Veel mensen denken bij Panama direct aan het Panamakanaal, maar dit kleine landje in Midden-Amerika heeft zoveel meer te bieden dan dat. Tijdens een reis door Panama maak je kennis met de cultuur van de inheemse Kuna indianen op de San Blas eilanden en wandel je over de grillige bergtoppen van een oude vulkaan in El Valle de Anton. Daarbij hike je door de dichte jungle van Boquete en geniet je van de vele paradijselijke stranden die het land te bieden heeft. Panama is een gevarieerd land met relatief korte reisafstanden, dus perfect om een rondreis te maken. Heb je al zin gekregen om Panama te gaan ontdekken? Lees dan eerst in dit artikel al mijn praktische tips voor reizen in Panama!
#1 De beste reistijd voor Panama
Panama heeft een tropisch klimaat waardoor het hier het hele jaar door lekker warm is. Het land kent twee seizoenen; het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen loopt van december tot en met april en dit is de beste reistijd voor een rondreis in Panama. In deze maanden heb je de meeste kans op een strakblauwe hemel. Regen zal echter nooit uitgesloten zijn, maar valt simpelweg vaker in het regenseizoen. Het is niet voor niets zo’n groen land dus af en toe een verfrissende bui hoort erbij. Het regenseizoen in Panama is van mei tot en met november. De buien in het regenseizoen houden de ene keer langer aan dan de andere keer. Meestal zijn het korte maar heftige tropische buien zo rond het eind van de middag maar je kunt zo nu en dan ook eens pech hebben waarbij het langer aan één stuk door kan regenen. Probeer de maanden september en oktober te vermijden want dan valt de meeste regen in Panama.
#2 Zo werkt het pinnen en betalen in Panama
In Panama maken ze gebruik van de Amerikaanse Dollar (USD). Daarbij is er ook muntgeld in een eigen valuta, namelijk de Panamese Balbao (PAB). Deze valuta is hetzelfde waard als de dollar en daarom kan je tijdens je reis met beide valuta’s betalen in Panama. Het kan dus zijn dat je iets in dollars betaalt en wisselgeld in Balboa munten terugkrijgt.
Het is slim om altijd voldoende contant geld om zak te hebben als je aan het reizen bent door Panama. Pinnen bij pinautomaten kan op veel plekken, maar in kleine dorpjes zoals Playa Venao en Santa Catalina niet altijd. Zorg er dus voor dat je hier altijd met voldoende contant geld naartoe gaat. Het kan soms voorkomen dat de pinautomaat je pinpas niet accepteert, waardoor een creditcard erg handig is. Heb je nog geen credit card? Dan raden we deze credit card aan. Houd er ook rekening mee dat je wellicht een daglimiet hebt voor opnames bij je bank. In dat geval kun je van tevoren je daglimiet verhogen als dit mogelijk is, of je geldopnames verspreiden over meerdere dagen. Vergeet ook je pas niet op wereldwijd te zetten.
Tip: Reis je na Panama nog door naar andere landen in Midden-Amerika? Probeer dan vooral je Balbao munten op te maken. De dollars zijn in veel andere landen ook nog te gebruiken of om te wisselen.
#3 Welke stekker gebruik je in Panama?
In Panama heb je een wereldstekker nodig met adapter A of B. Deze kan je gebruiken in Noord- en Centraal Amerika. Het makkelijkste is om een universele reisstekker aan te schaffen, waar je meerdere USB kabels op kunt aansluiten. Deze kan je voor de hele wereld gebruiken dus is ook erg handig voor je volgende reizen.
Tip: Wil je onze tips delen met internationale reizigers? Bekijk dan al onze tips voor Panama in het Engels.
#4 Koop een prepaid simkaart
Wil je graag overal bereikbaar zijn en van internet gebruik kunnen maken? Koop dan een lokale simkaart met data. Dit is zeker ook handig wanneer je met een huurauto door Panama reist. Bij telefoonwinkels en bij de meeste supermarkten kun je een prepaid simkaart kopen waar je tegoed op kunt zetten. Zo heb je van +Móvil (MásMóvil) een simkaart voor een paar dollar en er zijn verschillende pakketten aan data en dagen beschikbaar. Voor zo’n €15 tot €20 heb je ongelimiteerd data voor 15 dagen. Als deze dagen voorbij zijn, kun je eventueel weer opnieuw tegoed kopen.
#5 Tips voor vervoer in Panama
Je kunt ervoor kiezen om met de bus door Panama reizen of een auto te huren en zelf lekker op pad te gaan. Vanuit Panama stad heb ik de eerste 11 dagen een auto gehuurd en vervolgens een combinatie van lokale bussen en shuttles genomen. Hieronder beschrijf ik alle voor- en nadelen.
Reizen met de bus
Het openbaar vervoer is je beste vriend wanneer je lowbudget door Panama reist. Zowel de korte ritjes als de langere afstanden zijn spotgoedkoop. Je reist dan in een lokale bus die vaak nog geen twee dollar per traject kost. Geld kost het dus bijna niet, alleen wel wat van je tijd. Houd er rekening mee dat je soms een aantal keer moet overstappen om naar je volgende bestemming te gaan en dat de bussen niet altijd helemaal lekker aansluiten. Zeker wanneer je Playa Venao en Santa Catalina wilt bezoeken, zal je soms wel vier tot vijf keer moeten overstappen en dit kost een boel tijd.
