Praktische tips voor Corcovado National Park in Costa Rica

Corcovado National Park in Costa Rica is een onmisbare bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers. Kom je naar Costa Rica om de weelderige natuur en de rijke wildlife te aanschouwen? Dan kun je heel veel mooie plekken bezoeken, maar Corcovado steekt er met kop en schouders bovenuit. Met zijn overvloedige fauna en afgelegen stranden is het een waar paradijs voor wie op zoek is naar een onvergetelijke natuurervaring. Een bezoek aan Corcovado National Park vergt nogal wat planning door de verschillende regels en mogelijkheden. Zo heb je meerdere uitvalsbasissen, ingangen en de keuze tussen een dagtour of meerdaagse tour. Hier deel ik alle tips om de keuzes voor een bezoek aan Corcovado National Park zo makkelijk mogelijk te maken.

Wat maakt Corcovado National Park uniek?

Corcovado National Park is één van de plekken met de grootste diversiteit aan flora en fauna op aarde. Het nationale park bevat maar liefst 2,5% van alle biodiversiteit in de wereld, waaronder meer dan 500 soorten bomen, 140 soorten zoogdieren, meer dan 400 soorten vogels en meer dan 100 soorten amfibieën en reptielen. Ook leven er in het park veel bedreigde diersoorten zoals jaguars, poema’s, tapirs en de Midden-Amerikaanse doodshoofdaap.

Door de afgelegen ligging van Corcovado National Park, in het uiterste zuiden van Costa Rica, is de ongerepte schoonheid en biodiversiteit behouden gebleven. Dat komt ook omdat het relatief moeilijk toegankelijk is doordat je Corcovado National Park alleen met een gids mag bezoeken. Daarbij zijn er maar een gelimiteerd aantal bezoekers per dag, per ranger station toegestaan. Deze unieke eigenschappen hebben het tot een populaire bestemming voor ecotoerisme gemaakt. Als bezoeker kun je een dagtour of meerdaagse tour boeken waarbij je de diverse wilde dieren en ecosystemen zult gaan bekijken tijdens een wandeling door het park.

Zoals met alle widlife bestemmingen is het spotten van specifieke dieren niet gegarandeerd. Je kunt geluk hebben en zelf een poema tegenkomen of wat minder geluk hebben en vooral kleinere dieren spotten.

Welke uitvalsbasis kiezen voor Corcovado National Park?

Corcovado National Park ligt op het schiereiland Osa in het zuiden van Costa Rica. Er zijn verschillende plekken die je als uitvalsbasis kunt kiezen wanneer je Corcovado National Park wilt bezoeken. Hieronder lees je over de verschillen tussen deze uitvalsbasissen.

Drake Bay als uitvalsbasis

De mooiste plek en onze favoriete uitvalbasis voor Corcovado National Park is Drake Bay. Het is ietsjes lastiger om hier te komen maar deze paradijselijke plek is een bezoek zeker waard. Vanaf hier kan je een bezoek brengen aan Corcovado National Park maar ook nog veel meer gave activiteiten ondernemen waaronder de snorkeltour naar Isla Caño. Hierdoor is Drake Bay niet alleen een uitvalsbasis maar ook gelijk een toffe bestemming tijdens je reis. Vanuit hier kan je alle ingangen van Corcovado bezoeken. Afhankelijk van welke ingang je kiest, reis je per boot of 4×4 naar de ingang. Daarover lees je verderop meer. Bekijk alle tips voor Drake Bay en laat je overtuigen om hierheen te gaan.

Ondanks dat Drake Bay tegenwoordig ook te bereiken is met de auto, zijn de wegen niet altijd goed begaanbaar als het onlangs geregend heeft. Zeker zonder 4×4 is dit geen aanrader. Je kunt in je hotel rondvragen of de weg op dat moment te doen is maar het is makkelijker om je auto te parkeren in Sierpe en vanaf daar de boot naar Drake Bay te nemen. De boot gaat twee keer per dag en doet er 1,5 uur over. Je kunt online tickets kopen maar ter plekke is het goedkoper. Bij de haven kan je voor een paar euro per dag je auto veilig parkeren. Een groot deel van de reis gaat langs de mooie mangrove bossen maar er is ook een stukje over zee en dit gedeelte van de reis kan best wat bumpy zijn. Om deze reden kan je het beste een plekje achterin de boot nemen.

