Tayrona National Park bezoeken? Dit moet je weten!

Tayrona is het meest populaire nationale park in Colombia en dat is met goede redenen. Hier vind je 150 km2 aan jungle, kilometers strand en de kans is groot dat je er veel wildlife tegen zal komen. Zo kwamen wij een groep pinchéaapjes tegen die enkel in Noord-Colombia leven. Een bezoek aan Tayrona National Park moet je zeker even goed voorbereiden. Je hebt namelijk een boel verschillende keuzes die een groot verschil kunnen maken voor je ervaring in Tayrona National Park. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om zo veel mogelijk uit je bezoek te halen. Vooral praktische tips dus want dat het mooi is, dat laten we je wel zien met de foto’s.

Tayrona sluit ieder jaar een aantal weken de deuren

Het Tayrona National Park is niet alleen een belangrijke bezienswaardigheid van Colombia, het is ook een heilige plek voor vier verschillende inheemse stammen die in deze regio wonen. Drie keer per jaar gaat het park twee weken dicht. Dit is zodat de inheemse stammen hun rituelen in alle rust kunnen uitvoeren, voor onderhoud aan de paden en zodat de natuur kan herstellen van alle drukte. Niet handig voor reizigers maar wel heel belangrijk voor de natuur en de inheemse bevolking.

Sluitingsdata Tayrona 2023

 • 1 februari t/m 15 februari
 • 1 juni t/m 15 juni
 • 19 oktober t/m 2 november

De verschillende ingangen

Tayrona telt twee ingangen; El Zaino en Calabazo. El Zaino is de hoofdingang die vrijwel iedereen neemt en ook wij raden je aan om daar te starten omdat je daar je tent of hangmat kan reserveren. Dit is erg belangrijk en hierover lees je verderop meer. Ook zijn de paden vanaf deze ingang goed onderhouden en kom je zo langs alle mooie stranden. Via de ingang Calabazo kom je in een ander deel van het park. Hieronder krijg je een beter idee van de mogelijke routes en verschillende opties.

Tayrona bezoeken in 1 of 2 dagen

90% van de bezoekers loopt dezelfde route, namelijk die van El Zaino naar het iconische strand van Cabo San Juan. Deze route van zo’n 2 uur loopt grotendeels door de jungle en onderweg kom je langs andere mooie stranden zoals Arrecifes en La Piscina. Dit is de meest toegankelijke route, die door de hitte door sommigen toch ook als best pittig wordt omschreven. Als je 1 of 2 dagen voor Tayrona de tijd hebt dan is dit wat ons betreft de beste optie omdat je zo langs de mooiste plekken komt.

Je kan in één dag naar Cabo San Juan en weer terug naar de ingang lopen maar het is veel leuker en relaxter om in Tayrona te overnachten. Voor de zonsondergang vertrekken namelijk alle dagjes mensen en de zonsopkomst is helemaal fantastisch wanneer het nog heerlijk rustig is en de jungle tot leven komt. Wil je Tayrona goed ervaren dan is een overnachting dus echt een aanrader. De volgende dag loop je via dezelfde route als je gekomen bent weer terug. Houd je oren onderweg open want in de vroege ochtend heb je de meeste kans om wildlife tegen te komen.

Tayrona bezoeken in 3 dagen

Heb je langer de tijd en wil je het veel minder druk bezochte deel van Tayrona bezoeken? Dan kan je na een nachtje slapen bij Cabo San Juan doorlopen naar Playa Brava. Tijdens deze pittige klim van minimaal 3 uur kom je vrijwel niemand tegen. De paden zijn niet onderhouden dus op sommige stukken is het echt klimmen en klauteren. Kortom, ben je fit en niet vies van een uitdaging dan is het leuk om dit minder bekende deel van Tayrona te bezoeken.

Vanaf Cabo San Juan loop je eerst in zo’n twee uur de berg op naar El Pueblito. Dit is een oud dorp waar de inheemse bevolking vroeger woonde. Momenteel is het niet toegankelijk voor toeristen dus moet je er voorbij lopen. Vanaf daar is het nog ongeveer een uur naar Playa Brava. De enige accommodatie in dit deel van het park is Ecolodge Playa Brava Teyumakke dus als je hier wilt overnachten dan is het echt nodig om al ver van te voren je overnachting te boeken. Na een nachtje slapen bij Playa Brava is het nog zo’n 2,5 lopen naar de uitgang Calabazo.

