je onze reisroute door Panama volgt, dan bezoek je ook de mooie strandbestemmingen Playa Venao en Santa Catalina. Dit zijn twee kleine upcoming bestemmingen in Panama die lastiger te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Je moet vaak overstappen om naar deze plekken te reizen en je zult daardoor lang onderweg zijn. Met de huurauto zijn deze routes een stuk comfortabeler en houd je meer tijd over om te chillen op je bestemming.

Daarom raden we je het volgende aan: Nadat je eventueel de San Blas eilanden hebt bezocht, haal je de huurauto op in Panama-Stad. Vervolgens bezoek je met de huurauto de bestemmingen El Valle de Anton, Playa Venao, Santa Catalina en Boquete. Je kan de huurauto na Boquete inleveren in David. Deze stad ligt op 30 minuten rijden zuidelijk van Boquete. Daar stap je op de bus naar Bocas del Toro. Wil je wat geld besparen dan kan je ook eerst de huurauto inleveren in David en vervolgens met de bus naar Boquete reizen. Zo heb je in ieder geval de lastige route tussen Valle de Antón, Playa Venao, Santa Catalina en David het gemak van de een huurauto gehad. Hieronder vind je de kaart van onze reisroute ter verduidelijking van deze uitleg.

Kan je Panama en Costa Rica combineren met een huurauto?

Ben je van plan om Panama en Costa Rica te combineren in één reis? Helaas is het niet mogelijk om in het ene land een auto te huren en deze in te leveren in het andere land. Je zult dus twee losse huurauto’s moeten boeken. Vrijwel iedereen gaat de grens over tussen Bocas del Toro (Panama) en Puerto Viejo (Costa Rica). Je auto inleveren in Bocas del Toro is niet mogelijk. Daarom moet je in Panama de huurauto inleveren in David en huur je vanaf Puerto Viejo weer een auto in Costa Rica. Andersom is natuurlijk ook mogelijk als je in andere richting reist. Bekijk onze reisroute door Panama en onze reisroute door Costa Rica om te zien hoe je deze twee landen perfect met elkaar kunt combineren.

Is een auto huren in Panama veilig?

Het voelt heel veilig om door Panama te rijden. Rondom Panama Stad is het wat drukker maar de mensen rijden hier over het algemeen netjes. Wanneer je eenmaal Panama Stad uit bent, is het erg relaxt autorijden. Het is niet druk op de weg en het de mensen rijden prima.

Tip: Laat nooit je spullen onbewaakt in het zicht achter in de auto. Doe je backpack altijd achterin de kofferbak met de hoedenplank eroverheen. Check bij het ophalen van je huurauto dus even of er een hoedenplank aanwezig is.

Hoe zijn de wegen in Panama?

Autorijden in Panama is heel goed te doen. De routes zijn eenvoudig en de meeste wegen zijn in redelijk goede staat. Vanaf Panama Stad kom je al snel terecht op de langste autoweg van de wereld; de Pan-American Highway of ook wel Panamericana in het Spaans. Deze autoweg loopt helemaal van Noord-Amerika tot het puntje van Zuid-Amerika en dus ook door Panama. De Panamericana is goed onderhouden en pas wanneer je deze verlaat, kom je op wat slechtere of onverharde wegen terecht. Hier zal je iets beter moeten opletten voor drempels en gaten in de weg. 

In- en rondom de dorpjes liggen veel drempels die je forceren je snelheid te verlagen en de ene keer zijn deze beter te zien dan de andere keer. Ze horen aangeduid te worden met een bord en geel geschilderd te zijn, maar dit is niet altijd het geval. Hierdoor kan het voorkomen dat je ze te laat of helemaal over het hoofd ziet. Verminder daarom sowieso je snelheid wanneer je huizen om je heen ziet. Naast het aantal drempels zijn het ook gaten in de weg waar je voor op moet letten. Soms zitten er gaten in het asfalt maar je vindt ze met name in de onverharde wegen. Deze zal je vaak tegenkomen als je richting Playa Venao of Santa Catalina rijdt. Op deze wegen ben je soms stapvoets aan het slalommen tussen alle kuilen en gravel. Je moet even je aandacht erbij houden maar het is prima te doen. 

Heb je een 4×4 huurauto nodig in Panama?

Als je onze reisroute door Panama volgt, is het niet perse noodzakelijk om een auto met vierwielaandrijving te huren. Er zijn niet echt steile bergpassen, hooguit wat onverharde wegen maar deze zijn prima begaanbaar met een normale huurauto.

Handig om te weten: Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig om in Panama te mogen rijden, je Nederlandse rijbewijs volstaat. Zorg wel dat je je rijbewijs en de autopapieren bij de hand hebt in de auto, de politie kan je hier weleens op controleren. 

