El Pianista Trail in Boquete: de jungle van Panama op zijn mooist

De El Pianista Trail in Boquete is dé hike om de prachtige jungle van Panama in te bewonderen. Tijdens deze indrukwekkende hike baan je je een weg door de wilde, dichtbegroeide jungle waar je het regenwoud langzaam in een nevelwoud ziet veranderen. El Pianista Trail staat ook wel bekend als de mooiste hike van Boquete en daar ben ik het absoluut mee eens. Ik vertel je graag alles wat je moet weten zodat ook jij de El Pianista Trail op zijn best kan beleven. Strik je wandelschoenen stevig vast en ga op avontuur met de El Pianista Trail in Boquete!

Hoe ziet de El Pianista Trail eruit?

De El Pianista Trail duurt in totaal ongeveer vier uur en je loopt dezelfde route heen als terug. Je gaat redelijk de hoogte in dus enige conditie is wel fijn maar niet essentieel. Het beginpunt van El Pianista Trail ligt op vier kilometer buiten het centrum van Boquete, naast het restaurant Il Pianista. De eerste twintig minuten loop je door een open weide dat is gelegen tussen de bergen en daarna ga je echt de jungle in. Het is geen drukbezochte trail dus je zult hooguit een paar andere wandelaars tegenkomen. 

El Pianista Trail leidt je in een paar uurtjes zo’n 600 meter omhoog en ondertussen zie je de natuur langzaam veranderen. De route is niet heel ingewikkeld want het is een vrij duidelijk pad en je kunt niet echt een verkeerde afslag nemen. Het is vooral het pad dat uitdagend kan zijn. Door de hoge vochtigheid en mogelijkheid tot regen, zijn de paden soms wat modderig en het is goed kijken waar je je voeten neerzet om niet uit te glijden. Wij kregen een stok van onze gids en dat was een hele waardevolle toevoeging omdat je zo makkelijker je balans kan houden. Ik vond de klim meevallen en prima te doen. Je loopt wel omhoog maar heel geleidelijk waardoor het niet zo zwaar is. 

Helaas leven er door de wat koelere temperaturen niet heel veel dieren in dit gebied, dus verwacht niet dat je veel wildlife gaat spotten tijdens de El Pianista Trail. Het is vooral de natuur die deze hike zo indrukwekkend maakt. Het is prachtig om al die tinten groen te zien van verschillende soorten bladeren, planten en bomen. Omdat je letterlijk door de wolken loopt, kan het soms nevelig en vochtig zijn. De glinsteringen van de waterdruppels geeft de natuur een extra sprookjesachtige look. 

Heb je een gids nodig op de El Pianista trail?

Sinds dat in 2014 de twee Nederlandse meisjes Kris en Lisanne vermist zijn geraakt tijdens de El Pianista Trail, wordt er aangeraden om deze hike met een gids te doen. Hun gedenkteken op de top van de berg geeft sindsdien het eindpunt van de hike aan. Het pad gaat nog verder maar het het wordt sterk afgeraden verder te lopen omdat de condities dan stukken gevaarlijker worden. Verder dan dit punt loopt eigenlijk niemand meer.

Op Maps.me kun je de route van de El Pianista Trail vinden. Daarop zie je al dat de route niet heel ingewikkeld is en daarom zijn er genoeg mensen die deze route zonder gids lopen. Ik vond het een prettig idee om met een gids op pad te gaan en ik ben uiteindelijk met Feliciano deze trail gaan lopen. Feliciano is al jaren een enthousiaste gids in Boquete hij kent het gebied op zijn duimpje. Hij loopt graag de El Pianista Trail maar ook voor andere trails leidt hij je graag rond door het gebied. Feliciano is een vriendelijke man met een goede dosis humor en kent zelfs een hoop Nederlandse woordjes. Hij kan veel over de flora en de fauna vertellen en dat maakt de El Pianista Trail nog interessanter.

Een gids kost wat extra maar het heeft wat mij betreft de hike echt leuker gemaakt. Feliciano wijst je op dingen die je zelf niet zo snel zouden opvallen. Ook weet hij op het modderige pad precies te zeggen waar je je voeten moet zetten. Hij neemt wandelstokken en fruit mee wat erg welkom is tijdens de hike. Je kunt Feliciano bereiken via WhatsApp op +507 66249940 

Tip: Wil je graag je Spaans oefenen tijdens de hike? Dan kun je ook de zoon van Feliciano boeken als gids. Je kunt Henry whatsappen op +507 6848-6155

Paklijst voor de El Pianista trail

Hieronder een aantal onmisbare dingen om mee te nemen tijdens de El Pianista Trail.

  • Stevige schoenen – Goede schoenen zijn echt een must tijdens deze hike. Dit hoeven niet perse bergschoenen te zijn, maar stevige wandelschoenen met een goed profiel zijn wel echt nodig.
  • Regenjas – Een regenjas of poncho is ook zeker aan de raden op de El Pianista Trail. Naast dat het sowieso vochtig is en er vallende druppels zijn hier en daar, is een (miezer)buitje ook niet zeldzaam. Denk ook eventueel aan een regenhoes voor je rugzak.
  • Water – Neem altijd voldoende water mee wanneer je gaat hiken.
  • Jas of vest – Naast een regenjack is een normaal vestje of jasje ook wel fijn. Het is sowieso wat frisser in Boquete en tijdens deze hike ga je nog eens meer de hoogte in, waar de temperatuur lager ligt en het op de top kan waaien.
  • Snacks – Met deze hike ben je een paar uur zoet en dit vraagt de nodige inspanning. Neem dus wat snacks mee zoals fruit, brood of energierepen die je energie weer op peil kunnen brengen.
  • Wandelstokken – Voor deze hike is het echt aan te raden om met een wandelstok te lopen. Wanneer je Feliciano als gids boekt, neemt hij er eentje voor je mee.

Onze favoriete adresjes in Boquete

Uniek overnachten doe je bij Bambuda Castle. Dit is een bijzonder kasteel dat is omgetoverd tot een prachtige accommodatie op tien minuten rijden vanaf het centrum van Boquete. Vanuit Bambuda Castle heb je een geweldig uitzicht en er is fijn een zwembad. Ze hebben kamers voor ieders budget. Tweepersoonskamers, bungalows, slaapzalen en je kan zelf in een hobbit huis overnachten! Wil je liever in het centrum van Boquete verblijven dan is Selina een leuke plek. Er is een grote binnentuin waar ze in de avond het kampvuur aansteken. Ook is er in de avonden vaak livemuziek en iedere ochtend kan je aansluiten bij een lesje yoga. Wil je jezelf trakteren op een luxe verblijf? Verblijf dan bij The Inn at Palo Alto. Hier kan je genieten van een fantastisch zwembad met gaaf uitzicht over de omgeving van Boquete. Er is een jacuzzi, een prachtige tuin vol bloemen en iedere ochtend krijg je een heerlijk ontbijt.