Denk je aan Costa Rica dan denk je aan jungle. Wij hebben ondertussen al heel wat van de wereld mogen zien maar nergens hebben we zo’n rijke en diverse jungle gezien als in Costa Rica. De planten en bomen zijn gigantisch en heel indrukwekkend. Één van de mooiere bestemmingen om die rijke jungle van Costa Rica te zien is La Fortuna. Dit dorpje ligt naast de actieve vulkaan Arenal die in 2000 voor het laatst een grote uitbarsting had. Arenal heeft een hoogte van 1633 meter en het topje bevindt zich daardoor vaak in de wolken. Helaas mag je Arenal niet beklimmen maar de toffe activiteiten die je kan ondernemen in de omgeving maken dat helemaal goed.

Tip: La Fortuna is ook een populaire bestemming onder locals die een weekendje weg willen en daarom is het slim om het weekend te vermijden als je die mogelijkheid hebt. In het weekend is het namelijk overal een stukje drukker hierdoor. Ga je toch in het weekend dan helpt het ook veel om lekker vroeg op te staan.

Wat te doen in La Fortuna?

Wanneer je jouw reis door Costa Rica gaat voorbereiden, zal je zien dat La Fortuna en Monteverde twee bestemmingen zijn die best veel op elkaar lijken. Beide staan bekend om de vele outdoor activiteiten die je er kan ondernemen zoals ziplinen of wandelen over de hangbruggen. Toch zijn er duidelijke verschillen qua natuur en in kwaliteit van de activiteiten. Zo is de zipline ervaring beter in Monteverde en zijn de hangbruggen van La Fortuna weer een heel stuk mooier. Dat laatste komt door het verschil in klimaat en daardoor diversiteit van de planten en bomen. Wanneer je de tijd hebt, zouden wij twee volle dagen voor Arenal inplannen en één volle dag voor Monteverde. Wat je in die twee dagen niet mag missen in La Fortuna lees je hieronder.

Zwemmen bij de La Fortuna Waterval

Aan watervallen heb je in Costa Rica zeker geen tekort. De La Fortuna Waterval is 70 meter hoog en ligt midden in de tropische jungle. Vanaf de ingang is het nog 600 meter naar benden lopen over een lange trap. Een heftige klim maar eenmaal beneden wacht er een natuurspektakel op je. Een stukje links van de waterval kan je zwemmen in het verfrissende en heldergroene water dus neem vooral je zwembroek of bikini mee. De entree is $17.

Wandel over de hangbruggen van Mistico

Wat je ook gaat doen in La Fortuna, dit mag je niet overslaan. Wij hebben meerdere parken met hangbruggen bezocht in Costa Rica maar nergens vonden we de natuur zo indrukwekkend als bij Mistico. Wandel door de toppen van de jungle en kijk je ogen uit in het tropische regenwoud. Met een beetje geluk kom je onderweg slangen, apen of gekleurde kikkers en vogels tegen. De bruggen zijn niet te breed en dat zorgt voor een avontuurlijker gevoel dan in veel andere parken. Ga vooral lekker vroeg zodat je het park bijna voor jezelf hebt. De wandeling duurt zo’n 1,5 uur zonder gids of 2,5 uur met gids. Ga je zonder gids dan is de entree $26 per persoon.

Genieten bij de gratis hotsping

Door de vulkaan Arenal zijn er veel natuurlijke hotsprings te vinden rond La Fortuna. Veel van deze hotsprings zijn onderdeel van dure resorts waarbij je veel geld moet betalen om een middagje te ontspannen in het warme water. Gelukkig is er ook een gratis hotspring waar je, midden in de natuur, in de rivier kan baden. Een unieke ervaring en puur genieten. Dit is de locatie van de gratis hotspring. Vanaf de weg loop je via de bosjes naar beneden tot je uitkomt bij de rivier en vervolgens kan je zowel links als rechts van de weg de rivier volgen en een fijn plekje zoeken. Links stroomt de rivier wat rustiger en rechts zijn een soort natuurlijk bubbelbaden ontstaan door de sterkere stroming. Het kan hier in de middag behoorlijk druk worden dus voor de meest fijne ervaring is het echt de moeite waard om heel vroeg in de ochtend te gaan. Wij waren hier om 7 uur en waren helemaal alleen. Dat maakte het zeker extra bijzonder.

