Tips voor een bezoek aan Cahuita National Park in Costa Rica

Een bezoek aan Cahuita National Park is misschien wel de beste tip die we je kunnen geven wanneer je in Puerto Viejo bent. Dit park beschermt een van de best bewaarde koraalriffen van Costa Rica en je kunt er super veel wildlife spotten door simpelweg het pad door het Cahuita National Park te volgen. Fel gele en groene slangen kom je hier met regelmaat tegen en ook zullen er best eens aapjes of wasberen je pad kruisen. Hoor je wat geritsel? Dan kan het ook een basilisk, luiaard of een familie neusbeertjes zijn die zich door de jungle verplaatsen. Met een prachtige jungle aan de ene kant en de zee met meerdere witte stranden aan de andere kant, zou je zo een hele dag kunnen vertoeven in dit prachtige natuurgebied. Lees voor vertrek eerst al mijn tips voor Cahuita National Park!

Cahuita National Park bezoeken

Cahuita National Park is perfect te bezoeken vanuit Puerto Viejo want het ligt op 17 km daar vandaan. Het mooie aan het park is dat het nog niet zo commercieel is als vele andere nationale parken in Costa Rica en dat het park zelfs gratis te bezoeken is. Je zal daarom zeker niet de enige zijn die een bezoek aan Cahuita National Park brengt. Wil je de meeste kans hebben om dieren te spotten? Ga dan lekker vroeg in de ochtend. Vanaf 8 uur gaat Cahuita National Park open en kun je op je gemak het pad volgen en genieten van de rust en je zoektocht naar wildlife. Vanaf het einde van de ochtend begint het wat drukker te worden en neemt de kans op wildlife spotten af.

Je kunt ervoor kiezen om zelf het pad te bewandelen of om een gids het Cahuita National Park te bezoeken. Niet vanwege de route, want die is erg gemakkelijk, maar vooral zodat de gids je wat meer kan vertellen over de flora en fauna en het spotten van dieren. Rond openingstijd staan er meestal een aantal gidsen bij de ingang die voor een paar tientjes je willen rondleiden. Ik ben zelf op eigen houtje het park in gegaan en vond het een fantastische ervaring, maar achteraf had ik met een gids waarschijnlijk nóg meer wildlife kunnen zien en meer geleerd over de biodiversiteit. Mijn advies zou daarom ook zijn; neem een gids mee! Zeker ook omdat in de rest van het land een gids een stuk duurder is dan in Cahuita National Park.

De verschillende ingangen van Cahuita National Park

Cahuita National Park heeft twee verschillende ingangen. De hoofdingang van het Cahuita National Park heet Kelly Creek Station en vind je in het kleine dorpje Cahuita. Hier begint de wandeling bij Playa Blanca en loop je over een prachtig pad langs de kust, beschut tegen de zon door de bomen. De tweede ingang ligt een stukje dichterbij Puerto Viejo en heet Puerto Vargas. Vanaf deze ingang loop je eerst 2 kilometer over een prachtig pad door het dichte regenwoud. Bij deze ingang betaal je ongeveer 5 euro entree. Neem je de hoofdingang Kelly Creek Station dan hoef je geen entree te betalen. Het wordt echter wel heel erg gewaardeerd als je een donatie doet voor onderhoud van het park. Hierbij is 5 euro of meer een passend bedrag.

Het maakt in principe niet veel uit welke ingang je neemt. Ik nam de ingang Puerto Vargas en had het eerste gedeelte van de wandeling vrijwel voor mezelf. Dat maakte de wandeling nóg net wat indrukwekkender. Na een uur of vijf door het park te hebben gelopen vond ik het fijn om bij de hoofdingang Kelly Creek Station te eindigen want hier is een restaurant waar je even bij kunt komen met een ijskoffie en eventueel wat kunt eten.

De wandelroute door Cahuita National Park

Er loopt maar één route door het Cahuita National Park waarbij je constant op een pad loopt tussen de zee en de jungle. Om de zoveel tijd heb je weer een ander uitzicht en er zijn vele fijne plekjes om lekker even te genieten van het uitzicht, wat te snacken of om een duik te nemen in de zee. De hele route is zo’n 8 kilometer en je zou dit in zo’n drie uur kunnen doen. Doe je het lekker op je gemak dan kan je er gerust een paar uur extra voor uittrekken. Je kunt beginnen bij de ene ingang en er na 8 kilometer weer uit bij de andere ingang, of je kunt tot halverwege naar Punta Cahuita lopen en dezelfde route weer terug nemen. Ik raad je aan de hele route te lopen, omdat elk deel anders is en de hele route de moeite waard is.

