Manuel Antonio is één van de populairste nationale parken van Costa Rica. Dit terwijl het ook nog eens het kleinste park van het land is dus je kan je voorstellen dat je hier niet helemaal alleen zal zijn. Toch mag je Manuel Antonio niet overslaan want het is een ontzettend mooi park aan de kust waar je heel veel verschillende dieren zal spotten. Daarbij is het strand geweldig en de perfecte plek om middagje lekker te ontspannen na een toffe wandeling door het park. In de omgeving kan je nog een paar toffe uitstapjes en tours maken waardoor je hier prima een dag of 3 kan verblijven. Ga je Manuel Antonio bezoeken? Check dan vooraf even deze tips om zoveel mogelijk uit je bezoek te halen! 

#1 Bezoek Manuel Antiono zo vroeg mogelijk en niet op maandag

Manuel Antonio is geopend van 7 tot 4 en is elke maandag gesloten. Ga vooral zo vroeg mogelijk omdat je dan de meeste kan hebt om dieren te spotten. In de ochtend zijn de meeste dieren namelijk actiever omdat het dan nog niet zo warm is. Daarbij kan je zo nog enigszins de drukte vermijden. De entree voor Manuel Antonio is $16 voor volwassenen en gratis voor kinderen onder de 12 jaar.

#2 Neem genoeg eten en drinken mee

In het park vind je geen restaurant en nergens kan je eten of drinken kopen. Wel heb je er toiletten, douches en hokjes om je om te kleden. Waarschijnlijk blijf je heel wat uurtjes in het park dus is het slim om eten en drinken mee te nemen. Alcohol is die toegestaan maar water en frisdrank wel. Verpakte broodjes en fruit mogen ook mee naar binnen. Neem vooral al je afval weer mee terug en voer de dieren niet. Daarbij komt zonnebrand ook zeker van pas wanneer je van plan bent om na het wandelen te gaan zwemmen.

#3 Let op je spullen op het strand

Omdat sommige mensen de dieren voeren, zijn de apen en wasberen ondertussen behoorlijk brutaal geworden. Ze hebben dan ook door dat er wel eens eten in jouw tas kan zitten en zijn niet bang om het eruit te halen wanneer je even in de zee ligt. Maak je tas dus altijd goed dicht en let er een beetje op wanneer je gaat zwemmen. Het leuke is wel dat de wasberen hierdoor soms heel dichtbij komen.

#4 Check ook de verschillende tours rond Manuel Antonio

Rond Manuel Antonio kan je een boel toffe tours en uitstapjes ondernemen. Daarom kan je hier prima een extra dag of twee verblijven. Kijk goed naar wat er allemaal te doen is en kies voor een tour die uniek is voor deze regio. Het is zonde om hier een zipline tour te doen terwijl je in Monteverde de langste zipline van Latijns-Amerika kan vinden. Kies daarom liever voor bijvoorbeeld een kajak tour door de mangrove of een walvis tour. Van december tot maart en van augustus tot december kan je hier namelijk walvissen spotten.

#5 Maak een uitstapje naar de Nauyaca Watervallen (als je niet later nog zuidelijker reist)

Zo’n 30 kilometer ten zuiden van Manuel Antonio vind je het plaatstje Dominical. Vanaf hier is het nog een klein stukje rijden tot de Nauyaca Watervallen. Dit zijn twee hele gave watervallen die je zeker niet wil overslaan. Vanaf de ingang is het nog een stevige wandeling van 4km tot de watervallen maar halverwege vind je een restaurant om even een drankje te doen en wat uit te rusten. Uiteindelijk kom je aan bij de watervallen en kan je een verfrissende duik nemen in het water. Ben je echt avontuurlijk dan kan je ook vanaf de waterval naar beneden springen. De entree is $8.

#6 Je hebt niet perse een gids nodig in Manuel Antonio

De meeste dieren in Manuel Antonio zijn niet heel schuw en daardoor makkelijk te spotten. Wil je echter meer leren over de biodiversiteit van Costa Rica dan is het zeker aan te raden om een gids te nemen. Deze vind je bij de ingang van het park. Je leert dan ook niet alleen over de dieren maar ook meer over de bijzondere planten. Daarbij weten zij ook de kleinere dieren te spotten zoals bijzondere kikkers en insecten en hebben ze een goede verrekijker mee.

#7 Verblijf bij Selina of Villas Lirio

Quepos is het nabij gelegen dorpje waar je veel restaurants, winkels en pinautomaten kan vinden. Tussen Quepos en Manuel Antonio zijn veel hotels en hostels te vinden voor een fijn verblijf bij Manuel Antonio. Zoek je een gezellig hostel met een zwembad, bar en leuke gezamenlijke ruimtes dan is Selina de beste optie. Erg toffe plek wanneer je andere reizigers wil ontmoeten! Zoek je wat meer rust dan is Villas Lirio ideaal met ruime kamers en een zwembad omringt door een oase van exotische planten. Beide hele leuke plekken om een paar nachten te verblijven en daarom ook erg populair dus op tijd boeken is een must.