Denk je eraan om een auto te huren in Costa Rica? Goed idee! Costa Rica is nou echt zo’n land dat perfect is voor een toffe roadtrip. Het is niet te groot, het verkeer is rustig en de routes zijn fantastisch mooi. Reizen met het openbaar vervoer in Costa Rica is ook goed te doen maar met een huurauto kan je ook de plekken bezoeken die minder goed bereikbaar zijn met de bus en natuurlijk kan je onderweg zo vaak stoppen als je wil. Een huurauto geeft je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wil en dat maakt je reis zeker extra bijzonder. In dit artikel lees je onze ervaringen en tips voor het huren en rijden van een auto in Costa Rica.

Hoe zijn de wegen in Costa Rica?

Wanneer je kiest om met een huurauto door Costa Rica te reizen, ben je vast benieuwd naar hoe de wegen daar zijn. In de meeste gebieden zijn de wegen in Costa Rica relatief goed. Zeker de snelwegen zijn erg fijn maar ook de verharde wegen door de bergen liggen er vaak goed bij. De staat van de onverharde wegen is erg afhankelijk van het seizoen. Tijdens het regenseizoen tussen juni en november kunnen dit grote modderpoelen worden vol diepe kuilen. Tijdens het rijden in Costa Rica moet je altijd goed opletten voor dieren op de weg zoals leguanen en slangen. Nergens anders ter wereld zag wij zoveel dode dieren langs de weg liggen dan hier. Iets anders om goed voor uit te kijken zijn de drempels. Deze zijn niet altijd aangegeven met een waarschuwingsbord en ze zijn ook niet altijd even goed zichtbaar.

Heb je perse een 4×4 huurauto nodig in Costa Rica?

4×4 en 4WD zijn afkortingen voor four wheel drive oftewel vierwielaandrijving. Met zo’n auto kan je op bijna ieder terrein rijden en zal je niet snel vast komen te staan. Je hebt beter zicht doordat je hoger zit, je raakt de onderkant van de auto minder snel bij hobbelige wegen en de auto kan een steile weg of kuilen in de weg veel beter aan. In een bergachtig land als Costa Rica is een 4×4 dus zeker handig en geeft dit je alle vrijheid. Wil je bijvoorbeeld in het regenseizoen tussen juni en november bestemmingen zoals Monteverde of Santa Teresa bezoeken dan is een 4×4 echt nodig. In deze omgeving zijn niet alle wegen verhard en daardoor kunnen de wegen dan modderig en glad zijn. Met een 4×4 heb je simpelweg veel beter grip en dat is iets waar je zeker blij mee bent wanneer je langs een afgrond rijdt. Ook in het droge seizoen kunnen wegen moeilijker begaanbaar zijn zonder 4×4 door heftige regenbuien of grote kuilen in de wegen. Of je een 4×4 nodig hebt, is dus afhankelijk van welke plekken je wil bezoeken en het seizoen maar het is in ieder geval zeker dat je een fijnere reis zal hebben met een 4×4. Onderaan dit artikel geven we meer informatie over de kosten voor het huren van een 4×4.

Is autorijden in Costa Rica veilig?

Autorijden in Costa Rica is prima te doen qua veiligheid. Het verkeer is niet gehaast en mensen rijden over het algemeen heel normaal. Ga je de bergen in dan kan je soms wat afgronden tegenkomen maar wanneer je goed de rust zal bewaren, is dit geen enkel probleem. Autoinbraken willen in Costa Rica nog wel eens voorkomen dus het is slim om je spullen uit het zicht te leggen en je koffer of backpack in de kofferbak te leggen met de hoedenplank erboven. Let bij het huren van een auto daarom ook altijd op de kofferbak ruimte van de huurauto. Op sommige parkeerplaatsen staat een bewaker die een kleine fooi verwacht wanneer je weer vertrekt. Kom je onderweg tegenliggers tegen die met hun koplampen naar je seinen dan proberen ze je te waarschuwen. Dit is meestal omdat er verderop een snelheidscontrole van de politie staat of omdat er iets anders is waarvoor je moet opletten zoals een ongeluk of grote tak op de weg.

Verkeersregels in Costa Rica

In Costa Rica rijden ze rechts en de verkeersregels zijn bijna exact hetzelfde als in Nederland. Het snelheidslimiet op de snelweg is 80 of 100 km/u, buiten de bebouwde kom 60 km/u en binnen de bebouwde kom 40 km/u. Bij scholen en ziekenhuizen geldt een snelheidslimiet van 25 km/u. Het snelheidslimiet staat vrijwel altijd duidelijk aangegeven. Kom je bij een tankstation dan hoef je niet zelf te tanken. In Costa Rica doen ze dit voor je.

Navigatie met een huurauto

Een navigatie bij je huurauto huren is overbodig want je kan prima navigeren met je telefoon. Wij raden je aan om Google Maps te gebruiken. Om offline te kunnen navigeren moet je vooraf de kaart van Costa Rica downloaden. Het is makkelijk om alvast je geboekte hotels en bezienswaardigheden te pinnen zodat je die snel bij de hand hebt. Ook tankstations, restaurants en geldautomaten kan je allemaal offline vinden in Google Maps.

Rijbewijs en minimale leeftijd voor een auto huren

De minimale leeftijd voor het huren van een auto in Costa Rica is 21 jaar. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig maar enkel je Nederlandse of Belgische rijbewijs.

Wat kost een auto huren in Costa Rica?

Inclusief verzekering zal je voor een 4×4 zo’n €38 per dag kwijt zijn en voor een normale auto moet je rekenen op minimaal €25 per dag. Prijzen zijn afhankelijk van het seizoen en hoe vroeg je boekt. Zelf boeken wij altijd een auto via Sunnycars.nl en dat kunnen we je ook sterk aanraden voor Costa Rica. Met een huurauto heb je altijd kans op schade en problemen onderweg en daarom is het slim om bij een betrouwbare partij te boeken. Bij Sunnycars is bij de prijs altijd een volledige verzekering inbegrepen, kan je je boeking gratis wijzigen en staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. Ook hebben ze een 24/7 noodnummer waar je bij problemen in het Nederlands hulp krijgt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over addertjes onder het gras en als er iets mis gaat op reis dan wordt altijd alles vergoed en geregeld. Soms betaal je hier net een paar tientjes meer dan bij andere partijen maar je hoeft je dan ook nergens meer zorgen over te maken. Dit is het wat ons betreft helemaal waard, zeker op de wat avontuurlijkere bestemmingen.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de inbegrepen verzekering van Sunnycars is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt, zelfs het eigen risico is gedekt.

Corona update: om de corona crisis te overleven, hebben autoverhuurders een groot deel van hun auto’s moeten verkopen. Nu de vraag ineens hard toeneemt is de verwachting dat daardoor de prijzen voor de komende tijd extreem omhoog zullen schieten. Je kan je huurauto dus het beste zo vroeg mogelijk boeken zodat de prijs nog relatief laag is.