Sierpe / Palma Sur als uitvalsbasis

Heb je te weinig tijd om Drake Bay te bezoeken dan kun je ook vanuit Sierpe of het nabij gelegen Palma Sur een dagtour maken naar Corcovado National Park. Dit is het dorp van waar de boot vertrekt naar Drake Bay. Ben je gek op dieren, lokale ervaringen en vind je het niet erg om even back to basic te gaan? Dan is het heel leuk om een paar nachten bij La Muñequita Lodge te verblijven. Hier slaap je op een typische Costa Ricaanse boerderij tussen de kippen, geiten en koeien. De eigenaren zijn onwijs gastvrij en vertellen je graag over de cultuur en natuur van Costa Rica. Er zijn twee verschillende verdiepingen in het huis dus als bovenstaande geen beschikbaarheid heeft dan kan je hier de andere bekijken.

Puerto Jimenez als uitvalsbasis

Als laatste kun je ook helemaal doorrijden naar het plaatsje Puerto Jimenez. Dit ligt nog 2 uur zuidelijker van Sierpe. Van hieruit kan je ook een tour plannen naar het Corcovado National Park maar deze plek is niet te vergelijken met de schoonheid die je in Drake Bay zult aantreffen. Je bezoekt deze plek echt puur als uitvalsbasis voor Corcovado in tegenstelling tot Drake Bay waar je nog meer leuke dingen kunt doen.

De verschillende ingangen en ranger stations in Corcovado National Park

Je kunt het Corcovado National Park op verschillende plekken betreden voor een dagtour of meerdaagse tour. Dit doe je altijd via zogeheten ranger stations. Dit zijn posten met faciliteiten die onder andere bijhouden hoeveel mensen er het park ingaan. Er zijn vijf ranger stations verspreid over het park. Tijdens een meerdaagse tour zul je verschillende ranger stations bezoeken terwijl je met een dagtour juist moet kiezen bij welke ranger station je het park in wilt gaan en dus ook welk gebied je gaat verkennen.

Let op: De eerste drie ranger stations zijn met name aan te raden met een ééndaagse- of meerdaagse tour. De laatste drie zijn niet echt aan te raden. Die worden soms gebruikt in combinatie met de eerste drie. 

Ranger station Sirena 

Door de centrale ligging is Sirena de hoofdpost van het park. Het heeft veel verschillende wandelpaden en de beste mogelijkheden om veel wildlife te spotten waaronder de zeldzame tapir. Dit gebied ligt namelijk tussen twee rivieren in wat de dieren grotendeels in het gebied houdt. Ook zijn er weinig roofdieren te vinden en doordat de dieren redelijk gewend zijn aan mensen in dit gebied, laten ze zich hier makkelijk zien. Tijdens een tour loop je hier veelal langs de jungle aan de kust. Dit alles maakt Sirena het populairste ranger station waardoor je een tour al vele weken van te voren moet vastleggen. Daarover lees je verderop meer.

Ranger station San Pedrillo

Dit ranger station is gelegen aan de noordelijke rand van Corcovado National Park en wordt vaak bezocht in combinatie met Sirena bij een meerdaagse tour. Ook hier kom je veel dieren tegen waarbij je zelfs kans hebt om roofdieren tegen te komen zoals poema’s, slangen en haviken. Door de aanwezigheid van deze roofdieren, laten andere dieren zich hier wat minder zien. Net als bij Sirena loop je hier voornamelijk langs de kust en het is een goed plek om vogels te spotten.

