De 8 mooiste nationale parken van Costa Rica

Wie denkt aan Costa Rica denkt gelijk aan mooie nationale parken vol wildlife en exotische planten. Wanneer je iemand spreekt die in Costa Rica is geweest, zal je altijd horen dat de natuur zo indrukwekkend was. Het is één van de groenste landen ter wereld en meer dan 30% van Costa Rica is beschermd natuurgebied. Het is dan ook moeilijk kiezen uit de 28 nationale parken die Costa Rica rijk is. Om je bij deze keuze te helpen delen we hieronder een lijstje met de 8 mooiste nationale parken van Costa Rica. Je leest over de verschillen en hopelijk krijg je door de foto’s een goed beeld van het nationale park.

Monteverde National Park

Monteverde is een uniek nationaal park in Costa Rica omdat je hier het nevelwoud kunt bezoeken. Van alle bossen ter wereld bestaat slechts 1% uit nevelwouden. Nevelwouden komen voor in tropische of subtropische gebieden en liggen vaak op 1500 meter hoogte of hoger. Monteverde National Park heeft een hoge biodiversiteit. Zo vind je er meer dan 3000 verschillende plantensoorten, 100 soorten zoogdieren, 400 vogelsoorten, 120 soorten reptielen en amfibieën, 490 vlinders en duizenden insecten. Daarnaast hangt er vrijwel altijd nevel tussen de bomen. De nevel ontstaat als warme lucht uit lager gelegen gebieden tegen de berghellingen botst en daardoor stijgt. Bij het stijgen condenseert het vocht in de lucht tot kleine druppeltjes: de nevel. Monteverde is hierdoor zonder twijfel een bijzondere bestemming in Costa Rica. Benieuwd naar wat je allemaal kan doen in Monteverde? Lees dan ons artikel met tips voor Monteverde.

Tortuguero National Park

Tortuguero National Park staat ook wel bekend als de Amazone van Costa Rica. Het is een uniek park dat met geen enkel ander nationaal park in Costa Rica te vergelijken is. Dat komt doordat het park bestaat uit regenwoud, mangroves, kanalen en stranden. Het is perfect om de natuur via de waterwegen te verkennen. Stap in een kajak of kano en peddel door de weelderige jungle en de kans is groot dat je exotische dieren spot. Het is het namelijk het leefgebied van duizenden soorten flora en fauna. Er leven zelfs jaguars! Maar geen zorgen want die laten zich maar zelden zien. Tortuguero National Park staat wereldwijd op de tweede plek wat betreft de populatie van schildpadden. In het broedseizoen -juli tot oktober- komen er duizenden schildpadden tegelijk hun eieren leggen op het strand. Een bijzonder spektakel dat je alleen met een gids mag aanschouwen. Lees onze tips voor Tortuguero National Park om een goed beeld te krijgen van deze bijzondere plek.

Manuel Antonio National Park

Manuel Antonio is één van de populairste nationale parken in Costa Rica. Dat komt mede doordat je een grote kans hebt om hier veel wildlife te spotten. Het is zelfs één van de beste plekken in Costa Rica om luiaards te spotten! Hoewel Manuel Antonio ook het kleinste nationale park van Costa Rica is, raden we je aan om hier toch zeker een halve dag voor uit te trekken. Er zijn namelijk ontzettend mooie witte stranden in het park die perfect zijn voor een verfrissende duik nadat je hebt gewandeld. Tijdens de wandeling en op het strand spot je gegarandeerd apen en wasberen die nieuwsgierig een kijkje komen nemen of brutaal je spullen willen stelen. Lees voorafgaand aan je bezoek onze tips voor Manuel Antonio National Park want er zijn een aantal regels waar je rekening mee moet houden.

Let op: Manuel Antonio is het kleinste nationale park van Costa Rica en tevens het meest bezochte nationale park dus bereid je erop voor dat het hier vaak druk zal zijn. Vind je dit vervelend dan kan je beter een van de minder druk bezochte parken bezoeken zoals Tortuguero National Park of Corcovado National Park.

Marino Ballena National Park

De natuur zorgt soms voor bijzondere toevalligheden. In het Marino Ballena National Park bij het dorpje Uvita vormt een rots- en zandformatie precies de vorm van een walvisstaart. Dat alleen ziet er al heel bijzonder uit maar laat dit nu net de plek zijn waar honderden bultrug walvissen elk jaar samenkomen. De walvisstaart ontstaat wanneer het eb is. Tijdens vloed is er niets van te zien. Bezoek het Marino Ballena National Park dus vooral tijdens eb en wandel in zo’n 15 minuten naar de walvisstaart. Je loopt over een prachtig donkerbruin strand langs de jungle en je kan hier papegaaien, toekans en pelikanen voorbij zien vliegen. Wil je meer lezen over Uvita en wat er allemaal te doen is? Lees dan alle tips voor Uvita.

