Medellín: wat te doen & waar te verblijven?

Medellín is een levendige stad met vriendelijke locals, een bruisend nachtleven en veel hippe cafeetjes. Dat is zeker niet altijd zo geweest want Medellín stond nog niet zo heel lang geleden bekend als de gevaarlijkste stad ter wereld. Dat kwam doordat het kartel van Pablo Escobar hier aan de macht was en jaarlijks werden er meer dan 4000 moorden gepleegd. Gelukkig is het tegenwoordig niet meer in handen van het kartel en heeft Medellín een gigantische transformatie doorgaan. De stad heeft in de laatste jaren meerdere prijzen gewonnen zoals voor Zuid-Amerika’s meest innovatieve stad. Scroll snel naar beneden en lees wat er allemaal te doen is in Medellín!

Wat te doen in Medellín?

Medellín is een stad waar mensen vaak langer blijven hangen dan eigenlijk op de planning stond. Om de stad en omgeving goed te verkennen heb je in ieder geval drie volle dagen nodig.

Maak een ritje met de kabelbaan

Er zijn veel sloppenwijken in Medellín die enkele jaren geleden nog in handen waren van gangs. Deze sloppenwijken zijn allemaal tegen de berg opgebouwd en de bewoners werden destijds gedwongen om de gangs te betalen wanneer ze de wijk wilde verlaten. Een aantal jaar geleden zocht de burgemeester van Medellín een oplossing hiervoor en besloot hij meerdere kabelbanen over de sloppenwijken te laten bouwen. Op deze manier kan iedereen uit deze arme wijken makkelijk de stad bereiken zonder de gangs smeergeld te betalen. Ondertussen is dit tevens uitgegroeid tot een toeristische attractie want je hebt vanuit het karretje een bijzonder uitzicht over de stad.

Er zijn twee opties voor verschillende kabelbanen. De meest populaire is van Acevedo naar Santo Domingo omdat je hier een gaaf uitzicht hebt over de stad. Eenmaal boven sta je in het nationale park Parque Arvi en hier kan je een mooie wandeling maken door het bos. Als je met de metro naar de kabelbaan reist, mag je met hetzelfde kaartje in de kabelbaan stappen. Zolang je het station niet verlaat is dit kaartje geldig en kan je er zelfs weer mee terug reizen. Het is overigens niet heel veilig om in de sloppenwijken uit te stappen dus blijf lekker zitten totdat je weer terug beneden bent. Behalve als je Parque Arvi wilt bezoeken, moet je overstappen naar een andere kabelbaan wat wel veilig is.

Tour door Comuna 13

Medellín is een stad met een verhaal. Er is onwijs veel gebeurd in het verleden en de geschiedenis is ontzettend interessant. Comuna 13 is nu de kleurrijkste wijk van Medellín maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Jaren geleden werd deze wijk geteisterd door drugsbendes en was het heel onveilig. Er werden ontzettend veel moorden gepleegd, kinderen konden niet buiten spelen en inwoners mochten de wijk niet verlaten. In 2002 besloot de president om een enorme inval te doen in Comuna 13. Maar liefst vier dagen lang beschoot het leger de wijk en er vielen vele slachtoffers.

Comuna 13 heeft dus een veelbewogen verleden en heeft in de afgelopen jaren een bizarre transformatie ondergaan. Er staan nu elektrische roltrappen zodat inwoners niet meer de heuvel op en af moeten lopen en er is ontzettend veel gave street-art te vinden die de verhalen van de wijk vertellen. Om meer over deze fascinerende wijk te weten te komen is het leuk om met deze tour mee te gaan. Een lokale gids zal je tijdens deze 4 uur durende tour van alles leren over de geschiedenis van Comuna 13 en de transformatie tot vandaag de dag.

Een uitstapje naar kleurrijk Guatapé

Een dagje Guatapé mag je niet missen. Alle huizen in Guatapé hebben minstens 5 verschillende kleuren op de muur en de sfeer is heerlijk tranquilo. Overal vind je leuke koffie tentjes met vrolijke muziek en net buiten het dorpje ligt de bekende rots La Piedra del Peñol vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt over het waterrijke natuurgebied. Vanuit Medellín is het 2 uur met de bus dus je kan Guatapé als dagtrip bezoeken. Wil je het wat relaxter aanpakken dan kan je er ook een nachtje overnachten. Hoe je er komt en wat er te doen is lees je in ons artikel met tips voor Guatapé.

Paragliden boven Medellín

Paragliden is een absolute must-do als je in Medellín bent! Het uitzicht is geweldig als je in de lucht hangt omdat je deels boven de stad vliegt maar ook boven de bergen. De ‘piloten’ spreken allemaal goed engels en zijn heel ervaren. Onze piloot vertelde dat hij al 11.000 vluchten had gemaakt! Je krijgt een portofoon mee tijdens de vlucht om met je reisbuddy te kunnen communiceren. Je kan deze tour hier boeken en het vervoer is daarbij inbegrepen.