Ranger station Los Planes

Wanneer je voor Los Planes kiest krijg je de ultieme jungle beleving want hier vind je de meest ongerepte jungle van Corcovado National Park. Het grenst aan het gebied van San Pedrillo en bestaat voornamelijk uit primair oerbos met bomen van duizenden jaren oud. Het is het leefgebied van de jaguar, die helaas lastig te spotten is. Je kunt er een aantal wilde dieren tegenkomen maar de focus in dit gebied ligt vooral op de avontuurlijke jungle beleving. Je krijgt hier een ultieme ‘off-the-beaten-path’ ervaring, waar je geen andere mensen zult tegenkomen. Je trekt diep de jungle in, kunt er tropische vogels spotten en je komt de mooiste watervallen tegen. Je loopt hier niet langs de kust maar dwars door de jungle. Dit maakt de wandeling een stukje uitdagender.

Ranger station La Leona 

Deze plek ligt aan de zuidkant van Corcovado National Park en biedt onder andere toegang tot afgelegen stranden en kustpaden. Hier wandel je over paden die zich tussen het strand en de jungle begeven. Je zult hier een groot stuk over het strand lopen, zonder beschutting, wat op warme dagen nogal pittig kan zijn. 

Ranger station Los Patos

Dit is met name de toegangspoort naar Sirena over land. Je vindt in dit gebied geen wandelpaden en de natuur bestaat voornamelijk uit grasland. In het regenseizoen is de weg naar Sirena vaak gesloten omdat het te modderig wordt en niet meer begaanbaar is. In dit gebied worden dus weinig tot geen tours gedaan.

Ranger station El Tigre

Dit ranger station is soms wel en soms niet open. Ondertussen is de natuur hier aardig verwoest door illegale goudzoekers, dus ook hier gaan niet veel tours meer naartoe.

Kiezen tussen een dagtour of meerdaagse tour in Corcovado National Park

Een bezoek aan Corcovado is vrij prijzig en het is slim om je tour minimaal twee maanden van te voren vast te leggen zodat je nog de keuze hebt uit alle ranger stations. Dit komt omdat je Corcovado National Park alleen met een gids mag bezoeken en er maar een gelimiteerd aantal mensen per dag het park mogen betreden per ranger station. Zeker de dagtour bij Sirena is populair en vaak al zo’n 6 weken van te voren volgeboekt.

Dagtour door Corcovado National Park

Met een dagtour start je bij een van de ranger stations en vanaf hier ga je op zoek naar wildlife met je gids. Je zult dan een uur of 8 door het park hiken en de gids heeft altijd een goede verrekijker bij met een statief. Dit is een mooie optie wanneer je niet perse meerdere dagen wilt wandelen en/of wanneer je geen honderden euro’s wilt uitgeven. De volgende tours zijn allemaal van dezelfde organisatie waarmee ik zelf ook op pad ben geweest en zeker kan aanbevelen. Welke tour mijn voorkeur heeft lees je verderop.

Meerdaagse tour door Corcovado National Park

Heb je meer tijd en budget, en lijkt het je leuk om meerdere dagen te hiken? Dan kun je ook voor de volledige ervaring gaan door een tour met één of twee overnachtingen te boeken. Je overnacht dan in een grote, nette slaapzaal met stapelbedden en een eigen klamboe. Je gaat met een meerdaagse tour dieper en langer de jungle in, soms langs verschillende ranger stations, waardoor je meer kans hebt om dieren te spotten en de jungle écht te ervaren.

Bij deze unieke beleving komt wel een aardig kostenplaatje kijken. Overnachten op een ranger station kost zo’n $30 per persoon en omdat je geen eten mee het park in mag nemen, ben je afhankelijk van de maaltijden die ze aanbieden bij het ranger station. Deze kosten zo’n $25 per maaltijd. Dit is nog los van de kosten voor de tour zelf. Al met al ben je bij een meerdaagse tour al vlug €450 of meer kwijt. Bij sommige tours overnachten ze daarom juist net iets buiten het Corcovado National Park zodat je minder duur uit bent. Bij onderstaande tweedaagse tour slaap je bijvoorbeeld in een lodge aan de rand van het park en zijn zowel het verblijven als alle maaltijden inbegrepen bij de prijs .

Welke tour zou ik aanraden?

