14 Leuke dingen om te doen in Puerto Viejo, Costa Rica

Puerto Viejo is een laid back dorpje aan de Caribische kust van Costa Rica. Deze plek verovert het hart van vele reizigers door de relaxte vibe die er hangt. Puerto Viejo ademt gezelligheid want er is altijd wel ergens een reggae band aan het optreden, je kunt er verrukkelijk Caribisch eten en de natuur is adembenemend mooi. Stap op de fiets om de kustlijn te verkennen of dans tot in de late uurtjes met je voeten in het zand. Puerto Viejo is ook goed te combineren met een reis door Panama want vanaf Bocas del Toro reis je er al in zo’n vier uur naartoe. Scroll snel naar beneden en lees al mijn tips voor het leuke Puerto Viejo!

Hoe kom je in Puerto Viejo?

Het is goed om te weten dat in Costa Rica twee dorpjes zijn die beide Puerto Viejo heten. In het noordoosten van het land vind je Puerto Viejo de Sarapiquí. Puerto Viejo waarover ik schrijf heet Puerto Viejo de Talamanca. Dit dorp ligt in de provincie Limón, in het zuidoosten van Costa Rica. Op bussen staat vaak enkel de tekst ‘Puerto Viejo’ als eindbestemming. Let dus altijd goed op of je in de juiste bus stapt. De meeste mensen reizen vanuit San José, Bocas del Toro of Tortuguero naar Puerto Viejo. Hieronder lees je hoe je vanuit deze bestemmingen naar Puerto Viejo kunt reizen.

Van San José naar Puerto Viejo

Met de bus: De bus van San José naar Puerto Viejo doet er in totaal zo’n 5 uur over. De makkelijkste manier is om vooraf een shuttle te boeken. De bus komt je ophalen bij je hotel in San José of de luchthaven en zet je af bij je accommodatie in Puerto Viejo. Om geld te besparen kan je ook op eigen houtje gaan. Ga naar Terminal Atlántico Norte in San José. Vanaf hier vertrekken meerdere keren per dag bussen naar Puerto Viejo. Bustickets kan je niet van te voren reserveren maar koop je op het busstation.

Met de huurauto: Dit is een rit van zo’n 215 kilometer en daar doe je ongeveer 5 uur over.

Van Bocas del Toro (Panama) naar Puerto Viejo

Met de bus + ferry: Als je van Bocas del Toro in Panama naar Puerto Viejo reist moet je de grens oversteken. Een comfortabele manier om te reizen is met deze minivan + ferry combinatie die je in ongeveer 3,5 uur naar Puerto Viejo brengt. Je kan ook op eigen houtje gaan. Pak in Bocas del Toro de ferry naar Almirante en stap daar op de bus naar Guabito. Hier steek je de grens over en pak je de bus naar Puerto Viejo.

Met de huurauto: Het is helaas niet mogelijk om met je huurauto de grens over te steken. Reis je met een huurauto dan zul je deze dus moeten inleveren in Panama en een nieuwe huurauto ophalen in Puerto Viejo.

Van Tortuguero naar Puerto Viejo

Met de bus: De makkelijkste manier om van Tortuguero naar Puerto Viejo te reizen is met een shuttle. De gehele reis is dan goed geregeld en je wordt van hotel naar hotel gebracht. Wil je liever op eigen houtje naar Puerto Viejo reizen? Pak dan in Tortuguero de 3 uur durende boot naar Moin. In Moin pak je de taxi naar Terminal de Mepe in Puerto Limon en hier stap je op de bus naar Puerto Viejo. Het is slim om van te voren in je hotel te checken of deze route nog steeds juist is.

Met de huurauto: Omdat Tortugero enkel met de boot bereikbaar is, heb je jouw huurauto geparkeerd bij La Pavona Harbour. Vanuit Tortuguero pak je de boot naar La Pavona Harbour. Afhankelijk van de getijen duurt deze tocht 1 tot 2 uur. Vanuit La Pavona Harbour is het nog ongeveer 4 tot 5 uur rijden naar Puerto Viejo.