Tip: Heb je je huurauto bij één van de ingangen geparkeerd? Dan kun je eenvoudig de bus of taxi vanaf de andere ingang weer terugpakken naar je huurauto. Vanaf Puerto Vargas loop je naar de hoofdweg waar de busstop zit en vanaf de hoofdingang loop je in 10 minuten naar het busstation in het dorpje Cahuita.

Wildlife in Cahuita National Park

Cahuita National Park is perfect om wildlife te spotten. Tijdens de wandeling heb je veel kans om luiaards te zien, de bomen zitten vol met slingerende aapjes en wasberen zullen waarschijnlijk je pad kruisen. Ook is het de uitgelezen plek om slangen en andere reptielen te zien. Vooral de knalgele, -groene of bruine vipers zijn uniek. Op Punta Cahuita, ongeveer halverwege de route, zijn de kapucijnapen en wasberen ondertussen minder schuw geworden. Dit komt omdat mensen hier vaak even stoppen om wat te eten en de dieren dus maar al te goed weten dat daar misschien eten te halen valt.

Belangrijk: Voer geen dieren in het Cahuita National Park. Ondanks dat de aapjes en wasberen je weleens hebberig kunnen komen opzoeken wanneer je aan het eten bent, is het beter om ze niet te voeren. Dit verstoort het natuurlijk evenwicht en is uiteindelijk heel slecht voor de wilde dieren.

Snorkelen in Cahuita National Park

Naast de prachtige natuur aan land, heeft Cahuita National Park nog een veel groter natuurgebied onder water. Voor de kust ligt een prachtig koraalrif met meer dan 500 soorten vissen en koraalsoorten. Echter mag je hier absoluut niet zelf met je snorkelsetje de zee in lopen.

Een groot deel van het koraalrif in Cahuita National Park is een tijd geleden beschadigd geraakt door een aardbeving. Om verdere beschadiging te voorkomen mag er sindsdien alleen nog maar gesnorkeld worden met een gids. Daarnaast kan je er slechts in bepaalde periodes in het jaar snorkelen, wanneer de omstandigheden er geschikt voor zijn. Vaak kan dit van maart t/m begin mei en van augustus t/m oktober. Zwemmen in de zee daarentegen is geen enkel probleem en mag je het hele jaar doen. Het is heerlijk om tijdens je wandeling even een duik te nemen in het helderblauwe water.

Hoe kom je vanuit Puerto Viejo bij Cahuita National Park?

Cahuita National Park ligt op 17 km afstand van Puerto Viejo. Heb je een huurauto dan rij je in ongeveer 20 minuten naar het park. Je huurauto parkeren kost een paar euro. Heb je geen huurauto dan pak je in Puerto Viejo de bus richting Limón en stap je uit bij het dorpje Cahuita of Puerto Vargas.

Wat moet je meenemen naar Cahuita National Park?

  • Voldoende water, snacks en eventueel een lunchpakketje. Er zijn geen winkels of restaurants in het park.
  • Zwemkleding en een kleedje of handdoek.
  • Schoenen waar je een paar uur op kunt lopen.
  • Insectenspray.
  • Cash geld.
  • Uiteraard je telefoon of camera voor het maken van foto’s.
  • Mocht je een verrekijker hebben, neem deze dan ook zeker mee.

Onze favoriete adresjes in Puerto Viejo

Het leuke kustdorpje Puerto Viejo is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Cahuita National Park. Zoek je een gezellig hostel vlakbij het strand en dichtbij veel cafés en restaurants? Kijk dan eens naar Selina. Dit is de perfecte plek om een leuke tijd met andere reizigers te hebben want vanuit het hostel organiseren ze veel activiteiten zoals yogalessen, feestjes en workshops. Hotel Casa Merlin is iets voor jou als je op zoek bent naar meer rust. Het ligt iets verder van het stadje vandaan, maar daardoor ben je wel helemaal één met de natuur. Er is een heerlijk zwembad en je verblijft in een ruime comfortabele kamer. Een absoluut uniek adresje is Finca Chica. Je slaapt in een prachtige villa midden in de jungle terwijl het strand maar 5 minuten lopen is.