Manuel Antonio is één van de meest bezochte nationale parken van Costa Rica. Dit terwijl het ook nog eens het kleinste park van het land is dus je kan je voorstellen dat je hier niet helemaal alleen zal zijn. Toch mag je Manuel Antonio zeker niet overslaan tijdens je reis door Costa Rica want het is een ontzettend mooi park aan de kust waar je heel veel verschillende dieren zal spotten. De uitgestrekte stranden staan vol met palmbomen en zijn de perfecte plek om na je wandeling door het park een verfrissende duik te nemen. Wij hebben Manuel Antonio twee keer bezocht en hebben beide keren vele wasberen, apen en zelfs een luiaard met baby gezien! Ben jij ook van plan om een bezoekje te brengen aan Manuel Antonio? Check dan vooraf even deze tips om zoveel mogelijk uit je bezoek te halen.

#1 Tickets voor Manuel Antonio moet je online reserveren

Om de drukte te beperken en te spreiden kan je sinds 2022 niet meer zomaar bij de ingang kaartjes kopen maar dien je dit vooraf online te doen. Je moet een datum en tijdslot kiezen dus het is slim om dit van te voren al te doen zodat jouw voorkeursdag- en tijd nog beschikbaar zijn. Hier kan je tickets reserveren en je dient te betalen met een creditcard. Let wel op want deze site werkt niet altijd even goed. Gaat er wat mis na het invullen van je creditcard gegevens? Check dan, voordat je nog een poging doet, goed of de betaling niet toch is afgeschreven voordat je het dalijk 5 keer probeert en het bedrag 5 keer is afgeschreven. Soms werkt het ook om een andere browser te proberen. Tickets kunnen in je spambox terechtkomen dus vergeet ook die niet even te checken.

#2 Bezoek Manuel Antonio zo vroeg mogelijk en niet op dinsdag

Manuel Antonio is geopend van 7:00 tot 16:00 en is elke dinsdag gesloten. Ga vooral zo vroeg mogelijk omdat je dan de meeste kan hebt om dieren te spotten. In de ochtend zijn de meeste dieren namelijk actiever omdat het dan nog niet zo warm is. De entree voor Manuel Antonio is $18 voor volwassenen en gratis voor kinderen onder de 12 jaar.

#3 Regels rondom eten, drinken & roken

Sinds 2022 mag je geen eten meer meenemen naar Manuel Antonio omdat ze de impact op het milieu zo laag mogelijk willen houden. Het afval van de mens belandt namelijk geregeld in de natuur en bezoekers voeren wilde dieren terwijl dat niet de bedoeling is. Het enige dat is toegestaan om mee te nemen is water en frisdrank. Je tas wordt bij de ingang van het park gecontroleerd en ze gooien alles weg wat niet mee mag. Roken in Manuel Antonio is niet toegestaan dus ook sigaretten worden weggegooid. Als je afval hebt, neem dat dan altijd weer mee terug of gooi het in de prullenbak en voer nooit wilde dieren!

#4 Parkeer alleen bij de ingang van Manuel Antonio

Als je met een eigen auto komt, zal je deze ergens moeten parkeren bij het park. Al twee kilometer voor de ingang van Manuel Antonio staan er mensen te zwaaien en te roepen dat je bij hen moet parkeren. Als je dit doet, zul je nog een heel eind moeten lopen naar de ingang en er zijn meestal nog genoeg parkeerplaatsen veel dichterbij de ingang. Kijk daarom goed op je navigatie wanneer je bijna bij de ingang bent en parkeer alleen bij de ingang zelf. Een normale prijs om je auto te parkeren is 3000-4000 CRC. Vaak moet je even onderhandelen want ze proberen je soms meer te laten betalen.

#5 Let op je spullen op het strand

Omdat sommige mensen de dieren voeren, zijn de apen en wasberen behoorlijk brutaal geworden. Ze hebben dan ook door dat er wel eens eten in jouw tas kan zitten en zijn niet bang om het eruit te halen wanneer je even in de zee ligt. Maak je tas dus altijd goed dicht en let er een beetje op wanneer je gaat zwemmen. Het leuke is wel dat de wasberen hierdoor soms heel dichtbij komen.

#6 Maak een uitstapje naar de Nauyaca Watervallen (als je niet later nog zuidelijker reist)

Op zo’n 30 kilometer ten zuiden van Manuel Antonio vind je het plaatstje Dominical. Vanaf hier is het nog een klein stukje rijden tot de Nauyaca Watervallen. Dit zijn twee hele gave watervallen die je zeker niet wil overslaan. Wanneer je na Manuel Antonio nog verder reist naar bijvoorbeeld Uvita of Corcovado, dan kom je langs deze waterval dus hoef je er geen uitstapje van te maken vanaf Manuel Antonio. Vanaf de ingang is het een stevige wandeling van 4 km naar de watervallen dus doe goede schoenen aan en neem genoeg water mee. Uiteindelijk kom je aan bij de watervallen en kan je een duik nemen in het water. Ben je echt avontuurlijk dan kan je ook vanaf de waterval naar beneden springen. De entree voor de Nauyaca watervallen is $10.

#7 Een gids is geen must maar wel interessant

De meeste dieren in Manuel Antonio zijn niet heel schuw en daardoor makkelijk te spotten. Wil je echter meer leren over de biodiversiteit van Costa Rica dan is het zeker aan te raden om een gids te nemen. Deze gidsen vind je bij de ingang van Manuel Antonio. Je leert dan niet alleen over de dieren maar ook meer over de bijzondere planten. Daarbij weten zij ook de kleinere dieren te spotten zoals bijzondere kikkers en insecten en hebben ze een goede verrekijker mee.

#8 Eet de lekkerste broodjes bij de Falafel Bar

Zin in een heerlijk broodje falafel, kebab of shoarma? Dan ben je bij de Falafel Bar aan het juiste adres! Op 3 km van de ingang van Manuel Antonio vind je dit hippe restaurantje. Je mag zelf je broodje vullen met bij saladebar en bestel er ook zeker een verse smoothie bij.

Onze favoriete adresjes bij Manuel Antonio

Quepos is het nabij gelegen dorpje waar je veel restaurants en winkels kan vinden. Tussen Quepos en Manuel Antonio zijn veel hotels en hostels te vinden voor een fijn verblijf dichtbij Manuel Antonio. Zoek je een gezellige accommodatie met een zwembad, bar en leuke gezamenlijke ruimtes dan is Selina de beste optie. Dit is een erg toffe plek voor een gezellige avond en wanneer je graag andere reizigers wil ontmoeten. Hotel Vela Bar is een luxe hotel (alleen voor volwassenen) op maar 300 meter afstand van de ingang van Manuel Antonio. Je kan dus lopend naar het park! Samen met de fijne, luxe kamers en het heerlijke zwembad maakt dit een hele goede keuze bij Manuel Antonio. Een goed middenklasse accommodatie is Téva Eco Retreat. Het ziet er niet alleen leuk uit aan de buitenkant, maar het is ook nog eens heel fijn verblijven. Er is een groot zwembad, een bar en een heel goed restaurant.