Welkom in Medellín! Een levendige stad met vriendelijke locals, een bruisend nachtleven en veel hippe cafeetjes. Medellín stond nog niet zo heel lang geleden bekend als ‘de gevaarlijkste stad ter wereld’ omdat het ontzettend veel te maken kreeg met geweld en criminaliteit. Dat kwam natuurlijk doordat het kartel van Pablo Escobar aan de macht was in deze stad. Jaarlijks werden hier dan ook meer dan 4000 moorden gepleegd. Tegenwoordig is het niet meer in handen van het kartel en is Medellín getransformeerd tot misschien wel de leukste grote stad van Colombia. Nog steeds heeft Medellín plekken waar je beter niet kan komen maar er zijn genoeg buurten waar het hartstikke veilig is. In dit artikel lees je verder over waar je moet verblijven en wat je zeker niet mag missen in Medellín.

Tip voor vervoer in Medellín: Neem voor lange afstanden de metro in plaats van de taxi. Het is vaak druk op de weg en de metro is erg goedkoop, makkelijk en snel. Gebruik daarbij de app maps.me om offline te navigeren.

5 Leuke dingen om te doen in Medellín

Medellín is een stad waar mensen vaak langer blijven hangen dan eigenlijk op de planning stond. Om de stad en omgeving goed te verkennen heb je in ieder geval 3 volle dagen nodig.

Ritje met de kabelbaan

Er zijn veel sloppenwijken in Medellín die enkele jaren geleden nog in handen waren van gangs. Deze sloppenwijken zijn allemaal tegen de berg opgebouwd en de bewoners werden destijds gedwongen om de gangs te betalen wanneer ze de wijk wilde verlaten. Drie jaar geleden zocht de burgemeester van Medellín een oplossing hiervoor en besloot hij meerdere kabelbanen over de sloppenwijken te laten bouwen. Op deze manier kan iedereen uit deze arme wijken makkelijk de stad bereiken zonder gangs smeergeld te betalen. Ondertussen is dit tevens uitgegroeid tot een toeristische attractie want je hebt een bijzonder uitzicht vanuit je karretje. Er zijn twee opties voor verschillende kabelbanen, de meest populaire is van Acevedo naar Santo Domingo omdat je hier een gaaf uitzicht hebt over de stad. Eenmaal boven sta je in het nationale park ‘Parque Arvi’ waar je een mooie hike kan maken. Als je met de metro naar de kabelbaan reist, mag je met hetzelfde kaartje in de kabelbaan stappen. Zolang je het station niet verlaat is dit kaartje geldig en kan je er zelfs weer mee terug reizen. Het is overigens niet heel veilig om in de sloppenwijken uit te stappen dus blijf lekker zitten totdat je weer terug beneden bent. Behalve als je Parque Arvi wilt bezoeken, moet je overstappen naar een andere kabelbaan wat wel veilig is.

Dagje naar kleurrijk Guatapé

Een dagje Guatapé mag je niet missen. Het is 2 uur rijden vanaf Medellín waardoor je het perfect kan bezoeken als daguitstapje. Wil je het wat relaxter aanpakken dan kan je er beter een nachtje overnachten. Hoe je er komt en wat er te doen is lees je in ons artikel met tips voor Guatapé.

De Real City Tours

Medellin is een stad met een verhaal. Er is onwijs veel gebeurd in het verleden en de geschiedenis is daardoor erg interessant. Real City Tours biedt een kijkje in dit verleden en geeft je een beter beeld van wat zich heeft afgespeeld in Medellín en de rest van Colombia. Medellín heeft de laatste 20 jaar een grote transformatie doorgemaakt. Lang stond het bekend als ‘de gevaarlijkste stad ter wereld’ maar daar is tegenwoordig vrijwel niets meer van te merken is. Hoe dit allemaal gebeurd is, leer je tijdens de verschillende tours van Real City Tours uit. Je kan kiezen voor de gratis stadstour, een food tour of de transformatie tour. Wij besloten om te kiezen voor de laatste omdat dit in onze ogen de meest interessante is. Je bezoekt hierbij een van de armere wijken en leert over hoe deze wijk de afgelopen jaren is getransformeerd. Je leert over hoe het hier werkt met gezondheidszorg, scholing, corruptie en hoe Pablo Escobar een rol in deze buurt heeft gespeeld. De tour duurt ongeveer 3 uur en is een echte aanrader. Deze tour is ontzettend populair dus daardoor vaak volgeboekt.

