Kiezen tussen backpacken in Zuidoost-Azië of Midden-Amerika?

Backpacken is de afgelopen jaren razend populair geworden. Niet zo gek, want voor relatief weinig geld kan je aan de andere kant van de wereld de tijd van je leven hebben. Massaal gaan we op zoek naar de leukste feestjes, paradijselijke eilanden en toffe steden. Als het even kan dan gaan we het liefst een paar maanden weg en geven we gemiddeld niet meer dan €30 per dag uit. Vroeger was het bijzonder wanneer je een half jaar ging backpacken na je studie maar nu is het eerder bijzonder wanneer je dat niet doet. 

De meest populaire regio’s om te gaan backpacken zijn Zuidoost-Azië en Midden-Amerika. Dat komt omdat het er bijna altijd heerlijk weer is en natuurlijk omdat het bijna nergens ter wereld zo goedkoop is om te backpacken. Wil je gaan backpacken en moet je kiezen tussen Zuidoost-Azië en Midden-Amerika dan gaan we je een handje helpen. Wij hebben in beide regio’s een paar maanden gebackpackt en we gaan ze hier met elkaar vergelijken per categorie. Zo kan je zelf bepalen wat voor jou het belangrijkste is tijdens je reis en welke regio het beste bij jou past.

Budget

Dit is een makkelijke! Zowel Zuidoost-Azië als Midden-Amerika zijn lekker goedkoop maar Zuidoost-Azië is toch zeker wel een stuk goedkoper dan Midden-Amerika. Beide regio’s hebben goedkope en duurdere landen maar wanneer je naar de gemiddelde prijzen kijkt, ben je in Zuidoost-Azië minimaal 1/3 goedkoper uit. Heeft Midden-Amerika uiteindelijk toch je voorkeur dan is Nicaragua een van de goedkoopste landen in de regio.

Winnaar: Zuidoost-Azië

Stranden en natuur

Zowel Zuidoost-Azië als Midden-Amerika hebben beide mooie stranden vol palmbomen. In Zuidoost-Azië zijn wat meer toeristen dus zal je die stranden vaker delen met anderen terwijl je in Midden-Amerika de mooiste stranden vaak nog voor jezelf hebt. Daarnaast is de natuur van Midden-Amerika toch echt wel wat indrukwekkender dan de natuur in Zuidoost-Azië. De jungle is ruiger met grotere planten en veel meer wildlife. In een land als Costa Rica zie je overal brulapen, papegaaien, luiaards en nog veel meer. Zowel Midden-Amerika als Zuidoost-Azië heb je veel vulkanen die je kan beklimmen. In Zuidoost-Azië vind je ze vooral in Indonesië en de Filipijnen en in Midden-Amerika vind je ze eigenlijk overal. Dus ben je gek op natuur en stranden dan zit je in beide regio’s goed maar de duidelijke winnaar is toch wel Midden-Amerika!

Winnaar: Midden-Amerika

Feestjes

Oei, deze is lastig! In Zuidoost-Azië zijn meer backpackers dus daardoor meer feestjes. Zeker in landen als Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam vind je veel partyhostels, jungle feestjes en natuurlijk de wereldberoemde Full Moon Party van Thailand. In Midden-Amerika zijn de feestjes vaak iets kleiner maar daardoor zijn ze niet per se minder leuk. Zeker in Nicaragua kan je helemaal uit je dak gaan tijdens Sunday Funday in San Juan del Sur. Dit is een bizarre poolparty in 3 verschillende hostels die je niet mag overslaan. Ook in Tulum in Mexico vind je heel veel toffe strandfeestjes

Winnaar: Gelijk

Cultuur

Als je kijkt naar cultuur hebben beide regio’s veel te bieden. Wil je je echt verbazen en onderdompelen in een totaal andere cultuur dan is Zuidoost-Azië daarvoor echt the place to be. Probeer eens een schorpioen te eten of doe mee met het grootste watergevecht ter wereld tijdens de viering van het Thaise nieuwjaar. In Midden-Amerika zal je je wat minder snel verbazen maar ook deze regio heeft genoeg mooist te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de Maya cultuur en de gigantische Maya tempels in Mexico en Guatemala. Beide regio’s zijn heel gastvrij en er hangt een ontspannen sfeertje waarbij mensen zich niet te snel drukmaken. Over het algemeen staat de cultuur van Midden-Amerika wat dichterbij onze cultuur waardoor onze voorkeur uitgaat naar Zuidoost-Azië wanneer je je wil verbazen.

Winnaar: Zuidoost-Azië

Avontuur

Avonturen ga je sowieso beleven, waar je ook heen gaat. Toch zal je in Midden-Amerika meer een avontuurlijk gevoel hebben omdat er minder reizigers zijn en het toerisme minder ontwikkeld is. In Zuidoost-Azië komen tegenwoordig veel jonge backpackers die en velen komen vooral voor de gezelligheid en feestjes. In Midden-Amerika ligt de gemiddelde leeftijd van de reiziger een stukje hoger en draait het iets meer om het echte reizen. Dat alles maakt een reis door Midden-Amerika net wat avontuurlijker.

Winnaar: Midden-Amerika

Veiligheid

Beide regio’s zijn veilig en perfect voor backpackers. Midden-Amerika heeft vaak het imago van een onveilige regio maar dat valt in werkelijkheid reuze mee. In de meeste landen in Midden-Amerika is alleen de hoofdsteden niet zo veilig. In Zuidoost-Azië zal je wat vaker opgelicht worden maar dit gaat vaak slechts om een paar euro. Over het algemeen is er minder criminaliteit in Zuidoost-Azië en hoef je daardoor minder alert te zijn op je spullen. Beide regio’s hebben wij als heel veilig ervaren en nog nooit echt iets vervelends meegemaakt.

Winnaar: Zuidoost-Azië

Conclusie backpacken in Zuidoost-Azië of Midden-Amerika?

Welke regio het beste bij jou past, is dus heel erg afhankelijk van wat voor jou belangrijk is tijdens het backpacken. Ben je gek op natuur en avontuur dan is Midden-Amerika waarschijnlijk de perfecte bestemming voor jou. Wil je wat meer feesten, je onderdompelen in een onbekende cultuur en heb je een kleiner budget dan is Zuidoost-Azië een topper. Waarvoor je ook kiest, een geweldige tijd zal je overal beleven. Om een beter beeld te krijgen van specifieke landen, bezoek je onze bestemmingspagina. Zo vind je al onze tips voor jouw favoriete bestemmingen. Van leuke reisroutes en informatie over de kosten tot tips voor de gezelligste hostels en activiteiten die je niet mag overslaan!