Tips voor Playa Venao: Een laidback dorpje aan de kust van Panama

Playa Venao is een piepklein, hip dorpje aan de Pacifische kust van Panama wat aardig in populariteit aan het groeien is. Je vult er de dagen met surfen, yoga, een beetje op het strand luieren en ‘s avonds zoek je de gezelligheid op bij een strandfeestje. Playa Venao is een heel ander soort strandbestemming dan andere kustdorpen in Panama. Dat komt omdat je in Playa Venao nauwelijks de lokale cultuur van Panama vindt. Het was een Israëlische man die hier in 2014 een stuk land kocht en een hostel begon genaamd Selina. Het fijne concept van dit hostel was een groot succes en ondertussen is Selina één van de grootste hostelketens ter wereld. Met de komst van Selina zette hij Playa Venao op de kaart. Daarvoor was er niets te beleven in Playa Venao maar nu hangt er een heerlijk laidback sfeertje dat veel reizigers hierheen trekt. Scroll snel naar beneden en lees al mijn tips voor het leuke Playa Venao!

Hoe kom je in Playa Venao?

Je kan Playa Venao op twee manieren bereiken: met de huurauto of met de bus. Een huurauto is verreweg de makkelijkste manier want met de bus zal je vaak moeten overstappen. Lees al mijn tips voor een auto huren in Panama als je er meer over wilt weten. Hieronder lees je over hoe je in Playa Venao komt vanuit verschillende bestemmingen.

Van El Valle de Anton naar Playa Venao

Met de bus: Vanuit El Valle de Anton pak je de bus naar Las Uvas. De eindbestemming van deze bus is Panama Stad maar je stapt uit bij Las Uvas. In Las Uvas stap je op de bus naar Chitre en hier pak je de bus naar Las Tablas. Ben je voor 13:30 in Las Tablas dan kan je de directe bus naar Playa Venao pakken (de eindbestemming van deze bus is Canas). Kom je later dan 13:30 aan in Las Tablas dan pak je de bus naar Pedasi. Deze gaat iedere 30 min tot 19:00. In Pedasi kan je gebruik maken van de Selina shuttle (gaat drie keer per dag) of je kan voor het laatste stukje een taxi pakken. De totale route duurt zo’n 7 uur.

Met de huurauto: Met de huurauto ben je ongeveer 4 tot 5 uur onderweg.

Van Boquete naar Playa Venao

Met de bus: Dit comfortabele minibusje rijdt elke woensdag rechtstreeks van Boquete naar Playa Venao. Je doet er dan ongeveer 5,5 uur over. Wil je op een andere dag met de bus reizen? Pak dan in Boquete de bus naar David om vervolgens in David over te stappen naar Santiago de Veraguas. In Santiago de Veraguas pak je de bus naar Chitre en in Chitre stap je over op de bus naar Las Tablas. Ben je voor 13:30 in Las Tablas dan kan je de directe bus naar Playa Venao pakken (de eindbestemming van deze bus is Canas). Kom je later dan 13:30 aan in Las Tablas dan pak je de bus naar Pedasi. Deze gaat iedere 30 min tot 19:00. In Pedasi kan je gebruik maken van de Selina shuttle (gaat drie keer per dag) of je kan voor het laatste stukje een taxi pakken. Deze reis duurt ongeveer 8 uur.

Met de huurauto: In Boquete kan je geen huurauto ophalen maar dat kan wel in het nabijgelegen David. Stap in Boquete op de bus die je in een 45 minuten naar David brengt en haal hier je huurauto op. Vanaf David is het zo’n 5 uur rijden naar Playa Venao.

Van Santa Catalina naar Playa Venao

Met de bus: Pak in Santa Catalina de bus naar Sona en stap daar over op de bus richting Santiago de Veraguas. Pak vervolgens de bus naar Chitre en stap in Chitre over op de bus naar Las Tablas. Ben je voor 13:30 in Las Tablas dan kan je de directe bus naar Playa Venao pakken (de eindbestemming van deze bus is Canas). Kom je later dan 13:30 aan in Las Tablas dan pak je de bus naar Pedasi. Deze gaat iedere 30 min tot 19:00. In Pedasi kan je gebruik maken van de Selina shuttle (gaat drie keer per dag) of je kan voor dit laatste deel een taxi pakken. Deze reis duurt zo’n 8 uur.

Met de huurauto: Dit is een reis van ongeveer 5 tot 6 uur.

Wat te doen in Playa Venao?

Er is niet enorm veel te doen in Playa Venao, maar er zijn toch zeker een aantal dingen die je niet mag overslaan.

Dansen met je voeten in het zand

In Playa Venao kun je in de avond altijd wel ergens de gezelligheid opzoeken. Wanneer je iemand achter een bar aanspreekt, kunnen ze je vaak wel vertellen waar je die avond moet zijn. Drink een cocktail bij La Barca, ga naar een feestje bij Selina of ga dansen bij El Sitio. Toen ik bij El Sitio was, hing er echt een festival sfeertje door de bijzondere lichtsculpturen. Een hele sfeervolle en gezellige plek.

