De 7 mooiste nationale parken van Costa Rica

Wie denkt aan Costa Rica denkt ook meteen aan mooie nationale parken vol wildlife en exotische planten. Wanneer je iemand spreekt die in Costa Rica is geweest, zal je altijd horen dat de natuur zo indrukwekkend was. Het is één van de groenste landen ter wereld en meer dan 30% van Costa Rica is beschermd natuurgebied. Het is dan ook moeilijk kiezen uit de ruim 28 nationale parken die Costa Rica rijk is. Ieder nationaal park is uniek en overal kan je andere dieren, bomen en planten vinden. Het is dus zeker de moeite waard om er meerdere te bezoeken. Kiezen tussen de parken kan lastig zijn en om je hierbij te helpen delen we hier een lijstje met de 7 mooiste nationale parken van Costa Rica. Zo lees je over de verschillen en hopelijk krijg je door onze foto’s een beeld van wat je allemaal kan verwachten!

Monteverde National Park

Van alle bossen ter wereld bestaat slechts 1% uit nevelwoud. Nevelwouden komen voor in tropische of subtropische gebieden en liggen vaak op 1500 meter hoogte of nog hoger. Het nevelwoud van Monteverde heeft een hoge biodiversiteit. Zo vind je er meer dan 3000 verschillende plantensoorten, 100 soorten zoogdieren, 400 vogelsoorten, 120 soorten reptielen en amfibieën, 490 vlinders en duizenden insecten. Monteverde is hierdoor zonder twijfel een bijzondere bestemming en een feestje voor de natuurliefhebber. Benieuwd naar wat je allemaal kan doen in Monteverde? Lees dan ons artikel met tips voor Monteverde.

Manuel Antonio National Park

Manuel Antonio is één van de populairste nationale parken in Costa Rica. Dit komt doordat het een ontzettend mooi park is met veel dieren en natuurlijk door het bijzondere strand. Hoewel Manuel Antonio ook het kleinste nationale park van Costa Rica is, raden we je aan om hier een hele dag voor uit te trekken. Je hebt hier namelijk ontzettend mooie stranden die perfect zijn voor een verfrissende duik na een goede wandeling door het park. Tijdens de wandeling en op het strand spot je gegarandeerd apen en wasberen die nieuwsgierig een kijkje komen nemen of je eten willen stelen. Meer weten over Manuel Antonio? Lees dan onze tips voor Manuel Antonio National Park.

Tortuguero National Park

Tortuguero National Park is alleen te bereiken per boot. Dat is helemaal geen straf want deze boottocht is adembenemend mooi. Je vaart in twee uur via allerlei kanalen naar het dorpje. Onderweg zie je de dichte mangrovebossen en je hebt een goede kans om wildlife te spotten. Maar wat dit park zo bijzonder maakt zijn de schildpadden. Tussen juli en september komen er namelijk duizenden schildpadden in de avond het strand op om daar massaal hun eieren te leggen. Het is een hele unieke ervaring om dit te mogen zien. Het is verplicht om de schildpadden met een georganiseerde excursie te bekijken.

Marino Ballena National Park

De natuur zorgt soms voor bijzondere toevalligheden. In het Marino Ballena National Park in Uvita vormt een rots- en zandformatie precies de vorm van walvisstaart. Dat alleen ziet er al heel bijzonder uit maar laat dit nu net de plek zijn waar honderden bultrug walvissen elk jaar samenkomen. De walvisstaart ontstaat wanneer het eb is en de zee zich terugtrekt en tijdens vloed is er niets van te zien. Bezoek het Marino Ballena National Park dus vooral tijdens eb en wandel in zo’n 15 minuten naar de walvisstaart. Je loopt over een prachtig donkerbruin strand langs de ruige jungle en je kan hier papegaaien, toekans en pelikanen voorbij zien vliegen. De entree voor dit park is $6. Wil je meer lezen over deze bijzondere omgeving? Lees dan ons artikel met tips voor Uvita.

Tip: Op maandag is het Marino Ballena National Park officieel gesloten. Echter staat er op de meeste maandagen niemand bij de ingang en kan je gewoon doorlopen. Staat er iemand en krijg je geen toegang dan kan je ook nog via het strand lopen. Voorbij het hostel Flutterby volg je de weg richting de walvisstaart. Op het einde kan je de auto parkeren en vervolgens loop je via het strand verder.

Corcovado National Park

Corcovado National Park is het meest biodiversie plekje op aarde en is alleen daarom al een bezoek waard. Het is ook meteen een van de minst bezochte parken in dit lijstje omdat het helemaal in het zuidelijkste stukje van Costa Rica ligt en omdat je het park niet mag bezoeken zonder gids. Wij besloten om dit nationale park toch te bezoeken en hebben daar zeker geen spijt van. Het zwarte strand is gigantisch en om de zoveel meter kom je weer een ander dier tegen. Je hebt er kans om puma’s te spotten en vooral de miereneter kom je hier regelmatig tegen. Ook zie je overal de bekende Ara papegaaien met hun felgekleurde veren in de bomen zitten of voorbij vliegen. Wil je dit park bezoeken dan moet je eigenlijk een meerdaagse tour boeken. Zo’n driedaagse tour kost je rond de €350. Je gaat dan veel wandelen en zal zeker veel dieren tegenkomen.

Arenal National Park

Iets noordelijker van Monteverde vind je het Arenal National Park. Kenmerkend is de enorme vulkaan die zorgt voor indrukwekkende uitzichten. Arenal heeft een hoogte van 1633 meter en het topje bevindt zich daardoor vaak in de wolken. Helaas mag je Arenal niet beklimmen maar er zijn genoeg toffe dingen te doen in de omgeving van Arenal National Park. Denk aan waanzinnige hangbruggen midden in de jungle, heerlijke hotsprings en een prachtige waterval. Lees ook ons uitgebreide artikel met tips voor La Fortuna, het dorpje bij Arenal National Park.

Cahuita National Park

Dit nationale park is wat minder populair maar zeker niet minder mooi dan de rest uit dit lijstje! Het Cahuita National Park ligt op 17 km afstand van Puerto Viejo en mag je daarom niet overslaan wanneer je in Puerto Viejo bent. Er loopt maar één route door het Cahuita National Park waarbij je constant op een pad loopt tussen de zee en de jungle. Elke paar minuten heb je weer een ander uitzicht en er zijn vele fijne plekjes om lekker even een duik te nemen in het water. Het mooie is dat er maar weinig andere reizigers te vinden zijn dus je hebt hier waarschijnlijk kilometers strand voor jezelf.