6 Tips voor leuke dingen om te doen in Drake Bay, Costa Rica

Drake Bay is een kleine, prachtige baai aan de Pacifische kust van Costa Rica. Het is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het rijke Corcovado National Park, waar je een van de meest biodiverse plekken op de planeet kunt ervaren. Hiernaast heeft Drake Bay nog veel meer moois te bieden, zowel op land als onderwater. Zo is het één van de beste plekken om de gigantische bultrugwalvis te spotten! In deze mini reisgids lees je alle tips voor een bezoek aan Drake Bay. Je leest wat er te doen is, hoe je er komt, tips voor goede restaurants en fijne adresjes om te verblijven.

Hoe kom je in Drake Bay?

Drake Bay ligt wat afgelegen en het is iets ingewikkelder om er te komen. Lees hieronder hoe je vanuit Uvita, Manuel Antonio en San José op verschillende manieren naar Drake Bay kunt reizen.

Van Uvita naar Drake Bay

Met de bus + boot: Vanuit Uvita neem je de bus naar Palmar Norte en daar pak je de bus of taxi naar Sierpe. In Sierpe stap je op de boot naar Drake Bay die iedere dag om 11:30 en 15:30 vertrekt. Er zijn online tickets te koop voor de boot maar in de haven zijn ze goedkoper.

Met de huurauto: Er zijn twee opties om met de huurauto te reizen. De eerste optie is om van Uvita helemaal naar Drake Bay te rijden in zo’n 3 tot 4 uur. Let wel op, het laatste deel van de route is een onverharde weg en enkel met 4×4 begaanbaar wanneer het in de dagen ervoor heeft geregend. De tweede optie is om in 1 uur naar Sierpe te rijden, hier je auto te parkeren en de boot naar Drake Bay te nemen. Zie hierboven de vertrektijden van de boot.

Van Manuel Antonio (Quepos) naar Drake Bay

Met de lokale bus + boot: In Quepos stap je op de bus van busmaatschappij Tracopa. Er vertrekt één keer per dag een rechtstreekse bus naar Sierpe en er gaat meerdere keren per dag een bus naar Palmar Norte. Bekijk hier alle vertrektijden. Bustickets koop je op het busstation. Vanaf Palmar Norte is het nog 15 kilometer naar Sierpe en hiervoor kan je de bus of taxi pakken. De boot naar Drake Bay vertrekt om 11:30 en 15:30 vanaf Sierpe en je kunt daarvoor online tickets kopen. Ter plekke is het wel iets goedkoper.

Met de minivan + boot: Reis je met de minivan dan word je opgehaald bij je hotel en afgezet bij de haven in Sierpe. Hier kan je om 11:30 en 15:30 op de boot naar Drake Bay stappen. Boottickets zijn online te koop maar in de haven is het goedkoper.

Met de huurauto: Er zijn twee verschillende manieren om met de huurauto te rijden. Je kunt in 4 uur helemaal naar Drake Bay rijden. Let wel op want wanneer het in de dagen ervoor heeft geregend, is het laatste deel van de route alleen begaanbaar met een 4×4. Dit is namelijk onverharde weg. De tweede optie is om in 2 uur naar Sierpe te rijden. Hier parkeer je je huurauto veilig en stap je op de boot naar Drake Bay. Bekijk de vertrektijden van de boot hierboven.

Van San José naar Drake Bay

Met de lokale bus + boot: De lokale bus vertrekt één keer per dag om 8:30 rechtstreeks naar Sierpe, maar er vertrekken ook meerdere bussen naar Palmar Norte waar een taxi of de bus pakt naar Sierpe. Bekijk hier alle vertrektijden van deze bus. De lokale bus is goedkoop maar doet er wel lang over, namelijk zo’n 6 tot 7 uur. Je zult dus vroeg moeten vertrekken om de boot in Sierpe niet te missen. De laatste boot naar Drake Bay vertrekt om 15:30. Je kunt online tickets kopen voor de boot maar daar betaal je wel iets meer voor dan bij de haven van Sierpe.

Met de minivan + boot: Een comfortabele manier om deze route af te leggen is met een minivan. Je wordt opgehaald bij je hotel in San José en zo’n 4,5 uur later wordt je bij de haven van Sierpe afgezet. In Sierpe vertrekt om 11:30 en 15:30 een boot die je in 1,5 uur naar Drake Bay brengt.