Surfen of surfles nemen

Playa Venao is één van de beste spots in Panama om golven te pakken, zowel voor beginnende als voor gevorderde surfers. Doordat veel accommodaties aan het strand zitten, duik je in de ochtend vanuit je bed zo de zee in. Op iedere hoek van de straat vind je wel een surfshop waar je boards kunt huren of les kunt nemen, zoals bij Surf Dojo of Shokogi Surf Shop.

Yoga & wellness in Playa Venao

Naast surfen is wellness ook een groot begrip in Playa Venao. De plaatselijke community leeft erg bewust en daardoor is het de uitgelezen plek om yoga lessen te volgen. Loop even langs bij Eco Venao Lodge want hier kan je je opgeven voor de yogalessen die twee keer in de week plaatsvinden. Ook Selina Playa Venao en Selina Venao River hebben beide een brede programmering aan activiteiten. Van hoelahoepen en sound healings tot meditaties en verschillende soorten yogalessen met uitzicht over de oceaan. Je kunt bij elke accommodatie de planning van de week bekijken op borden op de locaties zelf. Wil je graag bij één van deze accommodaties verblijven? Lees dan onderaan dit artikel meer over deze leuke plekken.

Hike de Cascada Trail

Vanuit Eco Venao Lodge kun je een leuke hike maken. Deze trail loopt op hun eigen terrein en je wandelt via een waterval naar een viewpoint. Voor een paar dollar krijg je bij de receptie een plattegrond mee waarop de route van de Cascada Trail is aangegeven. Deze vind je namelijk niet in Google Maps of Maps.me. Het is een makkelijke hike van in totaal ongeveer een uur. Je kunt de wandeling prima overdag doen omdat je voornamelijk beschut onder de bomen loopt. Eenmaal aangekomen bij de waterval, neem je een verfrissende duik en bij het viewpoint heb je een mooi uitzicht over de baai van Playa Venao. Er zijn in dit gebied drie soorten apen te spotten dus houd je ogen open.

Paardrijden in Playa Venao

Het strand en de bossen van Playa Venao zijn gave locaties om te gaan paardrijden. Bij Eco Venao Lodge kan je een trip boeken die je over het strand of door de bergen langs hun eco projecten leidt. Maak hiervoor minstens één dag van tevoren je afspraak, want dan halen ze de paarden voor je uit de bergen. Ook kun je met de vrolijke Jaeder van Playa Venao Horse op stap. Zijn stal vind je in Playa Venao en hij is bijna elke dag tijdens zonsondergang met zijn paarden op het strand te vinden. Stuur Jaeder via zijn Instagram een berichtje als je met hem en zijn paarden wilt gaan paardrijden.

Bekijk de zonsondergang bij El Sitio

In Playa Venao is het bekijken van de zonsondergang een activiteit op zich want deze zijn hier fenomenaal. De beste plek om de zonsondergang te bewonderen is bij El Sitio. Plof neer op een zitzak, swing op de schommel of spot de surfers die hun laatste golf van de dag pakken.

Restaurant tips voor Playa Venao

Ze zijn in Playa Venao heel bewust bezig met gezondheid waardoor er veel restaurants zijn waar vegan en glutenvrije gerechten op het menu staan. Ik heb een boel restaurants in Playa Venao getest en dit zijn mijn favorieten.

Natural Venao – Hier kan je je eigen acai bowl samenstellen met vers fruit, noten en andere lekker toppings.
La Palma – Hier kan je de hele dag terecht voor lekker lokaal en internationaal eten.
Almendro Cafe – Dit restaurant is gelegen in het Selina River Hostel. Ze serveren volgens velen de beste koffie van Playa Venao.
Sol Venao – Dit is een heel goed restaurant voor ontbijt en lunch, het menu staat vol met superfood en glutenvrije opties.
Coleos – Hier serveren ze een lekkere mix van Mediterraans en Aziatisch eten.
La Barca – Bij dit restaurant hangt een relaxte sfeer en kan je lekker lokaal eten.

Onze favoriete adresjes in Playa Venao

Selina Playa Venao is the place to be in Playa Venao wanneer je graag op een gezellige plek wilt verblijven. Hier ontmoet je super makkelijk andere reizigers en er hangt een ultiem relaxt sfeertje. Ook de locatie kan niet beter want het is direct gelegen aan het uitgestrekte strand. Er is een groot zwembad voor wanneer je geen zin hebt in zanderige voeten. Zowel vanuit het zwembad als het yogadeck heb je een fantastisch uitzicht over de oceaan. Is een rustig boutique hostel meer jouw ding? Dan is Nao Venao Boutique Hostel perfect. Je verblijft in een fijne kamer of appartement met goede airconditioning en er is een lekker ontbijt inbegrepen. Eco Venao Lodge is perfect wanneer je jezelf wilt trakteren op een uniek verblijf. Dit is een klein tropisch paradijsje in de natuur waar je in alle rust van je van je tijd in Playa Venao kunt genieten.