Kosten en budget reizen in Costa Rica

Ben je benieuwd naar de kosten voor reizen in Costa Rica? Misschien heb je al eens gehoord of gelezen dat reizen in Costa Rica is een stuk duurder dan de andere landen in Midden-Amerika maar laat je daardoor niet afschrikken. Als je het ons vraagt is het je geld dubbel en dwars waard want de waanzinnige natuur van Costa Rica vind je niet in andere landen in deze regio. In dit artikel delen we onze ervaringen qua uitgaven en geven we een aantal voorbeelden van de prijzen in Costa Rica. Zo krijg je een goed beeld van de kosten en wat voor budget je nodig zal hebben. 

Tip: In Costa Rica betalen ze met de Costa Ricaanse Colon en de Amerikaanse Dollar. Beide kan je pinnen bij een geldautomaat maar meestal is het voordelig om te betalen met colones.

Kosten voor eten en drinken in Costa Rica

Een van de duurste dingen in Costa Rica is het eten. Als je gaat eten bij een populair restaurant waar veel toeristen komen, kan je al snel een rekening verwachten €15 tot €20. Gelukkig zijn er ook goedkopere opties zoals de soda’s. Dit zijn eenvoudige restaurants waarbij je kan eten voor ongeveer €5 tot €7. Wil je het echt low budget aanpakken dan kan je ook zelf koken. Vrijwel elk hostel in Costa Rica heeft een gezamenlijke keuken, waar veel backpackers met alle liefde gebruik van maken. Hoewel je de prijzen in de supermarkten kunt vergelijken met die in Nederland, bespaar je vaak toch geld als je zelf kookt. Ook zijn er veel goedkope bakkerijen in Costa Rica waar ze stokbroden en allerlei andere zoete en hartige broodjes verkopen voor heel weinig geld. Zowel goed voor ontbijt als voor de lunch.

Kosten voor vervoer in Costa Rica

De kosten voor de lokale bussen in Costa Rica vallen gelukkig enorm mee als je het vergelijkt met de andere kosten. Voor een busrit van 5 uur in een lokale bus ben je rond de €20. De toeristenbussen (shuttle bussen) zijn daarentegen belachelijk duur, daar betaal je al snel €60 voor hetzelfde ritje. Het voordeel hiervan is dat ze vaak direct naar de bestemming rijden en niet via San Jose zoals sommige bussen. De taxi’s zijn in tegenstelling tot de bussen wel weer behoorlijk prijzig. Als je in San José bent, ben je daarom een stuk goedkoper uit wanneer je een Uber besteld. Wij hebben in Puerto Viejo één keer de taxi gepakt en waren toen voor een ritje van 10 minuten €8,50 kwijt. Wat ons betreft de leukste optie qua vervoer is een huurauto. Hiermee heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wil en Costa Rica is de perfecte bestemming voor een gave roadtrip. Inclusief verzekering zal je voor een normale auto zo’n €55 per dag kwijt zijn en voor een 4×4 moet je rekenen op zo’n €65 per dag. Lijkt het je wat om een auto te huren in Costa Rica? Check dan ook even onze tips voor het huren van een auto in Costa Rica.

Kosten voor activiteiten en entree

De prijzen voor activiteiten en entree voor bezienswaardigheden wisselen enorm in Costa Rica. Zo zit er ook veel verschil in kwaliteit van de activiteiten. Je kan bijvoorbeeld in Monteverde al voor €50 gaan ziplinen maar als je voor de duurdere tour kiest van €80, ga je van vele hogere en meerdere ziplines waardoor je ervaring een stuk beter is. Nog een voorbeeld: als je La Fortuna gaat bezoeken dan ga je hoogstwaarschijnlijk ook één of meerdere hotsprings bezoeken. Je kan ervoor kiezen om een middag te gaan relaxen in de gratis hotspring of om een dag naar een luxe hotspring te gaan voor €70. De entree voor de hangbruggen van Mistico bij La Fortuna is €27 per persoon zonder gids. Costa Rica barst van de schitterende nationale parken. Voor negen van de tien parken moet je entree betalen, zo niet dan vragen ze om een donatie. De entreeprijs voor Manuel Antonio is bijvoorbeeld €18. Hoeveel geld je kwijt zal zijn voor activiteiten is dus sterk afhankelijk van wat je allemaal wil gaan doen en hoeveel je wilt gaan doen.

Kosten voor accommodaties in Costa Rica

Ook de kosten voor hotels heb je zelf in de hand want hier kan je het zo gek maken als je zelf wil. Als je in een luxe hotel wilt slapen met een mooi zwembad betaal je al snel €70 of meer per nacht. Kies je voor een goed hotel maar wat minder luxe hotel, reken dan op een bedrag rond €30 tot €50 voor een tweepersoonskamer. Een bed op een slaapzaal in een leuk hostel kost rond de €16. Om een idee te krijgen van de prijzen voor hotels en hostels kan je onze hostel en hotel tips bekijken. Daarbij staan ook de prijzen van de leukste hostels en hotels in Costa Rica.

Gemiddelde kosten per dag in Costa Rica

Al met al kan je de kosten dus redelijk laag houden wanneer je niet al te veel doet en zelf kookt of eet bij soda’s. Maar je bent er waarschijnlijk maar één keer en wil natuurlijk ook wel een aantal dingen doen en zien. Als je alles bij elkaar optelt, dan ben je gemiddeld al snel zo’n €50 per dag kwijt als lowbudget reiziger of backpacker. Slaap je graag in een mooi hotel, doe je veel activiteiten en ga je wat vaker uiteten bij goede restaurants dan moet je rekenen op €80 tot €120 per dag.