Veiligheid in Midden-Amerika is ver te zoeken als je de rijksoverheid moet geloven. Backpacken en reizen in Midden-Amerika is echter fantastisch en er is weinig om je druk over te maken. De gedachte dat het onveilig zou zijn, weerhoudt veel reizigers ervan om deze mooie landen te bezoeken. Ieder land in Midden-Amerika is anders en daarom zijn ze ook allemaal verschillend qua veiligheid. Laat je zeker niet afschrikken door horrorverhalen, want het zijn geweldige landen om te bereizen. Wij hebben in 3,5 maand door Panama, Costa Rica, Nicaragua en Guatemala gereisd en delen hier onze ervaringen en tips qua veiligheid voor deze landen in Midden-Amerika. 

Onze ervaring qua veiligheid in Midden-Amerika

Toen wij onze trip door Midden-Amerika aan het voorbereiden waren, hoorde we verschillende verhalen over berovingen en zakkenrollers. Echter hebben wij ons geen moment onveilig gevoeld in de 3 maanden dat we gereisd hebben in Midden-Amerika. We hebben de hoofdsteden zoveel mogelijk geprobeerd te vermijden en we hebben ervoor gekozen om niet Honduras en El Salvador te bezoeken, maar er slechts doorheen te reizen. We hebben daarvoor gekozen omdat we niet genoeg tijd hadden. Omdat deze landen minder veilig zouden zijn, was voor ons de keuze dus snel gemaakt. We zijn altijd erg alert geweest op onze tas tijdens het reizen met de bus. Niet omdat het niet veilig voelde maar meer omdat dit dé plek is waar reizigers vaak hun tas ‘kwijtraken’. Verder zijn de lokale mensen in ieder land extreem vriendelijk en voelde wij ons meer dan welkom in hun land.

Welke landen zijn het veiligst en welke minder veilig?

Nicaragua staat bekend als het meest veilige land in Midden-Amerika. Daarna komen op een gedeelde 2e plaats Panama en Costa Rica. In Guatemala heb je wat meer criminaliteit, maar de kans is nog steeds heel klein dat je hier iets overkomt. In al deze landen hebben wij ons geen moment onveilig hoeven voelen. De landen die iets minder veilig zouden zijn zijn El Salvador en Honduras. Buiten de Bay Islands en Copan is Honduras minder veilig. Op sommige plekken in deze landen zijn er gewelddadige bendes actief, doe daarom altijd goed je research voordat je naar je volgende bestemming gaat.

Tips om veilig te reizen in Midden-Amerika

Vertrouw vooral op jezelf en je gevoel. Midden-Amerika is niet veel gevaarlijker dan veel Europese steden en zolang je een beetje nadenkt bij wat je doet, zal je niet snel iets overkomen. Hieronder vind je 3 tips om je reis nog een stukje veilig te maken.

Probeer zoveel mogelijk de hoofdsteden te vermijden.

Met uitzondering van Panama Stad zijn eigenlijk alle hoofdsteden in Midden-Amerika niet erg gezellig en waarschijnlijk de meest onveilige steden van de regio. De meeste hoofdsteden in Midden-Amerika hebben behoorlijk wat criminaliteit. Ga in de avond niet zomaar de straat op tenzij je weet dat die buurt veilig is en neem liever een officiële taxi of Uber als je ergens heen wil. Tuurlijk heeft iedere stad zijn goede en slechte wijken, maar wij raden je aan om lekker verder te reizen naar een leukere bestemming. Als je wel in de hoofdstad verblijft, zoek dan een goed hotel/hostel uit met goede beoordelingen. Als je iets wilt gaan doen in de stad, kunnen de mensen van het hostel je vaak goed informeren en een taxi voor je regelen.

Zie er niet uit als de ‘typische toerist’

Wij hebben tijdens onze reis een paar keer gehoord van een beroving. Het viel ons op dat vrijwel iedere beroving ging om sieraden of een camera. Het is dus slim om niet met dure sieraden op pad te gaan en zo min mogelijk met je camera om je nek rond te lopen. Het beste kan je er uitzien alsof je niets waardevols hebt. Probeer altijd overdag te pinnen en neem niet al je geld mee als je alleen maar even wat gaat eten. Als je dit toch wil doen, stop dan de helft van het geld ergens anders in je rugzak. Dit klinkt allemaal misschien wat drastisch en waarschijnlijk hoef je je nergens zorgen over te maken maar je kunt beter wat voorzichtiger zijn dan dat je je dure camera kwijt bent.

Laat niks onbewaakt achter en gebruik een cable lock

Stel je wilt lekker een dagje naar het strand en je wil je camera en/of telefoon meenemen om foto’s te maken. Vervolgens wil je lekker de zee in maar dan ligt je camera voor het oprapen. Je hoeft maar een paar seconde je tas uit het oog te verliezen en als je pech hebt dan is hij weg. De gouden tip hiervoor hebben we helaas niet, maar je kan het proberen te voorkomen met een cable lock. Hiermee kan je jouw tas bijvoorbeeld aan een boom vast maken. Nu doet iemand er 3 keer zo lang over om jouw tas te stelen. Ook is het beter om pas een foto te maken als je weg gaat, zodat niemand heeft gezien dat er een camera of telefoon in je tas zit. De beste optie blijft natuurlijk om je camera en/of telefoon in je kamer te laten liggen! Ditzelfde geldt ook voor wanneer je in de bus zit. Hou je daypack altijd bij je en leg deze niet in een rek boven je.

Meer tips voor Midden-Amerika: