Tips voor een auto huren in Costa Rica

Denk je eraan om een auto te huren in Costa Rica? Goed idee! Costa Rica is nou echt zo’n land dat perfect is voor een toffe roadtrip. Het is niet te groot, het verkeer is rustig en de routes zijn fantastisch mooi. Reizen met het openbaar vervoer in Costa Rica is ook goed te doen maar met een huurauto kan je ook de plekken bezoeken die minder goed bereikbaar zijn met de bus en natuurlijk kan je onderweg zo vaak stoppen als je wil. Een huurauto geeft je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wil en dat maakt je reis zeker extra bijzonder. In dit artikel lees je onze ervaringen en tips voor het huren en rijden van een auto in Costa Rica.

Hoe zijn de wegen in Costa Rica?

Wanneer je kiest om met een huurauto door Costa Rica te reizen, ben je vast benieuwd naar hoe de wegen daar zijn. In de meeste gebieden zijn de wegen in Costa Rica relatief goed. Zeker de snelwegen zijn erg fijn maar ook de verharde wegen door de bergen liggen er vaak goed bij. De staat van de onverharde wegen is erg afhankelijk van het seizoen. Tijdens het regenseizoen tussen juni en november kunnen dit grote modderpoelen worden vol diepe kuilen.

Tijdens het rijden in Costa Rica moet je altijd goed opletten voor dieren op de weg zoals leguanen en slangen. Nergens anders ter wereld zag wij zoveel dode dieren langs de weg liggen dan hier. Ook drempels moet je goed voor uit kijken. Deze zijn niet altijd aangegeven met een waarschuwingsbord ze zijn ook niet altijd even goed zichtbaar.

auto huren costa rica wegen

Is een 4×4 auto huren in Costa Rica nodig?

4×4 en 4WD zijn afkortingen voor four wheel drive oftewel vierwielaandrijving. Met een 4×4 huurauto kan je op bijna ieder terrein rijden en zal je niet snel vast komen te staan. Je hebt beter zicht doordat je hoger zit, je raakt de onderkant van de auto minder snel bij hobbelige wegen en de auto kan een steile weg of kuilen in de weg veel beter aan. In een bergachtig land als Costa Rica is een 4×4 huurauto dus zeker handig en geeft dit je alle vrijheid.

Wil je in het regenseizoen tussen juni en november bestemmingen zoals Monteverde, Drake Bay of Santa Teresa bezoeken? Dan is het aan te raden om een 4×4 te huren. De wegen naar deze bestemmingen zijn niet altijd verhard en daardoor kan het modderig en glad zijn wanneer het veel heeft geregend. Met een 4×4 auto heb je simpelweg veel beter grip dan een gewone huurauto en dat is iets waar je zeker blij mee bent wanneer je langs een afgrond rijdt. Ook in het droge seizoen kunnen wegen moeilijker begaanbaar zijn zonder 4×4 door heftige regenbuien of grote kuilen in de wegen, maar is het wel beter te doen. Welk type huurauto je nodig hebt in Costa Rica is dus afhankelijk van welke plekken je wilt bezoeken en in welk seizoen. Het is in ieder geval zeker dat je een fijnere reis zal hebben met een 4×4 auto. Onderaan dit artikel geven we meer informatie over wat een 4×4 auto huren in Costa Rica kost.

4x4 auto huren Costa Rica

Is autorijden in Costa Rica veilig?

Autorijden in Costa Rica is prima te doen qua veiligheid. Het verkeer is niet gehaast en mensen rijden over het algemeen heel normaal. Ga je de bergen in dan kan je soms wat afgronden tegenkomen maar wanneer je goed de rust zal bewaren, is dit geen enkel probleem. Auto-inbraken willen in Costa Rica nog wel eens voorkomen dus het is slim om je spullen uit het zicht te leggen door bijvoorbeeld je backpack in de kofferbak te leggen met de hoedenplank erboven. Let bij het huren van een auto daarom ook altijd op de kofferbakruimte van de huurauto en of er een hoedenplank aanwezig is. Op sommige parkeerplaatsen staat een bewaker die een kleine fooi verwacht wanneer je weer vertrekt. Kom je onderweg tegenliggers tegen die met hun koplampen seinen dan proberen ze je te waarschuwen. Dit is meestal omdat er verderop een snelheidscontrole van de politie staat of omdat er iets anders is waarvoor je moet opletten zoals een ongeluk of grote tak op de weg.