Tips voor vervoer in Puerto Viejo

De fiets is een perfect en goedkoop vervoermiddel in Puerto Viejo. Veel bezienswaardigheden liggen iets buiten het dorp en zijn net te ver om naartoe te lopen. Daarom is het huren van een fiets ideaal in Puerto Viejo. Er rijden ook tuktuks in Puerto Viejo maar deze ritjes zijn vrij prijzig. Om het even in perspectief te zetten: Wat je voor een tuktuk ritje van 15 minuten betaalt, daar huur je 24 uur een fiets voor. Let wel op wanneer het donker is; niet alle fietsen hebben licht en er zijn geen fietspaden of goede verlichting langs de weg. Het kan daarom fijn zijn om een fietslampje mee te nemen.

Wat te doen in Puerto Viejo?

Hoewel Puerto Viejo niet zo groot is, is er genoeg te doen om je er een aantal dagen te vermaken.

Fiets vanaf Puerto Viejo naar het vissersdorpje Manzanillo

Op de fiets stappen en de buurt verkennen is iets wat wij Nederlanders maar al te graag doen en Puerto Viejo is hier de ideale plek voor! Op veel plekken in Puerto Viejo kun je fietsen huren en dit kost bijna niets. Voor slechts een paar euro per dag kun je al cruisend alle mooie plekken van Puerto Viejo verkennen.

Een leuke route om te fietsen is van Puerto Viejo naar het vissersdorpje Manzanillo. Je fiets over een prachtige weg langs de kust waarbij je een aantal mooie stranden en bezienswaardigheden passeert. Heen en terug over dezelfde weg is het zo’n 26 kilometer. Afhankelijk van waar je allemaal stopt onderweg, kun je er zo een halve of hele dag voor uittrekken. Wanneer je lekker vroeg vertrekt is het nog niet zo heet en kun je het combineren met andere tips uit dit artikel. Lees verderop over de stranden en andere leuke bezienswaardigheden die je tegenkomt op deze fietsroute.

De stops op de fietsroute: Playa Cocles > Playa Chiquita > Playa Punta Uva > Playa Grande > Ara Manzanillo > Manzanillo Wildlife Refuge. Verderop in dit artikel lees je uitgebreid over al deze plekken.

Leer over papegaaien bij Ara Manzanillo

Ara Manzanillo is een conservatiecentrum waar ze de great green macaw populatie een handje helpen om te blijven bestaan. Doordat er veel jungle is gekapt voor landbouw, dreigde het leefgebied van deze papegaaien verloren te gaan en nam de populatie af. Ara Manzanillo helpt de vogels om hun natuurlijke habitat te optimaliseren zodat ze zich in goede omstandigheden kunnen voortplanten.

Elke dag van 15:00 tot 16:00 kun je hier een tour bijwonen waarbij je uitleg krijgt over de ara’s; hoe ze leven, hoe ze een partner vinden en rond dit tijdstip krijgen de vogels ook te eten. Dit wordt via plateau’s in de boomtoppen gedaan waardoor je de ara’s enigszins van dichtbij kunt zien zonder ze te storen. Interactie met de papegaaien is niet mogelijk en je mag de vogels niet roepen, maar soms vliegen ze rakelings over je heen van de ene boom naar de andere of komen ze op een tak vlakbij je zitten om je te bestuderen.

Tip: Tickets moet je van tevoren online kopen. Ik raad je aan dit een aantal dagen van tevoren te doen omdat het anders soms vol zit. Houd er daarnaast rekening mee dat het vanaf de afslag van de hoofdweg nog zeker 15 minuten een steile weg omhoog lopen is, voordat je daadwerkelijk bij de ingang van Ara Manzanillo bent. Tenzij je een 4×4 huurauto hebt, dan kun je bovenaan parkeren. Tuktuks kunnen hier niet omhoog rijden.

