Reizen in Colombia: 10 praktische tips en handige weetjes

Colombia staat zeker weten in onze top 3  favoriete reisbestemmingen. Zodra je voet aan de grond zet, voel je aan alles dat je in Zuid-Amerika bent. Reizen door Colombia is een feestje voor al je zintuigen en aan het einde van je reis zal het moeilijk zijn om het vrolijke land achter je te laten. Heb je jouw reis al geboekt of twijfel je nog of Colombia iets voor jou is? Hieronder hebben we de belangrijkste tips en weetjes voor reizen in Colombia op een rijtje gezet.

#1 Boek je binnenlandse vluchten op tijd

Colombia is een ontzettend groot land, maar liefst 28x zo groot als Nederland! Wij hadden ons er al op voorbereid om heel veel uren door te brengen in de bus maar dit viel uiteindelijk mee omdat binnenlandse vluchten in Colombia erg goedkoop zijn. Easyfly en LATAM zijn lowbudget vliegmaatschappijen in Colombia en als je de tickets vroeg boekt dan kan je vaak al voor een paar tientjes vliegen. Boek je op het laatste moment dan kan de prijs hard oplopen. Daarbij is vliegen op een doordeweekse dag vaak een stuk goedkoper dan in het weekend.

#2 Je hoeft niet persé Spaans te spreken

Het is een feit dat heel weinig Colombianen Engels spreken. En ja, het is natuurlijk jammer wanneer een taxi chauffeur enthousiast een praatje met je wilt maken en jij er niets van begrijpt. Reizen door Colombia wordt er daarom zeker leuker van als je een woordje Spaans spreekt maar het is niet persé nodig om je te redden. De menukaart is in veel restaurants vaak alleen in het Spaans beschikbaar maar als je thuis alvast de app Google Translate download dan kan je in Colombia alles offline vertalen. Wil je op reis ook meteen werken aan je Spaans dan is de app Duolingo een aanrader. Dikke kans dat je aan het einde van jouw reis een stuk beter Spaans spreekt!

Tip: Wil je onze tips delen met internationale reizigers? Bekijk dan al onze tips voor Colombia in het Engels.

#3 Reizen in Colombia is veilig

Colombia heeft voor veel mensen nog steeds de stempel ‘onveilige reisbestemming’ terwijl het in een groot deel van het land wel degelijk veilig is voor reizigers. Sommige gebieden in Colombia zijn inderdaad onveilig, maar dat zijn niet de plekken waar je als reiziger komt. Alle bestemmingen op onze reisroute liggen in veilige gebieden. Natuurlijk is dat geen garantie dat er nooit iets vervelends kan gebeuren. In grote steden als Bogota, Cartagena en Medellin moet je altijd wat voorzichtiger zijn dan in kleine dorpjes als Palomino en Minca maar dat geldt ook voor grote steden in sommige Europese landen. Ga in grote steden bijvoorbeeld niet in het donker in je eentje over straat en zorg ervoor dat je altijd een hotel boekt in een veilige wijk. Welke wijken veilig zijn kan je lezen in onze artikelen.

#4 Pin niet zomaar bij iedere bank

Bij veel Colombiaanse banken mag je per transactie maar een klein bedrag opnemen en moet je vervolgens per transactie veel commissie betalen. Soms betaal je daardoor wel 15% commissie. Niet echt een goede deal. Het is het beste om bij een Davivienda pinautomaat geld op te nemen want hier mag je tot 2 miljoen pesos – zo’n €450- in één keer opnemen. Bij veel andere banken in Colombia is dit 600.000 pesos per keer.

#5 Gebruik Uber in de grote steden

Officieel is Uber verboden in Colombia maar het wordt nog steeds veel gebruikt in grote steden. De voordelen van Uber zijn groot, zeker voor buitenlandse reizigers. Je krijgt een eerlijke prijs, je kan reviews over de chauffeur checken en de chauffeur weet precies waar je heen wilt. Zeker wanneer je naar je hotel wilt na een avond stappen is een Uber bestellen veilig en heel makkelijk. Koop een lokale simkaart met wat data erop en installeer Uber op je telefoon als je dat nog niet hebt gedaan.

#6 Neem geen waardevolle spullen mee tijdens het uitgaan

Onder invloed ben je een makkelijke prooi voor dieven dus zorg ervoor dat wanneer je gaat stappen, je zo min mogelijk waardevolle spullen meeneemt. Let ook altijd goed op je drankje en neem geen drankjes aan van onbekenden. De keren dat wij van reizigers in Colombia hoorde dat ze waren bestolen was dat vrijwel altijd tijdens het uitgaan of daarna onderweg naar het hotel. Zelf zijn we ook gerold tijdens een avondje stappen in Cartagena. Gelukkig slechts van wat kleine biljetten die los in de broekzak zaten. Neem dus zo min mogelijk mee wanneer je op stap gaat. Stop bijvoorbeeld niet je hele portemonnee in je tas maar enkel wat briefjes. Stop je telefoon goed weg achter een rits en laat hem nooit in je broekzak zitten. Better safe than sorry!

#7 Je hebt een wereldstekker nodig

Vergeet niet om een aantal wereldstekkers mee te nemen op reis want anders ga je je telefoon of camera niet kunnen opladen in Colombia.

#8 De lokale feestdagen zijn erg druk

Colombianen beginnen steeds meer hun eigen land te ‘ontdekken’. Zo’n 15 keer per jaar is er een feestdag die op maandag of vrijdag valt waardoor vrijwel alle Colombianen dus 3 dagen achter elkaar vrij hebben. Als je tijdens zo’n feestweekend in bijvoorbeeld Tayrona of Salento bent, dan moet je erop rekenen dat het heel erg druk is. Als Colombianen op vakantie gaan in eigen land dan gaan ze vaak met de hele familie. Met de hele familie bedoelen we opa, oma, ooms, tante’s, neefjes, nichtjes en de honden. Iedereen gaat mee! Hartstikke gezellig natuurlijk, maar het is wel aan te raden om hier rekening mee te houden in je planning. Zorg ervoor dat je op deze feestdagen het liefste niet in bijvoorbeeld Tayrona of Valle de Cocora bent.

Feestdagen Colombia 2024
Feestdagen Colombia 2025

#9 Probeer ook midden december tot midden januari te vermijden

In deze periode is het vakantietijd voor de Colombianen en bezoeken ze alle mooie plekken in eigen land. Hierdoor is het overal een stuk drukker en daardoor stijgen de prijzen van hotels en vluchten. Mocht je de mogelijkheid hebben dan kan je dus beter een andere periode kiezen.

#10 De klassieke route is erg makkelijk te bereizen

Ondanks dat het toerisme voor Colombia relatief nieuw is, is reizen binnen de klassieke route erg makkelijk. De verbindingen tussen alle bestemmingen zijn goed en de bussen voor de lange afstanden zijn altijd voorzien van airco en zelfs wifi. Al is het altijd even afwachten of die ook daadwerkelijk werkt. Heb je niet zo veel zin om lang in de bus te zitten dan kan je tussen veel bestemmingen ook met het vliegtuig reizen. Benieuwd naar de klassieke route voor Colombia? Check dan onze reisroute voor Colombia.