Guatapé is het kleurrijkste dorpje van Colombia en het perfecte dagje uit vanuit Medellin. Alle huizen hebben minstens 5 verschillende kleuren op de muur en de sfeer is heerlijk tranquilo. Overal vind je leuke koffie tentjes met vrolijke muziek en net buiten het dorpje ligt de bekende rots La Piedra del Peñol vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt over het waterrijke natuurgebied. Hier lees je hoe je in Guatapé komt vanuit Medellin en wat er allemaal te doen is.

Hoe kom je van Medellin naar Guatapé?

Overal in Medellin bieden ze tours aan naar Guatapé. Doe dit vooral niet want het is super makkelijk om er te komen met de bus. Op die manier heb je alle vrijheid en bespaar je een boel geld. Neem de metro naar de de halte Caribe. Wanneer je uitstapt en naar links loopt, kom je uit bij het busstation Terminal de Transporte Norte. Vanaf hier vertrekt elk half uur een bus naar Guatapé en Pierda. Bij loket nummer 14 kan je een kaartje kopen voor zo’n 14.000 COP / €4,15. Je kan kiezen voor een kaartje naar Guatapé of Pierda. Pierda ligt 3 kilometer voor Guatapé en hier vind je de bekende rots La Piedra del Peñol. Wij raden je aan om gewoon een ticket naar Guatapé te kopen en later een tuktuk te nemen naar La Piedra del Peñol. Na de busrit van ongeveer 2 uur wil je namelijk vast eerst even wat eten en drinken en niet meteen een gigantische rots beklimmen.

Tip: Koop bij aankomst in Guatapé gelijk je busticket voor de terugreis wanneer je niet overnacht in Guatapé. Aan het einde van de middag staat hier namelijk altijd een lange rij voor de bustickets naar Medellin. Reken erop dat je ongeveer 4 a 5 uur nodig hebt om Guatapé te verkennen en La Piedra del Peñol te beklimmen.

Wat te doen in Guatapé?

In Guatapé is niet heel veel te beleven maar de sfeer is werkelijk geweldig en het is één van de kleurrijkste dorpjes ter wereld. Je vermaakt je hier dan ook vooral met wat rondslenteren, wat drankjes doen en La Piedra del Peñol beklimmen.

Dwaal door de kleurrijke straten

Neem de tijd om Guatapé te verkennen en een mooie wandeling te maken. Aan het centrale plein kan je een kopje koffie doen en je moet ook zeker een kijkje nemen bij Plazoleta. Dit is een appartementen complex met een klein pleintje ervoor dat alle kleuren van de regenboog heeft.

Lunch bij Don De Sam

Wil je echt lekker lunchen in Guatapé dan moet je bij Don De Sam zijn. Sam maakt met al zijn gasten een praatje en maakt de lekkerste gerechten voor je klaar. Wij kozen voor de madras chicken curry en dat was één van de beste curries die we ooit gehad hebben. Aanrader dus!

Beklim La Piedra del Peñol

Het beklimmen van La Piedra del Peñol kan je natuurlijk niet overslaan tijdens je bezoek aan Guatapé. Deze enorme rots steekt kaarsrecht uit de grond omhoog en lijkt dichtgenaaid te zijn door de gigantische trap die je naar boven brengt. Of ja, je moet natuurlijk wel zelf de 740 treden beklimmen. Bovenop La Piedra del Peñol vind je wat restaurants met een grandioos uitzicht en vanuit het torentje, helemaal op de top, heb je een 360 graden uitzicht wat je zeker niet teleur zal stellen. De entreeprijs voor La Piedra del Peñol is 18.000 COP.

Overnachten in Guatapé?

Vind je het net wat te vermoeiend om Guatapé als dagtripje vanuit Medellin te bezoeken dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om er een nachtje te verblijven. Wanneer je de tijd hebt is dat zeker een aanrader. Zo kan je het lekker rustig aan doen en heb je alle tijd om de vele leuke plekjes van Guatapé te ontdekken. Een super gezellig en uniek hostel is Casa Kayam. Dit is één groot kunstobject, midden in de natuur, waar je zeker nieuwe vrienden zal maken. Met de tuktuk ben je er in zo’n 8 minuten vanuit het centrum. Wil je liever in het centrum verblijven en met net wat meer luxe dan is Oak Tree house een topper.