Bezoek het Manzanillo Wildlife Refuge

Het Manzanillo Wildlife Refuge ligt op zo’n 15 km vanaf Puerto Viejo en is een prachtig park met een aantal mooie stranden en uitzichtpunten. Het ligt aan de kust bij het dorpje Manzanillo dus het is perfect te combineren wanneer je naar Manzanillo bent gefietst. Echter is het park zo groot en heeft het veel verschillende routes, dat je er ook een aparte dag voor kunt uittrekken. Manzanillo Wildlife Refuge beschermd enkele van de meest bedreigde flora en fauna van Costa Rica. Het park heeft prachtige paden door de jungle en binnen een kwartiertje kom je al uit bij een mooi uitkijkpunt over de kustlijn. De entree is gratis maar een donatie wordt gewaardeerd want hiermee onderhouden ze het park.

Openingstijden: Manzanillo Wildlife Refuge is dagelijks van 6:30 tot 15:00 geopend.

Kajakken of suppen in Puerto Viejo

Stel, je zou maar één ding kunnen doen in Puerto Viejo, dan moet je zeker gaan kajakken of suppen bij Punta Uva. Op dit strand kun je vanaf 9:00 een kajak of board huren waarmee je, in plaats van de zee, aan de andere kant de rivier op kunt peddelen. In totaal duurt de tocht van 2 km zo’n 1,5 uur en ik vond het echt fantastisch mooi! Het voelde als een soort droomvlucht. Zodra je in op je board of in je kajak zit en je eenmaal de weg onderdoor gepeddeld bent, wordt het heerlijk rustig. Het is ultiem genieten van de mooie natuur en de grote hoeveelheid dieren die je hier kunt zien. Er leven veel luiaards in de bomen die zo nu en dan uit de rivier drinken. De rivier zit vol met schildpadden die soms een stukje met je mee zwemmen of ze liggen in groepen op de boomstam te zonnen. Daarnaast vind je ook veel apen en leguanen in de bomen. Ik vond dit één van de leukste dingen om te doen in Puerto Viejo.

Beachvolleyballen op Playa Cocles rond zonsondergang

Playa Cocles ligt op 10 minuten fietsen vanaf het centrum van Puerto Viejo en dit strand is een gezellige plek rond de zonsondergang. Het is er dan gezellig druk met surfers die hun laatste golf pakken en overal zitten groepjes mensen te relaxen met muziek, een koud biertje of een kokosnoot die daar in kleine karretjes verkocht worden. Heb je zin om nog wat actiefs te doen? Dan kun je ook een potje beachvolleyballen op het strand. Er zijn meerdere volleybalvelden te vinden en altijd genoeg mensen om uit te dagen voor een potje tijdens de ondergaande zon. Test ook even hoe goed je je balans kunt houden door over een van de slacklines te balanceren die gespannen zijn op het strand.

Spot wildlife in het Cahuita National Park vlakbij Puerto Viejo

Op een klein half uurtje rijden van Puerto Viejo ligt het Cahuita National Park en dit is één van de mooiste nationale parken van Costa Rica. Door Cahuita National Park loopt een wandelpad met een prachtige jungle aan de ene kant en de zee met meerdere witte stranden aan de andere kant. Onderweg heb je veel kans om uniek wildlife te spotten, zoals de felgele- en groene viper slangen. Er lopen ook veel aapjes en wasberen rond en de bomen zitten vol met luiaards en reptielen. Daarbij kun je heerlijk op het strand relaxen, een duik nemen in het water en tijdens bepaalde maanden in het jaar ook nog eens snorkelen in een van de best bewaarde koraalriffen. Lees voordat je gaat even onze tips voor het Cahuita National Park om alles uit je bezoek te halen.

Zo kom je er: Stap bij het busstation in Puerto Viejo op de bus naar Puerto Limon. Deze bus rijdt ieder uur. Stap uit bij Puerto Vargas en je staat recht voor de ingang van Cahuita National Park.

