Kosten en budget reizen in Costa Rica

Ben je benieuwd naar de kosten voor reizen in Costa Rica? Dan heb je op het juiste artikel geklikt! Misschien heb je al eens gehoord of gelezen dat reizen in Costa Rica een stuk duurder is dan in andere landen in Midden-Amerika. Laat je daardoor niet afschrikken! Als je het ons vraagt is het je geld dubbel en dwars waard want de waanzinnige natuur van Costa Rica is ontzettend bijzonder en vind je niet in de buurlanden. Wij zijn meerdere keren in Costa Rica geweest en geven in dit artikel een indicatie van de kosten. We geven een aantal voorbeelden van de prijzen zodat je een goed beeld krijgt van de kosten en wat voor budget je ongeveer nodig zal hebben. 

Tip: In Costa Rica betalen ze met de Costa Ricaanse Colon en de Amerikaanse Dollar. Beide valuta kan je pinnen bij een geldautomaat maar het is het voordeligst om te betalen met colones.

Kosten voor eten en drinken in Costa Rica

Een van de duurste dingen tijdens het reizen in Costa Rica is eten. Als je uit eten gaat bij een populair restaurant dat is gericht op reizigers, moet je erop rekenen dat een hoofdgerecht tussen de €15 en €20 kost. Gelukkig zijn er ook goedkopere opties om uit eten te gaan. In heel Costa Rica vind je namelijk soda’s. Dit zijn lokale restaurants dat vaak wordt gerund door een familie. Hier betaal je voor een hoofdgerecht tussen de €6 en €9.

Wil je het echt lowbudget aanpakken dan kan je ook zelf koken. Vrijwel elk hostel in Costa Rica heeft een gezamenlijke keuken. Hoewel je de prijzen in de supermarkten kunt vergelijken met die in Nederland, bespaar je vaak een boel geld wanneer je zelf kookt. Ook zijn er veel goedkope bakkerijen in Costa Rica waar ze zoete en hartige broodjes verkopen voor weinig geld. Koop wat fruit op de lokale markt en je hebt een prima én goedkoop ontbijt of lunch.

Kosten voor vervoer in Costa Rica

De kosten voor reizen met de lokale bus in Costa Rica vallen gelukkig enorm mee. Een busrit van 5 uur met een lokale bus kost rond de €10. Houd er wel rekening mee dat de lokale bus geen airco heeft, vaak onderweg zal stoppen en dat je meestal één of meerdere keren moet overstappen voordat je op je eindbestemming bent. Met een beetje pech sluiten de bussen niet goed op elkaar aan en moet je lang wachten. Tussen de meeste bestemmingen in Costa Rica rijden ook minivans. Deze busjes hebben airco, rijden direct naar je eindbestemming en zal onderweg niet stoppen om mensen op te pikken. Helaas zijn ze wel een heel stuk duurder. Je betaalt al snel het 3 of 4 dubbele voor een minivan dan voor de lokale bus.

Ook taxi’s zijn behoorlijk prijzig in Costa Rica. Wij hebben in Puerto Viejo één keer een taxi gepakt en waren toen voor een ritje van 10 minuten €8,50 kwijt. Ubers zijn een stuk goedkoper en vind je in een aantal bestemmingen in Costa Rica, waaronder in San Jose.

Wat ons betreft is een huurauto de leukste optie om door Costa Rica te reizen. Costa Rica is de perfecte bestemming voor een gave roadtrip en met een huurauto heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Inclusief verzekering zal je voor een personenauto zo’n €55 per dag kwijt zijn en voor een 4×4 moet je rekenen op zo’n €65 per dag. Lijkt het je wat om een auto te huren in Costa Rica? Check dan onze tips voor een auto huren in Costa Rica.

Kosten voor activiteiten, tours en entree

Costa Rica is een feestje voor de outdoor liefhebber want er zijn ontzettend veel gave tours en activiteiten te doen. De prijzen voor de tours en activiteiten liggen natuurlijk sterk aan wat je gaat doen. Wil je graag de hoogte opzoeken tijdens het ziplinen in Monteverde? Dan zal je zo’n €50 kwijt zijn. Een gave dagtour door Corcovado waar je een hele dag gaat hiken met een gids kost rond de €120. Voor paardrijden in Uvita betaal je zo’n €65 en een schilpaddentour in Tortuguero National Park €30.

Nog een voorbeeld: in La Fortuna ga je hoogstwaarschijnlijk één of meerdere hot springs bezoeken. Je kan ervoor kiezen om een middag te relaxen in de gratis hot spring of om een dag naar een luxe hot spring te gaan voor €70. Costa Rica barst van de fantastische nationale parken. Voor negen van de tien parken moet je entree betalen, zo niet dan vragen ze om een donatie. Een donatie van €5 of meer is dan gebruikelijk. De entreeprijs voor Manuel Antonio is €18. Cahuita National Park is gratis, maar vraagt wel om een donatie. Alle stranden in Costa Rica zijn gratis, met uitzondering van de stranden in de nationale parken. Hoeveel geld je kwijt zal zijn voor activiteiten, tours en entree is dus sterk afhankelijk van wat je allemaal wil gaan doen.

Kosten voor accommodaties in Costa Rica

Ook de kosten voor hotels heb je zelf in de hand want hier kan je het zo gek maken als je zelf wil. Kies je voor een luxe hotel met een mooi zwembad op een mooie locatie dan betaal je al snel €70 of meer per nacht. Kies je voor een goed hotel of hostel maar iets minder luxe, dan liggen de prijzen rond de €30 tot €50 voor een tweepersoonskamer. Een bed op een slaapzaal in een leuk en populair hostel kost tussen de €15 tot €20 per nacht. Om een idee te krijgen van de prijzen voor hotels en hostels kan je onze hostel en hotel tips bekijken.

Heb je een ruimer budget of wil je jezelf één keer trakteren op een bijzonder hotel? Wij hebben een lijst gemaakt met 10x bijzonder overnachten in Costa Rica. Verblijf in een boomhut, overnacht bij een glamping lodge met uitzicht op een vulkaan of overnacht op een cacaoplantage. Stuk voor stuk zijn dit hele bijzondere accommodaties!

Goed om te weten: Bij veel hotels en hostels is de prijs erg afhankelijk van in welk seizoen je je verblijf boekt. Soms kunnen de prijzen omhoog schieten in het hoogseizoen en een maand later, wanneer het laagseizoen is begonnen zakken ze weer stevig.

Gemiddelde kosten per dag in Costa Rica

Het is natuurlijk moeilijk te zeggen wat de gemiddelde kosten zijn voor reizen in Costa Rica. Je hebt dit helemaal zelf in de hand en het ligt er maar net aan wat jouw reisstijl is. Je kunt je kosten redelijk laag houden wanneer je niet veel dure activiteiten doet, zelf kookt, maar af en toe uiteten gaat bij soda’s en slaapt in slaapzalen. Je zult dan ongeveer per dag moeten rekenen op €50. Slaap je in middenklasse hostels en hotels? Eet je soms bij soda’s en soms bij hippe tentjes? Dan zal je ongeveer €80 per dag kwijt zijn in Costa Rica. Ga je iedere dag twee of drie keer eten bij hippe restaurantjes, slapen in de mooiste hotels en veel toffe activiteiten en tours doen? Reken dan op €150 per dag of meer. Zoals we al zeiden, je hebt het helemaal zelf in de hand!