Wil je vooral zoveel mogelijk dieren spotten? Dan raad ik je aan om (op tijd) de tour naar Sirena te boeken. Heb je weinig tijd en budget, dan is een dagtour naar Sirena een hele mooie optie. De paden zijn makkelijk te bewandelen en zijn zelfs prima met kinderen te doen. Heb je iets meer tijd en budget en kom je vooral voor de dieren? Dan zou ik voor de tweedaagse tour gaan naar Sirena en San Pedrillo. Het is een stuk meer wandelen en de paden kunnen wat uitdagender worden. Maar het loont echt om je volledig onder te dompelen in de natuur. Het is heerlijk om na een nachtje slapen wakker te worden met de geluiden van de jungle en weer vroeg op pad te gaan wanneer de wilde dieren ook het actiefst zijn.

Lijkt een uitdagende hike door een eeuwenoud oerbos jou wel wat? Dan is de dagtour naar Los Planes mijn absolute favoriet in Corcovado National Park. Je gaat hierbij van de gebaande paden af, doorkruist rivieren over omgevallen boomstammen en zwemt in een verborgen waterval. Na al een hoop dieren te hebben gezien op andere plekken, besloot ik voor dit avontuur te kiezen en wat een fantastische ervaring was dit! Ik heb al veel hikes mogen maken, maar dit was echt een unieke ervaring op zich.

Tijdens de dagtour naar Los Planes leg je zo’n 18 kilometer af door de wilde natuur van Costa Rica. Door de jungle kom je in het oerbos terecht met bomen van wel drieduizend jaar oud. Terwijl je je een weg door deze jungle baant, zie je de natuur voor je ogen veranderen. Het is een prachtig pad dat soms langs, door en over een rivier loopt. De ene keer balanceer je over een paar meter lange boomstam naar de overkant van de rivier en daarna klauter je weer een steile heuvel af met behulp van een touwen. Na al die intensieve inspanning is een verfrissende duik in de waterval een heerlijk moment.

Er werd van tevoren goed duidelijk gemaakt dat dit een pittige hike is en daar is niks over gelogen. De negatieve reviews zijn dan ook van mensen die de tour onderschat hebben. Echter, als je enige conditie hebt en wel van een uitdaging houdt, dan is het prima te doen en vooral een heel tof avontuur. Deze tour is niet zozeer gericht op het spotten van wilde dieren. Mocht je wat tegenkomen dan is dat leuk meegenomen, maar het gaat met name over het écht beleven van de diepe jungle van Corcovado National Park.

Paklijst voor een bezoek aan Corcovado National Park

Om goed voorbereid aan je tour door het Corcovado National Park te beginnen, raad ik je aan de volgende dingen in te pakken en mee te nemen.

  • Stevige wandelschoenen
  • Regenjas of poncho
  • Hoed of pet tegen de zon
  • Hervulbare waterfles
  • Insectenspray
  • Zonnebrandcrème
  • Handdoek
  • Fotocamera of telefoon
  • Waterdicht tasje voor je elektronica
  • Verrekijker

Onze favoriete adresjes in Drake Bay (uitvalsbasis Corcovado)

Midden in de natuur ligt het bijzondere Sunset Lodge. Je verblijft in een bungalow met veel privacy, een eigen veranda én met een gaaf uitzicht over de oceaan. De bungalows zijn omringd door groen waardoor je vanaf je veranda vogels, aapjes en andere dieren kan spotten. Het is iets hoger gelegen en vanuit Drake Bay is het een kleine klim naar boven, maar je verblijft hier nog steeds dichtbij alle restaurants. Bij Jacamar Corcovado Drake Bay kan je rekenen op iets meer comfort. Je verblijft in een grote tweepersoonskamer met airconditioning, een koelkastje, een fijn bed en een goede douche. Ook hier heb je een eigen balkon met uitzicht over de natuur en de kans om dieren te spotten. Casa Jade is de beste lowbudget optie in Drake Bay. Hier kan je al voor zo’n twee of drie tientjes verblijven in een tweepersoonskamer. De kamers zijn eenvoudig maar hebben alles wat je nodig hebt. De eigenaresse en het personeel is ontzettend vriendelijk en gastvrij.