Bezoek het Jaguar Rescue Centre in Puerto Viejo

Bezoek het Jaguar Rescue Centre wanneer je meer te weten wilt komen over de bijzondere dieren in Costa Rica. In eerste instantie lijkt het misschien een kleine dierentuin, maar de insteek is wel degelijk anders. Jaguar Rescue Centre vangt zieke, gewonde of verlaten dieren uit het land op. Ze krijgen medische hulp en via rehabilitatieprojecten helpen ze de dieren sterk te maken zodat ze weer zelfstandig de natuur in kunnen. Met het geld dat je voor de entree betaalt, steun je dit mooie initiatief en krijgen de dieren eten, medische zorg en goede tijdelijke opvangplekken. Tijdens een bezoek leer je over luiaards, slangen, vogels en andere dieren waarvan je misschien nog nooit hebt gehoord. Tijdens de rondleiding beantwoorden de enthousiaste vrijwilligers met plezier al je vragen. Iedere ochtend om 9:30 en 11:30 start een rondleiding.

De mooiste zonsondergang spots in Puerto Viejo

Op veel van de stranden rondom Puerto Viejo is het gezellig druk rond de zonsondergang. Chino Beach, in het centrum van Puerto Viejo, is een populaire plek waar zowel locals en reizigers samenkomen om van de laatste zonnestralen te genieten. Regelmatig worden er muziekboxen meegenomen en zijn er straatartiesten die er hun kunsten vertonen. Plof lekker neer op het strand of strijk neer bij een van de restaurantjes. Pirata Tike Bar is een populaire bar aan het strand waar ze lekkere cocktails serveren. Naast Pirata Tike Bar vind je het knusse restaurant Grow waar je eersterangs de zonsondergang kan aanschouwen. Je kunt hier ook nog eens heerlijk vegetarisch eten.

Zie hoe chocolade wordt gemaakt

Wist je dat cacao natuurlijke stofjes bevat die je dopamine in je lichaam verhoogd, waardoor je je blijer en gelukkiger gaat voelen? Niet gek dat mensen dus letterlijk verslaafd kunnen raken aan chocolade! In het gebied rondom Puerto Viejo groeien veel cacaoplanten die worden verwerkt tot heerlijke chocoladeproducten. Bij Caribeans kun je van maandag t/m zaterdag tours boeken om dit proces in het echt te bekijken én te proeven. Het is een kleine maar leuke wandeling omhoog naar de plantage, waar je onderweg ook nog eens toekans of luiaards tegen kunt komen. Je wordt stap voor stap meegenomen in het proces van vrucht tot chocoladereep.

Tip: Uiteraard kun je in de shop allerlei smaken chocoladerepen kopen. Het mooie is dat de chocolade door hun verpakking niet kan smelten in je tas (tenzij je de reep in de volle zon legt) dus het is lekker om wat in te slaan.

Ga surfen of neem een surfles in Puerto Viejo

De golven van Puerto Viejo lenen zich perfect om met een surfboard de zee in te duiken. Salsa Brava is een bekende rifbreak in Puerto Viejo die professionele surfers uitdaagt te trotseren. Deze golf breekt echter op een rif dat al vele gebroken surfboards en ongevallen heeft opgeleverd. Professionals dragen hier daarom soms zelfs helmen. De gemiddelde surfer is beter af op Playa Cocles, waar je in goed getij een breed strand hebt om je te vermaken op je surfboard. Je kunt op dit strand direct een surfboard huren maar ook surfles nemen van een van de vele surfleraren. Ben je een beginnende surfer? Dan is Playa Uva wellicht wat fijner. Dit strand is wat kleiner, de zee is rustiger en er wordt hier goed aandacht besteed aan het oefenen van de moves op het strand en in het water.

De mooiste stranden van Puerto Viejo

Er zijn vier mooie stranden in Puerto Viejo die stuk voor stuk een bezoek waard zijn. Je kunt ze los van elkaar bezoeken of allemaal op één dag afvinken tijdens de fietstocht van Puerto Viejo naar Manzanillo.

Playa Cocles

Playa Cocles is een groot en gezellig strand waar veel locals en reizigers komen om te chillen. Vooral rond zonsondergang is het een leuke plek om rond te hangen. Je kunt er volleyballen, surfen, surfboards huren en surflessen nemen.