Reizen met een shuttlebus
Wil je iets sneller en comfortabeler reizen, dan gaan er tussen veel bestemmingen ook shuttlebusjes die je van hotel naar hotel brengen. Je kunt dit meestal via je accommodatie regelen en sommige routes kan je vooraf online boeken. Dit is wel een stukje duurder dan het openbaar vervoer maar het scheelt je een hoop tijd en moeite.
Reizen met een huurauto
Wist je dat Panama een perfect land is voor een roadtrip? De afstanden zijn niet te groot, het verkeer is rustig en je rijdt door prachtige landschappen. Met een huurauto ben je vaak sneller, flexibeler en niet afhankelijk van bussen of taxi’s. Het is niet de goedkoopste maar wel de leukste manier van reizen door Panama. Het is aan te raden om slechts een gedeelte van je reis door Panama een auto te huren. Bekijk mijn tips voor een auto huren in Panama om precies te zien voor welk stuk een huurauto fijn is.
#6 Tips voor hiken in Panama
In Panama kan je op veel bestemmingen mooie daghikes maken. Zo wandel je in El Valle de Anton door prachtige bergen en in Boquete ga je diep de jungle van Panama in. Hieronder vind je enkele tips die handig zijn wanneer je van plan bent om te gaan hiken in Panama.
- Neem goede (wandel)schoenen mee. Dit hoeven geen echte bergschoenen te zijn maar wandelschoenen met een goed profiel zijn voldoende. De paden zijn namelijk niet altijd even vlak en in de jungle kunnen de paden modderig zijn.
- Download de app Maps.me op je telefoon en download de kaart van Panama vooraf via wifi. In deze app zie je alle wandelpaden.
- Neem een regenpak of poncho mee. Ook in het droge seizoen kan je wel eens verrast worden door een tropische bui. De regen duurt meestal niet lang, maar het is fijn om even wat aan te kunnen trekken zodat je niet direct doorweekt bent.
- Houd er rekening mee dat het niet overal even warm is in Panama. Hoger in de bergen is het een paar graadjes koeler en staat er soms een fris briesje. Een vest is dus niet overbodig.
- In je eentje hiken is niet altijd even slim. Paden kunnen modderig en glad zijn, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit. Het beste ga je met iemand samen of boek een gids die je gelijk wat meer over het gebied kunt vertellen.
- Neem altijd voldoende water en snacks mee voor onderweg.
#7 Voorkom jeukende bultjes
De bountystranden van Panama zijn niet alleen geliefd onder reizigers maar soms vind je hier ook zandvliegen die jeukende bultjes veroorzaken. In enkele gevallen kunnen deze zandvliegen ook parasieten overdragen. Deze kans is niet groot maar je kunt toch beter voorkomen dat je gebeten wordt. Wanneer er zandvliegen zijn, zal je dat snel genoeg merken. Deze kleine zwarte vliegjes bijten namelijk tot het gaat bloeden. Er ontstaat dan een rood vlekje met een donkerrood puntje erin dat enkele dagen kan jeuken. Insectenspray helpt niet tegen zandvliegen maar kokosolie kan wel goed helpen om beten te voorkomen. Kokosolie kan je overal in Panama relatief goedkoop scoren. Een verzachtende zalf zoals tijgerbalsem of Azaron stick helpt tijdelijk tegen de jeuk wanneer je toch bent gebeten door zandvliegen.
Tip: Krap vooral niet aan de bulten want hierdoor ontstaan wondjes die in de tropen heel snel geïnfecteerd kunnen raken. Dit geldt ook voor muggenbulten of andere beten. Hebben ze je echt goed te pakken gehad en heb je heftige jeuk? Bij iedere apotheek kan je het geneesmiddel cetirizine halen dat binnen een uur helpt tegen de jeuk.
#8 Zo werkt het met fooien en rekeningen in Panama
In Panama staan veel prijzen in restaurants aangegeven zonder btw. Houd er rekening mee dat er bij het afrekenen vaak nog 7% btw wordt bijgeteld. Het geven van een fooi is niet verplicht in Panama maar wel gebruikelijk. Hiervoor kun je ongeveer 10% aanhouden, als je tevreden bent natuurlijk.
#9 Neem een hervulbare fles mee
In Panama vind je veel refill plekken waar je makkelijk je flesje water bij kunt vullen. In veel accommodaties kan je jouw fles vullen en ook op openbare plekken kom je wel eens refill punten tegen. Steeds een nieuwe fles water kopen is dus niet nodig als je eigen eigen hervulbare fles meeneemt. Beter voor je portemonnee én het milieu .
#10 De ultieme reisroute voor Panama in 2 tot 4 weken
Panama is een heerlijk land om doorheen te reizen doordat de afstanden kort zijn en de bestemmingen afwisselend zijn. In een rondreis van drie weken ben je de jungle ingetrokken, heb je door de bergen gewandeld, bountystranden bezocht en de kans is groot dat je onwijs veel wildlife hebt gespot. Met onze ultieme reisroute door Panama ga je een onvergetelijke reis maken.