Reizen in Costa Rica: 10 dingen die je vooraf moet weten 

De beleving van reizen in Costa Rica is met geen pen te beschrijven. De landschappen zijn er adembenemend mooi, overal kom je kleurrijke dieren tegen en de locals -die Ticos & Ticas worden genoemd- zijn ontzettend vriendelijk. Costa Rica betekent in het Spaans letterlijk rijke kust. Het land werd zo genoemd door Columbus, nadat hij in 1502 het land voor het eerst bezocht en onder de indruk was van de rijke natuur. Reizen in Costa Rica is erg makkelijk maar er zijn zeker een aantal dingen die je moet weten voordat je het vliegtuig inspringt. Met deze 10 tips ga je goed voorbereid op reis naar het mooie Costa Rica!

#1 Neem een verrekijker mee naar Costa Rica

Costa Rica staat natuurlijk bekend om haar prachtige natuur en de hoeveelheid dieren die er leven. Je kan het geluk hebben dat de wilde dieren dichtbij komen, maar vaker zul je ze van een afstandje bekijken. Dieren als toekans, papegaaien en aapjes zitten meestal hoog in de bomen. Wil je de dieren echt goed bekijken dan is het heel leuk om een verrekijker mee te nemen tijdens je reis door Costa Rica. Een verrekijker heb je in alle soorten en maten, dus bekijk en vergelijk alle verrekijkers om te zien welke past bij jouw wensen en budget.

#2 Bezoek de nationale parken vroeg in de ochtend

Ruim 30% van Costa Rica bestaat uit beschermde natuurgebieden. Er zijn er dan ook maar liefst 28 verschillende nationale parken te vinden. De vele nationale parken zijn dé trekpleisters van Costa Rica. Je kunt je bezoek aan de nationale parken het beste zo vroeg mogelijk in de ochtend plannen. Vroeg in de ochtend zijn de dieren het actiefst en heb je de grootste kans om ze te spotten. Daarnaast is de temperatuur in de ochtend aangenaam en is het nog lekker rustig op de wandelpaden.

#3 Leer de woorden ‘Pura Vida’ vast uit je hoofd

Je zult het ongetwijfeld horen tijdens je reis door Costa Rica; Pura Vida. Het is het levensmotto van Costa Rica en betekent letterlijk puur leven. Dit zegt alles over hoe de Costa Ricanen in het leven staan. Je ziet het overal staan en je hoort het de hele dag door. Het staat op shirts, posters en bordjes. Ticos en Ticas begroeten of bedanken je er ook regelmatig mee. Pura Vida!

#4 De beste reistijd voor reizen in Costa Rica

De beste tijd om naar Costa Rica te reizen is tussen december en april. Dit is het droge seizoen en de temperaturen zijn er dan aangenaam warm. In het regenseizoen, grofweg van mei tot november, is het wat warmer en vochtiger met kans op regen. Vaak zijn dit korte hevige buien en tussendoor schijnt de zon. Vooral in de maand oktober valt er veel regen in Costa Rica dus deze maand kan je het beste vermijden als je graag een grote kans op lekker weer wilt. Het voordeel van het regenseizoen is dat de landschappen extra groen zijn, er zijn minder reizigers en de prijzen liggen wat lager. Lees alles over de beste reistijd voor Costa Rica als je er meer over wilt weten.

Geld besparen: De prijzen voor hotels schommelen stevig per seizoen in Cost Rica. Wil je veel geld bespraken dan kan je het Costa Rica het beste bezoeken in mei, juni september, oktober of november. De prijzen voor hotels liggen dan soms wel 60% lager. Oktober is wel de natste maand dus de andere maanden zijn een betere keuze.

#5 Tips voor vervoer in Costa Rica

Afhankelijk van je budget en wensen kan je op verschillende manieren door Costa Rica reizen. Hieronder lees je over de verschillende vervoersmiddelen.

Reizen met het openbaar vervoer

De lokale bussen zijn the way to go wanneer je lowbudget door Costa Rica reist. Zowel de korte ritjes als de langere afstanden zijn relatief goedkoop. Geld kost het dus niet veel, alleen wel wat van je tijd. Houd er rekening mee dat je vaak meerdere keren moet overstappen om je volgende bestemming te bereiken en dat de bussen niet altijd helemaal lekker aansluiten. Voor sommige verbindingen is het openbaar vervoer daarom niet aan te raden.

Reizen met de minivan

Tussen de populaire bestemmingen rijden minivans speciaal voor reizigers die je direct van a naar b brengen. Deze minivans zijn vaak een stukje duurder dan de lokale bus maar het scheelt veel tijd en gedoe omdat je direct naar je bestemming wordt gebracht. Daarnaast zijn deze minivans ook een stuk comfortabeler. Je wordt in de meeste gevallen bij je hotel opgehaald en weer afgezet bij je hotel op de eindbestemming. Het is aan te raden om deze minivans een aantal dagen vooraf online te boeken omdat ze anders vol kunnen zitten.