Parque Lleras en uitgaan in Medellín

Midden in de wijk El Poblado ligt Parque Lleras. Rondom dit park vind je heel veel clubs, bars en café’s om een avondje goed te gaan stappen. Meestal begint de avond in dit park, waar mensen gezellig alvast een drankje drinken. Als je ergens in Colombia goed kan uitgaan dan is het wel in Medellín.

Tip: La Octava is een gezellige bar met een enorme ballenbak. Hele toffe plek voor een avondje uit!

Pablo Escobar tour: wel of niet doen?

Sinds de Netflix serie Narcos ploffen de Pablo Escobar tours als paddestoelen uit de grond. In Medellín is dit big business geworden. Het probleem is alleen dat iedereen andere verhalen vertelt. Er zijn verhalen vanuit de overheid, van zijn familie en van slachtoffers. Omdat er geen officieel verhaal is, is het lastig om te weten wat de waarheid is en wat niet. Sommige tours blijken er zelfs complete dingen bij te verzinnen om het maar interessanter te maken. De reviews over deze tours zijn dan ook erg wisselend. Bij sommige tours ontmoet je zelfs zijn broer, die zelf ook in de handel zat en verantwoordelijk is voor veel doden. Je kan met hem op de foto of een handtekening krijgen tegen betaling. Daardoor worden dit soort figuren op een voetstuk gezet terwijl het natuurlijk alles behalve helden zijn. Wij hebben daarom besloten om deze tour niet te doen.

Hoe zit het met vervoer in Medellín?

In 1994 is er een metrostelsel gebouwd dat bestaat uit een aantal kabelbanen en metro’s die de hele stad verbindt. Het verkeer in Medellin is erg druk en staat vaak vast dus het is veel fijner om met de metro te reizen. Het gaat sneller en het is ook ontzettend goedkoop en makkelijk. Je koopt een kaartje bij het station waar je opstapt en met dat kaartje kan je zo lang als je wilt in de metro blijven zitten. Op de stations hangen borden waar heel duidelijk de lijnen van de metro en kabelbanen te lezen zijn.

Goede restaurants in Medellín

Uit eten gaan in Medellín is een klein feestje want er zijn veel goede restaurants te vinden. We beginnen met onze favoriet, Betty’s Bowls. Bij dit knusse tentje kun je terecht voor gezonde en smaakvolle ontbijtjes en lunch die boordevol vitamines zitten. Van smoothiebowls tot salades en lekkere koffie. Bonhomia is een leuke plek om te gaan dineren. Er hangt een gezellige sfeer en er is vaak livemuziek. Bestel hier een pizza of een borrelplank en een lekkere cocktail. Heb je trek in een snelle hap? Bij Subula hebben ze lekkere Griekse broodjes die je zowel met of zonder vlees kan bestellen. Lekkere pokebowls eet je bij Pokawa en heerlijk lokaal eten doe je bij Alambique.

Waar te verblijven in Medellín?

Medellín is een grote stad en je vraagt je vast af waar je het beste kan verblijven. De wijk Poblado is hierbij de beste keuze. Dit is een hele veilige wijk waar veel restaurants, bars, cafés, hostels en hotels zijn. Veel andere wijken zijn minder veilig.

Onze favoriete adresjes in Medellín

Of je nou in een hostel of een hotel wilt slapen, in Medellín zijn meer dan genoeg goede accommodaties te vinden.

Één van de leukste hostels van de stad is Los Patios Hostel. Er hangt hier een gezellige sfeer en soms is er livemuziek in de avond. Ook bieden ze veel verschillende activiteiten aan zoals fietstours, yogalessen en zelfs gratis salsa lessen. Er is een rooftop met zwembad en je kan er een potje air hockey spelen, poolen of tafeltennissen. Zowel de dorms als de tweepersoonskamers zijn erg comfortabel. Gaat je voorkeur uit naar een wat rustigere accommodatie? Dan is 574 Hotel een hele goede keuze. Dit boutique hotel heeft mooie tweepersoonskamers voor een zachte prijs. Heb je een iets ruimer budget en wil je graag bijzonder overnachten? Kijk dan eens naar Click Clack Hotel. Van de buitenkant is dit hotel al te gek, maar het interieur is echt fantastisch. Dit is wat je nou noemt ‘hotel chique’! Nog een paar pluspunten: de ligging is perfect en er is een rooftop met een heerlijk zwembad.

Tip: Het is slim om op tijd je hotel in Medellín te boeken omdat bovenstaande adresjes heel populair zijn en daarom vaak al vroeg volgeboekt zijn.