De verkeersregels in Panama

In Panama rij je aan de rechterkant van de weg en de verkeersregels zijn ongeveer hetzelfde als in Nederland. Het gebeurt echter geregeld dat auto’s elkaar rechts inhalen, ondanks dat dit niet mag volgens de regels. De Panamericana kent niet zulke mooie invoegstroken zoals wij die kennen, maar hier is wel wat op bedacht. Rechts invoegen is makkelijk maar wil je links afslaan, dan gaat dat soms net even anders. Doordat het een drukke weg is om in één keer over te steken, hebben ze vaak een soort invoegstrook tussen de banen gemaakt. Zo kan je een stuk veiliger de weg oversteken.

De maximum snelheid op de Panamericana is 80 km per uur en het komt best vaak voor dat er op snelheid wordt gecontroleerd. Soms kun je wel vier of vijf politieagenten tegenkomen wanneer je een paar uur aan het rijden bent. Kom je onderweg tegenliggers tegen die met hun koplampen naar je seinen? Dan proberen ze je te waarschuwen voor een snelheidscontrole, of iets anders waarvoor je moet opletten zoals een ongeluk of dier op de weg. 

Tips voor navigeren in Panama

Gebruik de app Waze om te navigeren in Panama. Deze app gebruikt real-time data en stelt gebruikers in staat meldingen te maken van ongelukken, controles en zelfs gaten in de weg, waar jij vervolgens tijdig meldingen van krijgt wanneer je ook op deze weg rijdt. Voor deze actuele meldingen heb je wel een simkaart met internet nodig. Deze kan je overal voor een paar euro kopen.

Belangrijke tip: neem je creditcard mee

Wanneer je de huurauto gaat ophalen, is het is belangrijk dat je een creditcard bij hebt die op naam staat van de hoofdbestuurder. Dit is verplicht voor de borg van de huurauto. Zonder creditcard op naam van de hoofdbestuurder kun de huurauto niet in ontvangst nemen. Zorg er ook voor dat er voldoende saldo op deze creditcard staat voor de borg. De hoogte van de borg kan per auto verschillen en vind je onder het kopje ‘specifieke voorwaarden’. Heb je nog geen creditcard? Dan raden we je deze creditcard aan.

Auto huren in Panama zonder creditcard

Wanneer je geen creditcard hebt en deze niet kan aanvragen, is er nog steeds een mogelijkheid om een auto te huren. Dit kan via Sunnycars. Selecteer tijdens het zoeken van een huurauto de filter ‘geen waarborg’. Nu krijg je alle resultaten met huurauto’s waarvoor je geen creditcard nodig hebt. Het enige nadeel is dat deze huurauto’s vaak wel wat duurder zijn. Daarnaast moet je minimaal 48 uur voor het ophalen van de huurauto je registreren via de link die je ontvangt na het boeken. Zo is het mogelijk om een auto te huren in Panama zonder creditcard.

Wat kost een auto huren in Panama?

De prijs voor een auto huren in Panama is afhankelijk van het seizoen en in welke periode je boekt. De prijs voor een normale personenauto begint vanaf €45 per dag inclusief volledige verzekering. Wij boeken altijd een auto via Sunnycars.nl en dat kunnen we je ook sterk aanraden voor Panama. Met een huurauto heb je altijd kans op schade en problemen onderweg en daarom is het slim om bij een betrouwbare partij te boeken. Bij Sunnycars is bij de prijs altijd een volledige verzekering inbegrepen, kan je je boeking gratis wijzigen en staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. Ook hebben ze een 24/7 noodnummer waar je bij problemen in het Nederlands hulp krijgt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over addertjes onder het gras en als er iets mis gaat op reis dan wordt altijd alles vergoed en geregeld. Soms betaal je hier net een paar tientjes meer dan bij een andere partij maar je hoeft je dan ook nergens meer zorgen over te maken. Dit is het wat ons betreft helemaal waard, zeker op reis.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de inbegrepen verzekering van Sunnycars is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt, zelfs je eigen risico vergoeden ze in geval van schade.

Prijsstijgingen door tekort aan auto’s: Er is momenteel wereldwijd een groot te kort aan huurauto’s. Om de corona crisis te overleven, hebben autoverhuurders een groot deel van hun auto’s moeten verkopen. Sinds de vraag hard toeneemt, zijn er onvoldoende chips voor nieuwe auto’s en stijgen de prijzen door het te kort enorm hard. Hierdoor zijn veel huurauto’s dubbel zo duur of zelfs volgeboekt. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk boeken om zeker te zijn van een nog enigszins betaalbare huurauto. Bij Sunnycars krijgt je momenteel gratis de Flex Service erbij. Hiermee kan je tot 1 uur van te voren nog gratis annuleren of wijzigen dus zo zit je nergens aan vast maar bent wel zeker van een huurauto.