De afstanden in Tayrona National Park

 • El Zaino ingang naar het startpunt van de wandeling: 1 uur lopen of 10 minuten met het shuttlebusje
 • Startpunt wandeling naar Arrecifes: 1 uur lopen
 • Arrecifes naar La Piscina: 30 minuten lopen
 • La Piscina naar Cabo San Juan: 20 minuten lopen
 • Cabo San Juan naar El Pueblito: 2 uur lopen
 • El Pueblito naar Playa Brava: 1 uur lopen
 • Playa Brava naar uitgang Calabazo: 2,5 uur lopen

Overnachten in Tayrona National Park

Overnachten in Tayrona is wat ons betreft dus echt een aanrader. Niet alleen omdat je zo alle tijd hebt om op je gemak te zwemmen bij mooie stranden maar vooral ook omdat je zo de rustige momenten meemaakt met zonsondergang en zonsopkomst. Vroeger was het niet mogelijk om een overnachting te reserveren en moest je heel snel door het park lopen zodat je op tijd bij de camping was om een slaapplek te bemachtigen. Gelukkig is dat tegenwoordig beter geregeld en kan je nu net voor de El Zaino ingang jouw overnachting boeken bij een loket. Zo hoef je niet te haasten naar de camping en ben je zeker van een tent of hangmat.

Je hebt keuze uit een hangmat, tent en enkele campings hebben ook een paar bungalows. De meeste mensen verblijven bij Arrecifes of Cabo San Juan. Cabo San Juan is de meest massale camping. Hier staan wel 80 tentjes opgezet en dit gaat zeker ten kosten van deze mooie plek. Toch kozen wij ervoor om hier te verblijven omdat dit het mooiste strand is van Tayrona en zoals je op de foto’s kan zien was dat prachtig wakker worden.

Let op: ga je Tayrona in 3 dagen bezoeken en dus ook een nacht bij Playa Brava slapen? Dit kan je niet bij de ingang reserveren en dien je vooraf online te reserveren.

Kiezen tussen een tent of hangmat

Reken erop dat je bij Arrecifes of Cabo San Juan overnacht in een hangmat of tent. De bungalows zijn vaak al van te voren via via geboekt door locals. Persoonlijk vonden wij het wel prettig om een soort van eigen ruimte te hebben en daarom kozen we voor een tent. Het beddengoed was schoon en het matrasje lag prima. Slaap je liever in een hangmat dan kan je bij Cabo San Juan kiezen tussen de ‘camping’ of de ‘mirador’. De camping is een dak met daaronder 50 hangmatten op een rij. De mirador is het huisje boven op de rots in de zee. Het uitzicht daar is natuurlijk geweldig maar het kan er door de wind behoorlijk koud worden in de nacht. In de avond koelt het sowieso vaak stevig af dus neem vooral ook warme kleding mee, ook als je in een tent slaapt want je krijgt geen deken.

Paklijst Tayrona

Neem vooral niet te veel spullen mee naar Tayrona want je moet alles meedragen. Op de campings heb je gelukkig wel kluisjes. Hieronder vind je een paklijst met spullen die handig kunnen zijn. Kijk even wat bij jouw plan past en of het je nodig lijkt om alles of slechts een deel van deze paklijst te gebruiken.

Let op: Ze controleren bij de ingang je tas heel grondig op alcohol en drugs. Alcohol kan je wel in het park kopen maar mag je niet zelf meenemen.

 • Cash
 • Telefoon
 • Zonnebril
 • Powerbank
 • Warme kleding
 • Paspoort (moet je tonen bij de ingang)
 • Klein hangslotje (voor de kluisjes op de camping)
 • Goede schoenen (het kan modderig en glad zijn)
 • Lakenzak (voor in de hangmat)
 • Snacks & water (kan je ook onderweg kopen)

8 Extra tips voor Tayrona National Park

Nog enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden.

#1 Vergeet je paspoort niet mee te nemen

Je moet bij de ingang je paspoort kunnen laten zien dus vergeet deze niet mee te nemen.

#2 Bezoek Tayrona buiten de weekenden en feestdagen

Wees niet teleurgesteld wanneer je niet de enige bent in Tayrona. Dit is het populairste nationale park van Colombia en daardoor is het er vaak erg druk. Wil je de drukte zo veel mogelijk vermijden dan kan je het beste op een doordeweekse dag gaan en buiten de vele feestdagen om. Zo’n 15x per jaar hebben de Colombianen een lang weekend vrij omdat er een feestdag op maandag of vrijdag valt. Deze weekenden gaat iedereen met de familie eropuit en worden de populaire plekken in het hele land mega druk bezocht. Hierdoor is het soms dus ook op vrijdag of maandag extra druk. Check van te voren wanneer deze feestdagen zijn.

