Dit is de beste reistijd voor Costa Rica

De beste reistijd voor Costa Rica is van verschillende dingen afhankelijk. Voordat je jouw reis boekt wil je natuurlijk weten wat nou de allerbeste periode is om naar Costa Rica te gaan. In dit artikel vertellen we alle ins en outs over de beste reistijd voor Costa Rica. We gaan in op het klimaat, activiteiten en speciale gebeurtenissen in dit mooie Latijns-Amerikaanse land! 

Beste reistijd Costa Rica in het kort

In de maanden december tot en met april valt over het algemeen de minste regen en daarom is dat de beste reistijd voor Costa Rica. In de overige maanden kun je ook prima een rondreis door Costa Rica maken. Het is een klein land, maar het weer kan nogal verschillen tussen de regio’s. In oktober moet je wel rekening houden met flinke regenval. 

Het klimaat van Costa Rica

Costa Rica heeft een tropisch klimaat met, het gehele jaar door, temperaturen rond de 30 graden. Op hoger geleden gebieden zoals Monteverde ligt de temperatuur rond de 18 graden. Het land wordt verdeeld door bergen en vulkanen en daardoor kan de hoeveelheid regen nogal verschillen tussen de Pacifische kant en de Caribische kant. Costa Rica kent twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. Vanwege de minste regenval raden wij december tot en met april aan als de beste reistijd voor Costa Rica. Al zal je door het tropische klimaat waarschijnlijk nooit volledig aan een regenbui ontkomen.

Geld besparen: De prijzen voor hotels schommelen stevig per seizoen in Cost Rica. Wil je veel geld besparen dan kan je Costa Rica het beste bezoeken in mei, juni september, oktober of november. De prijzen voor hotels liggen dan soms wel 60% lager. Oktober is wel de natste maand dus de andere maanden zijn een betere keuze.

Het droge seizoen in Costa Rica

Het droge seizoen in Costa Rica loopt van december tot en met april. In deze maanden valt de minste regen. Dit geldt voornamelijk voor de Pacifische kant. Aan de Caribische kust kan het in december en januari soms juist wat natter zijn. In deze maanden is alles extra mooi groen vanwege de regenval de maanden ervoor, met meestal een lekker zonnetje erbij.

Het regen seizoen in Costa Rica

Mei tot en met november is grofweg het regenseizoen, met in oktober de meeste regenval. Aan de Caribische kant is het in september en oktober juist vaak wat droger, net als mei en juni. Vooral locals zullen zeggen dat het regenseizoen de beste reistijd is voor Costa Rica. Het land is dan mooi groen en vol in bloei. Daarnaast wordt het, doordat het wat vaker regent, minder drukbezocht. Het regenseizoen betekent niet per se dat het altijd aan een stuk door regent, al kan dat heel soms wel het geval zijn. De dagen in het regenseizoen bestaan geregeld uit een zonnige morgen met een fikse bui aan het einde van de dag.

Zijn er maanden die je beter kan vermijden in Costa Rica?

In oktober valt er meestal erg veel regen. Als je liever niet gegarandeerd een nat pak wilt, kan je die maand beter vermijden. Gelukkig kent Costa Rica geen orkaanseizoen zoals Mexico. Costa Rica ligt net buiten de orkaanroute.

Vanaf de kerstperiode (december) en pasen (maart/april) zijn vaak de meeste toeristen in Costa Rica. Mocht je de drukte en hoge kosten willen vermijden, kun je je afvragen of dat voor jou wel de beste reistijd voor Costa Rica is. Vooral rond Pasen is het topdrukte, aangezien de Costa Ricanen dan zelf ook vaak op vakantie gaan. In juli en augustus kan het ook wat drukker zijn vanwege de zomervakanties.

Beste reistijd voor activiteiten in Costa Rica

Costa Rica is een populaire bestemming voor surfers. Of je nou een beginner bent of meer ervaren, dit Latijns-Amerikaanse land is er de perfecte bestemming voor. Daarnaast kan je er ook snorkelen en duiken. De beste reistijd kan verschillend zijn als je een beginner bent of juist meer ervaren.

De beste reistijd voor surfers

De maanden november tot en met april. Zeker voor de beginnende surfers, omdat de zee dan minder ruig is en er meer kans is op een strakblauwe lucht. Voor de meer ervaren surfer zijn de golven aan de Caribische kust van mei tot november, tijdens het regenseizoen, het best.

De beste reistijd voor duiken en snorkelen

De maanden december tot en met april. In deze maanden is de zee kalm, lekker warm en helder is. Tijdens het droge seizoen is het wel vaak wat drukker en duurder. Voor ervaren duikers kan het regenseizoen interessant zijn voor bijvoorbeeld het spotten van haaien.

Feestdagen en speciale gebeurtenissen 

De beste reistijd voor Costa Rica is ook afhankelijk van feestdagen en speciale gebeurtenissen. Dit zijn de belangrijkste op een rij:

Spotten van walvissen

De meeste kans om walvissen te spotten is december tot en met maart en van juli tot en met oktober. De beste plekken om walvissen te spotten in Costa Rica is in Uvita, Drake Bay en Golfo Dulce.

Spotten van schildpadden

Tortuguero National Park is één van de belangrijkste plekken ter wereld voor de groene zeeschildpad om te nestelen. In de maanden juli tot en met eind september komen de schildpadden in groten getale het water uit om eitjes te leggen. Vanaf eind september tot en met begin december komen de eieren uit en kruipen de kleine schildpadden richting de zee.

Spotten van toekans

Je kunt het hele jaar door toekans spotten maar de grootste kans is in het regenseizoen want dan hangt er veel fruit aan de bomen. Dit is dus van mei tot en met november.

Belangrijke feestdagen in Costa Rica

Op 11 april wordt Juan Santamaria herdacht, de nationale held van Costa Rica. Vooral in zijn geboorteplaats, Alajuela, wordt er de hele week rondom deze datum feest gevierd met allerlei concerten en parades. Op 15 september vieren de Costa Ricanen onafhankelijkheidsdag en zijn er op veel plekken in het land verschillende optredens te vinden.

Hoe reis je door Costa Rica?

Costa Rica is een hele makkelijke en veilige reisbestemming die je prima op eigen houtje kan ontdekken. Wij hebben Costa Rica twee keer bezocht en hebben beide keren een fantastische reis gehad. Met alle ervaringen hebben we de ultieme reisroute voor Costa Rica gecreëerd. Daarbij delen we hier alle tips die je nodig hebt om zelf je reis te organiseren. Zo heb je alle vrijheid en ben je voordeliger uit dan met een reisorganisatie! Costa Rica is maar een klein land, maar er zijn ontzettend veel mooie plekken en een logische reisroute samenstellen kan daardoor nog best lastig zijn. Natuurlijk kan je zelf nog wat aan sleutelen aan de route maar dit is volgens ons een goede basis voor een zo divers mogelijke reis door Costa Rica.