Playa Chiquita

Een strandje verder dan Playa Cocles ligt Playa Chiquita. Dit strand is iets lastiger te bereiken en daarom ook een stuk rustiger. Parkeer op dit punt je fiets en wandel via het paadje langs het hek richting het strand. Je loopt dan over een gammel bruggetje, waar je fiets niet overheen mag. Je kunt op dit strand lekker onder de bomen liggen en de zee is er iets rustiger om te zwemmen. Heb je zin om te ontbijten of lunchen? Ga dan hier een hapje eten bij Gypsea Cafe. Daar staan heerlijke gezonde en voedzame gerechten op het menu.

Playa Punta Uva

Dit strand is zeker een bezoek waard! Playa Punta Uva ligt in een kleine baai en er hangt een gezellige sfeer. Je kunt er goed surfen of op de rivier suppen of kajakken.

Playa Grande

Het laatste strand op je route heeft een opvallende bezienswaardigheid. Je vindt namelijk een scheepswrak op het grote strand. Playa Grande grenst aan het vissersdorpje Manzanillo. Op het strand kan je even lekker bijkomen van je fietstocht of een duik in zee nemen.

Restaurant tips voor Puerto Viejo

Puerto Viejo barst van de goede restaurants in alle soorten en maten. Ik zet mijn favorieten voor je op een rij.

Cafe Rico – Dit is een verborgen zaakje dat is geopend van 7:00 tot 12:00. Hier kan je lekker ontbijten in een leuke tuin en er staan rekken vol met boeken om te lezen of te wisselen. Cafe Rico is op donderdag en vrijdag gesloten.
Tamara – Voor lekker lokaal Caribische eten in een Afro-Amerikaanse sfeer.
Berry Matcha – Hier kan je terecht voor gezonde fruitbowls met lekkere toppings. Perfect voor een snelle hap in de ochtend of middag.
Port Vell – In dit ontbijt- en lunch tentje staan er heerlijke gezonde gerechten op het menu. Let op, gesloten op dinsdag en woensdag.
Tasty Waves Cantina – Internationaal & Mexicaans eten waar het altijd wel gezellig is. Op dinsdag is het Taco Tuesdays: korting op lekkere taco’s terwijl je kan genieten van live muziek.
Grow – Bijna volledig vegan restaurant direct aan het strand. De vegan Salmon toast -bereid met gerookte wortel- is bijna niet van echte zalm te onderscheiden!
Bread & Chocolate – Je begint de dag goed bij Bread & Chocolate. Hier kan je terecht voor zoete en hartige ontbijtjes zoals pannenkoeken, wafels, bagels, havermout en sandwiches.
Cafe Viejo – Proef Italiaanse smaken in Costa Rica. Zowel de pizza’s als de pasta’s zijn verrukkelijk.
Gypsea Cafe – Dit klein restaurantje ligt bij Playa Chiquita. Hier staan heerlijke gezonde en voedzame gerechten op het menu. Perfect voor ontbijt of lunch.
Soul Surfer – Leuk tentje waar ze een uitgebreide menukaart hebben met burgers. Er zijn veel vlees, vis en vega opties.

Onze favoriete adresjes in Puerto Viejo

Zoek je een gezellig hostel vlakbij het strand en dichtbij veel cafés en restaurants? Kijk dan eens naar Selina. Dit is de perfecte plek om een leuke tijd met andere reizigers te hebben want vanuit het hostel organiseren ze veel activiteiten zoals yogalessen, feestjes en workshops. Ook Pagalù Hostel is een fijn hostel waar je voor een zachte prijs kunt verblijven. Het ziet er misschien niet zo fancy uit als Selina, maar je hebt er alles wat je nodig hebt voor een fijn verblijf. Er is een grote keuken, er hangt een rustige sfeer en de ligging is perfect. Heb je een wat ruimer budget? Finca Chica is absoluut een uniek adresje om te verblijven in Puerto Viejo. Je slaapt in een prachtige villa midden in de jungle terwijl het strand maar 5 minuten lopen is. Je ervaart hier een oase van rust en je kan er optimaal genieten van de prachtige natuur. De kans is groot dat je vanuit je villa dieren spot zoals toekans, apen of kikkers.