De 5 mooiste hikes in Midden-Amerika

Een beetje avontuurlijke reiziger neemt goede wandelschoenen mee op reis naar Midden-Amerika want je kunt er fantastisch hiken! Er zijn zoveel mooie natuurgebieden te vinden waar je prachtige trekkingen kunt maken. Van een hike diep in de jungle tot een expeditie naar de top van een vulkaan; in Midden-Amerika kan het allemaal. Daarnaast zijn de plekken waar je een beetje moeite voor moet doen om er te komen, een stuk minder druk bezocht. Wij hebben bijna alle landen in deze regio bezocht en hebben hieronder onze 5 favoriete hikes in Midden-Amerika uitgelicht.

Hike naar de top van de Acatenango vulkaan in Guatemala

Veel reizigers zouden een vulkaan beklimmen wel van hun bucketlist af willen strepen. Hiervoor ben je in Midden-Amerika aan het juiste adres! Het barst er namelijk van de vulkanen; van slapende tot vuurspuwende vulkanen en van hele hoge tot kleinere varianten. De trail naar de top van de Acatenango vulkaan in Guatemala is absoluut een van de populairste hikes om te doen in Midden-Amerika. Deze tocht is veel meer dan een hike; het is een bijzondere beleving waarbij je wordt uitgedaagd maar ook beloond wordt door de wonderen van de natuur.

Tijdens een tweedaagse tocht loop je de eerste dag door prachtige landschappen omhoog. Je brengt de nacht door onder de heldere sterrenhemel, net iets onder de top van de vulkaan. De zonsondergang- en opkomst zijn hier op zijn zachts gezegd fenomenaal te noemen. Als klap op de vuurpijl zit je op Acatenango ook nog eens eersterangs voor de vuurwerkshow van de naastgelegen vulkaan Fuego. Deze vulkaan barst gemiddeld elk uur uit, waarbij lava en brokstukken de lucht in worden gespuwd. Dit natuurgeweld van dichtbij meemaken, maakt dat deze hike een onvergetelijk avontuur wordt. Wat ons betreft mag deze hike dan ook niet ontbreken op je Midden-Amerika bucketlist. Lees alle tips voor de hike naar de Acatenango Vulkaan.

Hiken door de dichtbegroeide jungle in Boquete – Panama

Wil je op ontdekkingstocht door de ongerepte jungle van Midden-Amerika? Strik dan je wandelschoenen goed vast en trek de jungle in bij het bergdorpje Boquete in Panama. Hier kan je namelijk de El Pianista Trail lopen en tijdens deze hike zie je de natuur van Panama op zijn mooist. Hier zul je ervaren wat een écht regenwoud is. Het is een leuke uitdaging om je hier doorheen te verplaatsen. Van modderige of overwoekerde paden, tot prachtige bomen en glinsterende druppels op enorme bladeren; deze hike is een prachtig avontuur voor een ieder die gek is op natuur. Natuurlijk moet je altijd goed voorbereid op pad gaan als je de jungle in gaat trekken. Daarom schreef ik een blog met tips voor de El Pianista Trail. Zo weet je wat de beste manier is om deze hike aan te pakken, zodat je er volop van kan genieten en ook weer veilig terugkeert. Ben je beniewd naar de andere hikes die je kunt maken in Boquete? Lees dan al onze tips voor Boquete.

Hike door een eeuwenoud oerbos in Corcovado – Costa Rica

Ben je niet vies van een uitdaging en zoek je naar nog meer avontuur in een hike? Dan is de Los Planes hike wat voor jou! Dit is een tocht door het oerbos in het bijzondere Corcovado National Park in Costa Rica. Het natuurpark Corcovado is, met zijn hoge biodiversiteit, enorm populair onder reizigers die gek zijn op flora en fauna. Er lopen veel verschillende wandelroutes door het nationale park, maar de hike via het rangerstation Los Planes is de meest uitdagende. Deze hike leidt je op een avontuurlijke manier door de jungle met bomen van wel duizenden jaren oud. Je klautert over bergen heen, steekt via boomstammen een rivier over en neemt een verfrissende duik in een verborgen waterval. Met wat geluk kom je een toekan of wat aapjes tegen. Lees alles over de Los Planes hike en andere hikes in ons artikel met tips voor Corcovado National Park.

Hike over een oude kraterrand in El Valle de Anton, Panama

Het kleine dorpje El Valle de Anton is het paradijs voor hikers in Panama. El Valle de Anton ligt namelijk in de krater van een oude vulkaan. Door de vruchtbare grond is er tegenwoordig een prachtig natuurgebied met veel flora en fauna. Je vindt er diverse wandelroutes die over de oude kraterrand lopen en je een schitterend uitzicht over de vallei geven. De Cerro la Silla hike is één van de mooiste routes die je kunt volgen. De morgenstond heeft goud in de mond gaat voor deze hike letterlijk op. Ga dan ook zeker vroeg je bed uit want dan kan je de zonsopgang van boven op de kraterrand bewonderen. Het hele graslandschap op de bergen zal dan goud kleuren in het warme licht van de zonsopkomst. Een magisch gezicht! Bekijk de tips voor El Valle de Anton om alles te weten te komen over de Cerro la Silla hike.

Bewonder de azuurblauw rivier in Tenorio Volcano National Park, Costa Rica

Het Tenorio Volcano National Park is een prachtig park waar maar één wandelpad doorheen loopt. Dit wandelpad brengt je naar de mooiste plekken van het nationale park en dan met name naar de bijzondere rivier Rio Celeste. Het water van deze rivier heeft een azuurblauwe kleur en dat komt doordat er twee verschillende rivieren samenkomen met vulkanische mineralen in het water. Dit veroorzaakt een chemische reactie waardoor het water deze -bijna onnatuurlijke- blauwe kleur krijgt. Het absolute hoogtepunt van de hike is de prachtige waterval van Rio Celeste. Deze waterval wordt door veel locals bestempeld als de mooiste van Costa Rica! Tenorio Volcano National Park ligt op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf La Fortuna.

Vind je het leuk om meer over dit bijzondere stukje natuur te weten te komen en wil je onderweg dieren spotten? Dan is het heel tof om met een gids door het park te hiken. De enthousiaste gids weet je alles te vertellen over de natuur en deze unieke plek. De entree van het Tenorio Volcano National Park, het vervoer van- en naar La Fortuna en een lekkere lunch zijn inbegrepen bij de prijs.