Reizen met een huurauto

Costa Rica is een fantastische bestemming om een roadtrip te maken. Met een huurauto kun je de mooiste plekken van het land verkennen en heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Costa Rica is niet groot waardoor de afstanden nooit heel lang zijn, en het verkeer is er rustig. De wegen zijn goed onderhouden en de landschappen die je onderweg tegenkomt zijn adembenemend mooi. Je kunt naar plekken gaan die moeilijker bereikbaar zijn met de bus en je kunt onderweg stoppen waar je maar wilt. Bekijk alle tips voor een auto huren in Costa Rica wanneer je er meer over wilt weten.

#6 Reizen in Costa Rica is niet goedkoop

Helaas hangt er een prijskaartje aan om de schoonheid van Costa Rica te mogen bewonderen. De grootste highlights van het land zijn de nationale parken, waar je bijna allemaal entree voor moet betalen. Gemiddeld kost dit zo’n €15 per persoon. Er zijn ook veel dingen gratis te bezoeken zoals de gratis hot spring in La Fortuna en alle stranden die niet in een nationaal park liggen zijn ook gratis.

Ook uiteten gaan is best prijzig in Costa Rica. Gemiddeld ben je bij een goed aangeschreven restaurant voor een hoofdgerecht zo’n €15 tot €20 kwijt. Ga je bij een lokaal restaurant eten, zogenoemde soda’s, dan zal je zo’n €8 kwijt zijn aan een hoofdgerecht. In veel hostels is een gezamenlijke keuken waar je ook zelf je maaltijden kunt bereiden.

Hotels en hostels heb je in alle soorten en maten. Wil je graag in de leukere hostels en hotels slapen dan starten de prijzen rond de €15 voor een bed in een slaapzaal en €35 voor een tweepersoonskamer. Uiteraard stijgen de prijzen snel als je meer luxe en comfort zoekt of als je last minute boekt. Bekijk onze favoriete hotels in Costa Rica om een goed beeld te krijgen van de prijzen voor de leukere hostels en hotels.

#7 Tips rondom betalen in Costa Rica

Hieronder lees je wat tips en info rondom fooien en betalen in Costa Rica zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

  • In Costa Rica geldt een btw tarief van 13% op goederen en diensten, waaronder dus ook bij de prijzen in restaurants. Bij sommige restaurants is deze btw al bij de prijzen inbegrepen, maar soms is dit nog niet het geval. Dan zijn de prijzen die je op de menu’s van restaurants ziet exclusief deze btw. Dit staat altijd onderaan de menukaart vermeld en is dus goed om op te letten.
  • Daarbij wordt er ook nog eens 10% servicekosten berekend aan het einde van je bon, waarmee de lonen van de werknemers worden betaald. Deze 10% service is geen fooi. Ook dit is soms wel en soms niet inbegrepen dus check dit altijd op de menu kaart.
  • Ben je tevreden en wil je graag wat extra’s geven? Dan kun je het eindbedrag naar boven afronden of wat extra wisselgeld achterlaten.
  • Vaak worden er extra kosten gerekend wanneer je met een creditcard betaalt. Deze kosten kunnen oplopen van 4% tot 13%. Hierdoor kunnen de kosten enorm oplopen dus daarom raden we aan om zo veel mogelijk met contant geld te betalen. Neem bij de pinautomaat het maximale bedrag op want je betaalt een vast tarief per transactie.

#8 Tips voor het kopen van een lokale simkaart

Vind je het fijn om altijd bereikbaar te zijn in Costa Rica dan kun je een lokale simkaart aanschaffen. Dit kan je kopen bij een telefoonshop en bij de meeste supermarkten. Er zijn een aantal providers waarvan Kolbi als de beste wordt genoemd. Neem je paspoort mee als je een simkaart gaat kopen want je moet officieel geregistreerd worden. Laat je hierbij helpen door iemand van de winkel want er moet met een ander nummer gebeld worden naar de registratiedienst.

#9 Vertrekbelasting

Wanneer je Costa Rica verlaat moet je, daar heb je het weer, belasting betalen. Dit heet vertrekbelasting. Verlaat je Costa Rica over land? Dan moet je de vertrekbelasting van $8 aan de grens betalen, gepast in dollars. Vlieg je het land uit? Dan wordt de vertrekbelasting vaak doorberekend in de ticketprijs en hoef je niets meer te regelen.

#10 De ultieme reisroute voor Costa Rica

Costa Rica is een heerlijk land om een rondreis te maken. Wij zijn meerdere keren in Costa Rica geweest en hebben zo’n beetje alle bestemmingen bezocht. Met al deze kennis hebben we de ultieme reisroute gecreëerd. Of je nu twee, drie of vier weken op reis gaat, met onze reisroute door Costa Rica kan je alle kanten op en weet de leukste plekken te vinden. Zo haal je alles uit je reis naar Costa Rica!