Feestdagen Colombia 2023
Feestdagen Colombia 2024

#3 Gebruik maps.me

In de app maps.me zie je de wandelroutes. Ideaal als je op een kruising twijfelt welke route je wilt nemen en om te zien welke route je moet volgen om de stranden onderweg niet te missen.

#4 Zorg dat je om 8:00 bij de ingang bent

Tayrona National Park gaat open om 8 uur ’s ochtends en als je slim bent, zorg je dat je dan al bij de ingang bent. Ten eerste omdat het dan nog niet zo warm is maar vooral omdat het heel snel druk zal worden met een lange wachtrij. Regel bij de ingang gelijk je overnachting want nu heb je nog alle keuze. Ook loop je later op de dag in een treintje over de paden en dat haalt alle charme weg. Daarbij heb je ook meer kans om wildlife te spotten in de vroege ochtend dus dat is mooi meegenomen.

#5 Ga niet zwemmen bij Arrecifes

De stroming is vaak erg sterk bij Arrecifes en er zijn hier dan ook al veel mensen verdronken. Zwemmen is er daarom verboden. Je kan lekker zwemmen bij La Piscina en bij Cabo San Guan. Wil je graag een rustiger strandje opzoeken? Stop dan net voor La Piscina bij Playa Arenilla. Dit is een verborgen strandje dat je misschien wel helemaal voor jezelf hebt. Ben je bij Cabo San Juan en vind je het te druk? Loop dan nog een stukje door naar Playa Nudista. Hier is het ook vaak veel rustiger en je kan er zwemmen.

#6 Laat je backpack of koffer achter in het hotel of hostel

Laat je koffer of backpack vooral achter in je hostel of hotel. Dit is overal mogelijk en kost vaak niets extra.

#7 Neem het busje vanaf de ingang naar het begin van de route

Voor 5.000 pesos kan je vanaf de ingang een busje pakken naar het begin van de wandelroute. Zeker aan te raden omdat deze weg erg saai is en je anders een uur extra moet lopen.

#8 Neem voldoende cash mee, ook voor je verdere reis

In de omgeving van Tayrona is geen pinautomaat en niet in ieder hotel kan je met een creditcard betalen dus neem voldoende cash mee. Reis je na Tayrona ook nog door naar Palomino? Pin dan nog meer want ook daar vind je geen pinautomaat.

Vanaf waar Tayrona National Park bezoeken?

Je hoort soms dat reizigers Tayrona bezoeken vanuit Taganga of Santa Marta. Wij raden dat niet aan omdat het veel fijner is om dichtbij Tayrona te verblijven. Zo hoef je veel minder vroeg op en begin je met meer energie aan de wandeling. Dichtbij de ingang van Tayona liggen een aantal super mooie hotels, vaak midden in de natuur. Neem in Santa Marta de bus richting Palomino en zorg dat je je hotel gepind hebt in Google Maps of maps.me zodat je weet wanneer je de bus moet laten stoppen. De goedkoopste bussen zonder airco vertrekken vanaf hier en wat luxere bussen met airco vertrekken vanaf hier.

De mooiste hotels in de buurt van Tayrona

Als je de tijd hebt dan raden we je aan om zowel één nacht voor je bezoek aan Tayrona hier te verblijven en minimaal één nacht na je bezoek aan Tayrona. In de omgeving van Tayrona liggen namelijk echt paar fantastisch mooie hotels en het is heerlijk om na al dat wandelen, zweten en back to basic slapen even goed bij te komen.

Quetzal Dorado Eco Lodge ligt op een kleine heuvel waardoor je uitkijkt over de jungle van Tayrona National Park. Je slaapt in een mooie bungalow met kleine veranda en een hangmat. De tropische vogels vliegen je hier om de oren en met een beetje geluk hoor je in de ochtend brulapen brullen. Er zit een goed restaurant bij met een lekker zwembad, pooltafel en een voetbaltafel. Ook Senda Koguiwa is een paradijsje midden in de natuur en op 5 minuten lopen van de ingang van Tayrona. De kamers zijn iets luxer hier. Het hotel ligt naast de rivier waar je rond zonsondergang een mooie wandeling kan maken of een verfrissende duik kan nemen. Eco Hostal Yuluka is een charmant hostel op zo’n 2 kilometer vanaf de ingang van Tayrona National Park. Er is een mooie tuin met veel planten en bloemen en er is een lekker zwembad. De tweepersoonskamers zijn super groot en als je lowbudget wilt verblijven dan hebben ze ook een fijne dorm.

Wil je meer lezen over deze accommodaties en de verschillen? Check dan ons artikel over de 5 mooiste hotels & lodges bij Tayrona National Park.