Monteverde is een unieke plek en mag je, als je het ons vraagt, niet overslaan tijdens je reis door Costa Rica. Een prachtige slingerende weg door de bergen brengt je in Santa Elena, het dorpje nabij Monteverde. Hier vind je veel hotels en restaurants en dat maakt Santa Elena een fijne uitvalsbasis om de omgeving van Monteverde te gaan verkennen. Benieuwd naar wat er allemaal te doen is? Hier lees je over de 6 highlights van Monteverde.

Wat maakt Monteverde zo uniek?

Van alle bossen ter wereld bestaat slechts 1% uit nevelwoud. Nevelwouden komen voor in tropische of subtropische gebieden en liggen vaak op 1500 meter hoogte of nog hoger. Het nevelwoud van Monteverde heeft een hoge biodiversiteit. Zo vind je er meer dan 3000 verschillende plantensoorten, 100 soorten zoogdieren, 400 vogelsoorten, 120 soorten reptielen en amfibieën, 490 vlinders en duizenden insecten. Daarnaast hangt er vrijwel altijd nevel tussen de bomen. De nevel ontstaat als warme lucht uit lager gelegen gebieden tegen de berghellingen botst en daardoor stijgt. Bij het stijgen condenseert het vocht in de lucht tot kleine druppeltjes: de nevel. Monteverde is hierdoor zonder twijfel een bijzondere bestemming en een feestje voor de natuurliefhebber!

Wat te doen in Monteverde?

Afhankelijk van wat je allemaal wil doen raden we je aan om één of twee volle dagen in Monteverde te verblijven.

#1 Hike door het nevelwoud van Monteverde of Santa Elena

Monteverde Cloud Forest Reserve is één van de meest bezochte nevelwouden ter wereld. Daarom raden wij je aan om dit park juist niet te bezoeken. Elf kilometer verderop vind je namelijk Santa Elena Cloud Forest Reserve. Dit nevelwoud is minstens net zo mooi en het is een heel stuk rustiger. Waarbij je in Monteverde Cloud Forest soms bijna file loopt, kom je in Santa Elena Cloud Forest Reserve waarschijnlijk maar een aantal mensen tegen tijdens de wandeling. Bij de ingang van Santa Elena Cloud Forest krijg je een kaart met verschillende wandelroutes.

Santa Elena Cloud Forest Reserve is een prachtig park met ontzettend veel verschillende planten, bomen, reptielen, zoogdieren en insecten. Je kan het park prima op eigen houtje verkennen. Echter ga je veel meer dieren zien wanneer je met een gids op pad gaat. De gids zal je van alles leren over het nevelwoud en spot veel dieren. Zo is de kans een stuk groter om de zeer zeldzame quetzal vogel te spotten. Je kan een gids bij de ingang van het park regelen.

#2 Bezoek de Kolibrietuin

Hier vliegen de kolibries je letterlijk om de oren! De kolibrietuin is een koffietentje met een terras waar ze suikerwater hebben opgehangen. Hier komen de kolibries op massaal op af. De kolibries zijn niet bang en komen vaak erg dichtbij. Een super leuke plek dus om even een kop koffie te drinken. Je vindt de Kolibrietuin bij de ingang van het Monteverde Cloud Forest Reserve.

#3 Extreem ziplinen

Zin in een adrenaline-kick? Dan is ziplinen in Monteverde iets voor jou. Via de zipline vlieg je van de ene berg naar de ander over en door de jungle van Monteverde. Deze tour is een van de leukere omdat je verschillende soorten ziplines hebt. Zo zijn er naast de ‘normale’ ziplines ook een tarzan swing, superman zipline (1000+ meter!) en ga je abseilen. Deze afwisseling is heel tof! De tour kost €50 en duurt 2,5 uur.

#4 Hanging bridges 

Een andere toffe manier om het bijzondere nevelwoud te verkennen is door een wandeling te maken over de hangbruggen. Deze wandeling duurt ongeveer 2 uur en je loopt over bruggen die soms wel 236 meter lang zijn en 70 meter hoog. Wij hebben zowel de hangbruggen in Monteverde als in La Fortuna bezocht en vonden de hangbruggen in Arenal toch nog wat indrukwekkender. Ga je ook nog naar La Fortuna/Arenal? Dan raden we je aan om daar de hangbruggen te bezoeken.

#5 Doe een drankje bij Tree house

Midden in het dorpje Santa Elena vind je het bijzondere restaurant Tree house. Dit restaurant is om een gigantische boom heen gebouwd waardoor je je ogen uitkijkt als je binnenstapt. In de avond is er vaak livemuziek en daarom is het leuk om hier een drankje te drinken of een hapje te gaan eten. Houd er rekening mee dat de prijzen hier wel hoger liggen dan gemiddeld. 

#6 Monteverde Frog Pond

Is het je nog niet gelukt om de kleurrijke Costa Ricaanse kikkers te spotten? Dan kan Frog Pond wel eens heel leuk zijn! Hier zitten meer dan 25 verschillende soorten kikkers, padden en andere amfibieën in een terraria die je in een tour kan bewonderen. Vooral de avondtours zijn een aanrader want de meeste kikkers zijn actief wanneer het donker is. De gids verteld je veel interessante dingen over de kikkers en je kan ze van heel dichtbij bekijken. Sommige zijn zo klein als een vingernagel!

Onze favoriete adresjes in Monteverde

Ook in Monteverde zijn wij weer op zoek gegaan naar de beste accommodaties in verschillende prijsklasse. Heb je een klein budget dan is Cabinas Vista Al Golfo de beste keuze. Het is niet luxe maar wel erg goed voor de prijs die je betaald. Het personeel is super aardig en behulpzaam met het boeken van activiteiten. Een goed middenklasse hotel is Camino Verde B&B. Het ligt midden in het stadje Santa Elena (alles is op loopafstand) én je hebt tegelijkertijd een gaaf uitzicht over de bergen van Monteverde. Er hangt een relaxte sfeer en in de ochtend krijg je een lekker uitgebreid ontbijtje om de dag goed te beginnen. Verblijf je graag in luxe en midden in de natuur? Kijk dan eens naar Los Pinos Lodge. Je verblijft hier in een idyllisch huisje en dit hotel is helemaal ingesteld op duurzaamheid. Vanaf het terras kan je al veel wildlife spotten en je kan vanaf dit hotel ook mooie wandelingen maken. Echt een aanrader!