Tayrona is het meest populaire national park in Colombia. Hier vind je 150 km2 aan jungle, kilometers strand en met wat geluk kom je er nog wat wildlife tegen. Zo kwamen wij een groep pinchéaapjes tegen die enkel in Noord-Colombia leven en bijna zijn uitgestorven. Een bezoek aan Tayrona National Park moet je zeker even goed voorbereiden. Je hebt namelijk een boel verschillende keuzes die een groot verschil kunnen maken voor je ervaring in Tayrona National Park. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om zo veel mogelijk uit je bezoek te halen. Vooral praktische tips dus want dat het mooi is, dat weet je waarschijnlijk allang.

Let op: Tayrona National Park is in 2020 gesloten in februari. In deze periodes zal de inheemse bevolking het park ecologisch en spiritueel reinigen.

Vanaf waar Tayrona National Park bezoeken?

Je hoort vaak dat reizigers Tayrona bezoeken vanuit Taganga of Santa Marta. Beide plaatsen vonden wij echt 3x niets en daarbij is het veel fijner om dichterbij Tayrona te verblijven. Zo hoef je minder vroeg op en begin je met meer energie aan de wandeling. Dichtbij de ingang ligt het prachtige Eco Hostal Yuluka. Dit is één van de mooiste accommodaties in de regio met leuke bungalows en een heerlijk zwembad. De perfecte uitvalbasis voor een bezoek aan Tayrona dus! Ze hebben zowel een dorm als tweepersoonskamers. Een andere hele toffe optie is Quetzal Dorado Eco Lodge. Dit is nog een absolute topper in de buurt van de ingang van Tayrona National Park. Deze eco lodge ligt wat hoger waardoor je vanaf het restaurant een fantastisch uitzicht hebt over de jungle. De zonsondergangen zijn hier dan ook waanzinnig en natuurlijk is er ook hier een fijn zwembad. Je kan ze beide bereiken met de bus vanuit Santa Marta. Dit is de bus richting Palomino die vertrekt tussen Calle 11 & 12.

Kosten voor Tayrona National Park

De entree voor Tayrona is 54.000 COP / €15,50. Hiervoor mag je zo lang in het park blijven als je wil. Of dat nu 1 dag of 10 dagen is.

Tip: In de omgeving van Tayrona is geen pinautomaat en niet in ieder hotel kan je met een credit card betalen dus neem voldoende cash mee.

Hoe laat starten, welke ingang & de route?

Tayrona National Park gaat open om 8 uur ’s ochtends en als je slim bent, zorgt je dat je er dan ook bent. Ten eerste omdat het dan nog niet zo warm is en daarnaast omdat het later een stuk drukker zal zijn. Er zijn twee ingangen maar Zaino is de hoofdingang waar de wandelroute start. Hoewel Tayrona heel groot is, loopt eigenlijk iedereen maar door een klein deel van het park. Dit is het meest toegankelijke en onderhouden stuk en het is alsnog een wandeling van zo’n 2 uur zonder pauzes. Hieronder vind je een kaart met de wandelroute en verschillende stranden. Niet bij alle stranden kan je zwemmen dus let goed op de stroming en de rode vlaggen op het strand.

Waar te verblijven in Tayrona National Park?

Het is zeker aan te raden om een nachtje in Tayrona te verblijven. Dit omdat de wandelroute best lang is en wanneer je de mooiste plekjes wil zien, je dus toch al snel 3 uur aan het lopen bent (met korte pauzes). Als je Tayrona in één dag wil zien, dan zal je dus in totaal zo’n 5 uur lopen en heb je amper tijd om er goed van te genieten, wat te eten en te zwemmen bij verschillende stranden. Verblijven in Tayrona is wel echt back to basic in een tent of hangmat. De meeste blogs raden je aan om op Cabo San Juan te verblijven maar dit raden wij je juist sterk af. Ja, dit is misschien wel het mooiste strand van Tayrona maar omdat deze camping zo populair is, moet je echt haasten om er op tijd te zijn. Je kan namelijk niets online reserveren en als je te laat aankomt, zijn alle hangmatten al bezet. Daardoor geniet je onderweg veel minder van de wandeling, viewpoints en stranden. En dat is juist waarvoor je hier komt, toch? Het is veel fijner om te verblijven bij één van de campings bij Arrefices omdat je dan niet hoeft te haasten en vanaf daar op je gemak later naar Cabo San Juan kan lopen om daar te zwemmen. Bij geen van de campings in Tayrona kan je vooraf een hangmat of tent reserveren. Wil je niet in een tentje of hangmat slapen dan kan je Tayrona ook in één dag bezoeken maar dan moet je goed de tijd in de gaten houden want als je helemaal naar Cabo San Juan en terug wil lopen dan heb je weinig tijd.

