Kosten en budget reizen in Nicaragua

Wanneer je gaat reizen door Nicaragua, ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten en aan wat voor budget je moet denken. In dat geval hebben we heel goed nieuws voor je want reizen in Nicaragua is bijna net zo goedkoop als reizen in Zuidoost-Azië. In feite is het één van de goedkoopste landen ter wereld voor reizigers. En dat is bijzonder want de kosten voor andere landen in Midden-Amerika liggen een heel stuk hoger. Ze betalen in Nicaragua met de córdoba maar je kunt hier ook met dollars terecht. In dit artikel delen we alles over de kosten voor vervoer, hostels, eten en activiteiten. Zo kan je makkelijk een schatting maken van de gemiddelde kosten voor jouw reis. Voor het gemak vermelden we hier alle bedragen in euro’s zodat je niet alles hoeft om te rekenen. 

Kosten voor vervoer

Bijna nergens betaal je zo weinig geld voor het openbaar vervoer als in Nicaragua. Voor 1 uurtje op de boot naar Ometepe betaal je €1 en voor de bus tussen Managua en Leon (2 uur) betaal je €1,50.  Wanneer je wat meer luxe wil dan zou je zelfs af en toe een taxi kunnen nemen voor de langere afstanden. Zo namen wij vanaf Granada de taxi naar het vliegveld in Managua voor €23. Dat is een ritje van ongeveer een uur. Al met al ga je dus niet zoveel geld kwijt zijn voor het vervoer in Nicaragua. Besluit je naar de Corn Islands te vliegen, dan zullen dat je enige echte hoge kosten zijn. Een retourtje kost zo’n €170.

Kosten voor eten en drinken

Deze kosten zijn enorm afhankelijk van waar je gaat eten. Voor zo’n 2 euro kan je een lokale maaltijd scoren maar wanneer je even genoeg hebt van rijst en bonen dan zijn er genoeg andere mogelijkheden. In de betere restaurants heb je al een maaltijd vanaf €5 maar dit kan ook al snel oplopen tot €10 of meer, afhankelijk van waar en wat je gaat eten. Een liter bier haal je vanaf €1,5 en een cola voor zo’n €0,50. Mocht je roken dan ga je hier ook blij worden want een pakje sigaretten kost je minder dan €1.

Kosten voor excursies en activiteiten

Het huren van een scooter op Ometepe kost €20 en het vulkaan boarden in Leon kost €35. De dagtour in Granada waarbij je naar de Masaya vulkaan en naar Laguna de Apoyo gaat, kost je €33. De hoeveelheid activiteiten die je onderneemt kunnen je budget dus maken of breken. Gelukkig zijn er ook heel veel activiteiten die je zelf kan doen. Zo nemen veel mensen op Ometepe een gids voor het kajakken of wandelen naar de waterval terwijl je dit prima zelf kan doen. Dan betaal je dus alleen voor de kajak €5 en bespaar je €15 op de gids.

Kosten voor hostels en hotels

Ook hier zitten natuurlijk grote verschillen in. Wanneer het je niet uit maakt waar je slaap dan kan je al in een dorm slapen vanaf €5 of in een tweepersoonskamer rond de €14. Maar wanneer je in de wat gezelligere en fijnere hostels of lowbudget hotels wil slapen dan moet je op iets minder dan het dubbele rekenen. Voor een kamer in een goed hotel betaal je tussen de €35 en de €50. Om een idee te krijgen van deze kosten kan je ook ons artikel bekijken met tips voor leuke hostels en lowbudget hotels in Nicaragua. Daar vind je de prijzen voor dorms en tweepersoonskamers.

Gemiddeld dagbudget in Nicaragua

Ben je een backpacker dan kan je met een dagbudget van zo’n €30 heel prima rondkomen in Nicaragua. Het kan zelf nog iets goedkoper als je goed oplet. Reis je liever iets luxer dan gaat het verschil in budget waarschijnlijk vooral in de accommodaties zitten. Dus slaap je wat luxer dan kan je beter rekenen op een bedrag van zo’n €50 per dag. Een maand backpacken in Nicaragua zou je dus ongeveer €750 tot €900 kosten per persoon (zonder vliegticket). De gemiddelde reiziger die wat meer uitgeeft zal zo’n €1500 kwijt zijn. Maar wil je Midden-Amerika ervaren en heb je niet zo’n groot budget dan is Nicaragua dus zeker de beste keuze!