Verkeersregels in Costa Rica

In Costa Rica rijden ze rechts en de verkeersregels zijn bijna exact hetzelfde als thuis. Het snelheidslimiet op de snelweg is 80 of 100 km/u, buiten de bebouwde kom 60 km/u en binnen de bebouwde kom 40 km/u. Bij scholen en ziekenhuizen geldt een snelheidslimiet van 25 km/u. Het snelheidslimiet staat vrijwel altijd duidelijk aangegeven. Kom je bij een tankstation dan hoef je niet zelf te tanken. In Costa Rica doen ze dit voor je.

Extra info en tips voor een huurauto in Costa Rica

Nog wat handige zaken om rekening mee te houden als je een auto gaat huren in Costa Rica.

Neem een creditcard mee

Neem een creditcard mee die op naam staat van de hoofdbestuurder. Dit is verplicht voor de borg en een creditcard op een andere naam zal niet worden geaccepteerd. Je krijgt de huurauto niet mee als je geen creditcard op naam van de hoofdbestuurder kan laten zien of als deze creditcard onvoldoende saldo heeft voor de borg. Heb je nog geen creditcard? Dan raden we je deze creditcard aan.

Navigatie

Een navigatie bij je huurauto huren is overbodig want je kan prima navigeren met je telefoon. Wij raden je aan om Google Maps te gebruiken. Om offline te kunnen navigeren moet je vooraf de kaart van Costa Rica downloaden. Het is makkelijk om alvast je geboekte hotels en bezienswaardigheden te pinnen zodat je die snel bij de hand hebt. Ook tankstations, restaurants en geldautomaten kan je allemaal offline vinden in Google Maps.

Minimale leeftijd om een auto te huren

Het ligt aan het verhuurbedrijf vanaf welke leeftijd je een auto kan huren in Costa Rica. In de meeste gevallen is dit 21 jaar maar bij sommige verhuurbedrijven mag je al vanaf 18 jaar een auto huren. Vaak moet je tot een leeftijd 25 jaar een ‘jonge-bestuurderstoeslag’ betalen. Dit bedrag staat onder het kopje specifieke voorwaarden dat je tegenkomt tijdens het boekingsproces.

Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs is niet verplicht in Costa Rica. Een Nederlands of Belgisch rijbewijs is voldoende. Zorg er wel voor dat je een geldig rijbewijs bij je hebt.

Costa Rica verkeersregels tipsauto huren San Jose, Costa Rica

Wat kost een auto huren in Costa Rica?

De kans is groot dat je vanuit San Jose Airport een auto wilt huren. De prijzen voor een huurauto in Costa Rica zijn sterk afhankelijk van het seizoen en hoe vroeg je boekt. De prijzen starten rond de €50 per dag voor een normale auto (inclusief verzekering) en vanaf €65 per dag voor een 4×4 auto. Zelf boeken wij altijd een auto via Sunnycars.nl en dat kunnen we je ook sterk aanraden voor Costa Rica. Met een huurauto heb je altijd kans op schade en problemen onderweg, zeker als je ook stukken offroad wilt rijden. Daarom is het slim om bij een betrouwbare partij te boeken. Bij Sunnycars is bij de prijs altijd een volledige verzekering inbegrepen, kan je je boeking gratis wijzigen en staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. Ook hebben ze een 24/7 noodnummer waar je bij problemen in het Nederlands hulp krijgt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over addertjes onder het gras en als er iets mis gaat op reis dan wordt altijd alles vergoed en geregeld. Soms betaal je hier net een paar tientjes meer dan bij andere partijen maar je hoeft je dan ook nergens meer zorgen over te maken. Dit is het wat ons betreft helemaal waard, zeker op de wat avontuurlijkere bestemmingen.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de inbegrepen verzekering van Sunnycars is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt, zelfs je eigen risico vergoeden ze in geval van schade.

Prijsstijgingen door tekort aan auto’s: Er is momenteel wereldwijd een groot te kort aan huurauto’s. Om de corona crisis te overleven, hebben autoverhuurders een groot deel van hun auto’s moeten verkopen. Sinds de vraag hard toeneemt, zijn er onvoldoende chips voor nieuwe auto’s en stijgen de prijzen door het te kort enorm hard. Hierdoor zijn veel huurauto’s dubbel zo duur of zelfs volgeboekt. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk boeken om zeker te zijn van een nog enigszins betaalbare huurauto. Bij Sunnycars krijgt je momenteel gratis de Flex Service erbij. Hiermee kan je tot 1 uur van te voren nog gratis annuleren of wijzigen dus zo zit je nergens aan vast maar bent wel zeker van een huurauto.