Paragliding boven Medellín

Paragliding is een absolute must-do als je in Medellín bent! Het uitzicht is geweldig als je in de lucht hangt omdat je deels boven de stad vliegt maar ook boven de bergen. De ‘piloten’ spreken allemaal goed engels en zijn heel ervaren. Onze piloot vertelde dat hij al 11.000 vluchten had gemaakt! Je krijgt een portofoon om zo met je reisbuddy te kunnen communiceren terwijl jullie beide in de lucht hangen. Je kan deze tour hier boeken en het vervoer is daarbij inbegrepen.

Parque lleras en uitgaan in Medellín

Midden in de wijk El Poblado ligt Parque lleras. Rondom dit park vind je alle clubs, bars en café’s om een avondje goed te gaan stappen. Meestal begint het in dit park, waar wat mensen gezellig alvast een drankje drinken. Als je ergens in Colombia goed kan uitgaan dan is het wel in Medellín.

Tip: La Octava is een gezellige bar met een enorme ballenbak. Hele toffe plek voor een avondje uit!

Pablo Escobar tour: wel of niet doen?

Sinds de Netflix serie Narcos ploffen de Pablo Escobar tours als paddestoelen uit de grond. In Medellín is dit big business geworden. Het probleem is alleen dat iedereen andere verhalen heeft. Er zijn verhalen vanuit de overheid, van zijn familie en van slachtoffers. Omdat er geen officieel verhaal is, is het lastig om te weten wat de waarheid is en wat niet. Sommige tours blijken er zelfs complete dingen bij te verzinnen om het maar interessanter te maken. De reviews over deze tours zijn dan ook erg wisselend. Bij sommige tours ontmoet je zelfs zijn broer, die zelf ook in de handel zat. Daar kan je dan mee op de foto of een handtekening krijgen tegen betaling. Daardoor worden dit soort figuren op een voetstuk gezet terwijl het natuurlijk alles behalve helden waren. Wij hebben daarom besloten om deze, vaak dure tour, niet te doen.

Waar te verblijven in Medellín?

Medellín is een grote stad en je vraagt je vast af waar je het beste kan verblijven. De wijk Poblado is hierbij de beste keuze. Dit is een hele veilige wijk waar veel restaurants, bars, cafés, hostels en hotels zijn. Wij hebben onze twee favorieten accommodaties voor je opgeschreven. Het is slim om op tijd te boeken omdat deze adresjes populair zijn en vaak volgeboekt zitten.

Tip: Ga zeker ook een keertje dineren bij Alambique in Poblado.

Onze favoriete adresjes in Medellín


Los Patios Hostel

Zoek je naast het bruisende Medellín ook gezelligheid in je hostel? Dan zit je bij Los Patios goed. Ze bieden veel verschillende activiteiten aan zoals fietstours en yogalessen. Je hoeft je in het hostel zelf ook niet te vervelen. Er is een rooftop en je kan er een potje air hockey spelen, poolen en tafeltennissen. Zowel de dorms als de tweepersoonskamers zijn erg comfortabel.

Prijs per overnachting vanaf:
 €14 Dorm | €39 Tweepersoonskamer

 Meer informatie 


The Click Clack Hotel

Bijzonder overnachten doe je in Click Clack hotel. Van de buitenkant is het gebouw al te gek maar van de binnenkant kijk je werkelijk je ogen uit. Niet alleen de gezamenlijke ruimtes zien er goed uit, ook de kamers hebben een uniek design. Daarnaast is de ligging perfect en er is ook een rooftop met een zwembad. Kortom, dit hotel heeft alles in huis voor een heerlijk luxe verblijf!

Prijs per overnachting vanaf:
€65 Tweepersoonskamer

 Meer informatie