Hoe veilig is reizen & backpacken in Midden-Amerika?

Veiligheid in Midden-Amerika is ver te zoeken als je de rijksoverheid moet geloven. Backpacken en reizen in Midden-Amerika is echter fantastisch en er is weinig om je druk over te maken. De gedachte dat het onveilig zou zijn, weerhoudt veel reizigers ervan om deze mooie landen te bezoeken. Ieder land in Midden-Amerika is anders en daarom zijn ze ook allemaal verschillend qua veiligheid. Laat je zeker niet afschrikken door horrorverhalen want het zijn geweldige landen om te bezoeken. Wij hebben 3,5 maand door Midden-Amerika gereisd en zijn daarna nog vier keer die kant opgevlogen omdat het zo goed was bevallen. In dit artikel lees je onze ervaringen over de veiligheid in Midden-Amerika.

Onze ervaring qua veiligheid in Midden-Amerika

Toen wij onze trip door Midden-Amerika aan het voorbereiden waren, hoorde en lazen we verschillende verhalen over berovingen en zakkenrollers. Echter hebben wij ons geen moment onveilig gevoeld tijdens onze reizen in Midden-Amerika. We hebben de hoofdsteden zoveel mogelijk geprobeerd te vermijden en we hebben ervoor gekozen om niet Honduras en El Salvador te bezoeken maar om er alleen doorheen te reizen. We hebben daarvoor gekozen omdat we niet genoeg tijd hadden. Omdat deze landen minder veilig zouden zijn, was voor ons de keuze dus snel gemaakt. We zijn altijd erg alert geweest op onze tas tijdens het reizen met de bus. Niet omdat het niet veilig voelde maar meer omdat dit dé plek is waar reizigers vaak hun tas ‘kwijtraken’. Verder zijn de lokale mensen in ieder land extreem vriendelijk en voelde wij ons meer dan welkom in hun land.

Welke landen zijn het veiligst en welke minder veilig?

Costa Rica en Panama behoren tot de veiligste laden in Midden-Amerika . In Guatemala heb je wat meer criminaliteit maar de kans is nog steeds klein dat je hier iets overkomt. Mexico komt nogal vaak in het nieuws door de drugscriminaliteit. Deze gebeurtenissen spelen zich vrijwel allemaal in het noorden van Mexico af en dan met name bij de grens met Amerika. Wij zijn drie keer naar het zuiden van Mexico geweest en daar is niets aan de hand en is het hartstikke veilig. Nicaragua was in 2018 niet veilig doordat de politieke spanningen uitliepen op geweld en er vielen zelfs doden bij de protesten. Gelukkig is de rust wedergekeerd en is er weer een positief reisadvies. In al deze landen hebben wij ons geen moment onveilig gevoeld gelukkig. El Salvador en Honduras zijn landen die dus iets minder veilig zijn. Op sommige plekken in deze landen zijn er gewelddadige bendes actief, doe daarom altijd goed je research voordat je naar je volgende bestemming gaat.

Tips om veilig te reizen in Midden-Amerika

Vertrouw vooral op jezelf en je gevoel. Midden-Amerika is niet veel gevaarlijker dan veel Europese steden en zolang je een beetje nadenkt bij wat je doet, zal je niet snel iets overkomen. Hieronder vind je drie tips om je reis nog een stukje veilig te maken.

#1 Probeer zoveel mogelijk de hoofdsteden te vermijden.

Met uitzondering van Panama Stad en Mexico City zijn eigenlijk alle hoofdsteden in Midden-Amerika niet erg gezellig en dit zijn de meest onveilige plekken in Midden-Amerika. De meeste hoofdsteden in Midden-Amerika hebben behoorlijk wat criminaliteit. Ga in de avond niet zomaar de straat op tenzij je weet dat die buurt veilig is en neem liever een officiële taxi of Uber als je ergens heen wil. Natuurlijk heeft iedere stad zijn goede en slechte wijken maar wij raden je aan om lekker verder te reizen naar een leukere bestemming. Als je wel in de hoofdstad verblijft, zoek dan een hotel of hostel uit met goede beoordelingen. Als je iets wilt gaan doen in de stad, kunnen de mensen van het hostel je vaak goed informeren en een taxi voor je regelen.

#2 Zie er niet uit als de ’typische toerist’

Wij hebben tijdens onze reis een paar keer gehoord van een beroving. Het viel ons op dat vrijwel iedere beroving ging om sieraden of een camera. Het is dus slim om niet met dure sieraden op pad te gaan en zo min mogelijk met je camera rond je nek rond te lopen. Het is het beste om uit te stralen alsof je niets waardevols bij je hebt. Probeer altijd overdag te pinnen en neem niet al je geld mee wanneer je alleen maar even wat gaat eten. Als je dit toch wil doen, stop dan de helft van het geld ergens anders in je rugzak. Dit klinkt allemaal misschien wat drastisch en waarschijnlijk hoef je je nergens zorgen over te maken maar je kunt beter wat voorzichtiger zijn dan dat je je dure camera kwijt bent.

#3 Laat niks onbewaakt achter en gebruik een cable lock

Stel je wilt lekker een dagje naar het strand en je wil je camera en telefoon meenemen om foto’s te maken. Vervolgens wil je lekker de zee in maar dan ligt je camera voor het oprapen. Je hoeft maar een paar seconde je tas uit het oog te verliezen en hij kan al weg zijn. De gouden tip hiervoor hebben we helaas niet maar je kan het proberen te voorkomen met een cable lock. Hiermee kan je jouw tas bijvoorbeeld aan een boom vast maken. Nu doet iemand er 3 keer zo lang over om jouw tas te stelen. Ook is het beter om pas een foto te maken als je weg gaat, zodat niemand heeft gezien dat er een camera of telefoon in je tas zit. De beste optie blijft natuurlijk om je camera en telefoon in je hotel te laten liggen. Dit geldt ook voor wanneer je in de bus zit. Houd je daypack altijd bij je en leg deze nooit in een rek boven je. Als je gaat slapen maak je tas dan ook vast met een cable lock.