Adventure Bag: Helaas zijn er altijd mensen die rommel achterlaten bij dit soort plekken en omdat het gratis is, is er ook niemand die hier opruimt. Wil je wat karmapunten verdienen? Neem dan een plastic zak mee en vul deze met de troep die je tegenkomt. Zo blijven dit soort plekken mooi voor iedereen.

Wandelen in Arenal National Park of Arenal 1968 Trail

Ook al kan je de vulkaan Arenal niet beklimmen, je kan wel wandelen in het nationale park dat aan de vulkaan grenst. Je kan hier meerdere mooie wandelingen maken van verschillende lengtes. Een ander mooi park voor een wandeling is Arenal 1968 Trail. Hier heb je een gaaf uitzicht over de vulkaan, loop je door een nevelwoud en wandel je een deel over de lava van de uitbarsting in 1968. Entree voor beide parken is $15 en je hebt geen gids nodig.

Wellness bij de Tabacon Spa & Hotspring

Wil je jezelf eens goed verwennen dan zit je in La Foruna helemaal goed. Door de hotsprings zijn er een boel spa’s en luxe resorts te vinden. Hoewel de gratis hotspring heel mooi is, zijn de hotsprings in sommige spa’s nog een stukje mooier. De mooiste spa is Tabacon met vele verschillende baden die ieder een andere temperatuur hebben. Het water van de hotsprings is natuurlijk maar de baden en de tuin zijn aangelegd. Dat zorgt ervoor dat je hier een stuk lekkerder in het water zit. Natuurlijk kan je hier ook massages en andere wellness behandelingen krijgen. De entree start vanaf $70 inclusief lunch of diner.

Heerlijk eten bij Organico Fortuna

Wil je echt lekker en gezond eten in La Fortuna dan kunnen wij je Organico Fortuna sterk aanraden. De broodjes, bowls en smoothies zijn verrukkelijk en het is een gezellige plek om te zitten. Helaas is het eten vrij prijzig maar de kwaliteit is dan ook erg goed. Wil je goedkoop lunchen of ontbijten dan zit schuin tegenover Organico Fortuna een bakker op de hoek. Hier scoor je prima broodjes, appelflappen en empanadas voor minder dan €1.

Onze favoriete adresjes in La Fortuna

Wanneer je in La Fortuna verblijft, is het natuurlijk gaaf als je vanuit je hotel uitzicht hebt op de vulkaan Arenal. Een fijn middenklasse hotel is Roca Negra Del Arenal. De kamers zijn vrij groot en hebben allemaal een klein terrasje met een hangmat. Voor de warme dagen is er een fijn zwembad en voor de koudere dagen is er ook een jacuzzi. Zoek je wat meer luxe dan is Arenal Observatory Lodge & Spa een topper. Deze lodge heeft een unieke locatie. Het ligt midden in de jungle en op een steenworp afstand van de vulkaan. Je hebt vanaf hier een hele mooie zonsondergang en wanneer de zon onder is, hoor je allerlei dierengeluiden. Je kan vanaf de lodge wandelingen maken en er is ook een zwembad om ultiem in te relaxen. Zoek je een accommodatie die erg gezellig is en waar je makkelijk andere reizigers leert kennen? Dan is Selina La Fortuna de beste keuze. Ze hebben hier zowel slaapzalen als basic en luxere tweepersoonskamers. Natuurlijk kan je ook hier genieten van een zwembad. Al deze adresjes zijn enorm populair dus het is slim om op tijd te boeken.