Colombia staat zeker weten in onze top 3 van favoriete reisbestemmingen. De diversiteit aan natuur is gigantisch en zodra je voet aan de grond zet, voel je aan alles dat je in Zuid-Amerika bent. Reizen door Colombia is een feestje voor al je zintuigen en aan het einde van je reis zal het moeilijk zijn om het land achter je te laten. Heb je jouw reis al geboekt of twijfel je nog of Colombia iets voor jou is? Hieronder hebben we de belangrijkste tips voor reizen in Colombia je op een rijtje gezet. 

#1 Binnenlandse vluchten zijn super cheap

Colombia is ontzettend groot en wij hadden ons er al op voorbereid om vele uren door te brengen in de bus. Dit viel reuze mee doordat binnenlandse vluchten in Colombia spotgoedkoop zijn. Met Viva Air of Easyfly vlieg je voor een paar tientjes naar de andere kant van Colombia en zo bespaar je heel wat uurtjes in de bus. Ideaal dus!

#2 Overal in Colombia heb je een wereldstekker nodig

Vergeet vooral niet om een aantal wereldstekkers mee te nemen want anders ga je je telefoon, camera of iPad niet kunnen gebruiken in Colombia.

#3 Toeristen hoeven geen IVA (BTW) te betalen

Goed om te weten is dat je in Colombia geen BTW hoeft te betalen als toerist. Een uitzondering hierop is de BTW op eten en drinken. Maar wanneer je bijvoorbeeld een hotel wil boeken op Booking.com dan staat er altijd bij dat er nog 19% BTW te voldoen is bij het hotel. Echter geldt dit alleen voor locals dus kan je dit negeren. In het hotel zullen ze dit bijna nooit in rekening brengen. Doen ze dat wel dan kan je ze erop wijzen dat dit niet nodig is. Zelfs wanneer je spullen koopt als kleding, sieraden of electronica dan kan met de bonnen de IVA (BTW) declareren op het vliegveld. Een beetje gedoe is het natuurlijk wel maar als je van plan bent om veel dure dingen te kopen dan kan dit je veel geld besparen.

#4 De klassieke route is erg makkelijk te bereizen

Ondanks dat het toerisme voor Colombia een relatief nieuw ding is, is reizen binnen de klassieke route een eitje. De verbindingen tussen alle bestemmingen zijn ontzettend goed en de bussen voor de lange afstanden zijn altijd voorzien van airco en soms zelf wifi. Reizen door Colombia is dus een ideaal voor de zelfstandige reiziger! Benieuwd naar een leuke reisroute? Check dan onze reisroute voor Colombia in 3 tot 4 weken.

#5 Reizen in Colombia is veilig

Colombia heeft nog steeds de stempel als onveilig terwijl er in een heel groot deel van het land niks aan de hand is. Tijdens onze reis door Colombia hebben we ons geen enkel moment onveilig gevoeld. Sommige gebieden zijn nog onveilig maar dat zijn niet de bestemmingen waar je als reiziger komt. De bestemmingen van onze reisroute zijn sowieso veilig. Dat wil niet zeggen dat je niets kan overkomen want laten we eerlijk zijn, ook in Parijs of Amsterdam kan je iets gebeuren.

#6 Je hoeft niet persé Spaans te spreken

Het is een feit dat heel weinig Colombianen Engels spreken en het is natuurlijk jammer wanneer een lieve taxi chauffeur enthousiast een praatje met je wilt maken en jij er niets van begrijpt. Reizen door Colombia wordt er zeker makkelijker en leuker van als je Spaans spreekt maar het is niet persé nodig. Wij spreken amper Spaans en hebben ons altijd makkelijk kunnen redden. Download wel even een offline vertalings app voor als je er écht niet uit komt of wanneer je iets niet kan lezen op een menukaart.

#7 Colombia is een super divers land

Colombia heeft onwijs veel te bieden. Van schattige gekleurde dorpjes tot grote steden vol geschiedenis en van de hoogste palmbomen ter wereld tot heerlijke stranden. Oh en dan hebben we het nog niet eens gehad over de ruige jungle of besneeuwde bergtoppen. De cultuur is een melange van Europa, Afrika en natuurlijk de oorspronkelijke inwoners; de Indianen. Die diversiteit maakt Colombia een ontzettend toffe en interessante reisbestemming.

#8 Overal hoor je muziek

Één ding is zeker, Colombianen zijn gek op muziek. Echt op iedere hoek van de straat hoor je muziek. Uit de 10 jaar oude telefoon van de schoonmaakster wanneer ze de kamers aan het schoonmaken is en méga harde muziek uit een huisje waar gewoon iemand tv aan het kijken is. Maar ook op straat vind je veel live muziek waar wordt gedanst, gezongen en vooral veel gelachen onder het genot van een biertje. Dit zorgt ervoor dat Colombia heel authentiek aanvoelt en je na aankomst meteen beseft dat je in een ander continent bent.

#9 Vermijd midden december tot midden januari

In deze periode is het vakantietijd voor de Colombianen en bezoeken ze alle mooie plekken in eigen land. Hierdoor is het overal een stuk drukker en daardoor stijgen de prijzen van hotels. Mocht je de mogelijkheid hebben dan kan je dus beter een andere periode kiezen.

#10 Colombianen vinden het te gek dat je hun land bezoekt

Wij voelde ons zo ontzettend welkom in Colombia. De mensen waren oprecht en hadden altijd een lach op hun gezicht, ook in de grote steden. De lieve mensen maakte onze reis door Colombia nog een stukje mooier. Na een lange periode van criminaliteit en onveiligheid zijn ze heel blij dat het nu zo goed gaat met hun land. Die vibe van positiviteit voel je overal. Eindelijk kunnen ze de verborgen schatten van Colombia delen met de rest van de wereld en dat doen ze maar wat graag.