Corcovado National Park

Corcovado National Park is één van de meest biodiverse plekken op aarde en is alleen daarom al een bezoek waard. Het park bevat maar liefst 2,5% van alle biodiversiteit in de wereld. Corcovado is ook meteen een van de minst bezochte parken in dit lijstje omdat het helemaal in het zuiden van Costa Rica ligt. Om de natuur hier optimaal te beschermen mogen er dagelijks maar een gelimiteerd aantal bezoekers het park bezoeken en enkel met een gids. Deze unieke eigenschappen hebben het tot een populaire bestemming voor ecotoerisme gemaakt. Een bezoek aan Corcovado National Park heeft wel wat voorbereiding nodig. Lees alles wat je moet weten in ons uitgebreide artikel met tips voor Corcovado National Park.

Tip: Corcovado National Park is heel goed te combineren met het mooie Drake Bay. Deze kustplaats is de perfecte uitvalsbasis voor je bezoek aan Corcovado National Park en hier kan je nog een aantal bijzondere activiteiten ondernemen. Bekijk onze tips voor Drake Bay als je deze kant op gaat.

Arenal National Park

Iets noordelijker van Monteverde vind je het Arenal National Park. Kenmerkend is de enorme Arenal vulkaan die zorgt voor indrukwekkende uitzichten. Arenal heeft een hoogte van 1633 meter en het topje bevindt zich daardoor vaak in de wolken. Helaas mag je Arenal niet beklimmen maar er zijn genoeg toffe dingen te doen in de omgeving van Arenal National Park. Denk aan waanzinnige hangbruggen midden in de jungle, heerlijke hot springs om in te relaxen en een prachtige waterval. Het dorpje La Fortuna is de leuke uitvalsbasis voor Arenal National Park en hier lees je alle tips voor La Fortuna & Arenal.

Tenorio Volcano National Park

Tenorio Volcano National Park is perfect als dagtrip vanuit La Fortuna te bezoeken want het ligt op slechts zo’n anderhalf uur rijden. Door het park stroomt een bijzondere rivier genaamd Rio Celeste. Deze rivier heeft een azuurblauwe kleur en dat komt doordat er twee verschillende rivieren samenkomen met vulkanisch mineraal in het water. Dit veroorzaakt een chemische reactie waardoor het water deze -bijna onnatuurlijke- blauwe kleur krijgt. In het nationale park loopt een wandelpad van zo’n zes kilometer, waar je ongeveer zo’n drie uur over doet. Tijdens deze wandeling kom je langs de mooiste plekjes zoals een lagune met een intens blauwe kleur en een viewpoint. Het absolute hoogtepunt van de trail is de adembenemende Rio Celeste Waterfall, die door veel Costa Ricanen wordt beschouwd als de allermooiste waterval van Costa Rica.

Vind je het leuk om meer over dit nationale park te weten te komen en wil je onderweg wildlife spotten? Ga dan met een gids door het park hiken. De entree van het Tenorio Volcano National Park, het vervoer van- en naar La Fortuna en een lekkere lunch zijn inbegrepen bij de prijs. Je kunt het nationale park ook op eigen houtje bezoeken wanneer je een huurauto hebt en geen gids wilt.

Cahuita National Park

Dit nationale park is wat minder populair maar zeker niet minder mooi dan de rest van de parken uit dit lijstje! Cahuita National Park is perfect te bezoeken vanuit Puerto Viejo want het ligt op 17 km daar vandaan. Er loopt maar één route door het Cahuita National Park waarbij je constant op een pad loopt tussen de zee en de jungle. Elke paar minuten heb je weer een ander uitzicht en er zijn vele fijne plekjes om lekker een duik te nemen in het water. Tijdens het wandelen heb je kans om fel gele en groene slangen tegen te komen en ook zullen er best eens aapjes of wasberen je pad kruisen. Hoor je wat geritsel? Dan kan het ook een basilisk, luiaard of een familie neusbeertjes zijn die zich door de jungle verplaatsen. Lees voorafgaand aan je bezoek alle tips voor Cahuita National Park.