Tent of hangmat?

Mocht je twijfelen tussen wat je moet kiezen, dan is de hangmat de juiste keuze. Neem wel een fijn nekkussen mee want dat slaapt een stuk lekkerder. We hoorde alleen maar negatieve ervaringen van mensen die gekozen hadden voor een tent. Het zou bloedheet, nat en behoorlijk vies zijn. Ook de bekende ‘mirador’ (uitzichtpunt) bij Cabo San Juan blijkt niet fijn te slapen omdat het er in de nacht koud is door de wind.

3-daagse planning Tayrona National Park

Eerlijk is eerlijk, wij houden niet van een strakke planning. Toch vind je hieronder een dagplanning om je simpelweg een idee te geven van wat een handige dagindeling is voor Tayrona. Je moet natuurlijk zelf weten wat en wanneer je iets doet als je Tayrona bezoekt, maar deze planning hieronder is hoe wij het zouden doen nu we het park gezien hebben. Wij deden het anders (met veel gehaast) en hadden daar spijt van.

Dag 1

Dag 2

07:15 Ontbijt
08:00 Neem het busje naar het begin van het pad
08:15 Start de wandeling
11:00 Inchecken camping bij Arrecifes
11:30 Loop verder naar Cabo San Juan
12:00 Lunch bij Cabo San Juan
13:00 Zwemmen bij Cabo San Juan
16:00 Loop naar La Piscina voor de ‘zonsondergang’ (die zie je hier niet maar het licht is super mooi)
17:00 Terug naar camping bij Arrecifes

Dag 3

 • Je kan de hele ochtend en middag nog in het park blijven en daarna op je gemak terug naar de ingang lopen.
 • Het is fijn om deze dag ook nog een nachtje te slapen bij Eco Hostal Yuluka of Quetzal Dorado Eco Lodge omdat je daar toch je spullen moet ophalen en je vast geen zin meer hebt om meteen door te reizen. Zeker geen straf!

Wat moet je meenemen?

Neem vooral niet te veel mee naar Tayrona want je moet alles meedragen. Op de campings heb je gelukkig wel kluisjes. Hieronder vind je een paklijst met spullen die handig kunnen zijn. Kijk even wat bij jou past en of het je nodig lijkt om alles of slechts een deel van deze paklijst te gebruiken.

 • Cash
 • Zonnebril
 • Arazon stick (help enorm tegen de jeuk)
 • Lange broek & vest (de avonden kunnen koud zijn)
 • Paspoort (moet je tonen bij de ingang)
 • Klein hangslotje (voor de kluisjes op de camping)
 • Schoenen (het kan modderig en glad zijn)
 • Lakenzak (voor in de hangmat)
 • Snacks & water (kan je ook onderweg kopen)

Extra tips voor Tayrona national Park

Bezoek Tayrona buiten de weekenden om
Wees niet teleurgesteld wanneer je niet de enige bent in Tayrona. Dit is het populairste nationale park van Colombia en daardoor is het er vaak erg druk. Wil je de drukte zo veel mogelijk vermijden dan kan je het beste op een doordeweekse dag gaan en buiten de lokale schoolvakanties of feestdagen.

Laat je backpack of koffer achter in het hotel of hostel
Laat je koffer of backpack vooral achter in je hostel of hotel. Dit is overal mogelijk en kost vaak niets extra.

Neem het busje vanaf de ingang naar het begin van de route
Voor 3.000 COP kan je vanaf de ingang een busje pakken naar het begin van de route. Zeker aan te raden omdat deze weg erg saai is en je anders veel tijd/energie kost.