Met de huurauto: Je kunt op twee manieren naar Drake Bay rijden. De eerste optie is om in 7 helemaal naar Drake Bay te rijden. Houd er dan wel rekening mee dat het laatste deel van de route een onverharde weg is. Heeft het geregend dan is het niet begaanbaar met een gewone auto en heb je een 4×4 nodig. De tweede optie is om in 4,5 uur naar Sierpe te rijden. Parkeer hier je auto en stap op de boot naar je eindbestemming. Je leest de vertrektijden van de boot hierboven.

Wat te doen in Drake Bay?

Drake Bay is een hele fijne uitvalsbasis voor het verkennen van de prachtige omgeving. Hieronder lees je mijn tips voor de leukste activiteiten.

Snorkelen bij Isla del Caño

Isla del Caño is een klein eiland gelegen voor de kust van Drake Bay dat al sinds 1978 een beschermd natuurgebied is. Het is een prachtig ongerept eiland zonder huizen of wegen maar mét een fantastische onderwaterwereld en mooie stranden. Duik je het water in, dan kan je het rijke zeeleven rondom het eiland bewonderen. Het eiland staat ook wel bekend als de mooiste snorkel- en duikspot van Costa Rica. Tijdens de dagtour naar Isla del Caño heb je kans om octopussen, roggen, zeeschildpadden en een boel kleurrijke vissen tegen te komen. Houd ook zeker je ogen open tijdens de boottocht richting Isla del Caño want misschien spot je onderweg wel dolfijnen of walvissen!

Hike de Drake Trail

Heb je zin om een toffe hike te maken? Strik dan je veters en volg de Drake Trail! Dit pad begint op Playa Colorada in Drake Bay en eindigt op Playa San Josecito. Het pad loopt langs de kust via verschillende kleine strandjes, door jungle en over hangbruggen. Onderweg kan je genieten van mooie uitzichten over de stranden. Je doet er gemiddeld zo’n twee tot drie uur over enkele reis, afhankelijk van je tempo en hoe vaak je stopt. Je loopt dezelfde route weer terug. Wil je de route inkorten dan kan je natuurlijk altijd eerder teruglopen. Je kunt ook vanuit Playa San Josecito of Playa Las Caletas kijken of je een motortaxi terug naar Drake Bay kunt nemen.

Ontdek de mangrove van Drake Bay

Vond je de boottocht van Sierpe naar Drake Bay indrukwekkend en wil je meer zien van het mangrove gebied? Ga dan mee met een Mangrove Tour. Je gaat dan dieper de kanalen van het mangrove gebied in. Terwijl je door het kalme water vaart, zal de gids je wijzen op de verschillende soorten wilde dieren die dit biodiverse ecosysteem hun thuis noemen. Je hebt kans om apen, krokodillen en allerlei prachtige vogelsoorten te zien. Bewonder de wortelsystemen van de mangrovebomen terwijl je geniet van het prachtige landschap.

Walvissen en dolfijnen spotten in Drake Bay

Er leven maar liefst meer dan 25 soorten dolfijnen en walvissen voor de kust van Drake Bay. Bultrugwalvissen migreren van tussen Zuid-Amerika en Noord-Amerika en omdat de wateren voor de kust van Drake Bay lekker warm zijn, komen de walvissen hier om er te broeden. Er leven tussen half juli en oktober duizenden bultrugwalvissen voor de kust. Ook van half november tot en met april kan je de walvissen spotten, maar de kans is dan iets kleiner. Naast bultrugwalvissen kan je ook het hele jaar door grote groepen dolfijnen spotten voor de kust van Drake Bay. De meest voorkomende dolfijnen in dit gebied zijn de vlekdolfijnen, tuimelaars, spinnerdolfijnen en ruwe tanddolfijnen.

Tijdens de walvissen-en dolfijnen tour wordt er veel vertelt over deze imposante zeedieren. Bij de tour is lunch inbegrepen en de groep is niet groter dan 12 personen. Deze organisatie zet zich ook in voor het beschermen van de dieren.

Nachtdieren spotten met een bioloog

In de nacht beleef je het regenwoud van Drake Bay op een hele andere manier. Tijdens de nachttour ga je met de bioloog Tracie op pad, op zoek naar bijzondere nachtdieren. Tracie vertelt je vol enthousiaste over alle dieren en hun bijzondere eigenschappen. Met een zaklamp ontdek je welke dieren in het donker tot leven komen. Dit zijn onder andere kikkers, (vogel)spinnen, slangen en vleermuizen. Het is een hele leuke manier om het dierenrijk op een andere manier te zien en hierover te leren van een echte kenner.

