Kiezen tussen backpacken in Zuidoost-Azië of Midden-Amerika?

Zuidoost-Azië en Midden-Amerika vallen onder de populairste regio’s om te backpacken. Dat komt door de tropische temperaturen, de fijne sfeer die er hangt en omdat het lekker goedkoop is in vergelijking met veel andere delen van de wereld. Wil je gaan backpacken, maar kan je niet kiezen tussen Zuidoost-Azië en Midden-Amerika? Wij gaan je een handje helpen. Wij hebben in beide regio’s een paar maanden gebackpackt en in dit artikel zetten we de verschillen op een rij. Zo kan je zelf bepalen wat voor jou het belangrijkste is tijdens je reis en welke regio vervolgens het beste bij jou past!

Kosten in Midden-Amerika en Zuidoost-Azië

Vrijwel alle landen in Zuidoost-Azië zijn lekker goedkoop, maar ook in de meeste landen in Midden-Amerika hoeft backpacken niet duur te zijn. Als je deze twee tegenover elkaar zet dan is reizen Zuidoost-Azië toch zeker wel een stuk goedkoper dan Midden-Amerika. Beide regio’s hebben goedkope en duurdere landen maar wanneer je naar de gemiddelde prijzen kijkt, ben je in Zuidoost-Azië zeker een stuk goedkoper uit aan het einde van je reis. Heeft Midden-Amerika uiteindelijk toch je voorkeur dan is Nicaragua het goedkoopste land.

Winnaar: Zuidoost-Azië

Stranden in Midden-Amerika en Zuidoost-Azië

Zowel Zuidoost-Azië als Midden-Amerika hebben beide mooie stranden vol palmbomen. Ben je gek op bountystranden met wit zand en blauwe zee? Dan ben je op veel bestemmingen in Zuidoost-Azië aan het juiste adres zoals de Filipijnen, Indonesië en Thailand. Ook in Midden-Amerika zijn bountystranden te vinden. Denk dan bijvoorbeeld aan Panama en het zuidoosten van Mexico. Het is wel goed om te weten dat veel stranden aan de Caribische kust in Midden-Amerika last hebben van aanspoelend zeewier. Costa Rica heeft ook prachtige stranden maar deze zijn een stuk ruiger, vaak goudkleurig en minder geschikt om in te zwemmen.

Winnaar: Gelijk

Natuur in Midden-Amerika en Zuidoost-Azië

De natuur in Midden-Amerika vinden wij toch echt wat indrukwekkender dan de natuur in Zuidoost-Azië. De jungle is ruiger met grotere planten en meer wildlife. In een land als Costa Rica zie en hoor je overal brulapen, maar ook papegaaien, luiaards, toekans en nog veel meer dieren. Zowel in Midden-Amerika als in Zuidoost-Azië zijn veel vulkanen die je kan beklimmen. In Zuidoost-Azië vind je ze vooral in Indonesië en de Filipijnen en in Midden-Amerika vooral in Nicaragua, Guatemala en Costa Rica. Als natuurliefhebber zit je in beide regio’s op je plek maar de duidelijke winnaar is toch wel Midden-Amerika!

Winnaar: Midden-Amerika

Feestjes en sfeer in Midden-Amerika en Zuidoost-Azië

Oei, deze is lastig! In Zuidoost-Azië zijn meer jonge backpackers en daardoor meer feestjes. Zeker landen als Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam en zijn bestemmingen waar je veel feestjes zult vindt. Op veel plekken zijn partyhostels, jungle feestjes, pub crawls en bars. In Thailand vind je natuurlijk de wereldberoemde Full Moon Party waar het iedere maand tijdens volle maan één groot feest is. Ook op bestemmingen in Midden-Amerika zijn veel feestjes te vinden. Hier ligt de gemiddelde leeftijd van de reiziger iets hoger, waardoor er ook een iets andere sfeer hangt. In Tulum in Mexico zijn veel strandfeestjes en vaak worden er in hostels gezellige avonden georganiseerd met livemuziek of een dj. In Nicaragua kan je helemaal uit je dak gaan tijdens Sunday Funday in San Juan del Sur of dans tot in de vroege uurtjes bij Treehouse Jungle Rave vlakbij Granada.

Winnaar: gelijk

Cultuur in Midden-Amerika en Zuidoost-Azië

Qua cultuur hebben beide regio’s veel te bieden. Wil je je echt verbazen en onderdompelen in een totaal andere cultuur dan is Zuidoost-Azië de beste keuze. Probeer eens een schorpioen te eten of doe mee met het grootste watergevecht ter wereld tijdens de viering van het Thaise nieuwjaar. In Midden-Amerika zal je je cultureel wat minder snel verbazen maar ook deze regio heeft genoeg moois te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de Maya cultuur en de gigantische Maya tempels in Mexico en Guatemala. Over het algemeen staat de cultuur van Midden-Amerika wat dichterbij de Europese cultuur waardoor wij Zuidoost-Azië bestempelen als winnaar.

Winnaar: Zuidoost-Azië

Veiligheid in Midden-Amerika en Zuidoost-Azië

Zowel Zuidoost-Azië als Midden-Amerika zijn over het algemeen veilige regio’s om doorheen te reizen. Midden-Amerika heeft vaak het imago van een onveilige regio maar dat valt in werkelijkheid reuze mee. Er zijn zeker onveilige plekken en bestemmingen, maar wanneer je onze reisroutes volgt, zal je daar niet komen. Er zijn twee uitzonderingen in Midden-Amerika en dat zijn Honduras en El Salvador. Helaas is het hier wat onveiliger en moet je meer opletten voor criminaliteit. Reis je door Zuidoost-Azië dan zal je wat vaker opgelicht worden maar dit gaat vaak slechts om een paar euro. Er is minder criminaliteit in Zuidoost-Azië waardoor het veiliger is dan Midden-Amerika. Wij hebben beide regio’s als veilig ervaren en nog nooit echt iets vervelends meegemaakt.

Winnaar: Zuidoost-Azië

Conclusie: Backpacken in Zuidoost-Azië of Midden-Amerika?

Welke regio het beste bij jou past, is dus heel erg afhankelijk van wat voor jou belangrijk is tijdens het backpacken. Ben je gek op natuur en avontuur dan is Midden-Amerika waarschijnlijk de perfecte bestemming voor jou. Wil je wat meer feesten, je onderdompelen in een onbekende cultuur of heb je een kleiner budget dan is Zuidoost-Azië perfect. Waarvoor je ook kiest, je zult vast een geweldige tijd beleven. Om een beter beeld te krijgen van specifieke landen, bezoek je onze bestemmingspagina. Zo vind je al onze tips voor jouw favoriete bestemmingen. Van leuke reisroutes en informatie over de kosten tot tips voor de gezelligste hostels en activiteiten die je niet mag overslaan!