Benieuwd naar de kosten voor reizen in Costa Rica? Hier delen we onze ervaringen en een aantal voorbeelden van prijzen in Costa Rica zodat je een idee hebt van de kosten en wat voor budget je nodig zal hebben. Wanneer je door Midden-Amerika aan het reizen bent en andere reizigers spreekt over je plannen voor Costa Rica, is vaak het eerste wat je zal horen ‘Do you hate your money?’ of ‘Be prepared, it’s super expensive‘. Dat is dan ook niet overdreven want helaas is het inderdaad behoorlijk duur in vergelijking met andere landen in Midden-Amerika. Toch kunnen we je een reis door Costa Rica zeker aanraden want de schitterende natuur van Costa Rica vind je nergens anders in de regio!

Kosten voor eten en drinken in Costa Rica

Een van de duurste dingen in Costa Rica is het eten. Als je met twee personen gaat eten bij een restaurant waar veel toeristen komen, kan je al snel een rekening verwachten 25 tot 40 dollar. Een betere optie is eten bij een ‘soda’ want dan ben je ongeveer 5 tot 7 dollar kwijt voor een goede maaltijd. Dit zijn kleine eettentjes die je overal kan vinden. De beste optie blijft zelf koken. Vrijwel elk hostel in Costa Rica heeft een gezamenlijke keuken, waar veel backpackers met alle liefde gebruik van maken. Hoewel je de prijzen in de supermarkten kunt vergelijken met die in Nederland, bespaar je toch geld als je zelf kookt. Ook zijn er veel goedkope bakkerijen in Costa Rica waar ze stokbroden en allerlei andere zoete en hartige broodjes verkopen. Zowel goed voor ontbijt als voor de lunch.

Kosten voor vervoer in Costa Rica

De kosten voor de lokale bussen in Costa Rica vallen gelukkig enorm mee als je het vergelijkt met de andere kosten. Voor een busrit van 5 uur in een lokale bus ben je rond de 7 dollar kwijt. De toeristenbussen zijn daarentegen belachelijk duur, daarvoor betaal je het 6 tot 10 dubbele. De taxi’s zijn in tegenstelling tot de bussen wel weer behoorlijk prijzig. Als je in San José bent, ben je daarom een stuk goedkoper uit wanneer je een Uber besteld. Wij hebben in Puerto Viejo 1 keer de taxi gepakt en waren toen voor een ritje van 10 minuten 5 dollar kwijt.

Kosten voor tours en excursies

Costa Rica barst van de schitterende nationale parken. Voor negen van de tien parken moet je entree betalen, zo niet dan vragen ze om een donatie. Als je Corcovado gaat bezoeken, moet je verplicht met een gids gaan die al gauw 60 dollar p.p. vraagt. Daarbovenop komt nog de entree kosten wat rond de 15 dollar is. Wil je een leuke activiteit doen zoals de zipline in Monteverde, kost het je rond de 80 dollar. En als je een dagje een quad wilt huren, kom je snel op 120 dollar per dag uit. Gelukkig zijn er ook veel betaalbare nationale parken en gewoon een dagje naar een geweldig mooi strand is nog steeds gratis en vaak net zo leuk.

Kosten voor hostels in Costa Rica

Als je in een basic hostel wilt slapen, ben je voor een tweepersoonskamer rond de €35 dollar kwijt.
Een bed in een dorm is een stuk goedkoper en kost je rond de €13. Wil je graag in de gezelligere en populairdere hostels slapen dan betaal je natuurlijk een klein beetje meer. Om een idee te krijgen van de prijzen kan je onze hostel en hotel tips bekijken. Daarbij staan ook de prijzen van de leukste hostels in Costa Rica.

Gemiddelde kosten per dag in Costa Rica

Al met al kan je de kosten dus redelijk laag houden wanneer je niet al te veel doet en zelf kookt. Maar je bent er waarschijnlijk maar één keer en wil natuurlijk ook wel een aantal dingen doen en zien. Als je alles bij elkaar optelt, dan ben je gemiddeld zo’n €40 tot €50 per dag kwijt als lowbudget reiziger of backpacker. Slaap je graag in een mooi hotel, doe je veel activiteiten en ga je wat vaker uiteten dan moet je rekenen op €60 – €100 per dag. Dat is behoorlijk duur wanneer je het vergelijkt met andere landen in Midden-Amerika. Plan je reis dus goed en haal er in zo min mogelijk tijd, zoveel mogelijk uit. Hier vind onze tips voor het besparen van geld tijdens het backpacken in Costa Rica.