Bezoek het Corcovado National Park

Het Corcovado National Park is een speciaal stukje natuur in Costa Rica want het deze plek heeft de hoogste biodiversiteit ter wereld. Maar liefst 2,5% van alle planten en dieren die wereldwijd leven komen voor in Corcovado National Park. Je vindt er 500 soorten bomen, 140 soorten zoogdieren, meer dan 400 soorten vogels en meer dan 100 soorten amfibieën en reptielen. Ook leven er in het park veel bedreigde diersoorten zoals jaguars, poema’s, tapirs en de Midden-Amerikaanse doodshoofdaap. Om Corcovado National Park te beschermen mag je het uitsluitend met een gids bezoeken en er je hebt de keuze uit verschillende tours. Van dagtours tot meerdaagse tours met overnachting in de jungle. Het is slim om vooraf goed uit te zoeken welke tour het beste bij jou past want er is beperkte beschikbaarheid door een dagelijks limiet aan toegestane bezoekers. Bekijk alle tips voor een bezoek aan Corcovado National Park en lees alles over de verschillende opties.

Extra tip: neem voldoende cash mee naar Drake Bay

Reis je naar Drake Bay dan is het noodzakelijk om genoeg geld mee te nemen. Er is namelijk geen pinautomaat in Drake Bay en je kan niet zomaar naar een andere plaats reizen omdat Drake Bay zo afgelegen ligt. Voor het betalen met een creditcard kunnen de bijkomende kosten wel oplopen tot 13% dus het is aan te raden om vooraf voldoende contant geld mee te nemen.

Tips voor goede restaurants in Drake Bay

Het is even zoeken naar goede restaurants in Drake Bay want heel veel keuze is er niet. De volgende restaurants zijn in ieder geval aanraders in Drake Bay.

Casa El Tortugo Drakes Kitchen – Bij dit gezellige restaurant kan je heerlijk eten voor een zachte prijs. Veel gerechten zijn met verse vis en worden bereid met veel kruiden en groenten. Er staan ook vleesgerechten en vegetarische gerechten op het menu. Vanuit het restaurant heb je een mooi uitzicht over de baai.
Claudio’s Grill – Ook vanuit dit restaurant heb je een gaaf uitzicht en kan je lekker lokaal eten.
Kalaluna Bistro – Jup, ook dit restaurant heeft een mooi uitzicht. Naast de lokale keuken serveren ze hier ook Mediterraanse gerechten. De prijzen liggen er wel wat hoger maar ze maken een feestje van ieder gerecht. Wil je hier graag dineren dan moet je wel even reserveren.

Waar te verblijven in Drake Bay?

Als je op zoek gaat naar een hotel in Drake Bay dan zie je bij de zoekresultaten ook veel hotels die in verderop gelegen baaitjes liggen. Je verblijft dan niet bij alle restaurants en het is lastiger om bij Drake Bay zelf te komen. Check dus heel goed de locatie van de hotels. Hieronder vind je onze favoriete adresjes die allemaal in Drake Bay zelf liggen.

Onze favoriete adresjes in Drake Bay

Midden in de natuur ligt het bijzondere Sunset Lodge. Je verblijft in een bungalow met veel privacy, een eigen veranda én met een gaaf uitzicht over de oceaan. De bungalows zijn omringd door groen waardoor je vanaf je veranda vogels, aapjes en andere dieren kan spotten. Het is iets hoger gelegen en vanuit Drake Bay is het een kleine klim naar boven, maar je verblijft hier nog steeds dichtbij alle restaurants. Bij Jacamar Corcovado Drake Bay kan je rekenen op iets meer comfort. Je verblijft in een grote tweepersoonskamer met airconditioning, een koelkastje, een fijn bed en een goede douche. Ook hier heb je een eigen balkon met uitzicht over de natuur en de kans om dieren te spotten. Casa Jade is de beste lowbudget optie in Drake Bay. Hier kan je al voor zo’n twee of drie tientjes verblijven in een tweepersoonskamer. De kamers zijn eenvoudig maar hebben alles wat je nodig hebt. De eigenaresse en het personeel is ontzettend vriendelijk en gastvrij.